Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!!

Mindenképp szeretnék menni Önökhöz konzíliumra.



A tüneteim: fokozott szőrnövekedés, vizesedés, hajhullás, hízás, fáradékonyság ( annak ellenére, hogy napi 9-10 órát alszok), napi 3 liter vizet megiszok, mégis szomjas vagyok, illetve nem megy le a víz a lábamról, az életmódom nem változott, de 10kg-ot híztam az elmúlt 2-3 évben, ill. este sokszor nagyon fáznak a végtagjaim ,melegben is

Lehet PCOS? v Pajzsmirigy??



a következő vizsgálatokat csinálják meg köv. héten: DHEA-S, FSH, INZULINSZINT, INZULINSZINT 120', LH,ÖSZTRIOL,PROLACTIN,TESZTOSZTERON, TSH



Ezek az eredmények elegek lesznek, hogy menjek Önökhöz? Sajnos nem vagyok Pesti, kell utaznom, de mindenképp Önöknél szeretnék diagnózist, kezelést, mert Győrben élek, de nemigazán van endokrinológus.



Illetve az lenne még a kérdésem, hogy mennyire kell előre bejelentkezni, itt is hetek hónapok az átfutási idő, mire kapok időpontot? vagy gyorsabb azért??

Illetve ha mégis szükséges újabb vérvétel stb.. annak mennyi a kielemzési ideje



Köszönettel : Zsuzsanna



Kedves Zsuzsanna!



Örülök, hogy minket választott, és bizalmát köszönjük.A vérvételi eredmények amelyek készülnek 90 % -ban takarják a szükséges, ami még fonots lenne. TSH anti TPO, és D vitamin . Érdemes foglalni időpontot , mert 3 hét az átlagos átfutás. ha jön akkor a javasoltakat le tudjuk venni a rendelésen.



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!

2008 óta lombikozunk petevezető hiánya miatt. A kivizsgálások során a hormonértékeim , a TSH-m és egyebek elfogadhatóak voltak meddőségi szakember szemével. Sajnos mégsem sikerült teherbe esnem, illetve egyszer sikerült, de 6 hét után megállt a terhesség fejlődése, illetve szívhang hiányában missed ab lett a történet vége.

Mivel az egyetlen, amibe bele lehetett kötni, az a 3.2-es TSH-m volt, ezért elmentem egy endokrinológushoz. Ő 50 l'g-os Letroxot állított be, illetve nézett 0 és 120 perces vércukrot és inzulint, mely alapján 500 mg Meforált javasolt szedni. (Fenti eredmények is enyhe eltérést mutattak: a 120 perces vércukor az éhgyomri alá szállt, az inzulintermelés pedig fokozottabb volt arányaiban, mint kellett volna.

Következő konzultáción a TSH-m 0.8 volt, és a vércukor / inzulin értékek is javultak. Az orvos áldását adta a következő lombikra, illetve "legyünk telhetetlenek" indíttatásból 75 l'g-ra emelte a Letroxot. Azt mondta, ha rosszul leszek tőle, akkor álljak vissza az 50-esre.

A lombik kicsit húzódott a szabadságok miatt, ezért kb. 2 hét múlva kezdünk. Elmentem egy friss TSH mérésre, ami szerint most 0.12 a TSH-m, FT-4 19.1 pmol/l. Ezt kicsit keveslem, mármint a TSH-mat, ezért telefonon hívtam az orvosomat, aki szerint maradhat a 75-ös Letrox, ha nem okoz panaszt. Az ESKIMO halolajról letiltott, szerinte jódtartalma lehet, mert tengeri halból van.

Én bízok az orvosomban, de nagyon szeretnék egy másik véleményt is hallani, hogy valóban nem fog gondot okozni ez a 0.12-es TSH, mert nem szeretném, ha most meg pont ez lenne a probléma.

Ön mit tenne? Panasz híján is visszaállna az 50-es Letroxra, vagy ne kavarjak be közvetlenül lombik előtt?

Köszönettel és tisztelettel: Anetta
Kedves Kérdező!



Köszönöm a bizalmat. A leírtak szerint egy speciális helyzet jó megoldásáról van szó.

Ennek a megítélésében fontos a személyes kapcsolat, ezért bízzon az endokrinológusában , a javaslatát fogadja el, ő ismeri önt személyesen, mely fontos tényező ilyen esetekben.



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!

Harmadik babát szeretnénk, de sajnos a Feleségemnek nem jók a hormoneredményei: 4. napi FSH 39 mlU/ml LH 11,29 mlU/ml Prog. 1,37 nmol/l Ösztradiol 73,4 pmol/l TSH 1,632 mlU/ml AMH: <0,1.Igaz, ezt 2 havi Clostis stimuláció után mérték - volt egy megfelelően növekvő tüsző, de sajnos tüszőrep. injekció és Utrogestan kapszula szedése ellenére sem lett belőle terhesség. 2. Fiúnk 2,5 éves, s a szülés után ismételten előjött pajzsmirigy-túlműködési problémája, amely 1 éves gyógyszeres kezelés után helyreállt. Vérzései viszont közel másfél éve rendszertelenek, amit az endokrinológus és a nőgyógyász is a hosszú-15 hónapos szoptatással és a pajzsm. rendellenességgel magyaráztak. Korábbi szülését követően (2009-ben) hashimoto t-t diagnosztizáltak nála (a-TG 1251,8 U/ml és a-TPO 425,7 U/ml).

Az orvosok most közölték, hogy korai petefészek kimerülése van, így már lombikkal sem érdemes próbálkozni.Ezt követően más irányba indultunk el, nagyon bízva a kezelés sikerességében: szelént, barátcserjét(premens)szed és citromfűteát iszik,talpmasszírozásra jár és nyitott a touch for health felé is. Hallottunk még a DHEA jótékony hatásáról is. Önnek mi a véleménye erről a szerről? Mit javasolna még? Van Ön szerint reális esélyünk egy Kistestvérre?

Köszönettel
Tisztelt Ricsi!



Nem vagyok doktornő, de azért válaszolok.A pajzsmirigy hormonjai maghatározó fontosságúak minden szervünk működése szempontjából a szívműködéstől a hajképződésig. Kiderült, hogy a nők sterilitásának, az ismételt vetéléseknek a hátterében is a pajzsmirigy működésének zavara (autoimmun gyulladása, csökkent működése) áll. Ennek a népegészségügyi jelentőségű kérdésnek a felismerése késztette a kutatókat arra, hogy 2009 április 16-17 között Washingtonban megrendezzék azt a Szimpóziumot, ahol igyekeztek összefoglalni a pajzsmirigy működésének zavarai és a sterilitás, a spontán vetélésék, a magzat fejlődési rendellenességek közötti tudományosan megalapozott kapcsolatokat . Ezen túlmenően ajánlásokat kidolgoztak ki a kezelésre, megelőzésre egyaránt. A hazai szakemberek számára ez év májusában foglaltam össze a leglényegesebb információkat.



A legfontosabb megállapításaik a következők voltak:



1. A terhesség alatt a pajzsmirigy 50%-kal több hormont termel, mint előtte



2. A terhesség idején a pajzsmirigy térfogata 10-20%-kal növekszik.



3. A pajzsmirigy hormonjainak és az agyalapi mirigy által termelt TSH un. normál értékei a terhesség alatt, három havonta eltérőek, ezért nem szabad ezeket összehasonlítani a nem terheseknél találtakéval.



4. A terhesség alatt a csökkent pajzsmirigy működésének (hipotireózisnak) a veszélye lényegesen nagyobb, mint a nem terhesekének.



5. A pajzsmirigy betegségeinek több formája (autoimun betegségek, pajzsmirigy gyulladásos betegségei) öröklődhetnek.



6. A magzat saját pajzsmirigye a terhesség első három hónapjában fejlődik ki, addig az anya által termelt hormonra van utalva



7. A fokozott jódbevitel a terhesek számára (akik nem szenvednek pajzsmirigy betegségben!) alapvetően fontos, ugyanis a hormon képzéséhez erre az anyagra feltétlen szükség van. Ez a mennység egészségesekben 250-300 mikrogram naponta.



8. A már korábban csökken pajzsmirigy működésű terhesekben a tiroxin dózisát feltétlen célszerű emelni a kiindulási érték 50%-val.



9. A nem megfelelően kezelt terhesek gyermekeinek pajzsmirigy működése, ill. idegrendszeri-szellemi fejlődése (IQ) károsodott lehet.



10. A terhesek egy részének szelénhiánya is van, ezért ennek pótlására célszerű törekedni.



11. A szülések után 2-4 hónap múlva az esetek 8-18%-ban autoimmun pajzsmirigygyulladás alakulhat ki.



12. A pajzsmirigy fokozott működésének megállapítása nehezebb, mint a nem terheseknél, mert egyes tünetek: idegesség, gyengeség, alvási zavarok, izzadékonyság a terhességben egyébként is megfigyelhető tünetek. Ezt nehezíti az is, hogy a hagyományos hormonszintek sem nyújtanak a diagnózishoz mindig segítséget. Azt javasolják, hogy ilyen esetben endokrinológus segítségét vegyék igénybe a diagnózistól a kezelésig .







Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) azt ajánlja, hogy már a családtervezés időszakában mérjék fel, hogy ki tartozik a fokozottan veszélyeztetett („high risk”) csoportba.



Kiket sorolnak ide:



· Akiket már kezeltek pajzsmirigy betegség miatt.



· Akiknek a családjában pajzsmirigybetegség fordult elő



· Akinek golyvájuk (strúmájuk) ismert.



· Akiknek pajzsmirigy elleni antitestek mutathatók ki a vérükben.



· Akinek inzulinnal kezelt cukorbetegségük van.



· Akinek egyéb autoimmun betegségük: ízületi-, bél-, bőr-, máj-vese-, szembetegségei ismertek.



· Akinek meddősége van (ennek hátterében autoimmun pajzsmirigybetegség állhat!).



· Akiknek ismételt vetélésük, koraszülésük volt.



· Akiknek nyakát valamilyen okból besugározták







A fokozott rizikójú nők kiszűrése lényegesen csökkentheti a sterilitást, a vetélések, tovább az újszülöttek fejlődési rendellenességeinek számát.



További részletes immuno-endokrin kivizsgálást és oki kezelést javaslok:



Prof. Dr. Balázs Csaba
Tisztelt Doktornő/Úr!



Második terhességemnél (5 éve) az OGTT során a terhelt érték alacsonyabb volt, mint az éhomi.

4,2 az éhomi, 3,6 a terhelt.

Akkor nem foglalkozott vele senki.

Egy barátnőm mondja folyton ( a fentiekre alapozva), hogy biztos IR-es vagyok.

Semmilyen tünetem nincs.Egy kis túlsúllyal valóban rendelkezem (BMI 25,1) comb és fenék tájékon.

A kérdésem az lenne, hogy ez, hogy a terhesség alatt alacsonyabb volt a terhelt cukor, utalhat IR-re?Kérjek kivizsgálást?



Köszönöm



Szilvia
Kedves Szilvia!



Érdemes a kivizsgálást elvégezni IR irányába.

Üdvözlettel:

Bérczy drnő
Tisztelt Úram/Hölgyem!



Párommal kisbabát szeretnénk de az inzulinrezisztencia szintem a következő:



Éhgyomri inzuli:7,4

vércukor:5,2

index:12,6



60 perces inzulin: 88,6

vércukor:7,3

index:1,5



120 perces inzulin:67,6

vércukor:6,2

index 1,7



A nőgyógyászom Merckformin 850mg-ot írt fel napi 2szer fél tabletta 3 hónapig. Az eredményem szerint megfelelő a gyógyszer adagolása, vagy menjek más orvoshoz?



Köszönöm válaszát



Kedves Érdeklődő!



A leírtak alapján a terápia pontos beállításához, s annak megítéléséhez, hogy ez elegendő, a rendelkezésre álló információ kevés, amennyiben személyesen tudunk találkozni szívesen segítek a Budai Endokrin központban.



Üdvözlettel:

Bérczy drnő
Kedves Szakértő!



Kéedésem az lenne, hogy több éves pánikbetegség miatt célszerű-e olyan vizsgálatot csinálni,illetve létezik-e olyan vizsgálat, ami segít kideríteni, hogy esetglegesen melyik hormon eltérése okozza a tüneteket. Talán igy könnyebb lehetne a megfelelő gyógyszer megtalálása is?



Köszönöm válaszát!



Kedves Kérdező!



A hormonrendszer átnézése valóban útbaigazítást adhat, a vérvételek közül:

TSH, Ft4, Ft3, reverzT3, kortizol, ACTH, D vitamin , PRL, inzulin anyagcsere vizsgálat vércukor terheléssel( 0, 60, 120 perces minták cukorra és inzulinra történő vizsgálata.)



Üdvözlettel



Bérczy drnő
Kedves Doktornő!

Július 11-én kelt kérdésemre javaslatot kaptam Öntől, miszerint Édesanyámnál az inzulint, a mellékvesét és a D-vitamint ellenőrizni kell. Ezek a laborvizsgálatok a mai napon megtörténtek, ennek eredménye 14 nap múlva lesz kész. Szeretném kérdezni, hogy a mellékvese vizsgálaton az ACTH-t értette-e és mielőtt elmegyünk Önhöz a magánrendelésre végeztessen-e még valami vizsgálatot, aminek az eredményével fordulhatunk Önhöz?

Szeretnénk felkészülten érkezni a rendelésére kb.szeptember elején.

Köszönöm válaszát.Sz.Adrienne


Kedves Adrienne !

Rendben, lesz ezekkel az eredményekkel várom önöket.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!



Három évvel ezelőtt a háziorvos pajzsmirigy alul működést diagnosztizált nála, az L-Thyroxin 100-ast szedem, rendszeresen járok vérvételre, a labor eredményeim az orvosom szerint jók, de a panaszaim nem szűntek meg.

Tavaly ősszel az endokrinológus nem tipikus Hasimoto Thyroiditist diagnosztizált nálam.

Azt mondta nagy dózisban szedjek szelént, amikor gyulladásban van a pajzsmirigyem.



A legutóbbi értékeim:

TPO: 0,1

sTSH: 0,524

fT4: 18

fT3: 4,5



A tüneteim amik megmaradtak: hajhullás, túlsúly, koncentrációs nehézségek, szem környéki ödéma, barnás foltok a lábszáron és a lábfejen, melyek néha eltűnnek, néha megerősödnek, a körmeim anyagcsere rendellenessége, függőlegesen töredeznek, hasadoznak, Vitilogo a bőrömön.

A hasi puffadásom és az emésztési nehézségeim azóta megszűntek mióta tej és cukor mentes diétát tartok, természetesen nem fogyasztok szóját, és semmiféle élelmiszert amiben szója található.



Édesanyámnak sokízületi gyulladása van, az öcsémnek Colitise.



Szeretném személyesen felkeresni Önt, milyen vizsgálati eredményeket vigyek magammal?



Köszönettel:

Pék Katalin


Kedves Katalin!



Köszönöm a bizalmát, amivel megkeresett.

A D vitamin szint és az inzulin anyagcseréről , valamint a mellékveséről kellene még véreredmény, összegezve: D vitamin, kortizol, DHEAS, Vércukor terheléssel együtt inzulin anyagcsere vizsgálat( 0 perce, majd a 75 gramm glukóz elfogyasztása után 60. és a 120. percben a vérminták cukorra és inzulinra történő meghatározása.)



ezen eredményekkel szívesen fogadom



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Szakértő.



Odafigyelek a táplálkozásra és mindamellett hogy, szénhidrátot nem szem , a fogyás nem indul be.

Pajzsmirigy vizsgálatom értékei:

TSH: 2,22 IU/ml

FT-4: 1,14 ng/dl

FT-3 2,69 pg/ml



szeretném megkérdezni ,van e összefüggés a súlyom és a pajzsmirigy működésem között.

(167 cm vagyok és 73 kg, korom 53 év)

Válaszát köszönöm és várom.

Farkas Zsuzsa
Kedves Érdeklődő!



Érdemes lenne a D vitamin , PRL,kortizol és inzulinrezisztencia vizsgálatot is elvégeztetni. Ennek tükrében tovább lehet lépni.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
TISZTELT DOKTORNŐ!



20 HÓNAPOS KISFIAM VAN, HOSSZÚ IDŐN ÁT FENNÁLLÓ MANDULAGYULLADÁS KAPCSÁN VÉGZETT LABOR EREDMÉNYEIM: TSH: 6,17, T4: 11,89, T3: 4,28.

KÉRDÉSEIM AZOK LENNÉNEK, HOGY

KELL E KEZELNI EZT AZ ELTÉRÉST,

GÁTOLHATJA E EZ A TEHERBEESÉST (MÁSODIK BABÁT SZERETNÉNK),

OKOZHATJA E EZ AZT, H AZ ELMÚLT 1 ÉVBEN 8 KG-OT HIZTAM ÚGY, HOGY NEM ESZEK TÖBBET, MINT ELŐTTE, SZÜLÉS UTÁN PEDIG VISSZAFOGYTAM A TEHERBEESÉS ELŐTTI SÚLYOMRA.



VÁLASZÁT VÁRVA TISZTELETTEL:

kOVÁCS ENIKŐ


Kedves Kérdező!



A leírtakra egyértelmű az Igen válasz, mert az ön esetében fenn álló gondok hátterében a pajzsmirigy alulműködés meghúzódik. A kezelés beállításában szívesen segítek.



Üdvözlettel

Bérczy drnő

Hírek

IR diéta koronavírus idején

IR diéta koronavírus idején

A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségeik miatt tartandó étrend miatt. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az IR diétán élők.

További részletek
„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

A Budai Endokrinközpont Prima Medica Egészség Csoport tagjaként a napokban adta át a "Brown Friday" programban összegyűlt összeget. A Ferences Rendtartomány központi alapítványa Karácsony előtt ismét meghirdette a "Brown Friday" programot és adománygyűjtést.  A „brown” szó, vagyis a „barna” a ferencesek habitusára és csuhájuk a színére utal, ez által pedig a rend által képviselt értékekre: az alázatra, az egyszerűségre és a szegénységre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA