Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözlöm!

Segítségét szeretném kérni abban, hogy 11 éves kislányom TSH értéke 5,45 (ref: 0,4 - 4), ugyanakkor a szabad T3 szintje is emelkedett: 7,9 (ref:2,3 - 6,45), ami ellentmondó. Milyen betegség(ek) esetén lehetséges ez az "ellentmondás"?

A többi kapcsolódó értéke - T4, ATPO, Anti tireoglobulin, tireoglobulin - negatív, és az ANA screen szintén negatív.

Nem tudom, fontos-e, de a vérben mért húgysav értéke viszont igen alacsony 113 (ref: 178 - 345), ami valószínűleg örökletes jellegű, mert anyai ágon hasonlóan alacsony húgysav érték megfigyelhető. A többi érték: vérkép, süllyedés, Total IGE, máj-, és vesepanel negatív.

A kérdésem az lenne, hogy a kislányom TSH eltérését okozhatja-e a PABA nevű vitamin (napi 1 kapszula), amit B-komlex vitaminnal együtt szedett 3 hónapig. Ezt a vitaminkombinációt a terjedő vitiligo-jának kezelésére próbáltuk ki - sajnos sikertelenül. Más gyógyszert nem szed. A kislányom gluténérzékeny is, ami egy éve derült ki, azóta tartja a diétát (az EMA szintje azóta rendeződött).

Egy külföldi oldalon olvastam a PABA vitamin pajzsmirigyre gyakorolt hatásáról, de konkrétumot nem írtak ebben a témában. Válaszát várva köszönettel:

Mária

Tisztelt Dr. Szabó Mária!







Az ellelntmondó eredmény mögött állhat egy ritkán előoduló TSH receptor zavar, amely járhat hyperthyreosis tüneteivel is. A PABA-t szedheti. Pm UH vizsgálatot, ismételt TSH, FT4, FT3 vizsgálatot és konzultációt javaslok.





Üdözlettel,





Dr. Tar Attila
Üdvözlöm! 2010-ben szültem kisfiamat. Teljesen problémamentes terhességem volt. A szülést követően azonban 94-es volt a TSH-m, hashimoto thyreoiditis-t diagnosztizáltak nálam. A pajzsmirigyem 125-ös letrox mellett szépen beállt 1-2 közé. Úgy döntöttünk a férjemmel jöhet a kistesó. A terhességek könnyen összejöttek, azonban a 12. és a 15. héten vetéléssel végződtek, annak ellenére, hogy Duphastont, Utrogestant kaptam. Mindig a méhlepénnynél láttak problémát, de pontosan nem tudták megmondani mi a baj. A hormonok a referenciatartományom belül voltak. Ennek elenére a 2. vetélés után elkezdtem használni természetes progeszteron krémet, Premens tablettát, melytől szépen beállt a ciklusom 28 napra, elmúltak a premenstruális szindróma tüneteim. Azonban azóta a TSH 3 alá nem akar menni. A kérdésem, hogy a TSH értékének romlása kapcsolatban állhat-e a progeszteron értékével? Köszönettel: Nagy Nikoletta
Kedves Nikoletta!



Jelenleg a szervezetének pajzsmirigy hormonpótlása nem elegendő, a Letrox adagjának további emelése szükséges. A TSH eredményének romlása nem a progeszteron következménye.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!



2008 óta ismert a pajzsmirigy alulműködésem. Évek óta 100 mg L-thyroxint szedek. Emellett a gyógyszeradag mellett 1 körüli TSH értékeim voltak. Lombik program előtt állunk. A nőgyógyász tanácsára Inofolic-ot kezdtem el szedni. A lombikprogramhoz szükséges vizsgálatoknál kiderült, hogy a TSH értékem felment 3, 27-re. Kb. 2 hónapos eltéréssel az orvos tanácsára újra megnézettem a TSH-t, ami ekkor 2, 449 lett. Az L-thyroxint változatlanul 100 mg-os adagban szedem.

Lehetséges, hogy az Inofolic okozta ezt a változást vagy más állhat a háttérben.



Válaszukat köszönöm.
Kedves Hajnalka!



Az L-Thyroxin adagjának emelése szükséges ameddig 0,5-1 mIU/L közötti TSH értéke lesz ismét, hogy sikeres legyen a teherbe esés. Az L-Thyroxin és Inofolic bevétele között 2 óra időtartam teljen el.

(Autoimmun eredetű vagy primer hypothyreosisa van?)



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr !



12 évvel ezelőtt, a terhességem alatt kellett szednem Eutiroxot, mert egy picit magasnak találták a TSH-mat.

Kb. egy év után abbahagyatták velem a szedést, hogy működik az a pajzsmirigy ne szedjek fölöslegesen gyógyszert. Kb. 5 éve egy specialistánál jártam, azzal a tünettel, hogy a súlyom, ha nem diétázom állandóan , hamar az egekbe szökik és minden apró stresszre úgy bedagad a torkom, hogy megtudnék fulladni...

Akkor, azt a diagnózist kaptam, hogy igen, akut pajzsmirigy gyulladásom van, de még működik, szóval megint nem kaptam gyógyszert. De mind e-mellett szívritmus szabályozót kell szednem, magasabb a koleszterinem is és most már az ízületeim is teljesen tönkre mentek. Annyira kritikus már a helyzet, hogy egy kupakot nem tudok letekerni az üvegről, a térdeim olyan állapotban vannak, hogy se leguggolni se térdelni már régóta nem tudok, és két hete már ott tartottunk, hogy egy hét fekvésre ítéltek, mert nem bírtam menni sem.

Ezek után kértem (kihisztiztem) egy beutalót az endokrinológiára (teszem hozzá csendben , feleslegesen), mert az orvos annyit mondott, hogy menjek a reumára (42 évesen) vagy a fogászatra, mert a 6,551 TSH nem indokolja a problémáimat!!!! Addig erőszakoskodtam, hogy kaptam egy laborbeutalót és most itt "állok" egy magasabb 6,6 CRP és egy 584-es Anti TPO eredménnyel. Szeretnék némi iránymutatást kapni, hogyan és merre tovább illetve, hogy indokolt-e az aggodalmam???



Előre is megköszönöm válaszukat!



Tisztelettel: Torgyánné Bíró Szilvia

Tisztelt Torgyánné Bíró Szilvia!



Szükséges endokrinológus szakorvos, mert magasak a pajzsmirigy értékei,mind a 6 fölötti tsh,mind az a-tpo szintje. Pajzsmirigy gyulladása okoz reumatológiai,kardiológiai panaszokat és a többi panaszát is magyarázná. Természetesen ettől függetlenül teljes kivizsgálást javasolnék,hogy kizárják a kardiológiai eredetű elváltozásokat.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr !



A kisfiam egy éves koráig szopizott, azóta nyolc hónap telt el és újra van tejem, ha megnyomom a mellem.Csak a jobb mellemből amiből egyébként is szopizott. Elmúltam már negyven, sokszor fáj a fejem, szinte már migrénes ( ami eddig nem igen volt jellemző rám). A mensturáciom rendszeres. Remélem semmi gond velem, de nagyon várom a válaszát !



Köszönettel:



H.Rita
Tisztelt Horváth Rita!



Prolaktin szintet érdemes megnézetni,mert a túl magas hormonszint okozhat erős migrénes fejfájást és tejcsorgást.

Üdvözlettel:Nagy Anett
T.Doktornő!



A pajzsmirigy alulműködés összes tünetét produkálom.

Elmentem az itteni magán endokrinológiai szakrendelésre ahol egy vérvétel keretében D vitamint és TSH -t vizsgáltak, egyebet nem.

A D vitamin 104,1 nmol/ L a TSH 1,509 mUI/L lett.A doktornő szerint ezek a szintek normálisak és nincs szükség további vizsgálatra.Érdeklődnék hogy ennyi eredményből kiderül -e valóban valami? Vagy keressek egy másik rendelőt ahol kiterjettebb vizsgáltokat végeznek? A problémáim továbbra is fenn állnak, mind az állandó fáradtság,a hízás, menstruációs problémák, szív panaszok.Nem fogyasztok tésztákat,kenyérféléket, cukrot,egészségesen étkezem és sportolok, mégis folyamatosan hízom,és az anyagcserém is borzasztóan lassú.A két mért értékből kiderül hogy rendben vannak -e a hormonjaim?



Köszönettel

Tóth Ildikó
Tisztelt Tóth Ildikó!



Érdemes lenne megnézni még az a-tpo, t3, t4 szinteket illetve ha nem történt inzulin rezisztencia vizsgálat, akkor még egy 3p terhelés a panaszai alapján.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő.

32 éves nő vagyok, inzulinrezisztenciám van. Azt szeretném kérdezni, hogy az egyik filteres gyümölcstea összetevői között szerepel a maltodextrin. Ez fogyasztható inzulinrezisztenciával?

Előre is köszönöm.
Igen, fogyasztható



Koppány Viktória dr.
Kedves Doktor Úr/Nő!



PCO-t diagnosztizáltak nálam, voltam már cukorterhelésen, ami jó lett, viszont a tesztoszteron szintem magasabb, mint kellene, erre kaptam Diane fogamzásgátlót, és a kérdésem az lenne, hogy ha a cukrommal nincs baj, akkor is érdemes endokrinológushoz menni? Valamint mennyi idő alatt hat annyira ez a Diane, hogy utána baba lehessen?



Köszönöm
Tisztelt Ildi!



Cukorszint mellett érdemes az inzulin szinteket is megnézetni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Üdvözlöm! A kérdésem, hogy 3 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, amelyet fel éve hagytam abba, 24 éves vagyok. Azota a ciklusom rendszeres, de kb félidőben minden hónapban vérzek. Nem csak nehány csepp, inkabb, mint egy gyenge menstruacio es 3-4 napig tart. Aztán a menstruacio elott nehány napig barnazok. Egyrészt nagyon kellemetlen, másrészt aggódom, hogy problémára utal a babatervezés elott. Nőgyógyásznal voltam, szerinte teljesen normális, de nekem elotte soha nem volt ilyenem, illetve nem is gondolom, hogy ez normális lenne hosszutavon. Válaszát előre is koszonom!
Tisztelt Bianka!



Célszerű lenne a ciklus 21. napján végeztetni egy prolaktin,progeszteron mérést.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr!



Kisbabát tervezünk a párommal, emiatt egy teljes nőgyógyászati kivizsgáláson vettem részt. Mellemet megvizsgálva, szürkéskékes folyadék távozott mindkét mellemből. Emiatt mell uh-ra küldtek, ahol kiderült, hogy a bal mellem cisztákkal van tele. Kontroll fél év múlva. Illetve voltam 21-es napos vérvételen, ahol a TSH eredményem: 2,93 lett. A vérvétel többi eredménye kb. 8hét múlva lesz meg.

A kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény utalhat pajzsmirigy betegségre? Illetve, hogyha a 21napos vérvételen már terhes voltam, igaz csak 3hetes, az okozhathat ekkora TSH eredményt? Úgy tudom, hogy a normális érték 1 körül mozog!



Köszönöm segítségét:

Nelli
Kedves Nelli!

A TSH jó, nem az a gond.

Prolaktin nevű hormont kell nézni és kezelni kell az emlő váladékozást!



Koppány Viktória dr.

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA