Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr/nő!



Arra gyanakszom, hogy PCOS-em van. A múlt hónapban felkerestem nőgyógyászomat, mert rendszertelen, néha túl erős, néha csak pecsételő vérzésem volt, de volt hogy el is maradt. Csináltunk egy hormonvizsgálatot, amiből kiderült, hogy nagyon magas a tesztoszteron szintem. A doktornő fogamzásgátlót írt fel nekem, amit még nem kezdtem el szedni, majd ha megjön a vérzésem. Elkezdtem utána olvasni a magas tesztoszteronszintnek, és így találtam meg a PCOS-t. Gyakorlatilag az összes tünete illik rám, és egy ideje már éreztem is, hogy valami nagyon nincs rendben. A vérzéseim mindig is nagyon erősek és fájdalmasak voltak, 12 éves korom óta rendszertelenül menstruálok (most 21 éves vagyok). Ezen kívül az utóbbi időben jelentkeztek más tüneteim is, amit a nőgyógyászomnak nem mondtam, mert nem gondoltam, hogy összekapcsolódhat a menstruációmmal. Ilyenek pl. a hajhullás (fejem tetején, gyakorlatilag a hajam fele kihullott), pattanásos, nagyon zsíros bőr, esetenként nem is pattanás, hanem nagyobb gennyes sebek, amik után csúnya hegek maradnak. Emellett az utóbbi 2 évben több mint 10 kg-ot híztam, sosem voltam igazán vékony, de ennyire még nem voltam súlyos - 160 centi vagyok és 72 kg. A hasamon rengeteg stria jelent meg. Emellett nem csak a végtagjaimon, hanem néhol az arcomon, sőt a mellemen is fokozott szőrnövekedést és erősödést tapasztaltam. Sokszor vagyok levert, depressziós, ennek a számlájára írtam az "evésrohamaimat" is, mikor ellenálhatatlan vágyat éreztem édesség után. Mostanában pedig nagyon gyakran elfog a szédülés, az utóbbi két hónapban háromszor is elájultam, és nagyon sokszor furcsa kézremegést is tapasztaltam.



Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e ez PCOS, és ha igen, mi lenne a további lépés, teendő?



Kedves Kérdező!



Igen lehet PCOS és további vizsgálatok elvégzése: inzulin rezisztencia, 25OH D vitamin is javasolt. Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Endokrinológusok!



Olvastam magukról az egyik orvosi fórumon, így nagy bizalommal fordulok Önhöz, hogy egy válaszadással a segítségemre legyen.



Az utóbbi 6 hónapban erősebb szőrösödést észleltem az egész testemen. Most már a bajszomat is szedetnem kell, még például a hátamon, hasamon, mellkasomon is látszik a szőr! Eddig nem volt ilyen problémám, a családomban senki sem ilyen szőrös, úgyhogy a genetika szerintem csak kis mértékben játszhatott szerepet. Túlsúlyos se vagyok (52 kg, 170cm). És mégcsak 18 éves. Különféle betegségeim sincsenek, teljesen egészséges vagyok, nem szedtem semmiféle gyógyszert.



Sajnos az endokrinológiára egyszerűen nem kapok időpontot, pedig rengeteget hívogattam őket (mondván hogy még nem kapták meg a köv.havi beosztást aztán később mikor hívom már tele is van...) Illetve sajnos nekem nincs olyan sok pénzem, hogy egy magánrendelést ki tudjak fizetni.

Ezért nőgyógyászhoz mentem el, mert olvastam, hogy emögött hormonális problémák állhatnak és, hogy a nőgyógyász meg tudja csináltatni ugyanazt a vizsgálatot, mint az endokrinológus.



Nos, el is mentem, csináltatott vértesztet a menstruációtól számított 2. napon. Megkapva az eredményeket, egyből vissza is mentem és azt állapította meg, hogy a prolaktin szintem magasabb az átlagnál - a papir szerint az eredménye 605.80 + mIU/l és a ref.tartománya 102-496.



Felírt nekem egy gyógyszert - a Bromocriptin - richter nevezetűt, de nem merem addig elkezdeni, amíg nem hallottam egy endokrinológus véleményét. Ez megfelelő diagnózis? És hozzá a megfelelő, hatékony gyógyszer? Van neki valami nagyobb kockázata?

Ha a megfelelő, akkor kb. mennyi idő, amíg elkezd látványosan hatni?

Most már "örökre" szednem kell ezt, ha nem akarok ennyire szőrös lenni?



Vagy ha nem, akkor mi mást javasolna? Mit írna fel nekem? (fel tudom íratni házi orvossal)



Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!



Tisztelettel:



Tóth Rebeka
Tisztelt Kérdező!



A magasabb PRL befolyásolhatja a női ciklus alatt zajló hormon változásokat és ezért kiegyenlítés fontos lehet. A dózis jó lehet, persze egyénileg változhat. Nem kell élete végéig szedni.

Érdemes 1 hó szedés után a Prolaktint ellenőrizni.



Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktor úr/Doktornő!



Fogamzásgátló tablettával kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy létezik-e olyan vizsgálat amivel tabletta szedése közben meg lehet állapítani, hogy nekem jó-e az a tabletta vagy sem? Elsősorban tejérzékeny vagyok, és szinte minden tablettában van laktóz, és ha ez a mennyiség még el is hanyagolható, nagyon sok nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémám van, ami valószínűleg magára a fogamzásgátló tablettára vezethető vissza. Tehát érdekelne, hogy van-e olyan vizsgálat, amivel megállapítható, melyik fogamzásgátló tabletta való nekem, illetve hogy szabad-e egyáltalán szednem ilyet.



Feleslegesen nem szeretnék leállni, mert iszonyatos következményekkel kellett szembenéztem a legutóbbi alkalommal is. 1 év alatt sem jöttem rendbe, miután abbahagytam a szedést, így újra elkezdtem.



Előre is köszönöm a választ!



Üdvözlettel,

Tímea
Kedves Tímea!



A fogamzásgátló tabletta szedése alatt női hormonvizsgálatokat nem lehet végezni.

Hogy a fogamzásgátló tabletta mennyire terheli a szervezetet a májfunkciót, érdemes a Leiden mutaciót megnézni,a TSH, D-vitamin meghatározás is fontos lehet.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Doktor Nő/Úr!



Szombaton ügyeleten voltam, mert a pulzusom 110 volt és rosszul voltam. Ott javasolták, hogy körzeti orvos pajzsmirigyet vizsgáljon, mert attól is lehet. Hétfőn vérvétel, ma eredmény lett. TSH 0,175 lett az értékem. A referencia értékhez 0,440-4.780-as értéket irtak, ezen belül a jó az érték. Nekem a körzeti orvos pajzsmirigytúltengést mondott, és felirta a Metothyrint. Azt mondta, minden reggel 1-et, ha nagyon rosszul lennék másnaponta 1/2 tbl-át vegyek be. Azt kérdezném, hogy ez tényleg túlmüködés, mert én ezt alulműködésnek gondoltam inkább az eredményem alapján. Egyébként gyakran magas a pulzusom minden ok nélkül - 110 - , néha meg túl alacsony - 55 -.

Csákné


Kedves Kérdező!



A leírt tünetek és az alacsony TSH (tényleg a túlműködést támasztja alá).

Ennek ellenére részletes kivizsgálás javasolt.: pajzsmirigy Ultrahang és a vérből Ft3, Ft4, anti TPO , anti Tg meghatározása.

Ennek birtokában lehet pontos terápiát felállítani.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Judit!

Szeptemberben raktam le a fogamzásgátlót, majd kiderült pajzsmirigy alulműködésem van.

Baba tervezés kezdetén vagyunk. Pajzsmirigy eredményeim februárban TSH: 5,65 (0,40-4,80) T4: 0,36 (0,71- 1,85) volt, kékjód, szelén, cink vitaminokkal és aviva tornával sikerült májusra levinnem TSH: 3,58 (0,27-4,20), T4 1,18 (0,93- 1,70) T3: 3,1 (2,0 - 4,4)

Illetve rendszeresen, szedek, C, D, Halolaj vitamin, idönként kálciumot, magnéziumot is.



Az eredmény a tartományon belül van, lehet e baba projektet kezdeni?

Elég egészség tudatos vagyok, nem iszom tejet max laktózmentes de ritkán, édesítés eritrit, és most kezdtem paleo életmódba, de előtte sem ettem nagyon édességet pékárut, cola ....

Zöld teát iszom évek óta kávé helyett. nyugodt életet élek, meditálok stressz mentesen élek.

Ön szerint szükség van tovább csökkenteni a TSH értéket, vagy nyugodtan kezdhetjük a babaprojektet.

Hormon gyógyszereket nem szívesen szednék már csak természetes illetve vitamin forrásokat.

Válaszát előre is köszönm!

Üdvözlettel: Beatrix
Kedves Kérdező!



A leírtak jó tendeciát mutatnak. Másik fontos kérdés, hogy a női hormonszintek milyenek, pl. az ösztradiol, progeszteron, prolaktin FSh, LH vizsgálták-e a ciklus szerint igazítva a vérvételt

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves doktornő!



Kérem, hogy segítsen az alábbi 3. pontos inzulin rezisztencia labor eredményem kiértékelésében.



Glükóz terhelés 0' : 4,7 mmol/L

Glükóz terhelés 60' : 6,2 mmol/L

Glükóz terhelés 120': 4,6 mmol/L

Inzulin 0 perces: 3,3 mIU/L

Inzulin terhelés 60' : 32,2 mIU/L

Inzulin terhelés 120' :13,6 mIU/L

HOMA-IR 0,7



Köszönettel,

Anikó

Kedves Kérdező!



A leírt eredmények alapján: Önnek arra kell figyelnie az étkezésnél, hogy a gyors szénhidrátokat( főleg a GI: 70 felettieket feltétlenül kerülje. Gyógyszer így nem kell.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Tisztelt Szakértő!

Következő a problémám: 2 éve a THS 8-as volt. L-thiroxin tablettát , napi 100mg -ot írtak fel. 1 évvel ezelőtt lement 4 körülire az érték, akkor felezték a gyógyszert. Azóta lement 2,3-ra és napi 25 mg-ot szedek. Viszont kiderült, hogy vékonybél-gyulladásom van, ami több éve van sajnos, gyógyszert nem adtak rá, mert diétát írtak fel. Valamint a jobb petefészeknél is gyulladás van. Kérdésem, hogy a bélgyulladás befolyásolhatja a pajzsmirigy működést? Fokozatosan elhagyható- e a gyógyszer?Úgy érzem rosszabb , ha szedem a pajzsmirigy gyógyszert, és inkább a gyulladást kellene megszüntetni. Az előtt nem volt semmi gondom.

nagyon várom válaszát!

Üdvözlettel: Ágnes
Kedves Kérdező!



A leírtak alapján a gyóygszer teljesen elhagyható, amennyiben a vékonybélgyulladása rendeződik, ekkor valószínúleg a gyóygszer nem kell.

Üdvözlettel

Bérczy drnő
Kedves Doktornő!



Súlyosan, halmozottan sérült fiatalokkal foglalkozm jópár éve, és a munkám során elég sokat kell emelgetnünk. Mivel kisbabát szeretnénk, megpróbáltam ezt minimálisra csökkenteni a lehetőségekhez képest. Néhány hónapja érzem, hogy emelés közben szúr a köldököm, és előfordul, hogy ezt még 20 perccel utána is érzem. Hetente egyszer-egyszer előfordul, hogy emeléstől függetlenül kis szúrást érzek. Felkerestem a problémámmal orvost is, ő - miután a "köhögéses-hasnyomogatós " vizsgálatot elvégezte, annyit mondott, hogy ha tehetem, ne emeljek, de ezzel a szúrással nem kell foglalkozni, nincs jelentősége. Azt szeretném tudni, hogy amennyiben esetleg gyakoribbá válna ez a probléma, akkor is csak annyi szükséges, hogy kíméljem magam az emelésektől? Van egy másik kérdésem is, az előzőtől teljesen független. Abban az esetben, h vki arra készül, hogy hetente több napot erdőben vagy erdő közelben tölt, javasolja a kullancs encephalitis elleni védőoltást? Olvastam pro - és contra érveket is, így nem tudok dönteni.

Köszönöm szépen a válaszát előre is.

F. Kata
Kedves Kérdező!

Az emelést kerülje.

A kullancs ellni védőoltásnak nem vagyok híve, helyi védelem, és a hatékony immunrendszer biztosítása a fő.

Üdvözlettel,

Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő! Kamaszkoromkor kiderült, hogy PCOS-s vagyok. 4 évig fogamzásgátlót szedtem, most azt mondta az orvosom, hogy 6 hónapig Merckformint szedjek hátha megjön magától. Már 3 hónapja szedem, de eddig nem jött meg, csak néha szúr 2 oldalt a hasam, sajnos közösüléskor is. Ön mit tanácsol mitől jönne meg a menstruációm ami nem fogamzásgátltó mivel gyereket szeretnék? Attól,hogy nem menstruálok még van esélye,hogy teherbe essek? 3 hónapja volt vérvételem és minden jó, de ultrahangon mindkét petefészkem tele van cisztával.Nincs túlsúlyom és más problémám se, csak nem menstruálok. Előre is köszönöm a válaszát!


Kedves Kérdező!



Fontos lenne a vércukorterhelés inzulinrezistencia vizsgálat elvégzése, és a D vitamin szint elvégzése. Pontos diagnózishoz kell jutni.

Szívesen segítek, amennyinbenel tud jönni a rendelésemre.

Üdvözlettel,



Bérczy drnő
Tisztelt Doktornő!



Pár hónap menstruáció kimaradás után - uh vizsgálat alapján PCOS gyanuja áll fenn. Ma váratlanul jelentkezett a menzeszem. Abban kérném a segítségét, hogy milyen vérvételre/ill egyéb vizsgálatra van szükség a ciklus 3. 16. és 23. napján?



Beutaló nélkül az Endokrinközpont laborjában meg tudom csináltatni a szükséges laborvizsgálatokat?



Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Bea
Kedves Kérdező!



3. nap: ösztradiol, progeszteron, Prolaktin, FSH, LH

tesztoszteron, TSH, Ft3, Ft4, anti TPO, anti Tg,D vitamin cukor terhelés -inzulinrezisztencia vizsgálat( 75 gramm glukózzal 0, 60, 120 p cukorra és inzulinra)

16 nap FSH, LH, ösztradiol, progeszteron

23. nap PRolaktin, ösztradiol, progeszteron



ezeket így levetetheti az Endokrin Kp.-ban

üdvözlettel

Bérczy Drnő

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA