Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor Úr/Nő!



Nekem a TSH, FT3, FT4, Anti-TPO értékeim rendben vannak, viszont az Anti-Thyreoglobulin értékem borzasztóan magas, 500 feletti, 0-60 határértékek mellett. A háziorvosom szerint ezzel nem lehet mit kezdeni, mivel ez azt jelenti, hogy elindult egy autoimmun folyamat a szervezetemben. Természetgyógyász szerint a glutén és laktóz mentes diéta segíthet. A diétát már hónapok óta tartom, de az ismételt vizsgálat szerint semmi javulás nincs.

Jó étvágy és változatos étrend mellett is folyamatosan fogyok, bármennyire is szeretnék nem tudok hízni.

Állhat-e ez a fogyás hátterében?

Milyen vizsgálatokat lenne célszerű megcsináltatnom?

Tényleg nincs erre gyógyszeres kezelési lehetőség?

Köszönöm a választ!

Klaudia (37 éves)

Tisztelt Rosta Klaudia!



Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, mert gyógyszeres kezelésre szükség lehet.

Felmerülhet az inzulin rezisztencia is, de javaslom , hogy kérjen szakvéleményt a vizsgálat előtt. Központunkban Polyák Annamária drnőt javasolnám, aki immunológiai problémával is foglalkozik.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr,



jelenleg 26 hetes kismama vagyok. Az első vérvételnél a THS-m 6,05 volt. A vizsgálatot megismételték 33 nap elteltével. Ekkor 4,73-ra csökkent. Mivel a határérték alatt volt, nem küldött endokrinológushoz a nőgyógyászom. Múlt heti újbóli vérvételnél 5,34-re emelkedett. A T4 és T3 mindig jók voltak. Az orvosom mondta, hogy menjek be hozzá megbeszélni a továbbiakat, de ráérek nyaralás után, július elején. Sajnos elég durva tud lenni a stílusa, és mivel épp nem ért rá, le is rázott. Én viszont kétségbe estem, hogy nem gond-e, hogy csak másfél hét múlva beszéljük át a továbbiakat, majd kezdik el az esetleges kezelést?

Kérem, írja meg, halasszam-e el a nyaralást, kell-e aggódnom az eredmények miatt?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Pozsonyi Dóra!



Véleményem szerint mindenképpen szükséges lenne minél hamarabb felkeresni kezelő orvosát a baba egészsége miatt.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor úr,Doktornő !

Vérvételem eredményei,

Glukóz plazmaból 5,7 mmol/l

Glukóz 60 perc. 5

Glukóz 120 perc. 4,4



Inzulin 9,1. mIU/l

Inzulin 120 perc 43,8



Tsh 3,43

T4. 11,64



Ezen értékek alapján fennáll IR? Kisbabát szeretnénk ,de egy hónapja volt egy korán elhalt terhességem.



Köszönettel

Ildikó
Kedves Ildikó !

Köszönjük kérdéseit. Interneten keresztül véleményt alkotni általánosságban tudnak szakorvosaink!

Az Ön esetében már konkrét kérdés merül fel, amelyeket személyes konzultáció alkalmával az eddigi előzményei áttekintésével tud mondani.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Tisztelt Doktor Úr! 47 éves vagyok. 8 éve volt totál pajzsmirigy műtétem túl működés miatt. Pár hónap múlva kettős látásom lett, melyet szteroiddal kezeltek. A kettős látás megszűnt, de azóta tér látásom nincs, sokat könnyezik a szemem, mivel nagyon ki van dülledve. Minden évben járok szemészeti felülvizsgálatra. Status: J.o. - 1,0 D cyl 165 f.: 1,0; b.o. -1,0 D cyl 15 f.: 1,0. Hertel: 20-21/100 mm. Vélemény: Egyensúlyban lévő EOP enyhe szemizom érintettséggel. Prog nem észlelhető., műkönny alkalmazása javasolt. A TSH érték rendben van, azt is évente ellenöriztetem. Semmilyen gyógyszert nem szedek. A látásom egyre romlik, amikor könnyezik a szemem alig látok- a legkisebb szél, vagy hidegebb időben-, ez nehezíti a közlekedésemet, a tárgyakat nem ott észlelem ahol vannak, hanem eltolva. A munkámban sok hibát okoz, hogy a sorokat eltolva látom, a számítógépen ez miatt nem oda kattintok ahova kell, de a telefonon sem találom el a betűket, számokat. Nem észlelem a körülöttem levő tárgyakat. Szédülök a felüljárokon, lépcsőkön, mozgó járművek mellett haladva (metró, vonat). Még kapaszkodva is remegek. Évek óta küzdök a nehézségekkel, de azt a választ kaptam , hogy túl kockázatos lenne a szem műtét, akár meg is vakulhatok. Hogy a műszerek mit mutatnak nem tudom, de a való életben nehezen boldogulok, minden feladat egy küzdelem. (Arról nem is beszélve, hogy a kidülledt szemem miatt -mint külső, megjelenés- mennyi hátrány ér azóta, mennyi csúfolódás ér és ért engem és még a gyerekeimet is. ) A napsütés pedig kész rém álom. A legsötétebb szemüveg sem segít. Ahol váltakozik a fény - például árnyékos és napos- ott egyáltalán nem látok. Szeretném megtudni, hogy milyen lehetőség van a látás romlás megállítására vagy netalán javítására, esetleg a dülledtség csökkentésére. Még jó pár évet le kell dolgoznom, és fel kell nevelnem a gyerekemet. Eddig sem adtam fel és ezután sem fogom. Keresem a lehetőséget. Várom szíves válaszát . Tisztelettel: Cs. Brigitta
Tisztelt Csősz Brigitta!



Központunkban Prof. Dr. Balázs Csaba Professzor Úrat javaslom, akihez sajnos jelenleg februári időpontjaink vannak, de biztosan tudna az Ön problémáján segíteni. Jelenleg megemlített panaszait véleményem szerint Basedow - kor okozza, melyet már nagyon sok páciensnek gyógyított meg a Professzor úr.

Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Doktor Úr/Nő!



Napi 25 mg Euthyrox mellett a TSH: 1,8 mIU/L; fT4:15,4 pmol/L ; fT3: 5,2 pmol/L; anti-tireogl.: < 20 IU/mL; anti-TPO: 10 IU/mL. 4 hónap alatt állt be ez az érték (TSH szedés előtt 4,2, majd szedés közben 2,7 volt). Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben mi okozhatja a magas TSH szintet? Mindenképp TSH 2 alatt szeretnék maradni.

Nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Bogdán Gabriella (31 éves)
Jonak tartom a leletet

Nem valtoztatnék a terapian



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor Úr/ Hölgy!



Reggeli (6 óra) kortizol értékem nyálból 12,3 nmol/L , referencia tartományként 5-40 -ig értéket jelölték meg felkelés után. Endokrinológiára csak okt elejére kaptam időpontot, így a vizsgálatot magánúton végeztettem el, fáradtság, ingerlékenység, alvászavar és menstruációs (középidőtől pecsételő vérzés a menstruációig) problémák miatt. Kortizol hiányra azért gondoltam, mert látóideggyulladás miatt szteroid lökésterápiát, majd medrol tablettás levezetést kaptam, és ez idő alatt az előbbiekben említett tünetek mérséklődtek, sőt a pecsételő vérzés abban a hónapban teljesen megszűnt, pedig előtte több hónapig fent állt a probléma, és sajnos utána a szteroid abbahagyását követően, már a következő hónapban is újra véreztem. Kérdésem, hogy Ön szerint okozhatja-e az alacsonyabb kortizol szint ezeket a tüneteket, várhatok-e okt-ig a további vizsgálatokkal. Válaszát előre is köszönöm: E-né
Tisztelt Hölgyem!



Ha a háziorvossal végeztet egy rutin laboratóriumi vizsgálatot, amiben vérkép, ionok (Na,K), TSH van, valamint nőgyógyászati szakvizsgálat is történik, ezek ismerete segít eldönteni a sürgősséget.

Ha a vizsgálatok eredményéről tájékoztat, készséggel állok rendelkezésre a sürgősség eldöntésének kérdésében.



Üdvözlettel,

Polyák Annamária Dr.
A cukor táplálja és szaporítja a rákos sejteket, vagyis rákbetegeknek nagyon káros a fogyasztása! A kérdésem az, hogy ez mennyire vonatkozik a "természetesnek" nevezett cukor pótlókra mint a nyírfacukor, xillit, kókuszvirág cukor,

stevia, stb.?
Kedves Magdolna!



Minden szénhidrát, legyen az cukor, burgonya, vagy éppen barna rizs egyszerű szénhidráttá, vagyis glüközzá (szőlőcukorrá) bomlik le. Nem érdemes azonban extrém mértékben csökkenteni a szénhidrátok bevitelét, csupán az alacsony glikémiás indexű alapanyagokat érdemes többségében választani. Rákos megbetegedés esetén inkább érdemes a magas antioxidáns, vitamin és ásványi anyagban gazdag étrendet választani.



Varga Dóra

Dietetikus
Tisztelt Doktornő.

Azt szeretném kérdezni, hogy fogamzásgátló tabletta okozhat pajzsmirigy alul vagy túlműködést? Köszönöm.
Kedves Betegünk!



A fogamzásgátló tabletta nem okoz pajzsmirigy működési zavart. Nem szükséges aggódnia.



Üdvözlettel: Békési Dr.
Tisztelt Szakértő! 29 éves kismama vagyok. Terhességem alatt derült ki, hogy a pajzsmirigyem alul működik. Mire sikerült teljesen beállítani, 1,9-es értékre már félidős terhes lettem. t4 értékem végig határértéken belül volt. most 30 hetes vagyok rendben van a tsh értékem, és a baba is szépen fejlődik. van reményünk egészéges babára, vagy mivel a kritikus időben sz3nvedett hiányt bizonyos, hogy károsodott? Kérem ne gondolja, hogy felelőtlenül vágtunk bele a családalapításba, semmilyen tünetem, semmilyen kórelőzményem, családi előfordulás sem volt. Derült égből a villámcsapás. Válaszát tisztelettel köszönöm.
Nem hiszem hogy gond lesz



Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktornő/Úr!



A párommal babát szeretnénk.Az FSH szintje:24.

Érdemes Endokrinológust felkeresni?Tud segíteni,hogy normalizálódjon a szint:

Köszönöm!
Tisztelt Ancsi!

Amennyiben ovulációs fázisban volt, az eredménye rendben van.

Ha folliculáris vagy luteális fázisban volt, mindenképpen szükséges endokrinológus szakorvos aki beállítja a megfelelő szintre az értéket.



Üdvözlettel:Nagy Anett

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA