Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Ismét jó napot kívánok.

Nem nagyon értem a "feladatot".

2 pontos (0' és 120') terheléses teszt lényege, hogy 120 perc környékére vissza kell(ene) állnia az inzulinnak, ám nekem kiakadt a műszer 300-nál.

A 60 percesre miért lenne szükség? Elvileg 60-nál "méginkább" >300 az eredmény!

Igazából nyilván az 5 pontos teszt nyújtja a legteljesebb rálátást, de a lényeg mégis csak az, hogy 2 órával az első vérvétel után újra közelíteni kellene az értéknek az első vérvételkorihoz.

Tisztelettel,
Lovas Lili

Válasz

Kedves Lili!

Központunkban csak szakorvosi javaslatra végzünk 5 pontos inzulin rezisztencia vizsgálatot és nagyon ritkán kérik.
Szakorvosaink inkább csak a 3 illetve 2 pontos terhelést kérik, ami elegendő a kiértékeléshez. A lényeg valóban hogy az első, éhgyomi vércukor és inzulin értékhez közeli lgyen a 2 órás érték is.

Kérdés

Tisztelt doktornő!

Elnézését kérem kérdésem zavarásával.
Néhány héttel ezelőtt végeztettem el labor és pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot.
Az eredményeim TSH,T3,T4 és anti TPO -nál normál tartományban voltak és az ultrahang is negatív lett.
Szeretném megkérdezni doktornő, hogy szükségesek -e még más vizsgálatok ,izotópos vizsgálat vagy laborvizsgálatok még, hogy pontosabb diagnózist kapjak pajzsmirigyem állapotáról.

Köszönöm megtisztelő válaszát előre is:

Szegedi Blanka

Válasz

Kedves Blanka!

Nem szükséges. Amennyiben panaszai továbbra is fenn állnak, tovább kell vizsgálni a panaszai okát.

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

29 éves, 163 cm magas, 53 kg-os nő vagyok. Férjemmel babát tervezünk, június végén hagytam abba a fogamzásgátló szedését, november közepe óta próbálkozunk. Petefészek cisztáim nincsenek, viszont serdülőkorom óta szőrösebb vagyok a kelleténél (pl. köldök alatt, felett, mellbimbó körül stb. is van enyhe szőrzet). Ciklusaim a fogamzásgátló abbahagyása óta 35-44 naposak (28 napos korábban sem volt soha a fog.gátló előtt), utolsó alkalommal málnalevél-palástfű tea kombinációval 31 nap volt. Vérzésem nem erős. Peteérésem a hőmérőzés, illetve nyák alapján van. Nőgyógyászom az LH - FSH rossz aránya miatt napi 1 szem Clostilbegyt-et írt fel ciklus 5-9. nap közötti időszakra. Mennyinek kellene lenni az LH-FSH aránynak? A ciklus 21. napi eredményemet még nem látta, miszerint a prolaktin majdnem megháromszorozódott a ciklus 3. napihoz viszonyítva. A pajzsmirigy illetve IR eredményeimre az endokrinológus nem írt fel gyógyszert, étrend változtatást javasolt csupán a magasabb inzulin értékek miatt. Illetve azt mondta, hogy a TSH értékem baba projekthez valóban nem ideális, de gyógyszert arra sem írt. Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi hormoneredmények közül melyik miatt kellene aggódnom:

Ciklus 3. napi eredmények:

Prolaktin: 225 mIU/L Ref. érték: 40-530 mIU/L
LH: 5,6 IU/L Ref.érték: 1,1-11,6 IU/L
FSH: 5,6 IU/L Ref.érték: 2,8-11,3 IU/L
Ösztriadol (E2): 99 pmol/L Re.érték: 0-587 pmol/L
Tesztoszteron, totál: <0,69 nmol/L Ref.érték: <2,5 nmol/L
Szexhornom-kötő fehérje (SHBG): 62,4 nmol/L Ref.érték: 18-144 nmol/L
DHEAS: 5,5 qmol/L Ref.érték: 1 -11,7 qmol/L
17OH-progeszteron: 1,1 ng/mL Ref.érték: 0,2-1,3 ng/mL



Ciklus 21. napi eredmények:

Prolaktin: 625 mIU/L Ref.érték: 40-530 mIU/L
Ösztriadol (E2): 514 pmol/L Ref.érték: 101-905 pmol/L
Progeszteron: 48 nmol/L Ref.érték: 2,3-56,6 nmol/L



Pajzsmirigyhez kapcsolódó értékek (ciklustól függetlenül):

TSH:3,54 mIU/L Ref.érték: 0,55-4,78 mIU/L
FT4: 15,83 pmol/L Ref.érték: 11,5-22,7 pmol/L
FT3: 5,07 pmol/L Ref.érték: 3,5-6,5 pmol/L
Anti-TPO: 35 IU/ml Ref.érték: 0-60 IU/ml
Anti-TG: <15 Ref.érték: 0-60 IU/ml


Inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye:

Éhgyomri glükóz: 5 mmol/L Ref.érték: 3,8-6 mmol/L
60 perces glükóz: 5,8 mmol/L Ref.érték nincs feltüntetve
120 perces glükóz: 4,8 mmol/L Ref.érték: 4,1-7,8 mmol/L
Inzulin: 9,7 mIU/L Ref.érték: 3-25 mIU/L
Inzulin 60 perc: 79,8 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve
Inzulin 120 perc: 57 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve
Inzulin rezisztencia (HOMA index): 2,16
Normális <2
Valószínű >2,5
Diabetes >5

Nagyon szépen köszönöm előre is szakvéleményét!

Üdvözlettel:

Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A baba tervezéshez sem a TSH eredménye, sem a hyperinzulinaemia nem optimális. Kis mennyiségű gyógyszeres rásegítés, diéta, megfelelő mozgás megoldást nyújthat a problémára.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Jó napot kívánok.

A menopauza kezdetekor 50 kg-os testsúlyom volt 30 éven keresztül. (Aktív reprodukciós állapotomban műtöttek petefészek cisztákkal, a menstruáció mindig heves görcsökkel párosult. Sosem lett leírva, kimondva az endometriózis.)

13 hónapig nem volt vérzésem, majd 1 alkalommal igen, január 20-án, és azóta sem.

Az endokrinológus nagyjából mindent rendben talált, a testsúlyom megduplázódására (35 körüli BMI és 125-ös (!) hasi körfogatra indokot nem talált. (Az ösztrogén-progeszteron értékeim referenciatartományon belüliek voltak, ám az arányuk nem volt megfelelő.)

A hormonértékek meghatározásából azonban kimaradt az INZULIN.

Ez most pótolva lett:

vércukor 0' = 6.05 mmol/l
vércukor I. = 8,47 mmol/l

inzulin 0' = 39,70 uIU/ml
inzulin 30' (ez nyilván csak téves időmeghatározás, a helyes 120' helyett) = >300 uIU/ml.

Nagyon szeretném tudni, mi olvasható ki ebből, különös tekintettel az extrém testtömegindex emelkedésre, és egy esetlegesen kialakulófélben lévő cukorbetegségre.

Válaszát, türelmét megköszönve üdvözlettel,
Lili

Válasz

Kedves Lili!

75 gr glükózzal végzett OGTT tesztet kell végezni ahhoz, hogy a szénhidrát háztartásáról egyértelmű véleményt lehessen mondani. Vércukor mérés: 0.perc, 60.perc, 120.perc, inzulin mérés: 0.perc, 60.perc, 120.perc.
Várom az eredményeket!

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

29 éves, 163 cm magas, 53 kg-os nő vagyok. Férjemmel babát tervezünk, június végén hagytam abba a fogamzásgátló szedését, november közepe óta próbálkozunk. Petefészek cisztáim nincsenek, viszont serdülőkorom óta szőrösebb vagyok a kelleténél (pl. köldök alatt, felett, mellbimbó körül stb. is van enyhe szőrzet). Ciklusaim a fogamzásgátló abbahagyása óta 35-44 naposak (28 napos korábban sem volt soha a fog.gátló előtt), utolsó alkalommal málnalevél-palástfű tea kombinációval 31 nap volt. Vérzésem nem erős. Peteérésem a hőmérőzés, illetve nyák alapján van. Nőgyógyászom az LH - FSH rossz aránya miatt napi 1 szem Clostilbegyt-et írt fel ciklus 5-9. nap közötti időszakra. Mennyinek kellene lenni az LH-FSH aránynak? A ciklus 21. napi eredményemet még nem látta, miszerint a prolaktin majdnem megháromszorozódott a ciklus 3. napihoz viszonyítva. A pajzsmirigy illetve IR eredményeimre az endokrinológus nem írt fel gyógyszert, étrend változtatást javasolt csupán a magasabb inzulin értékek miatt. Illetve azt mondta, hogy a TSH értékem baba projekthez valóban nem ideális. Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi hormoneredmények közül melyik miatt kellene aggódnom:

Ciklus 3. napi eredmények:

Prolaktin: 225 mIU/L Ref. érték: 40-530 mIU/L
LH: 5,6 IU/L Ref.érték: 1,1-11,6 IU/L
FSH: 5,6 IU/L Ref.érték: 2,8-11,3 IU/L
Ösztriadol (E2): 99 pmol/L Re.érték: 0-587 pmol/L
Tesztoszteron, totál: <0,69 nmol/L Ref.érték: <2,5 nmol/L
Szexhornom-kötő fehérje (SHBG): 62,4 nmol/L Ref.érték: 18-144 nmol/L
DHEAS: 5,5 qmol/L Ref.érték: 1 -11,7 qmol/L
17OH-progeszteron: 1,1 ng/mL Ref.érték: 0,2-1,3 ng/mL



Ciklus 21. napi eredmények:

Prolaktin: 625 mIU/L Ref.érték: 40-530 mIU/L
Ösztriadol (E2): 514 pmol/L Ref.érték: 101-905 pmol/L
Progeszteron: 48 nmol/L Ref.érték: 2,3-56,6 nmol/L



Pajzsmirigyhez kapcsolódó értékek (ciklustól függetlenül):

TSH:3,54 mIU/L Ref.érték: 0,55-4,78 mIU/L
FT4: 15,83 pmol/L Ref.érték: 11,5-22,7 pmol/L
FT3: 5,07 pmol/L Ref.érték: 3,5-6,5 pmol/L
Anti-TPO: 35 IU/ml Ref.érték: 0-60 IU/ml
Anti-TG: <15 Ref.érték: 0-60 IU/ml


Inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye:

Éhgyomri glükóz: 5 mmol/L Ref.érték: 3,8-6 mmol/L
60 perces glükóz: 5,8 mmol/L Ref.érték nincs feltüntetve
120 perces glükóz: 4,8 mmol/L Ref.érték: 4,1-7,8 mmol/L
Inzulin: 9,7 mIU/L Ref.érték: 3-25 mIU/L
Inzulin 60 perc: 79,8 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve
Inzulin 120 perc: 57 mIU/L Ref.érték nincs feltüntetve
Inzulin rezisztencia (HOMA index): 2,16
Normális <2
Valószínű >2,5
Diabetes >5

Nagyon szépen köszönöm előre is szakvéleményét!

Üdvözlettel:

Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A baba tervezéshez sem a TSH eredménye, sem a hyperinzulinaemia nem optimális. Kis mennyiségű gyógyszeres rásegítés, diéta, megfelelő mozgás megoldást nyújthat a problémára.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!
Magas prolaktín szintre, ösztrogéndominanciára kaptam barátcserje kapszulát. Kérdésem az lenne, hogy bár sokan dícsérik a barátcserjét, felboríthatta-e nálam a menstruációs ciklust? Egy éve szedem, úgy gondolom, hogy a szedés elkezdése utántól lett a következő probléma.
A menstruáció előtt barnás folyásom van kb 7-11 napig.
Köszönöm válaszát.
Zsuzsa

Válasz

Kedves Zsuzsa!

A menstruációs ciklust a magas prolaktin szint borítja fel, ennek okát kellene kivizsgálni, és ennek megfelelően kezelni.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Üdvözlöm

Olyan problémával fordulok Önhöz hogy pajzsmirigy alul működésem van.
2008 óta mai napig gyógyszert szedek rá a napi adagom 125mg letrox.
De mivel elég vékony vagyok szeretnék tömegnövelőt szedni csak nem tudom, hogy a pajzsmirigy működésemet, hogyan befolyásolhatják a készítmények.
Most elküldöm a készítmények nevét amit szeretnék szedni:
Biotech Brutal Gainer 3632g (Beef Protein)
Vitabolic (30 tabletta)

Válaszát előre is köszönöm!


Válasz

Figyelni kell a TSH, FT4 szinteket 3 havonta.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
Következő problémával fordulok Önhöz!
Több mint egy éve,szapora nehézlégzés jelentkezett Nálam,azt mondták pánikbetegség,de semmilyen vizsgálatot nem csináltak akkor.
Alapvetően társasági,jó kedvű ember (voltam)
Felírtak a szapora légzésre frontint és antidepresszánst ezektől állapotom még rosszabb lett.
Múlt héten voltam endokrinológiai laboron.
A szapora légzéshez ingerlékenység,és súlyvesztés (egy év alatt 10 kg)társul,sokat iszok napi 3 liter folyadékot,de majdnem 4,5 litert vizelek egy nap.
Éhgyomri inzulin értéket néztek csak,ami a labor referenciatartomány értéke szerint 6-27 között jó.Nekem az éhgyomri inzulinom 2 volt.
Szeretném kérni tanácsát,lehet ez cukorbetegség valamely formája,milyen vizsgálatok javasoltak,és okozhatja e az alacsony inzulin szint a szapora nehézlégzést,és a rengeteg vizeletet,na meg az ingerlékenységet?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Gábor!

A fokozott vizeletvesztést okozhatja Diapetes insipidus is, esetleg cukorbetegség, így mindenképp javaslom a további kivizsgálást. Ingerlékenységet, fokozott vizeletürítést okozhatja a cukorbetegség, de a szapora légzést nem. Esetleg pajzsmirigy irányába történt kivizsgálás?
Célszerű lenne felkeresni egy diabetológus szakorvost.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr !
18 éve van probléma a pajzsmirigyemmel, melyre orvosi utasítás szerint L -thyroxint szedek. Tavaly nyár elején kezdődtek rosszullétek, hőhullám, magasabb vérnyomás, hasmenés, álmatlanság. Ennek okán csökkentették a thyroxin mennyiséget, többféle vizsgálatot írtak elő. UH - kimutatott egy 11 mm-es göböt, szövetmintát vettek, de nem tudtak értékelhető eredményt adni. A gyógyszer csökkentése után normalizálódott a hasmenés és a vérnyomás is, de megmaradt egy olyanszerű fejfájás ... inkább zsibbadásféle ami olykor jelentkezik ha magas a vérnyomása valakinek, és a hőhullám is jelentkezik. A helyi belgyógyász gasztroenterológiára utalt, kérdezném, hogy milyen okot feltételezhet, mert ezt nem mondta meg. Aztán kérdezném még tisztelettel, hogy mi lehet az oka, hogy a rosszullét szerű fejfájást és hőhullámot mi más okozhatja még a gyógyszer túladagolásán kívül. Sokáig L-Thyroxint szedtem, aztán egy ideje a gyógyzertárban Letroxot adnak mondván, hogy ugyanaz a hatóanyaga. Nem lehet-e, hogy a hatóanyag ugyanaz, de más az összetevője a két gyógyszernek és ez okozza a problémát?
Köszönettel és Tisztelettel
Matécz Istvánné

Válasz

Kedves Matécz Istvánné!

A levélben nem szerepelnek a laboratóriumi eredményei, amelyek alapján eldönthető lenne, hogy a panaszait pajzsmirigy túlműködés okozta-e. Valószínűleg igen, mert a gyógyszer adagjának csökkentésével jobban érezte magát. A 11 mm-es pajzsmirigy göb ultrahang vezérelt aspirációs cytológiai vizsgálata javasolt, sikertelenség esetén meg kell ismételni. Az életkoráról nincs információm, a hőhullám lehet hormonális eredetű, de egyéb belgyógyászati betegség is okozhat ilyen tünetet. Nem gondolnám, hogy Letrox okozza a fejfájását, de nem látok kizáró okot arra, hogy ismét L-Thyroxint szedjen.
Amennyiben a legutóbbi laboratóriumi vizsgálata során normál tartományon belüli TSH és fT4 értéke van, a fejfájás hátterében egyéb belgyógyászati ill. neurológiai okot kell keresni, nem a pajzsmirigy túlműködést. Ugyanez vonatkozik a hasmenéses panaszaira is.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő!
Írtam Önnek,de nem kaptam sajnos választ.
Endokrinológiai laboron voltam.
Az éhgyomri izulin érték optimális tartománya 6-27 közé esik,Nekem ez 2 volt.Utalhat ez valamire?Milyen irányba lenne célszerű elindulnom?
Tisztelettel várom válaszát!

Válasz

Kedves István !

Az alacsony éhomi inzulin szint utalhat, induló inzulin hiányos diabéteszre. Szükség lenne a terheléses értékeire is a vélemény alkotáshoz. Kérem a leleteivel jelentkezzen egy személyes konzultációra.



Üdvözlettel

Tanczer Tímea

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!