Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértő!



A párommal lombikprogramra készülünk, de pajzsmirigy probléma miatt várat magára a dolog. A nőgyógyászom azt mondta, hogy a lombikprogramhoz a TSH-nak 1 és 2 közötti értéknek kell lennie. Nekem a következő értékeim voltak:

Amikor először voltam vérvételen akkor 4,86 volt. A nőgyógyászom elküldött a háziorvoshoz, aki beszélt egy pajzsmirigyszakemberrel, és végül L-Thyroxin tablettát írtak fel és elküldtek nyaki ultrahangra, ahol mindent normálisnak találtak.

Az L-Thyroxin tablettát először 25 mikrogrammal kezdtem szedni 1 hónapig a háziorvos javaslatára, utána kontroll vérvétel volt. Ekkor szinte semmit nem mozdult az értékem. Ezután felemelte az adagomat 50 mikrogrammra, és az értékem ekkor 3,74 lett. Aztán 75 mikrogrammot kellett szednem amitől aztán lement 0,48-ra. Aztán úgy kellett szednem a tablettát, hogy egy nap 50 mikrogramm egy nap 75 mikrogramm, így a legutóbbi vérvétel 2,72 lett. Ez még mindig sok, ezért a nőgyógyászom azt mondta, hogy most szedjek naponta 75 mikrogrammot. A gyógyszert a háziorvosom és a nőgyógyászom állította be mindig. Mivel úgy gondolom, hogy a pajzsmirigy nem az ő szakterületük, ezért úgy érzem, hogy csak kísérleteznek velem, és a napok, hónapok meg csak egyre mennek, és a lombik meg várat magára. Ezért szeretném kérni a segítségét abban, hogy Ön mit gondol, hogyan kellene szednem a gyógyszert, hogy jó (1 és 2 közötti) értékre beálljon a TSH-m?



Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: Éva
Kedves Éva!



Köszönöm a kérdését és a bizalmát, mellyel megtisztelt.

Látható, hogy a gyógyszerrel történő finom beállítás nem olyan egyszerű, hiszen sok tényező együttese, a gyógyszerrel eredményezi az optimális állapotot.

Így a levelezéssel egy kis segítség adható, de tartós sikeres eredményhez egy személyes konzultációt javaslom, amennyiben módja lenne eljönni a rendelésemre.

van jó megoldás

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!



Voltam 21 napos vérvételen és Ön szerint milyenek az eredmények?



Össztradiol: 571.1 pmol/l

Tesztoszteron totál: 2.11 pmol/l

Progeszteron: 23.5 pmol/l

Össz Prolakin: 637.60 mU/l

Luteinizáló hormon: 8.3 U/l

Follikulus stim.h: 2.9 U/l

DHEA-S: 16.34 umol/l



Inzulin éhgyomri: 13.04 uU/ml

Inzulin 120 perces: 35.71 uU/ml



TSH: 1.1 mU/l

T4: 13.0 pmol/l



Tüneteim: hízás, aknés-zsíros bőr, hajhullás, zsíros haj, izzadás, érzékeny mell.



Mi állhat a probléma hátterében?
Kedves Kérdező!



A normál tartományok laboronként változhatnak, de biztosan eltérések lehetnek a női hormonrendszer és az inzulin vonalon, mely magyarázhatja a panaszokat. Amennyiben el tud jönni a rendelésemre szívesen fogadom.



Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Szakértő!



Tavaly július óta napi 2*2,5mg Bromocriptint szedek,mert macroadenomat talatak az agyalapi mirigyemben,ami extrém magas prolaktinszintszintet idézett elő. A Bromo mellett most a megfelelő tartományon belül van a prolaktinom.

5 hetes terhes vagyok. Meddig kell ebben az esetben szednem a Bromot?

Az igaz, hogy ha abbahagyom a 12.hét előtt akkor felmehet megint a prolaktinom,ami vetéléshez vezethet?

Válaszát nagyon várom!

Üdv.
Kedves Kérdező!



Ez a kérdés nem olyan egyszerű, hogy csak levelezéssel legyen megbeszélve, a gyógyszert ne hagyja el , és amennyiben tud jöjjön el egy személyes konzultációra a rendelésemre, szívesen segítek

Üdvözlettel



Bérczy drnő
Tisztelt Doktor Úr Hölgy!



Aknéval küzdök már kb. 15 éve. Több bőrgyógyásznál jártam már, tavaly nőgyógyász/endokrinológusnál is, de a probléma okát nem sikerult megtalálni. Tavaly készült egy hormonvizsgálatom, de az normális értékeket mutatott. Az aknék/pattanások főleg az áll alatt, a nyakon és a dekoltázsban fordulnak elő. A bőröm ekcémás és seborrhoeas is. Hideget rosszul tűröm. Fáradékony vagyok és feledékeny. Menstruációm rendben van, két éve született gyermekünk. Bárhogy változtattam a táplálkozásom, az aknéimon nem segitett. Terhesség alatt eltűntek teljesen, de szülés után újból visszajöttek. Önök szerint endokrinológusra tartozik-e a problémám? Ha igen, melyik szakorvosukat ajánlják? Köszönettel, Kulcsár Ildikó


Kedves Ildikó!



Az endokrinológiai háttér speciális tisztázása szükséges szívesen segítek, várom a rendelésemen.



Üdvözlettel



Bérczy drnő
Üdvözlöm!



Párom szeretne leadni 8-10 kilót,de nagyon nem megy neki!

Elmondom a sztorit:7 éve amikor megismerkedtünk akkor ő 24 éves volt és kb. 48 kiló (160cm magas).Az elmúlt 7 évben folyamatosan fogamzásgátlót szedett és most kb. 61kiló!Nagyon el van keseredve mert szeretne lemenni legalább 51-52 kilóra!Igaz hogy január óta fut heti 3 alkalommal 20percet,viszont a gyógyszert csak 3 hete hagyta abba és nem tudjuk hogy így majd tud e jobban fogyni!?

A másik dolog hogy este 4-ig dolgozik és nem igazán van ideje terembe járni,,vagy máshová ezért vette otthonra a futógépet!

Ennivaló tekintetében egyáltalán nem eszik sokat,csak úgy eszik mint akkor amikor 48kiló volt,de én mondtam is neki hogy a koplalással csak az energiája lesz kevesebb,tehát enni egyen,viszont csak salátás ennivalókat nem tud enni mert otthon nem tudnak miatta külön többfelé főzögetni.Arra oda szokott figyelni a boltban hogy ha kenyeret vesz akkor teljes kiőrlésű legyen,vagy néha abonettet vesz,de teljesen nem lehet elhagyni mert ha májkrémet vagy parizert vesz ahhoz kenyér kell és mivel hajnal fél 4kor kel délig nem bírja ki egy joghurttal!Azt se hiszem el hogy kajailag annyira sanyargatnia kellene magát mert amikor 48 kiló volt akkor is evett mindent(szalonnát,sütit,üdítőket)persze normális mértékben!Az én gyanúm az hogy mivel most 31 éves és nem 24 és az elmúlt 7 évben gyógyszert is szedet ezért e két dolog változásával jöhetett fel az a 8-10kiló.Arra is gondoltunk nem e orvosi baja van(hormon,pajzsmirigy) vagy valami más amiért nem tudott ennyi hónapja egy kilót se leadni!





Előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!



A leírtak alapján a tartós fogamzásgátló szedés felboríthatta az egyensúlyt a hormon rendszerben ennek helyrehozatala segíthet, Van jó megoldás, amennyiben eltudnak jönni a rendelésemre, szívesen segítek



üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Dr.Nő/Úr



11,6 nmol/L a tesztoszteron szintem értéke, ami nem túl magas..herevisszér gyulladásom van és volt, az egyik oldalam már kisebb is.

Ezen úgy tudom már nem tudok változtatni, a sorvadás progresszív.

Mit tegyek? Érdemes tesztoszteron pótlással legalább a hormonszintemen változtatni?



Köszönettel

L.
Kedves Kérdező!

Érdemes andrológushoz fordulni a komplex terápia beállításához.



üdvözlettel:



Bérczy drnő



Érdemes andrológushoz fordulni a komplex terápia beállításához.
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Enyhe pajzsmirigy alulműködést mutatott ki a vérkép ( TSH: 4.37, FT3:4.4, FT4:12.1) Kedden megyek uh-ra. Olvastam, hogy okozhat izületi problémákat. Ez mennyire igaz? Nekem 3 hónapja izületi problémám van a jobb lábfejembe, a 2., 3. lábujjam be van dagadva folyamatosan, és már fáj az egész lábfejem. Kaptam lézeres kezelést, és most iontoforézire járok, de semmi javulás. Lehet összefüggés? Még annyi kérdésem lenne, hogy ilyen értékek mellett van esély teherbe esni? Szeretnénk kistesót. Köszönöm.
Kedves Kérdező!



A pm. alulműködés okozhat ízületi gondokat, a teherbeesés esélyét is csökkenti.

Szívesen segítek amennyiben el tud jönni a rendelésemre.

üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!

Nőgyógyász javaslatára keresem fel Önt. Annak idején yadine-t szedtem 2 év 10 hó-n át. De abbahagytam a szedését, mert 2010 nyarán mintegy 20 napon keresztül dőlt belőlem a vér. Utána a vérzéseim rendesen megjöttek, míg 2011 tavaszán 3 hónapig nem volt semmi. 2011 nyarán voltam IR vizsgálaton is a PCOS gyanúm miatt. Diabetológus azt mondta a vércukrom még pont a határértéken belül van, nincs vele gond, nem vagyok cukorbeteg. (kiskoromban kb 5-10 éves koromig csökkent glukóz tolerancia miatt csak diabetikus édességet ettem). E nyáron kiderült, hogy sok kis cisztám van,de nem kezeltem semmivel, hormont nem akartam újra szedni. A vérzéseim ezután rendben megjöttek, mindigis rövid ideig tartott, gyengék voltak, max 4 nap. IR vizsgálat eredményét látva 2012 szeptemberében a kérésemre csináltunk ismét egy belső UH vizsgálatot, amin kiderült, már nincsenek cisztáim. De sajnos október végén, s idén febr-ban eseményutánit kellett bevennem. Az elmúltkb1-2évben nagyfokú szőrösödést figyeltem meg magamon, comb, felkar!, has, bajusz (barna hajú, bőrű vagyok) iszonyúan zavar. Sosem voltam csupasz sajnos, a karom mindigis szőrös volt. Mióta PCOS-t diagnosztizáltak a hajam kb 1/3-a kihullott, gyenge, töredezik. Viszont pattanásaim nincsenek. 50-52 kg vagyok. Ezzel a kétszeri nagy adag hormonnal kialakulhattak újra a cisztáim? Még az escapelle eset előtt önszántamból elmentem terheléses vércukorszint mérésre (4,6; 4,9; 4,6) eredményeket kaptam. Ön szerint milyen vizsgálatokra lenne szükségem? S a fő kérdésem, hogy ezt a túlzott szőrösödést mivel kezelhetném, ami nem hormon?? Ha nem kezelem a cisztáim, lehet, hogy gyereket sosem fogok tudni szülni?? Lézere szőrtelenítést nem tartom hosszú életűnek, s szerintem ilyen esetben nem is érne semmit? Figyelek, h. egészségesen táplálkozzak, alkoholt nem iszom, nem dohányzom, havi2-3szor sportolok, sokat stresszelek. Köszönöm a választ.

Kedves Kérdező!



köszönöm a részletes leírást. feltétlen szükséges az Inzulin szintek meghatározása s amennyiben ez nem történt meg , a leletek alapján úgy tűnik, hogy nem. A TSH, FT3, Ft4, anti TPO szintek is valamint tesztoszteron, kortizol, 17 OH progeszteron is.Ezek fényében lehetséges a helyes terápia meghatározása, gyógyszermentesen

Szívesen fogadom a rendelésemen



üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktor úr/Doktornő!



1,5 éve próbálkozunk a teherbeeséssel, ezért többek között elmentem 3 pontos IR-viszgálatra, és vérvizsgálattal megnézettem a pajzsmirigyet. Ennek értékei az alábbiak:

3 pontos IR:

glükóz 0': 5,1 mmol/L; 60': 4,1; 120': 4,3.

inzulin 0': 4,8 mIU/L; 60': 17,2; 120': 14,0.

HOMA-IR: 1,1



Pajzsmirigy:

TSH: 2,710 mIU/L; T3: 4,12 pmol/L; T4: 10,72 pmol/L.



Ezek az eredmények jelezhetnek-e problémát (inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-alulműködés) stb.? Ha igen, gyógyszeresen vagy életmódváltással kezelendő? Jó lenne, ha nem telnének el további évek a gyerekvállalás sikertelenségével - 33 éves vagyok.

Válaszukat köszönöm: Edit

Kedves Edit!



Köszönöm a részletes hormon adatok leírását. A leírtak alapján személyes találkozóra lenne szükség, hogy a megfelelő komplex terápiát, amelyben az életmódváltátsnak is helye lesz , részletesen megbeszéljük, mely segíti a baba programot.



üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktor úr/Doktornő!



A tsh eredményem:30.

A Se anti-TPo 1300.

Ultrahang eltérést,nem mutatott.

Letrox 100-at szedem napi egyet.



Fáradékonyság,gyenge lábak,szédülés,gyors szívverésem van.



Mit tanácsol mit tegyek?

kedves Érdeklődő!



Érdemes lenne az alulműködés hátterének pontosabb tisztázása, így közelebb tudnánk kerülni a pontos beállításhoz.

Amennyiben eltud jönni a rendelésre szívesen segítek( D vitamin, inzulin reziszetncia vizsgálat, biztosan szükséges)

Üdvözlettel

Bérczy drnő

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA