Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jó Napot!

23 éves nő vagyok, 4 éve próbálok teherbeesni, pcos szindrómám van, kipróbáltam az inofilicet 3 hónapig szedtem, aztán a méhpempőt is, ezeket az orvosom javasolta,de nem segitett.értékeim ez után:

fsh:3,3

lh:3,8

progeszteron: 3,850

oestradiol:222,7

testosteron:5,76

prolactin:237

Önnek mi a véleménye? kihez forduljak segitségül? mert már nagyon sok pénzt és energiát fektettem ebbe hiába.
Kedves Noémi!

Az Ön által szedett készítmények valóban elősegítik a teherbeesést, de nem minősülnek gyógyszernek.

Bemutatott hormonleletek alapján nem állítható biztosan, hogy volt peteérése, ami bizony feltétele a teherbeesésnek.

Javasolom Nőgyógyász vagy Meddőségi Központ felkeresését.

Tisztelettel

Koppány dr.

Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!



Pajzsmirigy alulműködésem van. Erős a szőrnövekedésem. Komoly mértékű súlyfeleslegem van. Nemrégiben nagy mennyiségben kezdett el hullani a hajam, illetve monilethrix, pili norti típusú megvastagodott hajszálaim bukkantak fel. Törődjek bele mindebbe? Van megoldás?



Köszönettel:



Kelemen Szilvia
Tisztelt Kelemen Szilvia!

A pajzsmirigy alulműködésbe ne törődjön bele, ez egy olyan betegség, melyet nagyon jól lehet kezelni. Kérje endokrinológus segítségét.

A szőrnövekedés más kérdés, ott nem mindig egyszerű a megoldás. Endokrinológiai kivizsgálás segíthet abban, hogy tisztázzák: hormon eredetű-e a szőrösödés. Amennyiben igen, rendelkezésre állnak bizonyos gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a túlzott szőrnövekedést.

A hajhullás számos betegség tünete lehet, pl. összefügghet a pajzsmirigy alulműködésével is. Ha a pajzsmirigy működését gyógyszerrel beállították és nem csökken a hajhullás, további kivizsgálás javasolt a hajhullás hátterének tisztázása céljából.

Mindenesetre azt javasolom, keressen fel endokrinológus orvost.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Jo napot!

20 éves lány vagyok . Az lenne a kérdésem, hogy egy évvel ezelőtt a TSH szintem 5,300 volt és akkor még nem voltam tovabbi vizsgalaton., most viszon a TSH érték felugrott 25,300 -ra. Elég sokat kell várnom a pajzsmirigy ultrahangra, így azt szeretném kèrdezni addig tehetek e valamit ami jótékony hatással lenne a pajzsmirigy működésére? (tüneteket nem nagyon észleltem magamon.)
Kedves Levélíró!

A 25.3-as TSH szint feltétlenül kezelendő gyógyszerrel!

A pajzsmirigy ultrahang megvárható, de addig is el kellene kezdeni a gyógyszer szedését.

Amennyiben lehetséges kérem, keressen fel.

Tisztelettel,

Koppány Viktória dr.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!



42 éves nő vagyok.

Panaszaim az utóbbi időben:nagyfokú fáradtság,meleg intolerancia,hangulat ingadozás,olykor fejfájás szédelgés,izzadás.

tsh:2,74 2014 04.24 vas 6,4

tsh:3,96 2014.09.08 vas 18,6 (szedtem vasat)

Menstruációs ciklus 22-24 nap 2-3 napig többnyire kevés vérzéssel.

Súlyom 165/55 (13 éves koromtól ennyi 2 gyerek után is )nem tudok hízni.

Vérnyomásom alacsony mindig az volt 90-110/60-70 pulzus 65-85

Vérképemen minden a tartományon belül volt az orvos szerint rendben van.



Azért fordulok önökhöz mert nem tudom a mérhetetlen fáradtságom okát 2 hónapja járok miatta az orvos nyakára de semmi érdembeli válasz nincs és igazán komolyabb vizsgálatokra sem küldtek.Látott fül-orr gégész,neurologus,fogorvos,nőgyógyász volt nyaki röntgenem ahol ezt írták a

leletre: 2 ír.c.gerinc:

kiegyenesedett nyaki ív.A ventr. peremsarkak megnyúltak.Kisizületekben kezdődő messzes felrakódások.

A háziorvos szerint ez okozza a panaszaimat és nyaki torna végzését ajánlotta.



Kérdésem még annyi a tsh:3.96 kivizsgálásra ad e okot lehet e pajzsmirigy gond a háttérben?A családban női ágon minden nő pajzsmirigy beteg ük mamáig biztos.Lehet én is?



Köszönöm válaszát

Mária


Kedves Mária!

Az Ön által említett 3.96-os TSH nem indokolja panaszait.

Vashiány okozhat fáradtságot, levertséget. D-vitamin hiány is.

Javasolom első körben nőgyógyász felkeresését- hüvelyi ultrahang végzését- nincs- e nagy méh mióma?

Második körben szedjen napi 2000 NE D-vitamint 2 hónapig folyamatosan.

Tisztelettel





Koppány Viktória dr.



--
Tisztelt Endokrinológus!



Kérdésem a következő lenne mivel csak október végére kaptam időpontot az endokrinológushoz kíváncsi lennék, hogy megkaptam az eredményeimet még is mit jelentenek. Ezek az eredmények fogamzásgátló nélkül voltak tehát nem befolyásolta semmi, de annyit kell tudni hogy PCOS vagyok.



FSH ( 5,2 U/L)



Follikurális fázis: 3,5-12,5

Ovuláció: 4,7-21,5

Luteális fázis: 1,7-7,7

Postmenopausa: 25,8-134,8



LH ( 8,4 U/L)



Follikurális fázis: 2,4-12,6

Ovuláció: 14-95,6

Luteális fázis: 1-11,4

Postmenopausa: 7,7-58,5



Oestradiol 124,5 pmol/L



Follikurális fázis: 46-607

Ovuláció:315-1828

Luteális fázis: 161-774

Postmenopausa:< 201



A többi hormon teljesen kiváló: testosteron, prolactin, kortizol Dhea- szulfát a vércukor és az inzulinom is jó.



A fenti dolgokra lennénk kíváncsi hogy ezek még is mit jelentenek. Annyit tennék még hozzá, hogy 2012-ben volt még ilyen hormon vizsgálatom és akkor viszont még nem volt cisztám, de az értékek akkor is e körüliek voltak kivéve az oestradiol 187,8 volt.



Kedves Kovács Barbara!

Részletes véleményt csak személyes konzultáció alkalmával tudok adni, ehhez az egész kórtörténetet, korábbi leleteket is ismernem kellene.

Tisztelettel,





Koppány Viktória dr.

Kedves Doktornö/ úr! Nekem az lenne a kérdésem, hogy az antikoncepció milyen hatással van a PRL és az ACTH szintre? Szedhetem közbe az antikoncepciót, mikor ki akarják vizsgálni rá a vérem? Makrodanehipofízist állapítottak meg nálam. Segítségét előre is köszönöm.
Kedves Viktória!

Amennyiben az " antikoncepció" fogamzásgátló kezelést jelent, abban az esetben a prolaktin szint emelkedése várható. Az ACTH szint nem valószínű, hogy megemelkedik, inkább csökkenhet.

Makrodanehipofízis- feltételezem egy hipofízis makroadenoma. Nem jó, ha növekszik a prolaktin szint makroadenoma esetén.

Lehet fogamzásgátlót szedni, de mellé Bromocriptin szedését ( prolaktint csökkentő gyógyszer, nem növekszik a makroadenoma sem) ajánlom mellé.

Tisztelettel,





Koppány Viktória dr.

Kedves Doktornő/úr! Nekem az lenne a kérdésem, hogy az antikoncepció milyen hatással van a PRL és az ACTH szintre? Szedhetem közbe az antikoncepciót, mikor ki akarják vizsgálni rá a vérem? Makroadenohipifizist állapítottak meg nálam. Segítségét előre is köszönöm.
Kedves viktoria!







Nem szedheti a gyógyszert, az E2 összeveszik a PRL/ACTH szinttel.



Amennyiben gondolja, szívesen segítünk az Endokrin központban.

Tisztelettel: Dr . Németh- Almási Attila





Tisztelt Holgyem/Uram,

Az utobbi par honapban felszedtem jo par kilot, amit eloszor a rossz taplaljozasra (tul sok edesseg) fogtam. Akarhogy is, nem eszem annyit vagy olyan rosszul ahhoz, hogy ennyit hizzak. Erossen kohogok, legszomjam van. Voltam kulonbozo vizsgalatokon asztmara, de semmit sem talaltak. Lealltam a fogamzasgatloval tavaly december kornyeken, de a menstruaciommal nem volt kulonosebb bajom, bar nem volt napra pontos sem. Az utobbi 2-3 honapban viszont lenyeges kesessel jon meg. Utoljara agusztus 2an volt, azota semmi. Csinaltam terhessegi tesztet es negativ.

A hizassal ott tartok, hogy a terdemnel megjelentek voros csikok. Eloszor azt hittem beutottem, de mostmar vilagos hogy a borom reped szet.

Nem mondom, hogy szornyen el vagyok hizva (65 kilo es 154cm) de erossen gyanakszom, hogy pajzsmirigy gondom van.

Gondolja hogy megalapozott a gyanum?

Elore is koszonom valaszat,

Tomor Dora
Kedves Tomor Dóra!



Panaszok, tünetek alapján az alábbi vizsgálatokat javasolom ( vérvétel):

TSH- ez a pajzsmirigy működését tisztázza

Vércukorterhelés 0-60-120 perces vércukor + inzulin értékekkel- ez a vércukor anyagcserét, szénhidrát háztartást tisztázza.

Cortisol, ACTH- ez a mellékvese állapotát tisztázza.



Tisztelettel,

Koppány Viktória dr.
Tisztelt Doktor Nő/Úr!



Augusztus 26-án inszeminációm volt, előtte Clostilbegyt tablettát kellett szednem. Jelenleg 5 hetes kismama vagyok, és a múlt hét csütörtöki vérkép eredményemben a TSH érték 3,17 lett. A családtervezési időszakban ez az érték 2 körül mozgott.

Kérem segítségét abban, hogy ezzel a 3,17-es értékkel van-e valami teendő, kellene-e erre gyógyszert szedni. A háziorvosom szerint nincs teendő vele, endokrinológiára nem kaptam beutalót, a magán endokrinológus orvos csak jövő hét szerdán tud fogadni. Okozhat-e vetélést, vagy fejlődési rendellenességet ez az érték? Várom megnyugtató válaszát! Köszönettel: egy aggódó kismama
Kedves Bea







a célérték valóban 0,5-2,5 mIU/l, ehhez azonban ismerni kell a következőket:

1. pajzsmirigy ultrahang

2. legfrissebb TSH, FT3, FT4, a-TPO, TRAb leleteket - ezek birtokában lehet dönteni a továbbiakról

Tisztelettel Endokrin központ
Tisztelt Doktor Úr! Tisztelt Doktornő!



Idén április óta szedek napi fél Propycil tablettát.



Az értékeim a következőképpen alakultak:



Májusban:

TSH: 0,860 (0,400-4,000)

Szabad T4: 10,88 (7,75-15,21)

Szabad T3: 5,22 (3,80-6,00)

Anti-TG: 9,7 (0,0-115,0)

Anti-TPO: 150,2 (0,0-9,0)



Júliusban:

TSH: 0,620 (0,400-4,000)

Szabad T4: 10,93 (7,75-15,21)

Szabad T3: 5,14 (3,80-6,00)

Anti-TPO: 114,4 (0,0-9,0)



Szeptemberben, a napokban:

TSH: 1,900 (0,400-4,000)

Szabad T4: 8,97 (7,75-15,21)

Szabad T3: 5,19 (3,80-6,00)

Anti-TG: 6,2 (0,0-115,0)

Anti-TPO: 66,6 (0,0-9,0)



Azt szeretném megkérdezni, hogy a fenti értékeket figyelembe véve szükséges e még folytatnom (akár fenntartó adagként) a Propycil szedését vagy elhagyható? Ha továbbra is kell szednem, milyen adagban és mennyi ideig szükséges még? Továbbá, hogy mikor érdemes újból ellenőrizni az értékeket?



Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm !

Mónika

Kedves Mónika!





Thyreotoxicosisban volt - most értékei rendeződtek

a teljes válaszhoz ismerni kell a következőket:



pajzsmirigy ultrahang lelet

pajzsmirigy scintigráfia

miért kapott Propycilt és nem Metothyrint?

TRAb értékek?

Tisztelett: Dr.Német-Almási Attila

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA