Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő!

Édesanyámnál Hashimotot diagnoztizáltak egy évvel ezelőtt. Letroxot kap, napi 75mg adagban és azóta a TSH értéke megfelelő. Viszont vannak olyan fizikai tünetei ami egyre erősebb. Ilyen például a kéz- és lábfej érzéketlensége, az állandó izomgörcs, kopaszodás, hízás, lábdagadás és a fehér foltok a bőrén is egyre nagyobb felületen. Szeretném kérni a szakvéleményét és a segítségét.Köszönettel: Sz.Adrienne
Kedves Kérdező!



köszönjük megkeresését. leírtak alapján más endokrin rendellenesség is társulhat a Hashimoto betegség mellé, ennek tisztázása: Inzulin, mellékvese, D-vitamin anyagcsere gondok.

Amennyiben el tudnak jönni a rendelésre szívesen segítünk.

üdvözlettel,

Bérczy drnő
Üdvözlöm! 18 hónapig szoptattam a kisfiamat, ami alatt nagyon megritkult a hajam. Az elmúlt fél évben voltam már több orvosnál is (bőrgyógyász, nőgyógyász, háziorvos), de mindegyik szerint a szoptatás miatt van, majd elmúlik. Egy lyukas fogam volt (bölcsességfog), amit kihúztak pár hete. A pajzsmirigyem rendben, vérkép úgyszintén, bőrgyógyászatilag sincs probléma az orvos szerint. Kérdésem az, hogy mivel már 2 hónapja abbahagytam a szoptatást, nem kellett volna már elmúlni a hullásnak? Mert sajnos nem múlt el. Ezek szerint mégsem a szoptatás okozza? :(

Egyebekben vékony vagyok, (170cm, kb. 50kg), mindig is hasonló testalkat voltam. A ciklusom még nem állt vissza rendesen: 21 és 41 nap között ingadozik. Bár mostanában nem ekkora a szórás, de pontosnak most sem mondanám. Nagyon erős libidócsökkenést is tapasztaltam, és ez már szülés óta fennáll.

Üdvözlettel: Lujzi
Kedves Kérdező!



Érdemes a D-vitamin, az inzulinrezisztencia vizsgálatot is elvégeztetni, valamint Helicobacter,valamint glutén érzékénység tisztázása is segíthet

Üdvözlettel:

Bérczy drnő
egy hónapja progeszteron (depo-provera) injekciót kaptam, ösztrogén dominancia miatt. csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ez az injekió okozhat-e pajzsmirigy túlműködést.

Köszönöm
Kedves Kérdező!



Önmagában nem, sok tényző együtt hatásában esetleg plusz feladatot jelenthet a pajzsmirigynek.

Üdvözlettel,

Bérczy drnő
Kedves Doktornő/ Doktor úr!



Kb. 7 éve kezelnek Hashimoto tireoiditisszal. 6 éven át L-thyroxin 100-asat szedtem, reggelente egyet. Kb. 2 évvel ezelőtt az aTPO szintem kezdett erősen emelkedni, a hormonszintem a gyógyszerszedés ellenére romlott, ezért 1 éve L-thyroxin 150-eset szedek. A legutóbbi októberi mérésen az aTPO értéke 7141, az ATG értéke 883 volt. A tavaszi ellenőrzés után (TSH 9,7; fT4 17)az orvosom a 3 havi ellenőrzést javasolta. A gyógyszert szedem rendesen, de aggódom, mert 29 éves nő vagyok, és lassan gyermeket szeretnék. Mit tehetek, hogy az eredményeim javuljanak? Az autoimmunitásomat hogy tudnám kikapcsolni? Nem tudom, lényeges-e, de évek óta vashiányos vérszegény vagyok, illetve kb. 2 hónapja fennáll a gyanú, hogy gluténérzékeny is. A választ előre is köszönöm. Üdvözlettel
Kedves Kérdező!



Köszönöm a bizalmát , mellyel megtisztelt. A fenti probléma komplex háttér feltérképezése, alapján lehet egy hatékonyabb, célzott terápiát beállítani.

Szívesen segítek ha a rendelésemre el tud jönni. Van esély a jó megoldásra.

Üdvözlettel,

Bérczy drnő
Kedves Doktornő!



Korai petefészek-kimerülés miatt sajnos lombikprogramban kell részt vennünk. A kivizsgálások során a nőgyógyászom 120 perces terheléses inzulinvizsgálatot is kért, melynek eredménye:

éhgyomri <2

120 perces: 16,5



Ön szerint ezek az eredmények jók e, vagy esetleg szükséges e további vizsgálat e téren, mert én úgy hallottam, hogy a terhelt érték maximum a 0 perces 5-szöröse lehet.



Illetve azt is szeretném megkérdezni, az inzulinrezisztencia emelheti e a FSH hormon szintjét, vagy okozhat e petefészek-kimerülést?



Válaszát előre is köszönöm!



Csilla
Kedves Csilla!



megtisztelt a bizalmával.

A leírtak és az inzulin alakulása : 0perc-120 perc az ötszörös értéket meghaladja.

Az Ön esetében , mivel lombik programra készül csak a teljesen személyre szabott kiértékelés , a személyes konzultáció alapján adható meg, amennyiben el tud jönni a rendelésemre szívesen fogadom.Van jó megoldás

Üdvözlettel:

Bérczy drnő
Kedves Doktornő!



Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi laboreredmények alapján inzulinrezisztencia fenn áll?



Glükóz terhelés 0' 4,3 mmol/L 3,5 - 6,1

Glükóz terhelés 60' 4,6 mmol/L 3,1 - 10,5

Glükóz terhelés 120' 4,1 mmol/L 3,1 - 7,5

Inzulin 0 perces 1,2 mIU/L * 1,9 - 23,0

Inzulin terhelés 60' 18,8 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 10,6 mIU/L

HOMA-IR 0,2



Van valami amire figyelnem kell az étkezésim során? Problémát jelent, hogy a 0 perces inzulin a határérték alatt van?



Válaszát előre is köszönöm!



Üdvözlettel: Anna
Kedves Kérdező!



A leirt eredmények alapján, valószínűsíthető, hogy Ön egy olyan étrendet tart , amelyben csekély mennyiségű a szénhidrát, gabonaféle.

Ekkor szokott az alap inzulin igen csekély lenni.

Milyen problémája van, ami miatt ezt a vizsgálatot elvégeztette?

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktornő!

Olyan kéréssel fordulnék Önhöz, hogy legyen szíves megnézni a vérvételem eredményét, és értékelni, ha megoldható

Sajnos nem tudok zöldágra vergődni a problémámmal, mert az egyik orvos szerint nem szükséges az inzulinomra gyógyszer, a másik szerint igen.



Az eremdényem a következő



Glucose

0 perc 4,6

60 perc 8,5

120 perc 7,9



Inzulin

0 perc 9,4

60 perc 92,3

120 perc 72,3



Sajnos évek óta nem jön a baba, sem, ráadásul miómával is műtöttek már, pajzsmirigy alulműködésem is van (erre L-Thyroxint szedek 50 mcg-ot), és két sikertelen inszeminációm is volt.

(az elmúlt hónapokban 10 kg pluszom is keletkezett)



Ön szerint ezekkel az értékekkel kell e gyógyszert szednem?





Köszönöm megtisztelő válaszát



Üdvözlettel:

Pekár Enikő
Kedves Kérdező!



A leírtak alapján a gyógyszerre szükség van, mely segíthet a baba programban.

üdvözlettel,

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!



36 éves vagyok és harmadszorra visszatérő pajzsmirigy túlműködésem van. Első két alkalommal (5 évvel és 3 évvel ezelőtt) 1-1 éves Thyrozol szedés után a megfelelő szintre állt be a TSH és a szabad F4. A mostani értékek:

FT4 - 66,5 pmol/L,

TSH - < 0,005 uUI/mL

Mindehhez magas vérnyomás és szívritmus zavarok járnak. A ultrahang pajzsmirigy nagyobbodást mutatott ki.

Két orvosnál is jártam, két féle kezelést ajánlottak, ezért fordulok tanácsért Önhöz.



Az első verzió szerint napi 40 mg Thyrozol és 80 mg Propanolol mellett, pár hónap mulva műtétet javasoltak (teljes kivételt).



A második verzió radioaktív jód kezelést javasolt.



A kérdés az lenne, hogy Ön szerint melyik verzió lenne jobb, illetve egy esetleges radioaktív jód kezelés után mekkora az esélye a pajzsmirigy problémák kiújulásának?

A fentebb felsorolt két verzión kívül létezik esetleg egyéb kezelés, módszer a pajzsmirigy működésének helyreállítására?



Válaszát előre is köszönöm,

Diána
Kedves Diána!



Ilyen ismételt kiújulások erősen terhelik a szervezetet, a definitív ellátásra törekvés ebből a szempontból mérlegelendő.

A sebészi és a radiojód kezelés után az esetek egy részében kialakulhat alulműködés.

Alternatív terápia esetében meg lehet próbálni egy komplett a teljes életvitelt figyelembe vevő terápia összeállítása( étkezés, gyógynövények, homeopathia, a túlműködés hátterének jobb tisztázásával célzott terápia beállítása) Ehhez csak személyes konzultációval tudok segíteni.



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt doktornő!



44 évés vagyok, másfél éve szedek 50 mikrogramm Letrox-ot a pjzsmirigy alulműködésemre. A tüneteim igen kismértékben javultak csak. Sajnos a fogyásom (kb.10kg) még drasztikus diéta ellenére sem indul be rendesen. A tünetek alapján inzulireziszetncia vizsgálatot javasoltak,ennek eredménye a következő:



TSH 1,930 mIU/L 0,400 - 4,000

Szabad T4 10,45 pmol/L 7,75 - 15,21

FIGYELEM!!! Referenciatartomány változás!!!

Glükóz terhelés 0' 5,2 mmol/L 3,5 - 6,1

Glükóz terhelés 120' 5,1 mmol/L 3,1 - 7,5

Inzulin 0 perces 6,5 mIU/L 1,9 - 23,0

Inzulin terhelés 120' 35,4 mIU/L

HOMA-IR 1,5 - 4,4



Kérem segítsen értékelni az eredményt!



Köszönettel:

Krisztina
Kedves Kérdező!



A leírtak alapján sajnos nem igazán lehet megmondani , hogy van-e inzulin rezisztencia.

Igen értékes információt ad a 60 pereces érték, mely jelen esetben nem lett elvégezve.

Üdvözlettel,



Bércz ydrnő
Tisztelt Doktor Nő!

Kérdésem lenne, hogy mit befolyásol a Tireoglobulin és a Thyreoideaperoxidáz elleni antitest? Az orvosom nem igazán törődött ezzel a kérdéssel. Nemrég voltam olyan vérvételen amin ezt kimutatták. Az értékeim:

Tireoglobulin : 0,9 ng/ml - 1,4-78,0

Thyreoideaperoxidáz elleni antitest: 81 IU/ml

+ < 35

A TSH szintem jelenleg jó tartományba esett(szerintem): 1,060 uIU/ml 0,400-4,000

Ön szerint kell e aggódnom, vagy valamit tennem? A kezelőorvosomtól kérdeztem hogy mit kellene tennem hogy esetleg megelőzzem egy komolyabb baj kialakulását?Annyit mondott hogy ne napozzak, meg hogy kerüljem a jódot. Van ezen kívül más problémám is, Sclerosis Multiplexem van, Ön szerint ez mennyire lehet befolyással a pajzsmirigy problémámra? Kaptam injekciós kezelést az SM-re és onnantól kezdve kezdett kialakulni ez a pajzsmirigy dolog, viszont egyértelműen nem tudnám azt mondani hogy attól van. Vannak ilyen nem gyakori mellékhatások az injekciós gyógyszernél, Ön szerint okozhatta ez? mert a doktorom annyit mondott erre hogy biztos nem, és hogy ne törődjek a pajzsmirigyemmel, Ön szerint mit kéne tennem? Vagy tényleg ne törődjek vele?Köszönettel és tisztelettel: Jánosik Ilona
Kedves Kérdező!



A leírt eredmények lényegében minimális eltérést igazolnak.

A pajzsmirigy funkció ellenőrzése, időszakosan fontos , évente az ön esetében.

A normál pajzsmirigy működés a szervezet egésze szempontjából igen fontos

Üdvözlettel,

Bérczy drnő

Hírek

IR diéta koronavírus idején

IR diéta koronavírus idején

A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségeik miatt tartandó étrend miatt. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az IR diétán élők.

További részletek
„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

A Budai Endokrinközpont Prima Medica Egészség Csoport tagjaként a napokban adta át a "Brown Friday" programban összegyűlt összeget. A Ferences Rendtartomány központi alapítványa Karácsony előtt ismét meghirdette a "Brown Friday" programot és adománygyűjtést.  A „brown” szó, vagyis a „barna” a ferencesek habitusára és csuhájuk a színére utal, ez által pedig a rend által képviselt értékekre: az alázatra, az egyszerűségre és a szegénységre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA