Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztel Doktor Nő/Úr! 2014 elején pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg, jódizotóp kezelés után L-thyroxin 100 tablettát szedek 1,25 mg ,amivel az értékeim TSH:0,697 mIU/L T3: 5,19 pmol/l T4 16,7 pmol/l 2015 novemberében szemproblémám kezdődött, kettőslátás, szemorvosi vizsgálat szemmozgató izom vastagodást állapított meg. Jártam több szemorvosnál, ahol mindenki pajzsmirigytúlműködés mellékhatásaként írja le a kettőslátást. Kérdezném ha a tsh értékem jó akkor hogy lehet pajzsmirigy túlműködés? Lehet, hogy csökkentenem kellene az L-thyroxint? Hogy lehet megállapítani, hogy valakinek a határ értékek között milyen tartományban jók a TSH értékei? Lehet, hogy az én "alacsony" tsh értékem még túlmüködésnek érzékeli a szervezetem és ezért lett szemproblémám? Köszönöm válaszukat Tóth Judit

Válasz

Kedves Judit!

Az Ön által leírt információk alapján autoimmun pajzsmirigy betegség, Basedow-kór okozta pajzsmirigy túlműködése lehetett, amit jódizotóp kezeléssel gyógyítottak. Van korábbról esetleg TRAK, aTPO laboratóriumi vizsgálati eredménye? A szeménél endokrin ophtalmopathia áll fenn, jó lenne a laboratóriumban TRAK vizsgálatot végeztetni, mennyire aktív jelenleg. Ez lehet a magyarázata a szemproblémáinak.
Jelenleg az L-Thyroxin adagja csökkenthető.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A súlynövekedést - az ismertetőjük szerint- a pajzsmirigy alul működése okozhatja.
Ennek ellentmond, hogy egy nőismerősöm 2 hónap alatt 28 kg-ot fogyott és a vizsgálatok pajzsmirigy alul működést mutattak ki nála. A kezelésnél kapott gyógyszer viszont mandulagyulladást váltott ki nála...
Kérem, tisztázzák, akkor most melyik megállapítás a helyes?
Egy férfi ismerősöm viszont súlynövekedéssel küzd -változatlan étrend mellett-, emellett időnként remeg a keze és az emésztésében a hasmenés a jellemző. Ebben az esetben a pajzsmirigy helytelen működése lehet okozó?
Nemrég átesett laborvizsgálatokon, ott minden lelete JÓ volt, bár nem tudom, pajzsmirigyre vizsgálták-e külön.
Köszönettel.
Gabi

Válasz

Kedves Gabi,
Minden szervezet másképp működik.
Az említett esetek nem csak a pajzsmiriggyel függenek össze.
Az egész szervezet anyagcseréjének fontos, nem csak a testsúlynak, hogy a TSH s így a pajzsmirigy működés normális legyen.

Koppány Viktória dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!
Legyen szíves kielemezni nekem ezt az UH vizsgálati eredményt.
A pajzsmirigy mindkét lebenye 16x13x38 mm, kifejezetten echoszegényebb,durva szemcsés szerkezetű,többszörösen,kötőszövetesen septalt,körülírt kóros képlet bennük nem látszik.A nyaki régióban megnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető. A submanduláris nyálmirigyek szabályosak.
Köszönöm szépen a segítséget.Kissné Tóth Erika.

Válasz

Kedves Betegünk!

Az ultrahang lelet krónikus pajzsmirigy gyulladás jeleit mutatja. Ez járhat normális vagy kóros pajzsmirigy működéssel egyaránt. Szükséges lenne megvizsgálni a pajzsmirigy hormontermelését, és bizonyos ellenanyagok (ATPO, ATG) szintjét. Ezek alapján lehetne következtetni a szerv működésére is nem csak a szerkezetére, amit az ultrahang ábrázol. Ha működési zavar állna fenn, gyógyszeres kezelés indokolt.

Üdvözlettel: Békési Dr.

Kérdés

Üdv.Lenne önhöz egy kerdesem. több mint 10 evig gyogyszert szedtem nemetorszagba a Pajzsmirigy alulmüködes miatt. 2014 Januar ota allitolag nemkell szednem, amiota idehaza elek. A haziorvosom szerint. Voltam novemberben üultrahangon, es a leletem kimutatta, hogy göbös ket oldalt. Tovabbi kezelesre, a haziorvoshoz fordultam. Ö emlitett nekem egy CT hasonlo vizsgalatot, ök kernek idöpontot, de a mai napig nemkapok valaszt. Kerdesem!!! Eltudok ilyen vizsgalatot maszek alapon vegeztetni? ha igen hol? es mi a teendöm? Mert ettöl a varakozastol,meg betegebb lettem mint voltam. Megköszönöm szivesseget, segitseget.

Válasz

Kedves Magdolna!

Nem tudom pontosan milyen vizsgálatot kért a házi orvosa, pajzsmirigy citológiát szokták végezni,amennyiben van göb, illetve izotópos vizsgálatot. Természetesen mindkét vizsgálat elvégeztethető magán intézményben.
Kérem amennyiben szeretne időpontot foglalni, adja meg telefonos elérhetőségét a könnyebb egyeztetés végett.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Professzor Úr!
58 éves nő vagyok, 170 cm magas és az utóbbi 6 hónap után 95 kg. A következő tüneteim vannak: erős hajhullás(fejtetőn főleg), viszont az arcomon megjelentek aprő pihék "szakáll":-(, éjszakai izzadás (ha valamit dolgozom pl. porszívózás kor is), hideg végtag, száraz - szinte porzó - bőr, töredező köröm, indokolatlanul gyors hízás (nem eszem többet mint korábban). Én már nem menstruálok, 45 éves koromban volt korai klímaxom, akkor tüneteim miatt hormon kezelést kaptam 5 évig. Utána jöttek a szokásos klimaxos tünetek, amik megszüntek kb. 2 év után. A mostani tüneteim kb. fél éve kezdődtek, a hízással egyetemben.
Voltam több helyen is vizsgálaton magán úton, melyek kapcsán az alábbi leleteim lettek:
pajzsmirigy UH: negatív (2015.02.10.)
pajzsmirigy labor: Glükoz 6,1 mmol/L, TSH 3,810 mIU/L, Anti-TPO <0,25 U/mL (2015.02.02.)
labor ujra: glükoz fluoridos 5,7 mmol/L, Prolaktin: 420,9 mIU/L, Tesztoszteron: <0,35 nmol/L, Glükoz terhelés 120': 4,4 mol/L, Inzulin: 6,7 mIU/L, Inzulin 120': 27,4 mIU/L, HOMA-IR: 1,7, Kortizol: 387,2 nmol/L, HTSH(utlraszenzitív, ECLIA: 3,540 mIU/L. FT4 és FT+ vizsgálat nem történt, azt csak kórós eltérésnél végez a labor.(?)
Ön szerint mi lehet a problémám, főleg a hízás miatt érdekel. Milyen további vizsgálatokat javasol számomra? Mit tegyek?

Várom megtisztelő válaszát.

Válasz

Tisztelt Flazárné!

A 2015.02.02-én végzett OGTT alapján hyperinzulinaemiája van.
Javaslom az OGTT megismétlését, vércukor+inzulint szint ellenőrzést a 0.perc, 60.perc és 120.perc során.
Az eredmény birtokában lehet gyógyszeres kezelést, diétát, mozgás terápiát javasolni.
Az aTPO negatív, a TSH normál tartományban volt, nem gondolom, hogy a hízás hátterében pajzsmirigy okozta megbetegedése lenne, de egy TSH kontroll is javasolt.
Ezen eredmények birtokában lehet dönteni, hogy további vizsgálat szükséges-e, ill.szükséges lenne az Ön klinikai tüneteit látni.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

Inzulinnal (inzumen Comb 25, 16+8 E) és Merkforminnal 2 x ')kezelt cukorbeteg vagyok, 67 éves. Több mint 20 éve vagyok cukorbeteg. 2 éve vagyok inzulinos.
Kérdésem: Egészen minimális és diétás telt eszem, kenyeret szinte semmit. A nap folyamán 6,4 és 8,3 között ugrál a cukrom. Lefekvés előtt 5,4 éhgyomrim 6,4.Mit tehetek, hogy normalizálódjon az érték.Ennél kevesebbet mér nem tudok enni. Miért ingadoznak az értékek ilyen mértékben és éjszaka miért emelkedik meg?
Köszönöm a választ előre is!

Üdvözlettel: Éva

Válasz

Kedves Éva!

Az Ön által leírt ingadozások normál mértékűek, ha nem nagyobb mértékű máskor sem az ingadozás, nem kell aggódni miatta.
Az éjszakai vércukorszint emelkedését a bélből való felszívódás mellett a máj glikogén raktárából vérbe kerülő glükóz okozza.
A szénhidrát háztartás egyensúlyának megítéléséhez szükséges lenne a laborban a HbA1C értéket ellenőriztetni, valamint a Merckformin szedése a vesefunkció függvénye, ennek kontrollja is rendszeresen javasolt.
Valamint, javasolnám a diéta átbeszélését dietetikussal, mert minden egyes konzultáció tud újat nyújtani, még akkor is, ha már több, mint 20 éve diétázik.

Üdvözlettel,
Dr.Polyák Annamária

Kérdés

t doktornő volna egy kérdésem önhöz 2002-ben volt egy pajzsmirigy mütétem dionyi hideg göböm volt és most üjra jönnek a tüneteim és néha fájdalmat is értek lehet hogy kiújült a strummám válaszát köszönöm üdvözlettel jeneei istvánné pintér ilona

Válasz

Kedves Jenei Istvánné!

Előfordulhat, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.


Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Szeretném megkérdezni pattanásos arcbőrre( 23 éves) van- e valamilyen szűrés? Köszönöm

Válasz

Kedves Krisztina!

Panaszai hátterében több ok is felmerülhet. Inzulin rezisztencia, illetve hormon probléma is okozhat ilyen panaszokat.
Keressen fel egy endokrinológus szakorvost, aki a megfelelő vizsgálatokat ki tudja írni.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Korábban kezeltek pajzsmirigy alulműködéssel, melyre gyógyszert is szedtem,de évek óta jók az értékeim, a tünetek viszont megmaradtak. Arra gyanakodtam, hogy ösztrogén dominancia okozza a pajzsmirigy alulműködésem, emiatt csináltattam is egy labort, melyben az ösztradiol: 96,9 pmol/L a progeszteron pedig 1,14 nmol/L. A legutóbbi vérvétel eredményem szerint a TSH 21,11 mIU/L, a T4 pedig 0,82 ng/dl. A kérdésem az lenne, hogy a labor eredmények alá támasztják-e a gyanúmat az ösztrogén dominanciával kapcsolatban? Illetve,ha igen, akkor endokrinológushoz vagy nőgyógyászhoz forduljak-e ezzel a kérdéssel? A háziorvosom szerint, mivel a T4 értéke normál, így nem kell ezzel foglalkozni, így nem is akar szakorvoshoz utalni.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: W. Tímea

Válasz

Kedves Tímea!

Minden labornak más a referencia értéke, de ettől függetlenül nagyon magas a TSH szintje. Keressen fel egy endokrinológust mindenképp.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet kérni az autoimmun pajzsmirigy betegség szűrést, hogyan végzik azt, mik a szűrés feltételei, mennyibe kerül, milyen gyorsan lehet elvégezni a szűrést, illetve ciklushoz kötött-e? Ha nekem jó a TSH értékem (1,800 mIU/L) attól még lehet autoimmun betegségem? Lányom születése után pár hónappal volt egy kis problémám a pajzsmirigyemmel (valószínűleg az akkor szedett jód tartalmú terhesvitamintól), akkor 3,44 volt a TSH értékem, magas koleszterinszinttel, és mindenféle tünetem is volt, de ahogy elhagytam a gyógyszert lassan rendeződtek az értékeim. Mivel kistestvért szeretnénk, és újra szeretném szedni a magzatvédő vitamint, elbizonytalanodtam, hogy megint felborítaná az értékeket és nem lenne megfelelő a magzatnak. Köszönöm válaszát

Válasz

Kedves Dóra!

Pajzsmirigy panelünk tartalmazza a TSH, T3, T4, A-tpo, A-thyreoglobulin értékeket, mely kiterjed az autoimmun szűrésre is. Nem ciklushoz kötött a pajzsmirigy hormonok vizsgálata, de amennyiben szeretne női nemi hormonokat is nézetni a ciklus 3. napján nézzük az FSH, LH, ösztrogén szintjét, a ciklus 21. napján a progeszteron, prolaktin,tesztoszteron, ösztrogén szinteket. Gyermekvállalásnál legideálisabb az 1-2 közötti TSH érték.
A legtöbb kismama vitamin tartalmaz valóban jódot, ezért orvosaink leggyakrabban az Inofemet illetve Inofolicot javasolják.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!