Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!



Két és fél éve prolaktintermelő hipofízis adenómát diagnosztizáltak nálam, melyre egy évig Bromocriptint, egy évig Norprolacot szedtem, most fél éve pedig kabergolin hatóanyagú Dostinexet (heti 3xfél szem 0,5 mg) szedek. Az lenne a kérdésem, Ön szerint a várandósság hányadik hetéig tanácsos folytatnom a gyógyszer szedését?



Válaszát előre is köszönöm,

D. Szabina

12.hetéig



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor nő/úr!

2014-ben diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy betegséget.Mikor először elküldött a háziorvosom laborba a tsh értékem 24.630 volt.Azonnal pajzsmirigy szakrendelésre küldött,ott felirtak nekem Letrox tablettát,amit 50 mikorgrammal kezdtem,az első héten napi fél szem,aztán a második héttől napi egy szem.Fél év múlva kellett újra vissza mennem,addigra a tsh értékem lecsökkent 9.630-ra. A doktor úr megemelte a gyógyszerem,75 mikrogrammra,fél év múlva újra kontroll,akkor a laborom teljesen tökéletes volt.A tsh értékem 3.480 volt.Innentől egy év múlva kellett mennem újra kontrollra,maradt a 75 mikrogramm napi egy szedése! Az újabb kontrollra múlthéten került sor,egy év elteltével,a tsh értékem sajnos újra magas lett,8.610.. Meg lett emelve a gyógyszerem 100 mikrogrammra.Napi egy szemmel kell szednem.Ezt most kezdtem el szombattól szedem a 100-at!A kérdésem az lenne,hogy mi válthatja ki,hogy a tsh érétk igy megemelkedik,folyamatos gyógyszeres kezelés mellett? És még annyi kérdésem lenne,hogy mikor magas a tsh szint,akkor a pajzsmirigy alul vagy felül működik? Mert nekem azt mondták,hogy alul,de ehez képest 42 kg vagyok! Sajnos eléggé aggódom,és szeretnék valami más alternatívát,mert nem látom,hogy a gyógyszeres kezelés segitene! Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Koren Mónika







Kedves Koren Mónika!



A magas TSH értéke alul működő pajzsmirigyre utal.

Az Ön által elküldött információkban nem találtam utalást arra, hogy milyen eredetű a pajzsmirigy betegsége. Primer hypothyreosis? Autoimmun eredet?

A hormonok szintjének ingadozása biztosítja a szervezet stabilitását, ez önmagában nem jelent bajt.

Az Ön által elküldött laboratóriumi eredmények alapján a pajzsmirigye soha nem volt teljesen stabilan jól működő állapotban, vagy nincs meggyőző információnk a stabilitásáról. Kevés Ön esetében az évente ellenőrzött TSH, 3 havonta javaslom az ellenőrzését, még jó érték esetén is.

A gyógyszer szedését indokoltnak tartom, sajnos nincs rá egyéb hatékony alternatíva.

Jó lenne tudni, autoimmun eredet kizárható-e, mert kicsit módosítja a kezelést.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Udvozlom!



Erdeklodnek a vizsgalatokkal kapcsolatban. Pigmenthianyos vagyok a testemen tobb helyen is es szeretnek egy reszletes kivizsgalason reszt venni. Erdeklodnek hogy mukodik a jelentkezesnonokhoz illetve mennyibe kerulnek a vizsgalatok.

Elore is koszonom a valaszat
Tisztelt Kiss Roland!



Minden szakorvosnak más a konzultációs díja, melyekről a weboldalunkon tájékozódhat részletesebben vagy a 36/70-431-97-28-as számon.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdvözlöm!

25 éves vagyok, 6 évig szedtem fogamzásgátlót, egy féléves megszakítással.

Tavaly áprilisban abbahagytam, miután az arcom ás a hátam borzasztó csúnya lett. Hetente jártam bőrgyógyászhoz, elküldtek góckutatásra, majd petefészek ultrahangra. Minden negatív lett, de a tünetek nem enyhültek. Lelkileg már nem bírtam tovább, így újra elkezdtem a tablettát. Most újra lehettem, mert babát szeretnénk, de ismét jelentkeznek a tünetek és félek, hogy, a hormonháztartásommal van probléma, így fontolgatom az endokrinológiai kivizsgálást, hormonvizsgálatot. Kérdésem az lenne, hogy a tabletta abbahagyása után mikor reális a hormonvizsgálat, mikor mutat a vérképem, már a gyógyszertől nem befolyásolt értéket.

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Dorka!



Fél évvel a gyógyszer elhagyása után nyugodtan csináltathat hormonvizsgálatot, melyet ciklushoz kötötten a ciklus 3. illetve 21. napján végeztetnek.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Udvozlom ! A mainap voltam pajzsmirigy ultrahangon.A lelet ertekelese:A pajzsmirigy mindket lebenye norm.nagysagu az isthumus megtartott vastagsagu a szerkezet kisse durvabb echomintazatu inhomogen.A vascularisatio megtartott.Mindket oldalon a nagyerkepletek menten egy -egy 11mm-es nyirokcsomo van.Megtene hogy elmagyaraza hogy mit jelentenek ezek szakorvosi szavak? Es hogy jo e a lelet ? Koszonom valaszat
Kedves Betegünk!



Az ultrahangon leírt inhomogenitás krónikus gyulladás jele lehet. Nem tudom, hogy a pajzsmirigy hormonok értékei megfelelők-e. Ha igen, tennivaló nincs, ha nem, akkor endokrinológus segítsége szükséges az esetleges gyógyszeres terápia beállítása végett.



Üdvözlettel: Békési dr.

Tisztelt Illetékes!

Farkas Sándor vagyok,egy kétgyermekes családapa Békéscsabáról. Szeretnénk többek között egészséges étrend mellett felnevelni csemetéinket, így egy nagyon fontos- ám egyszerű és banális - kérdésnél megakadtunk.

Azzal kapcsolatban kérném szíves szakértelmüket, hogy van e szüksége a szervezetnek cukorra?

Manapság rengeteg "támadás " éri a cukrot( a sajtón keresztül) és tudjuk, hogy nem egészséges, ezért nem egyértelmű számomra a szükségessége. Tudomásom szerint főleg reggel, éhgyomorra nem tesz jót a szervezetre a meredek inzulin-reakció miatt. Valóban nem célszerű reggelire pl. kakaós csigát adni a gyerekeknek? Máshonnan pedig azt hallom, hogy az agy tápanyagforrása a cukor.

Összegezve hogyan lehet a cukorbevitelt optimalizálni?

Nagy köszönettel; válaszukat várva; Farkas Sándor
Kedves Sándor!



Minden szénhidrát tartalmú élelmiszer (kenyér, rizs, burgonya, tészta, kekszek, gyümölcs, cukor) alapvetően egyszerű szénhidráttá, szőlőcukorrá, vagy más néven glükózzá bomlik le. Emiatt nincs szükség arra alapvetően, hogy egyszerű formában vigyük be a szervezetbe, hiszen az összetett szénhidrátokból is lehet biztosítani a szükséges szénhidrát bevitelt a szervezet számára. Ettől függetlenül az energia bevitelünk 5%-a származhat az egészséges táplálkozás irányelvei szerint is egyszerszerű cukorból, így bár teljesen mértékben egészséges szervezet számára nem kell kizárni a táplálkozásból, de bevitelére sincs szükség.



Varga Dóra

Dietetikus
Érdeklődni szeretnék, hogy változókori (6 éve petefészek és méh eltávolítás) hormonegyensúly "helyreállításával" Önök tudnak-e segíteni. Én eddig nőgyógyászoknál próbálkoztam, de csak Lady-Bon nevű gyógyszert kapok. A hormonszintemet nem is nézik meg. A Lady- Bon szedése mellett is (6 éve) szenvedek a hőhullámoktól.



Most gondoltam arra, hogy esetleg nem is nőgyógyászhoz hanem endokrinológushoz kellene fordulnom???



Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!!
Tisztelt Ilona!



Endokrinológus hormonpótlásával tud segíteni a panaszok csökkentésén.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!



30 éves vagyok, kisfiam 20 hónapos. Súlyproblémával küzdök, pco-ra utalva ciszták vannak a petefészkemen.

100 kg vagyok 171 cm. Január óta zsírégető aerobicra járok, húsvét óta visszafogtam a szénhidrát fogyasztást, július eleje óta pedig 160 gr diétával barátkozom háziorvosom javaslatára. 3 kg-tól tudtam megszabadulni ez idő alatt. Háziorvos javasolta azt is hogy járjak utána miért nem indul meg a fogyás, eljutottam egy laborvizsgálatra, melyen a hormon értékeim rendben voltak, pajzsmirigyek is. D vitaminom volt éppen a határ alatt. Az cukorterhelésem értékei a következők lettek:





Glükóz terhelés 0: 5,7 mmol/L

Glükóz terhelés 60: 7,8 mmol/L

Glükóz terhelés 120: 5,3 mmol/L

inzulin 0: 13,7 mIU/L

inzulin 60: 65,3 mIU/L

inzulin 120: 46,7 mIU/L



Mindig is küzdöttem a súlyommal, 25 éves koromban 1 év alatt 20 kg-tól szabadultam meg, akkor voltam 70 kg. De már terhesség előtt rámjöttek kilók, 88 kilóval lettem terhes és 114 kg-val szültem.Szülés után két héttel 98 kg voltam, és azóta is ekörül van a súlyom +-2 kg.

Tisztában vagyok az egészséges életmóddal, rengeteg zöldséget gyümölcsöt eszem,nem eszem kenyeret 5 hónapja (reggeli vacsi 4-4 szelet abonett) tisztított vizet iszom kizárólag, nem dohányzom, nem kávézom. Türelmesen vártam tavasszal, hogy biztos csak nehezen indul meg a fogyás, de sajnos semmi nem történik heti 2-3 óra intenzív mozgás mellett sem.



Kórelőzményemben volt magas pulzus és vérnyomás, amire gyógyszert is szedtem, de életmódváltás során el tudtam hagyni, és panaszmentes vagyok. 2012-ben is pco-m volt, mely glikémiás index diétával felszívódott. Kisfiam előtt volt egy vetélésem, melyet műtéti úton kellett befejezni. Kisfiamnál is 16 hétig Utrogestan kúpot kellett használnom vérzés miatt. Terhesség alatt magas vérnyomással kezeltek Dopegittel és Cordaflexel, melyet szülés után két hónappal abbahagyhattam, visszaált. Szülés természetes úton volt, nehéz, de 39+6 napra 10/10 apgarral.



Kérdésem az lenne, hogy létezik, hogy ezek miatt az értékek miatt nem tudok a túlsúlyom egy kis részétől sem megszabadulni? Ön szeint szükséges lehet gyógyszeres kezelés? Az a későbbiekben elhagyható? Ez az állapot már teljesen elkeserítő, úgy érzem mindent megtettem és nem történik semmi.



Endokrinológussal fogok a jövő héten találkozni, de szeretnék felkészültebben érkezni, hogy értsem is miről van/lehet szó. Illetve mivel ezek az értékek nem teljesen egyértelműek több véleményt is meghallgatni.



Előre is köszönöm szíves válaszát.

Tisztelettel: Virág
Tisztelt Virág!



Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tud Professzor Úr! Az Ön esetében már konkrét kérdések merülnek fel, amelyeket személyes konzultació alkalmával az eddigi előzmenyei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Doktornő/ úr!



Hypotireosisom, IR-em, és PCOS-em van. Letroxot és mercformin xr 500-ast szedek. Ma írtak fel nekem az emelkedett prolaktin szintre bromiciptrin tablettát. Az lenne a kérdésem, mivel a baba téma még nem aktuális nálunk 1-2 évig és cypromix tablettát szedek, hogy bromiciptrin mellet szedhető-e mint hormonális fogamzásgátló nem befolyásolják-e egymás hatását?



Köszönettel: Melinda
Szedheto mind a ket gyogyszer egymas mellett ( Bromocriptin ès Cipromix).



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktornő/úr!



25 éves vagyok, sajnos 2 vetélésen vagyok túl. A második vetélésem után 1 héttel készült laboreredményemen a TSH: 9,94 mIU/l, fT3: 5,79 pmol/l, fT4:13,05 pmol/l, az összkoleszterinem: 5,8 mmol/l, cukorterhelés nem készült, az éhomi cukrom: 5,8 mmol/l, HbA1C (NGSP):5,2 %, HbA1C (IFcc):33,3 mmol/l. Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a terhesség alatt jódtartalmú terhességi vitamint szedtem, illetve jódtartalmú sót használunk, ezek befolyásolhatják-e a TSH szintet? Valamint számít-e, hogy a vetélés után csak 1 héttel készült a labor? A kivizsgálások folyamatban vannak, de endokrinológushoz csak októberben jutok el...

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Viktória
Tisztelt S. Viktória!



Befolyásolja a hormonértékeket a jódtartalmú készítmény,célszerű jódmenteset használni a kismama vitaminok közül és a sóból is. Lássa endokrinológus szakorvos az eredményeit, mert magas a tsh szintje.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA