Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Teljesen tanácstalan és nagyon elkeseredett anyuka vagyok ezért fordultam Önökhöz, hátha egy kis remény felcsillan. 4 éve volt egy antireflux mütétem,majd fél év múlva epehólyag eltávolítás. 17 kg fogyáas volt ekkor.Kiderült valószinűleg egyiket sem kellett volna megműteni, mert az elsőt inkorrekt eredmények alapján műtette meg egy egyetemi orvos, a második műtét meg azért került sor,mert a problémám igazándiból nem szünt meg a reflux műtét után sem,azaz a jobb oldali szúró, égő, fájdalom ami a hátba lapocka tájékán is kisugárzik fáj. Gyakran van gombócérzet a torkomban, és nyelési nehézségeim, hányinger hidegrázással, ingerültség,ami magától jön és mintha gombóc lenne a gyomromban is, állandó gyengeség,feszültség, puffadás. Igazándiból februárban megműtötték volna ismét a gyomrom, azaz 6 cm rekeszsérvem van és homokóra gyomor, mérsékelt nyelőcsőtágulattal, de egy egyetemi drnő lemondatta a műtétet,hogy ezek a problémák nem feltétlen a szétment gyomortól vannak,mivel az első mütét sem oldotta meg a panaszaim. Igy a reoperáció szerintük várhat még. A valódi okát keresik a problémámnak. Ez az egyetemi drnő elküldött egy másik város, gastroenterologusához,aki Oddi s. görcsre gyanakszik, mivel a gyógyszeres terápia sem hozott megfelelő eredményt csak súlyosbitotta az állapotom, igy 22.-én megyek MRCP-re. Nagylabor értékek jók, májfunkció, hasnyálm.f.jók, hasi uh. végeredményben negativ. Hasi CT, a rekeszsérven és a gyomron kivül semmit nem mutat.

Azt tudom és tény,hogy sokkal,de sokkal rosszabb állapotban van a gyomrom,és közérzetem,mint a műtétek előtt.



Tavaly voltam nyaki uh-n, aminek az eredménye pajzsmirigy bal lebeny felső harmadában egy elmosott kontúrú 3X6mmes echoszegényebb gob ábrázolódik. Ekkor azt mondta az uh-t végző orvos,hogy kicsi nem kell vele foglalkozni. Ekkor Tsh-t is néztek,de az jó volt. Általában az mindig jó / TSH 1,1039,/. 9 éve nézték az FT4-et is akkor az alacsony volt,FT4 1,48. Mivel a tsh-m mindig jó, igy semmilyen hormonokat nem néznek. Múlt héten ismét voltam nyaki uh-n, aminek az eredménye:

A pajzsmirigy jobb lebenye 15X17X35 mm-es homogén szerkezetű, Az isthmus legnagyobb vastagsága 3-4mm, szerkezete szabályos. A bal lebeny 17X17X37 mm-es az alsó hamradában szorosan egymás mellett 2 db, egy 3,5X5 mm-es és egy 3X5 mm-es környezetétől echoszegényebb göb ábrázolódik. Vélemény: struma nodosa

Kérdésem az lenne,hogy érdemes ez irányban is foglalkoznom? Esetleg okozhatja ezeket a tüneteket funkcionális zavar, autoimmun betegség?



Válaszát nagyon megköszönve: Katalin
Kedves Katalin!



Amit érdemes a pajzsmigy Uh kép alapján megnézni anti tpo, anti tg, reverz t3, Tsh, 25Oh D vitamin.A panaszait valószínűleg döntően nem pajzsmirigy göbösödés okozza, mely inkább már következmény



Üdvözlettel

Bérczy drnő

Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Édesanyám pajzsmirigyét eltávolították 12 éve, azóta gyógyszert szed.Rendszeresen ellenőrizteti a pajzsmirigyét, de legutóbb nagyfokú túlműködést tapasztaltak nála. Minden szokványos tünete megvan, fáradékonyság, rossz alvás, hajhullás, fogyni viszont nem fogyott. A körzeti orvos szerint most 2 hétig ne szedje a gyógyszerét és újra nézessék meg.

Nem lesz baj abból, ha hirtelen elhagyja a gyógyszert? Nem kellene inkább fokozatosan csökkenteni?

Előre is köszönöm a válaszát!

K.É.
Kedves Kérdező!

A szakemberre kell bízni a döntést,

ha indokolt ebben az esetben javasolt lehet a teljes gyógyszer elhagyás.

üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Bérczy DoktorNő!







Köszönöm válaszát.

21napos hormonvizsgálat eredménye, amikor a lent írt cukorterhelés is készült:







TSH: 2,32n mIU/l



fT4: 13,33 pmol/l



fT3: 4,8 pmol/l



FSH: 3,2 IU/l



LH: 6,1 IU/l



Prog.: 38,1 nmol/l



Prolactin: 134,8 mIU/l



Testosteron: 0,91 nmol/l



SHBG: 83,23 nmol/l



STI: 1,09 %







glükóz0perces: 5,45 mmol/l



glükóz60perces: 6,70 mmol/l



glükóz120: 5,83 mmol/l







inzulin0perces: 6,3 mIU/l



inzulin60perces: 36,12 mIU/l



inzulin120perces: 36,29 mIU/l





Ez alapján fennáll a DoktorNő szerint inzulinrezisztencia? Kell gyógyszert szedni? Ez állhat amúgy vetélés hátterében?



Válaszát előre is köszönöm:



Mária.



Kedves Kérdező!



Amint írtam , hormonrendszerben finom eltolódások vannak, mely hozzájárulhatott a vetéléshez. A terápia beállítást személyes konzultáció útján tudom megtenni,ha erre módja van. Szívesen segítek

Üdvözlettel

Bérczy drnő



Kedves Kérdező: az FSH/LH arány eltolódott, ösztradiol meghatározás nem történt . ez fonos lene a női hormonarányok teljeskörűségéhez, a TSH sem teljesen ideális tartományban van.

erzek egységbe hozása, komplex terápia javasolt



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

29 éves nő vagyok, egy éve próbálkozunk babával a férjemmel. A ciklusom 12. napján a nőgyógyász megnézett hüvelyi ultrahanggal és az mondta, minden rendben van, látott egy 16*16 mm-es tüszőt. Viszont a 13. napon reggel elmentem egy vérvételre, ahol hormonvizsgálatot csináltak. Szerintem alacsony az FSH. Legyen szíves nézze meg az eredményemet és mondjon véleményt:

TSH 0.448 mIU/L

FSH 3,6 IU/L

LH 17,91 mIU/ml

Prolactin 318,7 mIU/L

Ösztradiol 338,0 pg/ml

Progeszteron 0,30 ng/ml

Tesztoszteron 3,51 nmol/l

Egyébként voltam általános vérvételen is és a cukrom normális. Viszont a ciklusom második felében szokott lenni mellfájdalmam és együttléttek után néha kontakt vérzés. Menstruációm pontos, 28 napos.

Nagyon köszönöm előre is a válaszát.

Üdvözlettel:

Nóri

Kedves Nóri!



A leírtak alapján az FSH/ LH arány eltolódott, volt-e hüvelyi UH vizsgálata?

Inzulin rezisztencia vizsgálatot is érdemes elvégezni.

A fentierk segíthetnek a pontos oki diagnózis felállítását, s ekkor van megfelelő megoldás.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt doktor úr/hölgy!





Múlt hónapban volt egy "baleset a párommal" kiszakadt az óvszer,és azonnal rohantam az esemény utáni tablettát bevenni(ez április 14-én volt)április 28-án megjött a menszeszem,ma ismét bekövetkezett a baj,ugyan az (az óvszer lecsúszott és nem vettük észre) ma ismét rohantam kiíratni sz esemény utáni tablettát,de ott nagyon rám ijesztettek ,hogy olyan mellékhatások léphetnek fel pl:megállíthatattlan vérzés,hormon zavar..stb, hogy most teljesen el vagyok bizonytalanodva a bevételét illetően,viszont az idő sürget hisz ugye 72 órám van!Ön szerint mit tegyek?Nem szeretnék terhes lenni!

Nagyon köszönöm a lehetőséget,és várom mielőbbi válaszát!


Kedves Kérdező!



Igen komoly veszélyei lehetnek, főleg ha egy cikluson belül, vagy 3 hónapon belül veszik be több alkalommal (menzesz felborulása, erős vérzés).

Mérlegeljen.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!



Novemberben hagytam abba a fogamzásgátló tabletta (Meliane) szedését, mert kisbabát szeretnénk. Azóta nem védekezünk a férjemmel. A menstruációm elég rendszertelenül jött meg november óta (40, 30, 59, 40 napra, és most vagyok a ciklus 29. napján). Tíz évig szedtem a fogamzásgátló tablettát, a rendszertelen és fájdalmas menstruáció miatt írta fel az akkori orvosom. Múlt héten ultrahangos vizsgálaton számos 5-6 mm nagyságú policiszta volt látható mindkét petefészkemben. A nőgyógyász azt mondta, műtétre nincs szükség, viszont a peteérést kellene beindítani. Javasolta, hogy csináltassak meg néhány vizsgálatot, az eredmények a következők lettek:

Glükóz 0': 4,92 mmol/l (ref.tartomány: 4,2-6,4)

Glükóz 60': 5,85 mmol/l

Glükóz 120': 4,58 mmol/l

Inzulin 0': 6,27 uIU/mL (ref.tartomány: 1,9-23,0)

Inzulin 60': 32,39 mIU/l

Inzulin 120': 14,55 mIU/l

TSH: 2,187 mIU/l (ref.tartomány: 0,380-4,310)

Szabad T4: 13,19 pmol/l (ref.tartomány: 10,60-21,00)

Szabad T3: 2,68 pg/mL (ref.tartomány: 2,10-3,80)



A D3-vitamin eredménye még nincsen meg.



A kérdésem az volna, hogy az eddigi eredményeim jók-e vagy valamelyik miatt nincs esetleg peteérésem. Milyen további vizsgálatokat javasolna? Február vége óta szedem a barátcserje kapszulát. Hajhullást, szőrösödést stb. nem tapasztalok.



Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

Érdemes lenne a Prolaktin szintet, kortizol, DHEAS, SHBG szintet is megnézetni.



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Cím! Pajzsmirigy betegséget diagnosztizáltak. A TSH értékem állandóan változott, volt hogy alacsony volt, máskor magas. Amúgy tüneti panaszom nem volt, a vizsgálatok egyéb okok miatt történtek.Megállapításra került, hogy a bal lebenyem nincsen, nem fejlődött ki Jobb lebeny (19*22*38 mm.) Az ultrahang szerint a jobb oldalon a lat. kontúr alatt egy 4,2 és egy 6,4 mm átmérőjű, csaknem teljesen colliqualt göb van. Caudalisan az echoszegény göb átmérője 8,3 mm, ennek echogenitása és szerkezete alig tér el a pajzsmirigy többi részétől. Jelenleg 1*1/2 Letrox 50 ug gyógyszert szedek. Panaszom egyáltalán nincs. Súlyzós edzést végzek. Szeretnék az izomfejlődéshez szükséges további fehérjét bevinni, por formátumban. Szójafehérjére gondoltam, de azt olvastam az interneten, hogy a pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott, mert göbképző. Ez igaz? Máshol mást olvastam. Így teljes a káosz. Havonta maximum 2 kg fehérjét ennék meg és kb. 3 hónapig tartana a többletfehérje bevitel. Tényleg káros lenne nekem? Kérem segítsen e kérdés megválaszolásában!
Kedves Gábor!



Ha elidul ezzel a fehérje dúsítással 3 hét múltán nézesse meg a TSH, Ft4 , Ft3 eredményt, lehet hogy módosítani kell a beállítást.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktor Úr/Doktornő!



2vetélés után készült 3pontos cukorterhelés. Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi értékek alapján van e inzulinrezisztenciám, kell e gyógyszert szednem?



0 perces inzulin: 6,3 mIU/l

60perces inzulin: 36,12 mIU/l

120perces inzulin: 36,29 mIU/l



0 perces glükóz: 5,45 mmol/l

60perces glükóz: 6,70 mmol/l

120perces glükóz: 5,83 mmol/l



Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!



Megtiszetlt a bizalmával. Köszönöm. A leírtak alapján az inzulin válasz elhúzodó és a 120 perces érték,enyhén emelkedett.

A pontos terápia beállításához, egyénre szabva ez kevés, milyen a TSH, Ft3, Ft4 , amennyiben ez volt?

Érdemes ezt is elvégeztetni. Amennyiben személyesen tudunk találkozni a rendelésemen szívesen segítek, van jó megoldás.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!

2 hónappal ezelőtt a Prolaktin értékem 716 mIU/L ( 70,8-566,5)

a TSH értékem: 3,4 mIU/L ( 0,4-4,0) volt.

Kisbabát szeretnénk, ezért hogy a TSH-t levigyük a babásodáshoz

ajánlott 1-1,5 közé, 2 hónapja napi 25 mg Letroxot szedek. A prolaktin

csökkentéséhez pedig 2 hónapja napi 2x1 Bromocriptint.

3. napi vérvételemkor a TSH 1,29 MIU/L lett, a Prolaktin 9 mIU/L.

A FT3, FT4, Anti-TPO és a többi hormoneredményem most és két hónapja

is rendben voltak.

Az endokrinológushoz csak két hónap múlva kaptam időpontot, ezért a

tanácsát kérném, hogyan szedjem tovább a Bromocriptint, hogy a

Prolaktinom elérje legalább az alsó határértéket, de ne legyen olyan

extrém magas, mint 2 hónappal ezelőtt, és hogyan szedjem tovább a

Letroxot, hogy a TSH-m ezen az 1, 29-es értéken maradjon?

Köszönöm!
Kedves Elvíra!



Megtisztelt a bizalmával, köszönöm. a leírtak alapján érdemes a Bromocriptint este egy tablettára csökkenteni, egy hétig utána féltabletta fenntartó adaggal szedni 3 hétig és a PRL-t lejkontrollálni érdemes.

A Letroxot érdemes változatlan adagban szedni.

üdvözlettel , Bérczy drnő
Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék,tanácsát szeretném kérni a lányom problémája miatt:

20 éves a lányom. 13 éves kora óta menstruál.

A ciklusa ezidáig nem állt be.

A gyermekvállalás ugyan még nem esedékes, de mindenképpen szeretné ezt a problémát rendezni.

A kérdésem az lenne, hogy gyógynövénybe, homeopátiában milyen javaslatuk lenne, amit érdemes lenne kipróbálni, az egyéb vizsgálatok elkerülése végett.

Van e az ilyen jellegű kérésre javaslatuk?

Megtiszetelő válaszukat előre is köszönöm.

Köszönettel: Kurucz Ilona
Kedves Kérdező!



Sok tényező befolyásolhatja a menzesz rendszertelenségét, ezért, csak személyes konzultáció alapján lehet , akár homeopátiás, s gyógynövényes készítményekről dönteni, itt fontos a személyre szabottság.

üdvözlettel,

Bérczy drnő

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA