Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kedves Endokrinológusok!

Olvastam magukról az egyik orvosi fórumon, így nagy bizalommal fordulok Önhöz, hogy egy válaszadással a segítségemre legyen.

Az utóbbi 6 hónapban erősebb szőrösödést észleltem az egész testemen. Most már a bajszomat is szedetnem kell, még például a hátamon, hasamon, mellkasomon is látszik a szőr! Eddig nem volt ilyen problémám, a családomban senki sem ilyen szőrös, úgyhogy a genetika szerintem csak kis mértékben játszhatott szerepet. Túlsúlyos se vagyok (52 kg, 170cm). És mégcsak 18 éves. Különféle betegségeim sincsenek, teljesen egészséges vagyok, nem szedtem semmiféle gyógyszert.

Sajnos az endokrinológiára egyszerűen nem kapok időpontot, pedig rengeteget hívogattam őket (mondván hogy még nem kapták meg a köv.havi beosztást aztán később mikor hívom már tele is van...) Illetve sajnos nekem nincs olyan sok pénzem, hogy egy magánrendelést ki tudjak fizetni.
Ezért nőgyógyászhoz mentem el, mert olvastam, hogy emögött hormonális problémák állhatnak és, hogy a nőgyógyász meg tudja csináltatni ugyanazt a vizsgálatot, mint az endokrinológus.

Nos, el is mentem, csináltatott vértesztet a menstruációtól számított 2. napon. Megkapva az eredményeket, egyből vissza is mentem és azt állapította meg, hogy a prolaktin szintem magasabb az átlagnál - a papir szerint az eredménye 605.80 + mIU/l és a ref.tartománya 102-496.

Felírt nekem egy gyógyszert - a Bromocriptin - richter nevezetűt, de nem merem addig elkezdeni, amíg nem hallottam egy endokrinológus véleményét. Ez megfelelő diagnózis? És hozzá a megfelelő, hatékony gyógyszer? Van neki valami nagyobb kockázata?
Ha a megfelelő, akkor kb. mennyi idő, amíg elkezd látványosan hatni?
Most már "örökre" szednem kell ezt, ha nem akarok ennyire szőrös lenni?

Vagy ha nem, akkor mi mást javasolna? Mit írna fel nekem? (fel tudom íratni házi orvossal)

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel:

Tóth Rebeka

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A magasabb PRL befolyásolhatja a női ciklus alatt zajló hormon változásokat és ezért kiegyenlítés fontos lehet. A dózis jó lehet, persze egyénileg változhat. Nem kell élete végéig szedni.
Érdemes 1 hó szedés után a Prolaktint ellenőrizni.

Üdvözlettel
Bérczy drnő

Kérdés

Kedves Doktor úr/Doktornő!

Fogamzásgátló tablettával kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy létezik-e olyan vizsgálat amivel tabletta szedése közben meg lehet állapítani, hogy nekem jó-e az a tabletta vagy sem? Elsősorban tejérzékeny vagyok, és szinte minden tablettában van laktóz, és ha ez a mennyiség még el is hanyagolható, nagyon sok nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémám van, ami valószínűleg magára a fogamzásgátló tablettára vezethető vissza. Tehát érdekelne, hogy van-e olyan vizsgálat, amivel megállapítható, melyik fogamzásgátló tabletta való nekem, illetve hogy szabad-e egyáltalán szednem ilyet.

Feleslegesen nem szeretnék leállni, mert iszonyatos következményekkel kellett szembenéztem a legutóbbi alkalommal is. 1 év alatt sem jöttem rendbe, miután abbahagytam a szedést, így újra elkezdtem.

Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel,
Tímea

Válasz

Kedves Tímea!

A fogamzásgátló tabletta szedése alatt női hormonvizsgálatokat nem lehet végezni.
Hogy a fogamzásgátló tabletta mennyire terheli a szervezetet a májfunkciót, érdemes a Leiden mutaciót megnézni,a TSH, D-vitamin meghatározás is fontos lehet.
Üdvözlettel
Bérczy drnő

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szombaton ügyeleten voltam, mert a pulzusom 110 volt és rosszul voltam. Ott javasolták, hogy körzeti orvos pajzsmirigyet vizsgáljon, mert attól is lehet. Hétfőn vérvétel, ma eredmény lett. TSH 0,175 lett az értékem. A referencia értékhez 0,440-4.780-as értéket irtak, ezen belül a jó az érték. Nekem a körzeti orvos pajzsmirigytúltengést mondott, és felirta a Metothyrint. Azt mondta, minden reggel 1-et, ha nagyon rosszul lennék másnaponta 1/2 tbl-át vegyek be. Azt kérdezném, hogy ez tényleg túlmüködés, mert én ezt alulműködésnek gondoltam inkább az eredményem alapján. Egyébként gyakran magas a pulzusom minden ok nélkül - 110 - , néha meg túl alacsony - 55 -.
Csákné

Válasz


Kedves Kérdező!

A leírt tünetek és az alacsony TSH (tényleg a túlműködést támasztja alá).
Ennek ellenére részletes kivizsgálás javasolt.: pajzsmirigy Ultrahang és a vérből Ft3, Ft4, anti TPO , anti Tg meghatározása.
Ennek birtokában lehet pontos terápiát felállítani.
Üdvözlettel
Bérczy drnő

Kérdés

Kedves Judit!
Szeptemberben raktam le a fogamzásgátlót, majd kiderült pajzsmirigy alulműködésem van.
Baba tervezés kezdetén vagyunk. Pajzsmirigy eredményeim februárban TSH: 5,65 (0,40-4,80) T4: 0,36 (0,71- 1,85) volt, kékjód, szelén, cink vitaminokkal és aviva tornával sikerült májusra levinnem TSH: 3,58 (0,27-4,20), T4 1,18 (0,93- 1,70) T3: 3,1 (2,0 - 4,4)
Illetve rendszeresen, szedek, C, D, Halolaj vitamin, idönként kálciumot, magnéziumot is.

Az eredmény a tartományon belül van, lehet e baba projektet kezdeni?
Elég egészség tudatos vagyok, nem iszom tejet max laktózmentes de ritkán, édesítés eritrit, és most kezdtem paleo életmódba, de előtte sem ettem nagyon édességet pékárut, cola ....
Zöld teát iszom évek óta kávé helyett. nyugodt életet élek, meditálok stressz mentesen élek.
Ön szerint szükség van tovább csökkenteni a TSH értéket, vagy nyugodtan kezdhetjük a babaprojektet.
Hormon gyógyszereket nem szívesen szednék már csak természetes illetve vitamin forrásokat.
Válaszát előre is köszönm!
Üdvözlettel: Beatrix

Válasz

Kedves Kérdező!

A leírtak jó tendeciát mutatnak. Másik fontos kérdés, hogy a női hormonszintek milyenek, pl. az ösztradiol, progeszteron, prolaktin FSh, LH vizsgálták-e a ciklus szerint igazítva a vérvételt
Üdvözlettel
Bérczy drnő

Kérdés

Kedves doktornő!

Kérem, hogy segítsen az alábbi 3. pontos inzulin rezisztencia labor eredményem kiértékelésében.

Glükóz terhelés 0' : 4,7 mmol/L
Glükóz terhelés 60' : 6,2 mmol/L
Glükóz terhelés 120': 4,6 mmol/L
Inzulin 0 perces: 3,3 mIU/L
Inzulin terhelés 60' : 32,2 mIU/L
Inzulin terhelés 120' :13,6 mIU/L
HOMA-IR 0,7

Köszönettel,
Anikó

Válasz

Kedves Kérdező!

A leírt eredmények alapján: Önnek arra kell figyelnie az étkezésnél, hogy a gyors szénhidrátokat( főleg a GI: 70 felettieket feltétlenül kerülje. Gyógyszer így nem kell.
Üdvözlettel
Bérczy drnő

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
Következő a problémám: 2 éve a THS 8-as volt. L-thiroxin tablettát , napi 100mg -ot írtak fel. 1 évvel ezelőtt lement 4 körülire az érték, akkor felezték a gyógyszert. Azóta lement 2,3-ra és napi 25 mg-ot szedek. Viszont kiderült, hogy vékonybél-gyulladásom van, ami több éve van sajnos, gyógyszert nem adtak rá, mert diétát írtak fel. Valamint a jobb petefészeknél is gyulladás van. Kérdésem, hogy a bélgyulladás befolyásolhatja a pajzsmirigy működést? Fokozatosan elhagyható- e a gyógyszer?Úgy érzem rosszabb , ha szedem a pajzsmirigy gyógyszert, és inkább a gyulladást kellene megszüntetni. Az előtt nem volt semmi gondom.
nagyon várom válaszát!
Üdvözlettel: Ágnes

Válasz

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján a gyóygszer teljesen elhagyható, amennyiben a vékonybélgyulladása rendeződik, ekkor valószínúleg a gyóygszer nem kell.
Üdvözlettel
Bérczy drnő

Kérdés

Kedves Doktornő!

Súlyosan, halmozottan sérült fiatalokkal foglalkozm jópár éve, és a munkám során elég sokat kell emelgetnünk. Mivel kisbabát szeretnénk, megpróbáltam ezt minimálisra csökkenteni a lehetőségekhez képest. Néhány hónapja érzem, hogy emelés közben szúr a köldököm, és előfordul, hogy ezt még 20 perccel utána is érzem. Hetente egyszer-egyszer előfordul, hogy emeléstől függetlenül kis szúrást érzek. Felkerestem a problémámmal orvost is, ő - miután a "köhögéses-hasnyomogatós " vizsgálatot elvégezte, annyit mondott, hogy ha tehetem, ne emeljek, de ezzel a szúrással nem kell foglalkozni, nincs jelentősége. Azt szeretném tudni, hogy amennyiben esetleg gyakoribbá válna ez a probléma, akkor is csak annyi szükséges, hogy kíméljem magam az emelésektől? Van egy másik kérdésem is, az előzőtől teljesen független. Abban az esetben, h vki arra készül, hogy hetente több napot erdőben vagy erdő közelben tölt, javasolja a kullancs encephalitis elleni védőoltást? Olvastam pro - és contra érveket is, így nem tudok dönteni.
Köszönöm szépen a válaszát előre is.
F. Kata

Válasz

Kedves Kérdező!
Az emelést kerülje.
A kullancs ellni védőoltásnak nem vagyok híve, helyi védelem, és a hatékony immunrendszer biztosítása a fő.
Üdvözlettel,
Bérczy drnő

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Kamaszkoromkor kiderült, hogy PCOS-s vagyok. 4 évig fogamzásgátlót szedtem, most azt mondta az orvosom, hogy 6 hónapig Merckformint szedjek hátha megjön magától. Már 3 hónapja szedem, de eddig nem jött meg, csak néha szúr 2 oldalt a hasam, sajnos közösüléskor is. Ön mit tanácsol mitől jönne meg a menstruációm ami nem fogamzásgátltó mivel gyereket szeretnék? Attól,hogy nem menstruálok még van esélye,hogy teherbe essek? 3 hónapja volt vérvételem és minden jó, de ultrahangon mindkét petefészkem tele van cisztával.Nincs túlsúlyom és más problémám se, csak nem menstruálok. Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz


Kedves Kérdező!

Fontos lenne a vércukorterhelés inzulinrezistencia vizsgálat elvégzése, és a D vitamin szint elvégzése. Pontos diagnózishoz kell jutni.
Szívesen segítek, amennyinbenel tud jönni a rendelésemre.
Üdvözlettel,

Bérczy drnő

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

Pár hónap menstruáció kimaradás után - uh vizsgálat alapján PCOS gyanuja áll fenn. Ma váratlanul jelentkezett a menzeszem. Abban kérném a segítségét, hogy milyen vérvételre/ill egyéb vizsgálatra van szükség a ciklus 3. 16. és 23. napján?

Beutaló nélkül az Endokrinközpont laborjában meg tudom csináltatni a szükséges laborvizsgálatokat?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Bea

Válasz

Kedves Kérdező!

3. nap: ösztradiol, progeszteron, Prolaktin, FSH, LH
tesztoszteron, TSH, Ft3, Ft4, anti TPO, anti Tg,D vitamin cukor terhelés -inzulinrezisztencia vizsgálat( 75 gramm glukózzal 0, 60, 120 p cukorra és inzulinra)
16 nap FSH, LH, ösztradiol, progeszteron
23. nap PRolaktin, ösztradiol, progeszteron

ezeket így levetetheti az Endokrin Kp.-ban
üdvözlettel
Bérczy Drnő

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!
12 éve teljesen kivették a pajzsmirigyemet, azóta folyamatosan gyógyszert szedek.( Letrox 125 mg.) Idáig nem is volt semmi problémám, még két terhességem is volt.
Másfél éve magas vérnyomásom van, amire gyógyszert szedek.(Meramyl 10 mg., Nebilet 5 mg.) Most a legutolsó laborleletemnél kiderült, hogy a TSH- 0.07, a T4 21.97
A körzeti orvos csökkentette 100 mg-ra a Letroxo-t.
Nem tudom hogy a pajzsmiriggyel függ- e össze, de hónapok óta hullik a hajam, ami még terhességek alatt sem volt, és az arcom folyamatosan fel van puffadva, de fogyni nem fogyok semmit.
Szükség van-e endokrinológia vizsgálatra.
Előre is köszönöm válaszát.
Kihal Zita

Válasz

Kedves Kérdező!

Javasolt lenne endokrinológiai kivizsgálás.
üdvözlettel,
Bérczy drnő

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!