Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Nő/Úr!



- 58 éves vagyok és reggelente 1 paroxat-ot (20 mg) és 1.5 szem xanaxot (0.5 mg) szedek a hét minden napján.

Este elalváshoz 1/2 xanaxot (0.5 mg) veszek be, melytől reggelente nem érzem magam kipihenve. Az esti elalváshoz a háziorvosom "Melatonin" 4-6 mg-os természetes altatót vagy 1 kapszula - komló, macskagyökér, citromfű - kivonatot ajánlott.

- Kérdezem, hogy Önök a fentiek közül melyiket javasolják vagy esetleg egy másfajta házipatikába ajánlott készítményt ajánlanak.



tisztelettel: Nagy Ferenc
Tisztelt Nagy Ferenc!

Az Ön helyében este először egy egész tabletta 0,5 mg-os Xanax bevételével próbálkoznék. Ha ez sem segít abban, hogy reggel kipihentnek érezze magát, a Melatonin nevű készítményt alkalmaznám, de a gyógynövény kivonat is segíthet Önnek. Ez személyenként nagyon változó, ezért azt ajánlom, hogy – amennyiben lehetséges - először kisebb kiszerelésben vegye meg ezeket a szereket, mert ha 4-5 nap alatt nem észlel változást, valószínűleg nincs értelme tovább próbálkozni és inkább váltani kellene. Természetesen az ár is komoly szempont.

Amennyiben az esti 0,5 mg-os Xanax-szal és a reggeli 0,75 mg Xanax-szal napközben aluszékony vagy meglassult lenne, akár csökkentheti is a reggeli másfél 0,5 mg-os tablettát 1 tablettára.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Kedves Judit!



Emelkedett prolaktinszintem van legutolsó laborleletem azt mutatja.

Parogen /antidepresszánst/szedek napi 1 tablettát szorongásos depresszióra. Van egy 5 éves kisfiam. Szeretnék kistestvért szülni, miután rendeződtek eü. problémáim. Súlyfelesleggel is küszködöm, ezért is fordulok Önhöz tanácsért. Csináltattam inzulin rezisztencia laborvizsgálatot is, melynek a következő értékei lettek:

éhgyomri glucose 4,4, 60 perces: 7,4, 120 perces 5,5 , inzulin 12,4 inzulin 60 perces 82,8, inzulin 120 perces 51,6

Inzulin rezisztencia 2,42



Magamról könyvelőként dolgozom napi 8 órában.

Sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok, igyekszek minél többet mozogni munkán kívül, lehetőség szerint.

Inozitol nevű étrendkieg. kezdtem el szedni.





Várom mielőbb válaszát, javaslatát!





Köszönettel:

Anita
Tisztelt Bagyóné Anita!

Az Ön vércukorterhelés eredménye jó, cukorbetegség nem igazolható. Egyértelmű inzulinrezisztencia sem igazolható, mely szintén jó hír, de ha a HOMA-index (amely az Ön esetében 2,42) 4,4 feletti (bár laboronként valamelyest eltérő számokat adnak meg), már egyértelmű az inzulin rezisztencia diagnózisa, mely számos betegség kialakulásához hozzájárul.

Az inzulin rezisztencia kiaIakulását rendszeres mozgással és a megfelelő diétával lehet megelőzni, mint ahogy Ön törekszik is erre.

Az emelkedett prolaktinszint az Ön esetében valószínűleg a Parogen nevű gyógyszer szedésének lehet a következménye, ezért mértékétől függően a lelet értékelése nem egyszerű.

Az Inozitol étrendkiegészítővel kapcsolatban annyi a javaslatom, hogy szedését rögtön hagyja abba, amint várandós lesz.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!



Nekem csupán egy kérdésem lenne. Idén áprilisban endometriózissal operáltak, és négy hónapja visanne tablettát kell szednem. Sajnos a tabletta nem bizonyul elég hatásosnak, mert rendszeresen vérzek időközönként. Azonban voltam hormonteszten, és szeretném megtudni, a visanne mellett az alábbi értékek jók e, vagy sem.

LH: 2,9 IU/L

Prolactin: 492,0 mIU/L

Ösztradiol: 239,0 pmol/L

Progeszteron: 1,60 nmol/L



Köszönettel: Erika
Kedves Gönczi Erika!

Fogamzásgátló szedése mellett nincs értelme hormonvizsgálatokat nézni, mert nem Önt mutatják az eredmények, hanem a gyógyszer szintjét.

Javasolom nagyobb hormontartalmú készítményre való áttérést.

Tisztelettel

Koppány dr.
T. Cím!



Endokrinológiai rendelések között keresgélek. Többnyire olyanokat találok,amelyek a pajzsmirigy problémákra specializálódtak, elsősorban elhízással kapcsolatoscesetekkel foglalkoznak.

Az én problémám viszont: stresszes időszakban ciklus kimaradás,hirtelen, szokatlan mértékű izzadás, álmatlanság - nappal ennek köszönhetően kimerültség. 'Ok nélküli'idegesség. 37 éves vagyok. : ( Úgy érzem, valmi a női hormonokkal lehet. Tudnak segíteni, hová fordulhatok? Köszönöm! Rita

Tisztelt Gyurkó Rita!

A női hormonszintek értékelése – ha még nem történt meg – mindenképpen hasznos lehet az Ön esetében.

A Budai Endokrin Központban van lehetőség ezek meghatározására akár az endokrinológiai, akár a nőgyógyászati szakrendelés keretében.

Amennyiben a ciklusa 28 napos, a 3-5. napon javasolt az FSH, LH, SHBG, ösztradiol hormonok szintjének (és esetleg progeszteron) meghatározása, valamint a 20-22. napon ismét FSH, LH, ösztradiol és progeszteron.

Az említett hormonszintek mérése nem olcsó, ha magánúton történik és nem jósolható meg, hogy biztosan itt található panaszainak oka, ezért azt ajánlom, hogy csak előzetes belgyógyászati-endokrinológiai konzultáció után végeztesse el a labor-meghatározásokat.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A vőmnek aki 28 éves 1 éven belül kihullott a haja, szempillája és szemöldöke. Mi a teendőnk , merre induljunk el segítségért? Alapvizsgálatok vér, allergia, vizelet stb. minden meg van, mi- szerint semmi probléma, semmit nem tudnak mondani az orvosok Egerben.

Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm ! Andrea
Tisztelt Dr. Csehné Boholy Andrea!

Mivel az eredményeket nem láttam, nem tudok Önnek egyértelmű tanácsot adni.

Többek között a következő lehetőségek merülnek fel: gócvizsgálatok (urológiai, fogászati-szájsebészeti, fül-orr-gégészeti góc, esetleg vizelettenyésztés; annak megállapítása, hogy Helicobacter pylori-fertőzés fennáll-e vagy sem). Cinkhiány, testosteron-hiány is okozhat hasonló tüneteket, esetleg egyéb hormonhiány, ha endokrinológiai konzílium alapján ez felmerül. Végül, ha ezek a vizsgálatok mind negatívnak bizonyulnak, immunológiai konzíliumra is szükség lehet.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

T. Doktornő/Doktor úr!



Pár perce küldtem el kérdésemet, amiben leírtam a pajzsmirigy értékemet, TSH-t, T4-et.



Azt kifelejtettem az előzőből, hogy Háziorvosom szerint TÚLMŰKÖDÉS van, ami az interneten talált ismeretek szerint inkább alul működésre utal,(?)

Emiatt vannak kétségeim és tettem fel kérdésemet.

Elnézést, hogy nem egy emailban tettem fel a kérdésemet.

Maradok tisztelettel- Tóth Éva.
Tisztelt Tóth Éva!

Önnek igaza van, az Ön által leírt TSH-értékek inkább alulműködésre utalnak és nem túlműködésre. Jól tette, hogy nem vette be a háziorvos által felírt ½ tbl. Metothyrint. Jelenleg az endokrinológusok többsége már a 2,5 mIU/l feletti TSH-értéket túl magasnak értékeli, és a szabad fT4 érték meghatározásán kívül további laborvizsgálatok is szükségesek lehetnek, pl. az anti-TPO vagy az anti-tyhreoglobulin meghatározás. Ha a TSH-érték 4 mIU/l feletti, mindenképpen ajánlott pajzsmirigy ultrahang végzése, pl. a pajzsmirigy méretek, a szerkezet, az echogenitás pontos megítélése céljából és azért, hogy megállapítsák, van-e esetleg göb a pajzsmirigyben.

Az emelkedett ferritin érték véleményem szerint nem függ össze a pajzsmirigy működésével, de oka - értékétől függően - valóban tisztázást igényel.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Tisztelt Szakértő!



Az értékeim:

Glükóz 0': 4,9 mmol/L

Glükóz 120': 4,6 mmol/L

Inzulin 0': 3,0 mIU/L

Inzulin 120': 22,3 mIU/L

HOMA-IR : 0,6



Fennállhat inzulinrezisztencia gyanúja?



Köszönettel,

Gabi
Tisztelt Kis Gabriella!

Gratulálok ezekhez a szép eredményekhez: mind a vércukorértékek, mind az inzulinszintek eredménye jó. Önnek nincs inzulinrezisztenciája. Ez akkor állapítható meg egyértelműen, ha a HOMA-IR eredménye 4,4 felett lenne.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Tisztelt Szakértő!



Az értékeim:

Glükóz 0': 4,9 mmol/L

Glükóz 120': 4,6 mmol/L

Inzulin 0': 3,0 mIU/L

Inzulin 120': 22,3 mIU/L

HOMA-IR : 0,6



Fennállhat inzulinrezisztencia gyanúja?



Köszönettel,

Gabi
Tisztelt Kis Gabriella!

Gratulálok ezekhez a szép eredményekhez: mind a vércukorértékek, mind az inzulinszintek eredménye jó. Önnek nincs inzulinrezisztenciája. Ez akkor állapítható meg egyértelműen, ha a HOMA-IR eredménye 4,4 felett lenne.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném véleményét kérni az alábbi ultrahang lelettel kapcsolatban:A pajzsmirigy mk. lebenye finoman inhomogén szerkezetű. A structura inkább kötőszövetes jellegű. A nyaki érképletek szabadok. Submandibularis nyálmirigyek épek. Mk. mandibula szöglet alatt megnagyobbodott nyirokcsomó látható.

Bal oldalon a nyak hátsó oldalán a tapintható elváltozásnak megfelelően egy 9,6 mm legnagyobb átmérőjű szövetsructurált képlet ábrázolódik.

A háziorvos sebészetre küld, de más felvilágosítást nem kaptam.

Szakvéleményét előre is köszönöm.
Tisztelt Sz. Aranka!

Sajnos nem tudok jó tanácsot adni, mert nem tudom, van-e Önnek panasza vagy tünete, amely miatt kérte a háziorvos kolléga a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat elvégzését.

Nyaki nyirokcsomó több betegség esetén jelentkezhet: pl. felső légúti huruttal függhet össze; ha (új) macska került a háztartásba, esetleg Toxoplasmosis részjelensége lehet, ill. számos egyéb kórképre is gondolni kell. Ezek közül van olyan is, amikor sebésszel kell konzultálni, hogy elvégezhető-e a nyaki képlet kimetszése teljesen vagy részben, mert a nyert anyag szövettani vizsgálata nagy segítséget jelenthet a pontos betegség diagnózisa céljából.

Ha a pajzsmirigy mindkét lebenye finoman inhomogén szerkezetű, azt javasolom, hogy kerüljön sor vérvételre: a TSH-t és szabad T4 szintet határozzák meg, ill. az anti-TPO mérése is fontos lehet.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Jó Napot!

23 éves nő vagyok, 4 éve próbálok teherbeesni, pcos szindrómám van, kipróbáltam az inofilicet 3 hónapig szedtem, aztán a méhpempőt is, ezeket az orvosom javasolta,de nem segitett.értékeim ez után:

fsh:3,3

lh:3,8

progeszteron: 3,850

oestradiol:222,7

testosteron:5,76

prolactin:237

Önnek mi a véleménye? kihez forduljak segitségül? mert már nagyon sok pénzt és energiát fektettem ebbe hiába.
Kedves Noémi!

Az Ön által szedett készítmények valóban elősegítik a teherbeesést, de nem minősülnek gyógyszernek.

Bemutatott hormonleletek alapján nem állítható biztosan, hogy volt peteérése, ami bizony feltétele a teherbeesésnek.

Javasolom Nőgyógyász vagy Meddőségi Központ felkeresését.

Tisztelettel

Koppány dr.

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!


További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA