Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

--------------
Tisztelt Doktor Nő!
Az alábbi leleteim alapján fenn állhat-e inzulinrezisztencia ?
Megtisztelő válaszát köszönöm.
-------------------------------------------------------------------------------
Glükóz fluoridos 5,3 mmol/L
Glükóz terhelés 120' 5,1 mmol/L
Inzulin 0 perces 15,8 mIU/L
Inzulin terhelés 120' 80,1 mIU/

Válasz

Igen, mert magas a 120 perces inzulin szint.
Cukorbetegség nem áll fenn szerencsére.


Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Doktornő.
32 éves nő vagyok. Dienille fogamzásgátlót szedek magas tesztoszteronra. Annal idején úgy tájékoztattak, hogy semmilyen más gyógyszert nem vehetek be, mert csökkentheti a hatását. Sajnos előfordul, hogy néha be kellene vegyek egy fájdalomcsillapítót. Ez igaz? Tényleg soha nem vehetek be semmit? Az őszi margitvirág tartalmú gyógynövényes fájdalomcsillapító is csökkenti a hatását,
Előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Rita!
Főleg az antibiotikumokra igaz, hogy csökkentik a fogamzásgátló hatásfokát és esetleges terhesség jöhet létre.
Fájdalomcsillapítót néha- de csak néha- eseti jelleggel szedhet.
Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Kedves Dr.Úr/Nő!
9éve szülés után diagnoztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést és azóta is szedem a letroxot,hol 75 hol 100-at,mert mindig változtatni kellett az adagon,hogy tökéletes legyen.Legutobbi labor eredményem.
TSH 1,410
FT4 18,44
FT3 3,25
Anti-Tpo 1300
Mértek már egyszer anti tpo akkor is magas volt az érték,de úgy rémlik nem ennyire.
Ultrahangon göbök nincsenek,csak a sorvadást látják.
Kérem tanácsát,hogy mi az amit tehetek ennek az értéknek a leszorítása érdekében illetve milyen vizsgálatot javasol,hogy jobban lehessek.

Üdvözlettel és köszönettel
Vágó Réka

Válasz

Tisztelt Vágó Réka!

Laboratóriumokban módszerváltás történt , melyekkel az A-TPO szintet vizsgálják,ezért nem határozták meg pontosabban. Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost, hogy kiértékelje vagy keresse fel a vizsgálatot végző laboratóriumot, tud információt kérni a pontosabb meghatározás miatt.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktorno/Doktor Ur!

Korabban PCOS-t diagnosztizaltak nalam. Utobbi panaszaim miatt a nogyogyaszom verkepet csinalt, melyben az TPO szintem magasabb lett: 100 ( a lelet szeint 60 a max), a tsh: 3.9, meg a normal erteken belul, a T4: 9.2, viszont az utobbi idoben eleg rosszul erzem magam: Folyton faradt vagyok, nincs kedvem sportolni sem, nagyon passziv vagyok, ellenben ejszaka nem tudok aludni, hiaba vagyok faradt. Soha nem erzem magam kipihentnek. Az utobbi idoben 2 furcsa tunetet vettem eszre: Neha ugy ereztem minhta egy pillanatra megallna a szivem, vagy elallna a lelegzetem, nem tudom mihez hasonlitani: napi rendszeresseggel ereztem, valamint a nyakamban rendszeresen szorito erzest erzek, az adamcsutkam kornyeken de neha a fulem moge sugarzik, es amikor odanyulok kemenynek erzem, de legalabb is a nyirokcsomot erzem. Ez mar igy van tobb mint egy honapja.Tavaly decemberben mutottek ki a 2 also fekvo bolcsessegfogam, ami azota sem okozott problemat. A ket tunet nem egyszerre jelentkezik, de kb egy idoben kezdodott. Mindketto szinte mindennapos rendszeresseggel jelen van. Ehhez tarsul hogy rendszeresen koszorulom a tokom , vagy torokfajas szeru erzest erzek, es mindig azt hittem nathas leszek, de aztan elmult. Ugyanigy a szemem is borzasztoan szaraz lett az utobbi idoben. Egy hagymat nem tudok felvagni, mert a konny is egeti, es a nap vegere csip, szur, viszket es sajnos szamitogeppel dolgozom. Mivel a nogyogyaszom tovabbkuldott endokrinologushoz, aki ismet verkepet csinaltatott, a tsh miatt, aminek meg nincs eredmenye(mar eleg regota varok).Kivancsi vagyok az On velemenyere, mi okozhatja ezeket a tuneteket. Csehorszgban vagyok hozzateszem, es nehezen ertekezem az orvosokkal, de nem ertem miert kuldott ismet verkepre, ha mar eleve megvolt a verkepem es azzal mentem hozza. Az ultrahangos vizsgalat biztos tobbet mutatna. Ehelyett csak egyik verkeprol a masikra megyek de nem tudok meg tobbet.
Mire utalnak az alabbiak, lehet egyaltalan osszefugges kozottuk?
Koszonettel

Válasz

Tisztelt Viktória!
Panaszait okozhatja pajzsmirigy eltérés és a TSH önmagában nem mindig mutatja ki az eltéréseket. Célszerű egy teljes pajzsmirigy panelt végeztetni,mely tartalmazza a TSH, T3, T4, A-TPO, Thyreoglobulin értékeket, illetve egy pajzsmirigy ultrahangot.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

tiszteletel udv érdeklödnék feleségem szeme püfet ödémás dulet szemészeten járt aszt mondták hogy pajzsmirigy betegség kérdezném elképzelhetö köszönöm válaszát udv miss jános

Válasz

Tisztelt Miss János!

Keressenek fel egy endokrinológus szakorvost, mert tünetei alapján lehet Basedow- kór, melyet a pajzsmirigy okoz.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Úr !

Az alabbi laborlelet érdekelne,hogy rendben van-e?

Éhgyomri Serum Glucose 4.7 mmol/ l
Glükóz 120 perc 3.9
Glükóz 180 per 3.6

TSH 1,260

Köszönöm.




Válasz

Tisztelt Bedok Anikó!

Amennyiben panaszai nincsenek, igen rendben vannak az eredményei.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornö!

Evek ota küszködöm ilyen-olyan tünetekkel, amik sokaig nem alltak össze "bennem".

Kezdem a legelejen. 31 eves vagyok, es kb 13 eve szedek fogamzasgatlot, mivel hogy nagyon erös menstruaciom van, es itt inkabb a fajdalmak dominalnak. Olyan fajdalmaim vannak h 2 napig az agybol sem tudnek felkelni ha nem szednek fogamzasgatlot. Kb 4-5 evvel ezelött valtottam a cetazette-re mivel hogy megemlitettem az orvosomnak h az egesz csaladom visszeres es egyeb erproblemaktol szenved, es nalam is felmerült mar hasonlo problema. A cerazette be is valt tökelezesen. Nem volt menzeszem. Aztan kb fel eve egyszer csak elhuzodo barnas valadekozas jelentkezett. Ekkor felkerestem egy masik nögyogyaszt aki javasolta h valtsunk vissza ösztrogenes fogamzasgatlora (minerva) es gondoljam meg a spiral felhelyezrset. 3 honapig szedtem a Minervat, es ekkor felhelyezesre került a spiral (ez ev augustusaban-yadess).
Ez ev aprilisaban felkerestem a haziorvosomat azzal h faradekony vagyok, hullik a hajam, felszaldt 10kg. Aztan ö vervetellel megallapitotta h pajzsmirigyem egy kicsit alulmüködik, de meg nem szeretne a hormonkezelest elinditani, es ismeteljük meg a vervetelt, ami kimutatta h rendben van a tsh ertekem, es nincs gond.
Most ugyanez a helyzet, erösen hullik a hajam, ejjszaka erösen izzadok, pattanasos zsiros az arcböröm, illetve a hajam is erösen zsirosodik (?) v a verektek okozza-nem tudom, nem jol alszom, faradekony vagyok, illetve a felszedett kilok sem akarnak lemenni, pedig figyelek az etrendre.
Mar nem merek elmenni a haziorvoshoz mert felek h megint legyint, es elbagatelizalja a dolgot.
Ön szerint mi allhat a hatterben, es hogyan derithetö ez megis ki?

Valaszat elöre is köszönöm
Tisztelettel: Orsolya

Válasz

Tisztelt Orsolya!

Javaslom, hogy keressen fel egy endokrinológust. Esetleg egy inzulin rezisztencia vizsgálat és egy pajzsmirigy vizsgálat informatív eredményt adhat panaszai alapján.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

pajzsmirigyem alumüködik az orvos felirtta a letroxot de már több éve szedem és még mindig alacsony a ts3 vagy a tsh 4 em kérdezttem a háziorvost hogy nem e lehetne másik fajtta gyogyszert szednem azt mondta hogy nem is szedem pedig 125mg ot szedek multkor megtoltta 150mg mal de akkor is alacsony volt mi a tehendö volttam szak rendelésennés ö irtta fel a letroxot nincs más gyogyszer kérem irjon

Válasz

Tisztelt Jancsóné László Adrienn!

Van másik gyógyszer is amivel kordában tartható a pajzsmirigy. Kérem keresse fel kezelőorvosát vagy jelentkezzen be endokrinológus szakorvoshoz.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

35 éves vagyok. 3 hónapja született meg második gyermekem. Antidepresszáns szedése miatt nem szoptathattam, ezért egy hétig Bromocriptint szedtem. A terhességet 55kg-mal kezdtem és 12 kg-ot híztam. A szülés után egy hónappal 4 kg súlytöbbletem maradt. Ezután elkezdtem hízni, két hónap alatt visszajött a leadott 8 kg, pedig diétázom. Illetve további problémám, hogy rettenetesen izzadok.
Laboreredményeim az alábbiak:
Thyreoideaperoxidáz elleni antitest: 29 IU/ml ref: 0 - 60
T3 szabad frakció 4.87 pmol/l ref: 3.5 - 6.5
T4 szabad frakció 12.80 pmol/l ref: 11.5 - 22.7
Prolaktin 740 mIU/l (menopauza előtt 59 - 619mIU/l, menopauza után 38 - 430 mIU/l
Prolaktin PEG 651 mIU/l
Prolaktin % 87.97 %
Tireoglobulin 5.310 ng/ml ref: 3.5 - 77
TSH 1.40 mIU/l ref: 0.55 - 4.78

Köszönettel,
Horváth Katalin

Válasz

Tisztelt Horváth Katalin!

Kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost, aki át tudja nézni a leleteit illetve amennyiben szükséges további kivizsgálásokra tudja küldeni.
Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Üdvözlöm!
Segítségét szeretném kérni abban, hogy 11 éves kislányom TSH értéke 5,45 (ref: 0,4 - 4), ugyanakkor a szabad T3 szintje is emelkedett: 7,9 (ref:2,3 - 6,45), ami ellentmondó. Milyen betegség(ek) esetén lehetséges ez az "ellentmondás"?
A többi kapcsolódó értéke - T4, ATPO, Anti tireoglobulin, tireoglobulin - negatív, és az ANA screen szintén negatív.
Nem tudom, fontos-e, de a vérben mért húgysav értéke viszont igen alacsony 113 (ref: 178 - 345), ami valószínűleg örökletes jellegű, mert anyai ágon hasonlóan alacsony húgysav érték megfigyelhető. A többi érték: vérkép, süllyedés, Total IGE, máj-, és vesepanel negatív.
A kérdésem az lenne, hogy a kislányom TSH eltérését okozhatja-e a PABA nevű vitamin (napi 1 kapszula), amit B-komlex vitaminnal együtt szedett 3 hónapig. Ezt a vitaminkombinációt a terjedő vitiligo-jának kezelésére próbáltuk ki - sajnos sikertelenül. Más gyógyszert nem szed. A kislányom gluténérzékeny is, ami egy éve derült ki, azóta tartja a diétát (az EMA szintje azóta rendeződött).
Egy külföldi oldalon olvastam a PABA vitamin pajzsmirigyre gyakorolt hatásáról, de konkrétumot nem írtak ebben a témában. Válaszát várva köszönettel:
Mária

Válasz

Tisztelt Dr. Szabó Mária!



Az ellelntmondó eredmény mögött állhat egy ritkán előoduló TSH receptor zavar, amely járhat hyperthyreosis tüneteivel is. A PABA-t szedheti. Pm UH vizsgálatot, ismételt TSH, FT4, FT3 vizsgálatot és konzultációt javaslok.


Üdözlettel,


Dr. Tar Attila

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!


további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!