Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr !Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 1 meleg göb van a pajzsmirigyemben ami tulmüködést okozott, melyre methotyrint kaptam másnapi fél tablettát igy rendeződött a Tsh érték, most 2,5. Az orvos radiojodós kezelést vetett fel, amiről igaz nem sokat tudok milyen káros mellékhatásai vannak. Szeretném megkérdezni hogy Önnek mi a véleménye szükséges-e vagy elmulhat-e végleg a tulmüködés ezáltal. Köszönettel: Zsuzsa
Kedves Kérdező!A feltett kérdés pontos megválaszolása, csak személyes konzultáció útján lehetséges.üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktor Úr!

Három éve hullik a hajam genetikus orvosnál is jártam ,ahol kiderült nem öröklődés miatt hullik a hajam.További vizsgálatokra küldött az eredmények :Referencia értékek Éhgyomri glucose 5,0 mmol/l 3,8 6,0 60 perces glucose 5,5 mmol/L --- --- 120 perces glucose 4,7 mmol/L 4,1 7,8

Inzulin 3,1 mIU/L 3,0 25,0

Inzulin 60 perc 10,6 mIU/L --- ---

Inzulin 120 perc 22,3 mIU/L

ANA (ELISA) 11,4 U/ml 0-25

ENA screen negativ -----

ENA panel

ENA Sm negativ ------

ENA RNP negativ --------

ENA SS-A negativ ------

ENA SS-B negativ -------

ENA Scl-70 negativ --------

ENA Jo-1 negativ -------

Centromer AT negativ --------

Foszfolipid antitest szűrés

Kardiolipin G/A/M 3,7 IU/ml 0-10

Kardiolipin IgG negativ U/ml 0-10

Kardiolipin IgM negativ U/ml 0-7

B2-GPI IgG/IgA/IgM 4,2 U/ml 0-10

B2-GPI IgG negativ U/ml 0-8

B2-GPI IgM negativ U/m 0-8

ANCA mintázat negativ titer -----

cANCA negativ ------

pANCA negativ -----

Atípusos ANCA !!!! ! ------

ANCA MPO negativ 0-5

ANCA PR-3 negativ U/ml 0-5

Anti-TPO 41,8 U/ml * 0-9

PAJZSMIRIGY JOBB LEBENYE 63X20X15mm,

alsó harmadában mediálisan3x5mm nagyságú,részben meszet és folyadékot tartalmazó göb van.Abal lebeny 54x20x13mmechogenitása és echoszerkezete szabályos.Az isthmus jobb oldalon szélesebb 31x8mm,itt8mm nagyságúisodens hypovascularisalt terület látható.A nyaki lágyrészben megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.A nyálmirigyek szerkezete szabályos.

(Torkom is fáj három éve mandula csonkom van ami tüszös is volt.)

Szeretném tudni ezekből a vizsgálatokból látható-e a hajhullás oka. És mi a további teendő.?

Köszönettel:Erika
Kedves Kérdező!A leírt leletekből .nem minden célhormon került meghatározásra: TSH? Ft3, Ft4, anti Tg, 25OH D vitamin, Prolaktin, tesztoszteron, kortizol is javasolt lenne.Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktornő!

A 22 éves lányomnál PCOS-t diagnoztizáltak április végén.Vizsgálva lett a

prolaktin: 605,20 (ref:102-496),

tesztoszteron:2,780 (ref:3,8-7,0)

cukor:5,0 (ref:3,8-6,1)

cukorterhelés 2 órás:4,7 (fer:3,8-7,0)

TSH:1,380 (ref:0,270-4,200)

A progeszteron eredényét még nem tudom.

Az ultrahang szerint mindkét ovarium polycystás jellegű - a bal oldali 40mm, a jobb oldali 4mm. Sajnos hízott 10-12kg és jelenleg a merckformin 850-t szedi. Csak napi 2xfelet tud bevenni, mert rosszul van a gyógyszertől.Erős szédülés és hányás a mellékhatása. Mivel más vizsgálatok nem történtek,így szeretném kérni az Ön véleményét,hogy a gyógyulás érdekében szükséges volna-e még további vizsgálatokra? És ha igen ezt milyen formában lehetne megoldani,mivel jelenleg külföldön van és csak júliusban tud haza jönni.

Köszönettel: Adrienne


kedves Kérdező!

Érdemes lenne még a ciklus szerint a 20-22 nap körül Progeszteron, ösztradiol Prl vérvizsgálat és legalább az éhomi inzulin együtt a vércukorral megnézniÜdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Szakértő ! Doktornő ! Doktor Úr !

A köv. kérdésem lenne. Már gyerekkoromban is előfordult ritkán, az utóbbi 3 évben viszont rendszeresen ( átlag kb. heti 1x-2x ) előjön egy olyan problémám, hogy kb. 1 óra alatt megtelik a húgyhólyagom vizelettel, és óránként menni kell wc-re. Egy ilyen időszak kb. 2-3 óráig tart, aztán magától elmúlik. Nem ittam előtte sok folyadékot, dinnyét sem ettem. Nagy mennyiségű, vízszinű vizeletről van szó. Mitől lehet ez ?

Előre is köszönöm válaszát !

Üdvözlettel :István, 38 éves férfi.
Kedves Kérdező!

Urológiai vizsgálatra menjen el először feltétlenül.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktornő!Másfél évi súlyos hajhullásomra nem találtak még mindig magyarázatot, így inzulin rezisztencia vizsgálatra küldtek, de a számokból nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán fennállhat-e probléma.

Glükóz 4,9 mmol/L 3,5 - 6,1

Szabad T3 5,51 pmol/L 3,80 - 6,00

Glükóz terhelés 60' 5,9 mmol/L 3,1 - 10,5

Glükóz terhelés 120' 4,0 mmol/L 3,1 - 7,5

Inzulin 5,7 mIU/L 1,9 - 23,0

Inzulin terhelés 60' 46,3 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 20,1 mIU/L

HOMA-IR 1,2 - 4,4

Továbbá nézettem TSH szintet, ez 5,8, viszont ft3 és ft4 rendben van (a normál tartományban). Egyelőre csak az érdekelne, hogy mindezen értékek jelentenek-e problémát, mely orvosi konzultálást igényel?

Válaszát előre is köszönöm!

Csenge

---------------------------------------------------------------------------------------------
Kedves Kérdező!A leírt panaszok és leletek alapján feltétlen javasolt endokrinológiai konzílium.üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!Orvosi vizit keretein belül szeretném Önt felkeresni, de szeretnék a legfelkészültebben érkezni. Röviden a problémám: 2 hónap kimaradt menstruáció után felkerestem a nőgyógyászomat, aki készített terhességi tesztet (negatív), uh vizsgálatot is végzett, mely során az egyik petefészkem kissé polycisztás jellegű, a másikban egy db 25 mm meg nem repedt tüsző volt található. Ezek után Norulut tabelttát kaptam, majd a szedését követően megvonásos vérzés jelentkezett, mely 3.napján laborvizsgálat történt. A vizsgálatok eredményei alapján az orvosom azt mondta, hogy minden rendben van, nincs teendőm, várjak...ismét eltelt 2 hónap, újra felkerestem a nőgyógyászomat a menstruáció hiánya miatt, uh vizsgálaton hasonlóakat tapasztalt, ezúttal Utrogestan hüvelykapszulát írt fel, mely alkalmazása után szintén jelentkezett megvonásos vérzés. Mivel a párommal szeretnénk babát, ezért az orvosom azt tanácsolta, hogy az Utrogestan alkalmazása után petevezető átjárhatósági vizsgálatot csináltassak, továbbá szóba került az inszemináció is... megijedtem ezektől a "nagy szavaktól" és hiányolok egy-két lépést, mert lehetséges, hogy a hormonháztartásom felborult, nem érzem úgy, hogy alapos kivizsgálás nélkül - a valós probléma felfedezése nélkül - sikeres lenne ez az út...és így jutottam el az Önök oldalára. Amit szeretnék megkérdezni: - a leírtak alapján milyen laborvizsgálatokra lenne szükségem ahhoz, hogy amikor felkeresem Önt felkészültebb legyek, már konkrét dolgokról, kezelésről tudjunk beszélgetni (mikre kellene labort kérnem a háziorvosomtól, ami jó támpont lenne már Önnek, illetve egy vagy több laborra lenne szükség első körben)? Amilyen lelet rendelkezésemre áll: 2 hüvelyi uh, illetve kismedence uh, ezeket is mindenképpen vinném magammal Önhöz az egyeztetésre.Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Zsanett!Vérvételi leletek kellenének: TSH, 25OH D vitamin, Inzulinrezisztencia vizsgálat -vércukorterheléssel 75 gramm glukózzal( 0, 60, 120 perces minták cukorra és inzulinra), prolaktin, progeszteron, ösztradiol ( tekintettel a ciklus pontatlanságára), külön most nem jeleölök meg napot a ciklushoz igazítva.

Ezekkel várom a rendelésemen

üdvözlettelBérczy drnő
Tisztelt Doktornő!Egy éve nem sikerült teherbe esnem, ezért elkezdődött a meddőségi kivizsgálásom. Menstruációs ciklusom teljesen rendben van. A vérvételes hormonvizsgálatok már megtörténtek. Az eredményeim teljesen jók, de a további kérdésem miatt leírom az eredményeket. A vérvétel a ciklus 3. napján történt.

TSH 1.09 mIU/l

LH 4.70 IU/l

FSH 8.96 IU/l

Ösztadiol 181.2 pmol/l

Totál tesztoszteron 1.180 nmol/l

Kortizol 413 nmol/lProgeszteron 63.06 nmol/l a ciklus 21. napján mérveKérdésem, hogy az eredmények alapján szükséges-e további endokrinológiai kivizsgálás. Vannak olyan tüneteim, amik pajzsmirigy problémára utalhatnak, de nem egyértelműek.Évek óta fennálló torokproblémáim vannak. 8 éve kivették a garatmandulámat, azóta fentről folyamatosan sűrű váladék csorog a garatomon. Gégészeti ok nem igazolódott.

Egyéb panaszaim:

- úgy érzem a nyelés nehezebben megy a normálisnál, olyan, mintha valami lenne a torkomban.

- Ha valami miatt nagyon ideges vagyok, még erősebb a fájdalom és még beszélni is nehezen tudok. Olyan, mintha valami megdagadna a torkomban.

- Időnként a normálisnál gyorsabban ver a szívem, de csak rövid ideig.

Anyukámat pajzsmirigy probléma miatt volt fiatal korában műtétje.

A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e, hogy valamilyen pajzsmirigy problémám lehet, ami miatt nem sikerül teherbe esnem, vagy a mért eredmények rendben lévő pajzsmirigyre utalnak és az nem akadálya a teherbeesésnek.Válaszát előre is köszönöm! Németh Anna

Kedves Anna!A teljeskörű kivizsgálás a pajzsmirigynél: Ft3, Ft4, anti Tpo, Anti Tg és pajzsmirigy ultrahang elvégzése is javasolt.Üdvözlettel

Bérczy drnő
T.Doktornő/Doktor Úr.A Mai napon voltam pajzsmirigy ultra hangon,de csak a kezembe nyomták a leltet és nem kaptam tájékoztatást.

Kérném szíves segítségét a lelet értelmezésében,és kérdésem még az lenne,hogy októberre van időpontom, kivárhatom ezt az időpontot vagy menjek vissza hamarabb?

A pajzsmirigy jobb lebenye: 16x15x41 mm,bal lebenye: 16x14x38 mm, az isthumus 5 mm vastag.

A parenchyma éles kontúrú,finoman inhomogen szerkezetű,keringése jelentősen fokozott.

A submandibularis nyálmirigyek épek.

Submentálisan a kp. vonaltol kissé jobbra egy 6x4x9mm, a nagyerek mentén jobb oldalon egy 9x6x27mm, bal oldalon egy 8x5x17xmm nagyságú echoszegény lgl. látható,mely alakját megtartja. Egyebütt kóros méretű vagy szerkezetű nyirokcsomó nem mutatható ki.Köszönöm előre is válaszát,Üdvözlettel Mária.

Kedves Mária!Leletet értékelni és értelmezni, valamint a teendőket megbeszélni csak orvosi vizit keretében van módunk. Amennyiben szeretne orvosi vizitet kérni Endokrin Központunkban szívesen állunk rendelkezésére.

Tisztelettel:Endokrin KözpontTisztelt Doktornő!34 éves vagyok, a férjemmel már 3 éve szeretnénk kisbabát. Még 2011 őszén felkerestem a problémámmal egy nőgyógyászt, aki laboratóriumi vizsgálatra küldött. A vizsgálat eredménye két értékben eltérést mutatott. A Prolaktin 646 mU/l (referencia tartomány:102-496), a Kortizol szint 610,9 nmol/l (referencia tartomány:171-536). Akkor a nőgyógyász azt mondta, hogy ez elenyésző eltérés, amivel nem kell foglalkozni, azonban 60 napig napi 1/2 Bromocriptin 2,5 mg tablettát kellett szednem (2011.novemberében). Következő évben áprilisban pozitív lett a terhességi tesztem, ekkor a 7. héttől Utrogestan 100 mg kapszulát kellett szednem naponta 2*1-et, 2 hétig szedtem. Azonban a 9. héten az ultrahang elhalt terhességet mutatott. Még ebben az évben novemberben volt egy pozitív terhességi tesztem, ekkor a 7. héten megjött a vérzésem. A tavalyi májusi vetélés óta nagyon rendszertelen a menstruációm.

A kérdésem az, hogy hová forduljak segítségért, mert várni már nem szeretnék, így is úgy gondolom, hogy sok időt elpazaroltam. Illetve az, hogy okozhatta-e a prolaktin szint eltérése a vetéléseket.

Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel!

V.

Kedves Virág!Fontos lenne a PRL, TSH, Ft3, Ft4, anti TPo, Inzulin rezisztencia vizsgálat elvégzése( 0, 60,120 p minták cukorra és inzulinra). és 25OH D vitamin.

Személyesen is szívesen segíteküdvözlettel

Bérczy drnő
Jó napot!33éves nő vagyok.3éve konizáciom volt roszindulatú méhnyak daganat

miatt.Tavaly2012-ben szültem 3.gyermekem.Kezdetektöl. szoptatok 1

éve.Szülés után 2hónappal lett a bal mellembe 1csomó,megállapitották

hogy ciszta 1.4cm,s azóta is ott van,arréb vándorolt ugyan.Kel e műteni vagy felszívódik e valaha?Most meg kétolali ismedence fájdalmam van,panadollal enyhítem ha nagyon fáj,irtak már rá aflamin rapidot,kanesten duot de 1ik sem használt mivel vérkép is kimutatta nincs gyulladás a szervezetembe,se gombám.Uh kimutatta

2.4cm ciszta,és több pici van a bal petefészekbe.A fájdalom mellett

néha hányingerem is volt s jópár hete meg is van duzzadva fájdalom

helyén.Vërzés, széklet rendbe van,néha puffadok.Pont mielőtt a fájdal

om jelentkezet 2hónapja tőrtént hogy wc víz felcsapott itthon.végbél

nél azóta is viszket,hüvelynél párnapra rá jelentkezett a kismedence fájdalom.Ekkortájba keztem el szedni 1újfajta kapszula vitamint pharmatot,szoptatás miatt,mivel terhesség kezdetétöl szedtem másfaj

tákat.Most leáltam a kapszulával s nemfáj a hasam.Kérdésem mi a

teendö a cisztáimmal?Műtét vagy felszivódhat még?Van e köze a wc

viz,vagy kapszula szedésnek a cisztáimhoz?Szülés után 9,5hónapja jött meg a mezeszem,már 2x volt ezidáig.Választ köszönőm!


Kedves Kérdező!A fentieket csak részletes hormonális kivizsgálással lehet az okot(kat) feltárni.

A cysta spontán felszívódás is lehet ritkán.

Üdvözlettel,

Bérczy drnő

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA