Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kedves Doktornő,

24 éves vagyok, hajam mindig is sokat hullott, de kb 2-3 hónapja vettem észre jelentős csökkenést a hajam dússágán (főleg alul, tarkó környékéről, de egyenletesen mindenhol kevesebb). Alacsony hormontartalmú fogamzásgátlót szedek (eddig Symicia-t egy évig, két hónapja pedig Volina-ra váltottam - mindkettő ethinylestradiol, drospirenone tartalmaz) mégis gyakorta előfordul hogy havonta kétszer menstruálok, nőgyógyászati részen is próbálunk rájönni,mi lehet a probléma, de látható elváltozás nincs. Erős, agresszív hangulatingadozásaim is vannak olykor.

Milyen hormontesztet javasolna?

Köszönettel,
Fruzsi

Válasz

Tisztelt Fruzsina!

Endokrinológus szakorvost célszerű felkeresni, előfordulhat, hogy nem a megfelelő fogamzásgátló tablettát szedi. Célszerű lenne egy hormonvizsgálat illetve pajzsmirigy vizsgálat. A hormonvizsgálat nem mérvadó fogamzásgátló tabletta szedése mellett, de szakorvosok szokták kérni ilyen panaszok esetén, akik a fog. gátló tablettát figyelembe véve hasonlítják a hormonszinteket.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Üdvözlöm. Az lenne a problémám, hogy múlt hónapban abbahagytam a fogamzásgátló szedését 6 év után. Augusztus 20án volt az utolsó szem. Rendre rá 26án menstruáltam is. Szeptemberben tegnap az az 23án kellett volna megjönnie de nem nagyon akar. Olvastam hogy gyógyszer abbahagyása után kimaradhat. Viszont én szeretném újrakezdeni a gyógyszert. Mindenképpen meg kell várnom hogy megjöjjön a menszeszem és az első napján tudom kezdeni vagy pedig hétfőn elkezdhetem e amikor amugy is kezdeném az új levelet? Vagy ha most 2 hónapig kimarad akkor addig várnom kell a kezdéssel?
Köszönöm válaszát.

Válasz

Tisztelt Melinda!

Igen, meg kell várni a következő menstruáció jelentkezését.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Dr.Nő
A leletemen az áll,hogy jobb oldalon néhány pathológiás megjelenésű nyirokcsomó látható.Tudom baj van,de merre induljak tovább.
Köszönöm

Válasz

Tisztelt Szabó Mihályné!

Sajnos nem írta le, hogy jobb oldalon, melyik területen találtak pathológiás nyirokcsomót, de ajánlom, hogy mindenképpen keressen fel egy szakembert.
Amennyiben pajzsmirigy környékén, endokrinológust, ha mell és hónalj környékén mammográfiára célszerű elmenni, ha női nemi tájékon nőgyógyászt keressen fel panaszával.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Kedves Doktornő!
Végeznek -e ösztrogén progeszteron egyensúlyra vonatkozó hormonvizsgálatot ill. utána kezelésben is tudnak e segíteni?
VÁLaszát előre is köszönöm! Nemes Mónika

Válasz

Tisztelt Nemes Mónika!
Végzünk labor vizsgálatokat és a lelet megérkezése utána, ha szükséges be tud jelentkezni szakorvoshoz.
Központunkban több endokrinológus is rendel, akikről a honlapunkon tud tájékozódni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy a vas szedése mennyire befolyásolja a tiroxin tabletta felszívódását? Mindkét oldalról kivették a pajzsmirigyemet, pótlására tiroxint szedek (100), de közben vashiányt is mutat a vérképem. A TSH-m 1.3.
Szabad-e szednem vasat? Ha igen, mennyit és kell-e várnom a tiroxin bevétele után valamennyi időt?

Válaszát köszönöm.

Tisztelettel: Eperjesi Krisztina

Válasz

Tisztelt Eperjesi Krisztina!


A tiroxin tablettát mindig reggel étkezés előtt fél órával kell bevenni, majd a fél óra elteltével étkezzen. Vas készítményt a pajzsmirigy hormon bevétele utána 1-2 órával nyugodtan be lehet venni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi vérvizsgálatom eredményeivel kapcsolatban van-e valami teendőm, milyennek számítanak az alábbi értékek:

Éhgyomri glukóz (plazmából) 5,0 mmol/l
60 perces glukóz 7,1 mmol/L
120 perces glukóz 6,9 mmol/L
Inzulin 14,1 mIU/L
Inzulin 60 perc 162,7 mIU/L
Inzulin 120 perc 153,9 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 3,13

Köszönöm!
Cene Judit

Válasz

Tisztelt Cene Judit!

Labor eredménye alapján szükséges endokrinológiai szakvizsgálat.

Kérdés

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne hogy voltam hormon vérvételen és nőgyógyászomhoz csak 2hét múlva tudok vissza menni addig tudna segíteni hogy milyen lett nagyon fontos mert babát szeretnénk és nem jön össze! Köszönöm!
TSH: 0,83 mIU/mL
LSH: 5,7 mIU/mL
FSH: 6.3 mIU/mL
Prolaktin: 3,4 ng/mL
Progeszteron : 0,38 ng/mL
Tesztoszteron: 60,5 ng/dL
Ösztradiol: 63,24 pg/mL
DHEA-S:244,0 ng/dL
Üdvözlettel, R. Bernadett

Válasz

Kedves Bernadett!

Arra kérném, hogy a laboratórium által meghatározott normál tartományi értékeket is legyen kedves az eredményei mellé mellékelni.

Köszönettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő!
45 éves vagyok, családunkban anyai ágon (anyukám, anyai nagymamám, anyukám lánytestvére) halmozódik a II. típusú diabetes. Az elmúlt években súlyom ugyan jelentősen nem változott, de magasságomhoz (164 cm) képest sok (jelenleg 72 kg), BMI: 26,79. Egyéb egészségügyi panaszaim miatt próbáltam diétával és sporttal fogyni, de kb. 4 kg súlycsökkenést tudtam csak elérni, és, mint az eredmények mutatják az sem tartós. Gyakran vannak közérzeti panaszaim (szédülés, fejfájás, lehangoltság, hirtelen álmosság, éjszakai alvászavar), de ezeket betudtam a napi stressznek. Gyermekem sajnos nem született, a nőgyógyászati kivizsgálásokon kizárólag a ciklushormonokat nézték. A tavalyi évben kézfejemen megjelent bőrelváltozást bőrgyógyász szakorvos granuloma annulare- ként diagnosztizálta, ő javasolta a cukorbetegség kivizsgálását. Háziorvosom vérvételre küldött, ahol mind az éhgyomri, mind a HgbA1c értékem normál tartományban volt. Így a háziorvos további kivizsgálást nem látott szükségesnek. Hosszas keresgélés után találtam az inzulinrezisztencia kórképre. Mivel védőnőként dolgozom, elvégeztem a 75 g glükóz terhelési tesztet a következő eredménnyel: éhgyomri érték: 5,3 mmol/l, 30perc után: 9,6 mmol/l, 60 perc után: 8,2 mmol/l, 90 perc után: 5,1 mmol/l, 120 perc után: 5,0 mmol/l. Ezután bejelentkeztem inzulinszint vizsgálatra, melynek eredménye a következő lett: éhgyomri mérés: 6,8 mIU/L, 60 perces érték: 139,7 mIU/L, 120 perces érték: 72.9 mIU/L.
Kérem szíveskedjen értékeimet áttekinteni és javaslatot tenni a további vizsgálatok szükségességéről, és a terápiás lehetőségéről!
Segítségét köszönöm.
Tisztelettel: Bujdosó Mónika

Válasz

Kedves Bujdosó Mónika!

A panaszai alapján felmerül a pajzsmirigy funkciójának zavara is, nem csak a szénhidrát anyagcsere zavar.
Javaslom egyrészt, hogy a személyre szabott diéta és metformin szedésének szükségességét endokrinológussal beszélje meg, emiatt gondozásba vételre is szüksége van.
A pajzsmirigyének kivizsgálása kapcsán laborban TSH, fT4, aTPO és pajzsmirigy UH elvégzését javaslom.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

25 éves vagyok, két vetélésem volt, a második most augusztusban, emiatt küretet végeztek kétszer ( retentio miatt volt a második) azóta vérzészavarom van. Hol erős vérzés jelentkezik, hol csak pecsételés, jelenleg Norcolut szedése után (10 napig 2x1 szem) nem jött meg csak pecsételés van. 3 hete szedek Letroxot 50 mikrog/ nap autoimmun pajzsmirigy gyulladás ( Hashimoto- thyreoiditis) miatt. A kérdésem az lenne, hogy a barátcserje szedése befolyásolja-e a Letrox szedését? Sokat olvastam róla hogy a pm alulműködésben és vérzészavarokban is jótékony hatású de írták hogy a hormonhatásokat felerősítheti. A kivizsgáláspkat szeretném elkezdeni PCOS és IR irányában is, de nem tudom kihez kellene fordulni? Nőgyógyász és endokrinológus vagy csak endokrinológus? Eddig csak egy cystám volt viszont szőrösödés és hajhullás ( bár azt mondták a pm alulműködésnél is)van, valamint pattanásos bőr. Már nem tudom hogy mi melyiket okozza...Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Tisztelt S. Viktória!

Endokrinológus szakorvos tud segíteni beállítani a megfelelő kezeléssel a hormonegyensúlyt. Központunkban Dr. Koppány Viktória, Dr. Czégeni Anna illetve Dr. Polyák Annamária drnő akik foglalkoznak ezzel a területtel.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Üdvözletem!

Én arról érdeklődnék, hogy mit tehetnék, ha magas a tesztoszteron szintem. Nem nagyon, de évek óta agyon keresett indok, hogy miért hullik annyira (15éve) a hajam, arra (egy bőr- és hajgyógyász doktor szerint) épp elég indok egy kis ingadozás is. Ahogy utána olvastam, valóban lehet ez az ok. Sok éve hullik a hajam, kis szünetekkel, de minden hullási fázisban többet vesztek. Soha nem találtak (ezredik alkalommal sem) sem gyulladást, sem rossz fogat, s nőgyógyászatilag sincs erre utaló dolog. Aztán ez a doktor úr mondta hogy a 2,7 nmol/l tesztoszteron (norm:0,4-2,6) az normál-magas, ami okozhat ilyen bajt. Meg nézett mikorkamerával, ilyesmi is volt. Szóval gondolom, hogy rendben van a szaktudás :-) ) Meg a fejbőrömmel is vannak gondok, azt kezelem azóta. A gondom az, hogy a Diane 35-öt mondta, mint kezelés. Ez fogamzás gátló is, s mint olyan, nekem, 38 éves (sajnos) dohányos nőnek nem igazán tetsző... ráadásul a családban van visszeres, egyéb... S egyéb mellékhatások is elég ijesztőek. Ráadásul 24 éves korom óta nem szedek fogamzásgátlót...s nem is nagyon szívesen tenném... A kisregényem után a kérdésem az lenne hogy létezik más alternatíva a tesztoszteron csökkentésére, vagy csak mindenképp valami fogamzásgátló... vagy csak ez az ijesztő Diane??

Előre is köszönöm mielőbbi megtisztelő válaszát!

Dóra (jelenleg Németországból- itt élek pár éve)

Válasz

Tisztelt Dóra!

Gyógynövényes termékekkel csökkenthető a tesztoszteron szint, de elsősorban célszerű lenne egy pajzsmirigy kivizsgálás, a pajzsmirigy betegség kizárása miatt, illetve előfordulhat hogy csak valamilyen vitamin hiány okozza a nagyfokú hajhullást Pl. d-vitamin hiány, vashiány, alacsony ösztrogén ,-szelén szint..

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!