Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



9 hetes terhes vagyok, autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van, melyre L-thyroxint szedek, jelenleg 4 hete 50 mg-ot. Addig 37,5 mg-ot szedtem, de a 4 héttel ezelőtti vérvétel eredménye az alábbi lett:

TSH: 3,26 mIU/l

FT4: 15,16 pmol/l

FT3: 4,18 pmol/l

Most megismételtük a vérvételt az emelt gyógyszeradag kontrollja miatt, melynek az eredménye:

TSH:3,27 mIU/l

FT4: 15,20 pmol/l

FT3: 4,42 pmol/l

Az endokrinológusom szerint jó lenne a TSH-t 2 alatt tartani, de tulajdonképpen ugyanolyanok az értékek. Sajnos ő most augusztus közepéig szabadságon van, csak 11-ére tudott időpontot adni az asszisztense és telefonon sem tudtam vele konzultálni. Aggódom, hogy a babának ne legyen baja. Érdemes volna addig is emelni megint valamennyivel az L-thyroxint?

Válaszát köszönöm:

Kata
Kedves Kata!



Emelje meg a gyógyszer adagját 75 ugr-ra, szelént és jódot is pótoljon. Szed valamilyen terhesvitamint?

Egy hónap múlva kell megismételni a vérvételt.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.

Tisztelt Doktor úr.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha magas a tesztoszteronszintem, de nincs petefészek cisztám, sem ir, akkor is Pcos- nak számítok?

Köszönöm.
Gyanú fennáll, de kell több hormont is megvizsgálni például ösztradiolt, progeszteront, prolaktint.



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktornő.

Azt szeretném kérdezni, hogy a magas tesztoszteron szintnek minden esetben az inzulinrezisztencia az oka nőknél? Milyen más oka lehet még? A-vitamin túladagolás lehet az oka?
Igen, inzulinrezisztencia lehet, petefészek vagy mellékvese működési gond is lehet ok.

A vitamin nem.



Koppány Viktória dr.

Udvozletem!



Egy bő éve drasztikus hajhullàs kezdődött nàlam. Szó szerint több, mint a fele kihulott pár hónap alatt és azóta se állt vissza a rend. Rettentes lelki állapoton voltam túl az azt megelőző időszakban és be is tudtam annak. De, még így egy bő év után se javul sőt, most megint rákezdett. Azért írom, h rákezdett mert vannak néha időszakok mikor stagnál. Hozzá kell tenni, hogy kb. e táj óta (az addig szabályos) a menstruáciom is rendszertelen lett. Szinte minden létező vizsgálaton voltam már tükrözésektől kezdve mr, ct vizsgálatokon át mindenen... minden negatív. Az az igazság, hogy ez a hajhullás vélemenyem szerint egy újabb tünet. Két évvel ezelőtt egy hirtelen nagy fogyás indította el a lavinát. Azóta sorba jönnek mindenféle tünetek, mint pl. a szem- es szájszárazság (ki lett vizsgálva, negatív). Ebben az időszakban olyan szintű végtag fájdalmaim is voltak, h csak feküdtem. Nagyon hamar elfáradtam, délre már szinte semmire nem volt erőm. Egyszerűen tanácstalan vagyok es már nem tudom hova menjek. Viszont ez a hajhullás már nagyon aggaszt. Vettem vitamit ahajamra, gyönyörű szép és selymes lett valamint nagyon gyorsan nő a hossza, de ennyi.

Érdemes lenne egy hormonszint vizsgálat? Bármilyen vizsgálatra elmennék, csak nem tudom milyenre mennjek még... 31 évesen még talán nincs itt az ideje, h hulljon...
Tisztelt Anna!



Mindenképpen szükséges lenne egy endokrinológus szakorvost felkeresni, aki esetleg immunológiával is foglalkozik. Lehetséges hogy immunológiai probléma áll a panaszai hátterében.



Üdvözlettel:Nagy Anett
éhgyomri glükoz (plazmából) 4,8

60 perces glükoz 5,5

120perces glükoz 5,3

izulin 4,3

60 perces inzulin 44,4

120 perces inzulin17,8

ez inzulin rezisztencia kezdhető igy lombik?
Kedves Krisztina !

Köszönjük kérdését. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tudnak szakorvosaink! Az Ön esetében már konkrét kérdés merülnek fel, amelyet személyes konzultáció alkalmával az eddigi előzményei áttekintésével tud mondani, figyelembe véve az állapotát, betegségeit, gyógyszereit, életvitelét.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Szép estét,remélem valaki tud segiteni nekem!! egész heti rosszullét ,hányásos tünetek miatt fel kerestem a bajai kórházat és egy teljes körű vérkép elemzést kértem a csütörtöki napom amimből ki derulte hogy pajzsmirigy túltengésem van . Az adatok a következőek: TSH: <0,008,T3:>30,80,T4:63,14 a megengedett értékénél 11* nagyobb..!!!a bajai kórház alkalmazottai péntek tekintetével nem kívántak dolgozni és lekezelően bézsetek a pacienseikkel,a következő gyógyszert tegnap ota szedem de csak első nap figyelmetlenségből 2db szedtem az előirt 4 dozis helyett és borzalmasan rosszul lettem,METOTHYRIN 10Mg 2*2 a mellékhatások magas pulzus ,kettős látás ,hányinger ,szédülés kérem minnél előbbi kivizsgalasomat.Schoblocher Petra
Tisztelt Schoblocher Petra!



Polyák Annamária drnőhöz tudok csütörtöki napra időpontot adni jelenleg. Kérem amennyibens zeretné az időpontot hívja a 36/70 431 7729-es számunkat.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Üdv Doktor Úr/Nő!

Régebben struma gyanuval jártam éveken keresztül kivizsgálásra, aztán ez egy idő után abba maradt.

Viszont most szemmel láthatóan ismét probléma lehet (feltűnően megnott a nyakam azon része) es szeretnem kivizsgaltatni.

Azt szeretnem kérdezni, hogy először mit javasol?

Egy háziorvos által elvegzet vérvételt pajzsmirigyre vagy pedig rogton endokrinologushoz, klinikára forduljak?

Varom válaszát!

Koszonom



Tisztelt Csilla!



Laborvizsgálatok közül javaslom a tsh, t3, t4, a-tpo, a-tg, trak vizsgálatát, illetve egy ultrahangot.

Központunkban is végzünk labor illetve ultrahang vizsgálatot, melyekről a honlapon vagy az info@endokrinkozpont.hu címen tud érdeklődni illetve informálódni.

Az elkészült eredményeivel kérem keresse fle szakorvosát vagy központunkban Békési Gábor Tanár Úrat.



Üdvözlettel:Nagy Anett
jo napot kivánok!! andrea vagyok 39 éves, és 2013 ban diagnosztizáltak pajzsmirigyalulmükódést, azota szedem a letrox 50 gyogyszert,az idén 2016 ban janiárban egész honapban fájt a torkom, gyenge voltam, február elején 5én arra ébredtem hogy megdagadt minden izületem, az ujjaim, a lábujjaim a csuklom , a bokám, ami csak lehetett és az fájt is, és nem is tudtam vele mozogni, voltam fül orr gégén, ott hemophilus inphluense virust mutattak ki a torkomon, voltam a belgyogyászomnál de ő azt mondta apajzsmirigyem rendben van, pedig mondtam, hogy fáj a nyakam, ami azota is fáj, voltam reumatologusnál, minden, minden vizsgálat negativ volt, azota kivették a mandulámat, de az izom és izületi fájdalom egyre rosszabb,, már nem tudom kihez fordduljak, kérem adjon tanácsot, mert minden nap nehéz!!! köszönöm!!! ui:: ne haragudjon hogy ilyen sokat irtam, de még le sem irtam mindent, válaszát köszönöm!!!

Kedves Andrea!



Jó lenne tudni, a pajzsmirigy alul működését nem autoimmun pajzsmirigy betegség okozza-e.

Valamint az ízületi és izomfájdalmak hátterében nincs-e immunológiai megbetegedés.

Javaslom laborban aTPO és TRAK vizsgálatát, részletes góckutatást, valamint immunológiai szakvizsgálatát.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt Doktorno!



Azutobbi idokben menstruacios problemammal (2 napos havi verzesek) felkerestem a nogyogyaszt, aki PCOS -t allapitott meg.Emellett az alabbi tuneteket tapasztaltam: ferfias jellegu szorosodes a hasamon, a bajuszom enyhen lathatova vallt, aknes bor, szaraz hullo haj, toredezo kormok, fokozott izzadas, es nagyon jo etvagy mellett fogyas( genetikailag is nagyon sovany vagyok, de meg 3 kilot fogytam)es folyton ehes vagyok. Az alabbi tunetek miatt androgen tesztet kertem. Az elso vervetel nem mutatott ki semmi komolyat ezen a teren, viszont az ATPO - m magasabb lett. Kerdesem hogy az alabbi tunetek a PCOS -ra miatt lehetnek vagy esetleg pajzsmirgy problemara es hogy a ketto kozott lehet valami osszfeugges? Azt is olvastam hogy D vitamin hiany talajan kialakulhat a PCOS. Nekem par eve volt sulyos D vitamin hianyom, hogy tetanias rohamom lett tole es ki kellett hivni az ugyeletes orvost. Meg varok a masodik eredmenyre, de szeretnem tudni mi a kapcsolat a PCOS, a pajzsmirigy es lehet e koze a D vitaminnak ehhez.
Kedves Viktória!



Az Ön által leírt panaszok PCO-ra jellemzőek, és kezelést igényelnek.

Az emelkedett aTPO miatt a pajzsmirigye is részletes kivizsgálást igényel.

Az összefüggések elmagyarázása hosszadalmas, és nem biztos, hogy e-mailen keresztül érthető lenne, emiatt azt tanácsolom, személyes vizitet kérjen egy endokrinológustól.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

KIslányom 3 éves, egyéb probléma kapcsán pajzsmirigy értékeit is nézték vérvételkor.

TSH: 2,76

FT4: 10,02

FT3: 5,91

Tehát TSH és FT3 jó, FT4 referenciatartomány alatt van neki.

Kell-e ezzel gyermekeket kezelő endokrin szakemberhez fordulnunk? (Én magam tizenéves korom óta pajzsmirigybeteg vagyok, eleinte túl-, de jó ideje már alulműködéssel.)

Köszönettel,

Ilona
Tisztelt Ilona!



Igen. Vizsgálat , PMUH és pm antitest javasolt. Ūdvõzlettel. Dr. Tar Attila

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA