Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Kisbabát szeretnék,a következő laborértékeket kaptam:
LH:3,76 U/L (ref.tartomány:2,12 - 10,89 U/l)
FSH:7,24 U/L ( ref.tartomány 3,85-8,78 U/L )
Prolaktin: 293,6 mIU/L (r.tartomány:70,8..566,5 )
Ösztradiol: 126 pmol ( 99,1 - 447,9)
progeszteron: 2,3 nmol ( 0,98 - 4,83 nmol/l )
Tesztoszteron: 1,6 nmol ( 0,4 - 2,6 )
Úgy tudom, hogy az FSH/LH aránynak 1/1-nek kell lennie, mennyire elfogadható a két hormon aránya nálam? Van-e esetleg még valami eltérés a hormonjaim között?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Juhász Viktória!

Az Ön által továbbított labor csak egy szelete az endokrinológiai kivizsgálásnak, korrekt vélemény ennyi alapján nem mondható.
Ha Önben bármi gyanú merül fel, hogy esetleg endokrinológiai megbetegedése lenne, arra kérem, keressen fel egy endokrinológust a részletes kivizsgáláshoz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Jó napot!
Azzal a panasszal fordulok önhöz hogy állandóan zsibbadnak az ujjaim ès a kèt karom
Tegyük fel megfog egy mobiltelefont nem telik bele 10perc ès már zsibbad is vagy ha bármilyen tárgy kerül a kezem ügyébe pár perc ès zsibbadnak! Ez kb 2honapja jött elő egyik este iszonyatosan fájt mind a kèt karom aztán pedig jött a zsibbadás amit ebben percben is èrzek! Ès már igazán szeretnek tölle megszabadulni!
A másik pedig az lenne hogy 21 èves vagyok 155cm ès 75 kg folyamatosan csak hízok hízik ès nem tudom hogy mi lehet az oka mivel nem èrzek úgy hogy túlzásba vinnèm az evést!ès a kilók csak ragadnak rám .erre szeretnék valami választ kapni mivel mèg szakemberhez nem fordultam ezekkel a panaszokkal de mostmár úgy érzem hogy eljött az Ideje!
Válaszát előre is koszonom!

Válasz

Tisztelt Szűcsné Mező Brigitta!

Pajzsmirigy nem megfelelő működése okozhat kéz zsibbadást illetve hízékonyságot. Egy vérvételi eredményt és egy ultrahang vizsgálatot célszerű megcsináltatni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Szeretném kérdezni,hogy a vérképben levő pajzsmirigy értékek utalnak e eltérésre:
ATPO:183,50
tsh:2291mU/l
T3:4,01pmol/L
T4:16,21pmol/L
Thyreoglobulin AAT(ATG):648.4 UI/ml
A fennálló tüneteim a következők:

Fàradékonysàg
Hànyinger
Aluszékonysàg
Vèrnyomàs ingadozàs
Szàjszàrazsàg
Szàraz bör
Hajhullàs
Szapora szívverés
Ingerlékenység,hangulatvàltozàs
Fogyàs 5 kg 3 hét alatt
Puffadàs
Válaszát köszönöm!
T.M

Válasz

Tisztelt Tóth Melitta!
Igen, utalhat. Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő, érdeklődni szeretnék, tudnak-e Önök a szakrendelésen HbAc-t mérni 1.típusú cukorbetegnél és ha igen, akkor vérvétellel vagy anélkül? Köszönöm, üdvözlettel
Lékó Katalin

Válasz

Tisztelt Lékó Katalin!

Igen, központunkban van lehetőség hemoglobin a1c vizsgálatra, vérvételből.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő!
Nekem alapból pajzsmirigy betegsegem van egyszer alul egyszer felulmukodo szedtem ra gyógyszert l-thiroxint de most abba hagyatta velem a doki mert nagyon magas az ft4-em de most meg be van gyulladva a pjzsmirigyem be van dagadva a nyakam két hónapja szultem lehet attól is mert olvastam vagy mit lehet a dagadas ellen tenni? Köszönöm válaszát!

Válasz

Tisztelt Olaszné Krisztina!

Szükséges a személyes konzultáció szakorvossal, aki a megfelelő vizsgálati eredmények, manuális vizsgálat illetve ultrahang birtokában pontos szakvéleményt tud Önnek mondani.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Kedves Doktornő/Úr!
Érdeklődnék, hogy mennyire normális, a szülés utáni, és egy sajnálatos vetélés utáni mentsruáció megváltozása?
Kislányom 2012. decemberében született, majdnem 3 éves koráig szoptattam -2015 októberig. Lassan 1 éve- 2016. januárban volt egy vetélés a terhesség 8-10 hétben. Már lassan 2 éve, a szülés után, a szoptatás befejezését követően kicsit megváltozott a mensturáció.
A szülés előtt meg sem éreztem amikor megjött, közepes volt a vérzésem 5 napig tartott általában. . A szülés óta pedig 7 napig tart, de az első 2-3 nap csak barnázás van( amikor barnázás van akkor, akkor jön piros, friss vér ha a wc-n nagydolgomat végzem- elnézést). A 2-3 nap barnázás után már normális, közepes és fájdalommentes. Úgy emlékszem hogy szülés előtt is voltak barnázgatások, de nem minden alkalommal.
Nem emiatt, de voltam természtesen nőgyógyásznál. Minden rendben volt minden esetben, rákszűrés rendben volt, de UH-t rákszűrésnél nem csináltak. A vetélés előtt hetente voltam UH-n, 4.-7. hét között minden héten visszarendelt a doki. A vetélés utáni kötelező vizsgálaton sem volt UH vizsgálat, csak normál- kézi-vizsgálat.
A vetélésemről írnék pár szót. A baba nem fejlődött a 7. hét környékétől. Először a 4-5. héten mentem orvoshoz,de akkor még csak petezsák volt, következő héten, már volt embrió, a következő alkalommal már szivhang is, de a rákövetkező alkalommal már a mérete nem volt nagyobb és azt hiszem itt még volt szivhang, és a legutolsó alkalommal már szivhang se volt. Sajnos meg kellett műteni, de a papír szerint meg is indult a vetélés azon a napon amikor a műtét volt.

Más problémám nincs. Érdekelne, hogy normális-e a barnázás.
Lehet-e hogy nem jó a progeszteron szintem, és ettől ment el a baba, és ezért vannak a barnázások is.
A kislányom tervezett volt, rögtön az első alkalommal, első hónapban összejött és problémamentes terhesség volt és problémamentes, 4-5 órás szülés.
Az elvesztett baba is tervezett volt, 6 hónapig próbálkoztunk, de mellette még szoptattam, valamennyi tejem még volt. Októberben hagytuk el a szoptatást, és november végétől számítódott a terhesség, ami január végén véget ért
Szeretnénk babát. Úgy érzem, a hüvelyi folyásból, és a középidős, a körüli körüli kisebb görcsökből hogy van peteérésem, viszont lehet, hogy nem minden hónapban van peteérésem, vagy csak lehet hogy nem ézrem, mert nem ugyanolyan erős a görcsölgetés és a folyás, de van.

Érdeklődnék, hogy a leírtak alapján, mit gondola, lehet hogy progeszteron szinttel lehet baj, vagy a kislányom és a későbbi vetélés azt mutatja hogy nincs a progeszteronnal probléma.
Kislányom sajnos a vetélés környékén összeszedett a bölcsiből herpeszt, amit lehet hogy én is elkaptam, és ettől ment el a baba? Soha nem voltam herpeszes....
Köszönöm válaszát
Üdv
Gyöngyi

Válasz

Tisztelt Gyöngyi!

Ön elég sok információt leírt a problémájáról,de sajnos szakorvosaink csak személyes konzultáció során tudnak 100%ig biztos véleményt alkotni a vizsgálati eredmények alapján.
Véleményem szerint érdemes esetleg egy vérvételi eredményt csináltatni női nemi hormonok irányában, a ciklus 3. napján fsh,lh, ösztrogén, tesztoszteron, a ciklus 21. napján progeszteron,prolaktin. Barnázgatást valóban okozhatja a progeszteron nem megfelelő szintje.
A vetélést nehéz megállapítani, hogy mi okozza, mert nagyon sok tényező lehet akadályozó. Ez lehetett egy egyszerű megfázás lázzal, vírusfertőzés,de akár a progeszteron helytelen értéke is.
Kérem keresse fel kezelő orvosát vagy endokrinológus szakorvost.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Segítségét szeretném kérni. A torkom nagyon fáj már több mint fél éve. Voltam már fogon ott minden rendben volt. Torokváladék tenyésztés negatív. Gyomortükrözés negatív. Egy éve voltam pajzsmirigy uhn akkor minden rendben volt. Szeretném megkérdezni hogy ez lehet pajzsmirigyrák?Nagyon el vagyok keseredve. Köszönöm

Válasz

Tisztelt Renáta!

Nem szabad első körben a legrosszabbat feltételezni. Előfordulhat, hogy pajzsmirigy gyulladása esetleg kialakuló struma okozza a nyaki fájdalmat, de ezt ki kell vizsgálni. Célszerű egy pajzsmirigy panelt csináltatni illetve megismételtetni az ultrahangot.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr,
10 éves fiúgyermekem 160 cm és 62 kg.
hasra nagyon hajlamos hizni és általában évi 10 cm-t és 10 kg-t hizik
heti három-négyszer vizilabdázik sportegyesületben,de főleg hasra,derékre nagyon lerakódik neki a zsir.
kérdem ez normális? sajnos teljesen felborult az étkezése hétköznap,mivel iskolai ebédet 90%ban nem eszik ,igy este tud főtt ételt enni.Mivel a családban volt kettes tipusú cukorbeteg,) Édesapám igaz idősebb korában ) illetve húgomnál 35 évesen inzulinrezisztenciát diagnosztizálnak,érdemes lenne ezt a vizsgálatot nála is elvégezni?tavaly csináltattam neki teljes vérképet a pajzsmirigye rendben volt.
előre is köszönöm .
üdvözlettel,
Melinda

Válasz

Tisztelt Melinda!

Javaslom először a szakorvosi véleményt az inzulin rezisztencia vizsgálatra, mivel testsúly/cm-re kell ilyen esetben kiszámolni, hogy mennyi glükózzal terhelő meg a gyermek. Központunkban Tar Attila Főorvos Úr aki gyermek endokrinológusként dolgozik, amennyiben engedélyezi és indokoltnak tartja, természetesen elvégezhető a vizsgálat.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Úr,

21 éves vagyok. Az elmúlt 5 évben tapasztaltam igen nagy jojo súlyingadozást.
Viszont 3 éve volt egy tömlős kopoltyuiv eredetu ciszta a nyakamban. Akkor is neztek TSH erteket de rendben volt .
Kis korom ota balettoztam egészen 2 évvel ezelőttig versenyszerűen. Sose voltam egészségtelenül vékony de elmondhatom fitt voltam . 52 kg voltam 2014.ben egészen 2015 marciusig amikor eltortem a labam ( tehát leálltam a napi szintu mozgassal) es azota 66 kg vagyok.
Mindent probaltam semmi se segitett a fogyasban ami meg igen az duplan visszajott.
Nemetorszagban elek es mult penteken elmentem vervetelre az FT4 1,43 ng/dl ( referencia tartomany 0.90-1.70)
TSH 1,89 ( referencia ertek : 0,30-4,20)
Nem tudom, hogy ezek az ertekeket mennyire befolyasoljak ha az ovulacio alatt tortent a ver vetel. Nem várok babát s nem is tervezem.
Fáradékony vagyok, ingerült, sokszor az izületeimben érzek néha fájdalmat, a menzeszem általában 1-2 napot késeget és igen csak hosszú, néha van kéz remegésem.
A hajam az utóbbi időben kezdett gyengülni és mintha több hajszál hullana naponta
Az a kérdésem mi a következő lépés? Merre induljak? Mert ha a megközelítő értéket nézem akkor inkább pajzsmirigy túlműködés áll fennt ami meg a hízást nem indokolja. Pedig mindent próbáltam, hogy leadjam a felesleges kilókat.
Várom válaszát ötletét vagy bármilyen útbaigazodást.
Üdv

Válasz

Tisztelt Sophia!

Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert a pajzsmirgy értékei amiket megnéztek tartományon belül vannak, de ettől lehetséges autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás is. Esetleg inzulin rezisztencia irányába történt kivizsgálás?
Javaslom első körben tünetei alapján a szakorvosi konzultációt, majd az orvos által javasolt vérvételek elvégzését.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr,

27 éves SM beteg vagyok, és szeretnék érdeklődni,hogy milyen táplálkozási szakértőt kell felkeresnem,aki egyéni étrendet tudna nekem összeállítani, vagy legalább is segíteni abban,hogy mik azok az ételek amiket kerülnöm kellene.
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel,
Tóth Viktória

Válasz

Kedves Viktória!

A központunkban dolgoznak dietetikusok akik segítenek Önnek a táplálkozásával kapcsoltban. Ők tudnak Önnek étrendet is összeállítani.

Üdvözlettel:
Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka


további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!