Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

TSH 3,056

Kérdésem, mennyire nem jó az érték!

Köszönöm a választ44303!
Kedves Kiss Rozália!





erre nincs egyértelmű válasz

az ember TSH értéke genetikailag kódolt, max, +/- 0,5 mIU/l-t változik az élete folyamán

tehát - valakinek 2,5 mIU/L TSH értéke van, annak a 2-3 mIU/L érték jó

3 felett már nem, bár a labor szerint még a "norm. sávba tartozik"

ultrahang, FT3, FT4, a-TPO, TRAb is kell.



Tisztelettel : Dr. Németh-Almási Attilla
Tisztelt Bérczy doktornő!

4 hetes terhes kismama vagyok, második gyermekemet várom. Még a terhességem előtt kértem beutalót vérvételre, amit el is végeztettem, ekkor még nem tudtam, hogy babát várok. A lelet eredménye nagy megdöbbenés volt számomra, ugyanis a TSH eredményem magasabb a normál értéknél, 5.2 mIU/l (a T4 eredményem 14.93 pmol/l). Ez az eredmény pajzsmirigy alulműködést jelent, utána olvastam, és mindenhol azt írják, hogy ez veszélyes lehet a babára nézve. Minden évben ellenőriztetem az értékeket, ugyanis van a családban pajzsmirigy beteg, de eddig minden rendben volt (első terhességnél is). Mit javasol, szükségem van/lesz hormonpótlásra? Nagyon aggódom, mert rengeteg rosszat lehet olvasni e betegségnek a kisbabára való hatásairól.

Várom válaszát.

Köszönettel: Nagy Dorina
Kedves Nagy Dorina!



Mielőbb menjen el pajzsmirigy szakrendelésre

biztos alul működése van.

Ennek oka tisztázandó - ultranag, FT3, FT4, TSH, TRAb

a javasolt pótlás mértéke 1,6 x testsúly = mcg L-Thyroxin

terhességben ez az igény 150%-al nő - nagyon fontos az első két trimeszter

naponta Jodid tabl. = 200 mcg jód + terhes vitamin, ill. 3 mg Folsav és vas tabl. is kell.



Tisztelettel : Dr. Németh-Almási Attila
Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy az alacsony mellékvesehormonszint emelésére milyen gyógyszer vagy táplálkozáskiegészítő alkalmas?



Várom válaszukat.
Kedves Karátson Bernadette !





Kérdése értelmezhetetlen.

Mennyi az alacsony, mikor mérték (reggel/este)

végeztek-e Synacthen tesztet stb.

a táplálék kiegészítőket hagyjuk

US szokásos nőknek "adrenal fatigue" esetén DHEA kapszulát adni

rendesen ki kell vizsgálni.



Tisztelett: Dr Német- Almási Attila
Kedves Doktornő, illetve doktor úr!



Inzulinrezisztens vagyok, pco-s (voltam?), 16 hete született meg a kislányom. Nem volt terhességi diabeteszem, végig diétáztam és a 20. hétig szedtem a metformint. A szülés utáni 9. héten már menstruáltam. Azt szeretném kérdezni, hogy a szülés után az IR miatt mikor javasolt kontrollra menni, mikor kell/kell-e újra elkezdeni a metformin szedését?

A szoptatás alatt lehet pl. keserű uborkát vagy babhéjteát fogyasztani a diéta kiegészítésére?



Köszönettel:

Katalin
Kedves Katalin !



A leletei (OGTT, HOMA-IR, nőgyógyászati UH, DHEAS, TTE, 17OHPRG, PRG, E2, FSH, LH, PRL, androstendione, vizelet 17KS)

ismeretei nélkül nem merném kimondani a PCOS ill IR diagnózisát

itthon a fejekben ebben is akkora a zűrzavar, hogy észbontó!

Keressen fel minket idö pont miatt./ endokrinológus orvost/.



Tisztelettel: Dr. Németh -Almási Attila
Kedves Bérczy Doktornő!



Idén április óta szedek napi fél Propycil tablettát.



Az értékeim a következőképpen alakultak:



Májusban:

TSH: 0,860 (0,400-4,000)

Szabad T4: 10,88 (7,75-15,21)

Szabad T3: 5,22 (3,80-6,00)

Anti-TG: 9,7 (0,0-115,0)

Anti-TPO: 150,2 (0,0-9,0)



Júliusban:

TSH: 0,620 (0,400-4,000)

Szabad T4: 10,93 (7,75-15,21)

Szabad T3: 5,14 (3,80-6,00)

Anti-TPO: 114,4 (0,0-9,0)



Szeptemberben, a napokban:

TSH: 1,900 (0,400-4,000)

Szabad T4: 8,97 (7,75-15,21)

Szabad T3: 5,19 (3,80-6,00)

Anti-TG: 6,2 (0,0-115,0)

Anti-TPO: 66,6 (0,0-9,0)



Azt szeretném megkérdezni, hogy a fenti értékeket figyelembe véve szükséges e még folytatnom (akár fenntartó adagként) a Propycil szedését vagy elhagyható?

Ha továbbra is kell szednem, milyen adagban és mennyi ideig szükséges még?

Mikor érdemes újból ellenőrizni az értékeket?



Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm!

Mónika

Kedves Mónika!

A Propycil a pajzsmirigy túlműködés egyik gyógyszere, leleteit átnézve hatásos volt Önnél is. Abbahagyását, vagy a gyógyszeradag módosítását mindenképp kezelő endokrinológusával beszélje meg!

Tisztelt Doktornő/úr!

Babát szeretnénk. Az első vérvételes eredményem a ciklus 3. napján: tsh 1.77

T4 12.95

T3 4.67

Luteinizáló hormon 5.90

Follikulus stimuláló hormon 6.41

Prolaktin 338.80

Ösztradiol 105.1

Progeszteron 1.98

Totál tesztoszteron 0.837



A 22. napi progeszteron: 21.66



Erre kaptam clostilbegytet. Napi 2x1 5 napig. Ebbe a hónapba mért progeszteron: 190.00

De baba nincs.

Mi lehet a gond?
Kedes Adrienn!





Úgy kapott Clostylbegyt stimulációt, hogy endokrinológiai szempontból nincs kivizsgálva.

ciklus 3-ik napján nézünk 17OHPRG, androstendion, 17KS, DHEAS, cortisol, ACTH szinteket is

a 21-ik napon LH + PRG + hCG is kell

nőgyógyászati/hasi-kismedencei UH lelete?

AMF, inhibin B lelet?

pajzsmirigy FT3, FT4, a-TPO, TRAb?

metoclopramid stimulálta PRL szint?

kromoszóma vizsgálat a mamánál, részletes ejaculatum vizsgálat a papánál?

Forduljon hozzánk időpont miatt.



Tisztelettel : Dr. Németh -Almási Attila
Tisztelt Doktor úr / Doktornő!



M Basedow kórt diagnosztizáltak nálam idén, előtte évekig pajzsmirigy alulműködéssel kezeltek.



Szeretnék szedni egy probiotikumot amiben van 250 mg Chlorella pyrenoidosa alga is. Szedhetem ezt a probiotikumot? Tavaly szedtem spirulinát és utána jött elő egy nagyon komoly túlműködési periódusom, azóta tudom, hogy azt nem szabad a jód miatt. Ez a Chlorella-ra is igaz?



Mostani értékeim (nem szedek jelenleg semmilyen gyógyszert)

TSH:5,46

T4: 19,94

T3:5,2



Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlettel,

Renáta
Kedves Renáta!



Nem tudom a jód tartalmát ezeknek a „gyógyhatású” algáknak.

A leletek alapján azt sem lehet tudni, hoyg tényleg Grave's Basedow betegsége van-e.

A TSH alapján szubklinukus hypothyreota.

Ne szedjen semmilyen algát, gombát, szömörcét stb.

Teljes hormon panel és friss UH lelet birtokában lehet csak véleményt mondani.

Tisztelettel :Dr. Németh Almási Attila
Kedves Központ,



párommal együtt szeretnénk részt venni egy dietetikai szakkonzultáción, hogy mindkettőnk számára egészséges és megfelelő étrendet és életmódot tudjunk kialakítani. Hiszen egy háztartásban élünk, így "össze vagyunk kötve" ebben a helyzetben.

Lehetséges ez a páros konzultáció? Ha igen, milyen árban?
Kedves Zsófia!





Igen lehetséges . Keressen fel minket az endokrin központban időpont miatt.



1024 Budapest Lövőház u. 1-5.

info@endokrinkozpont.hu,



telefon: +36 70 431 7729



Tiszelettel Endokrin központ.

Az alábbi pajzsmirigy működésemről szóló vérkép leletet bemásolnék. 24 hetes terhes vagyok. Terhesség 16 hetében 2,6 volt a TSH. Esetleg jódhiány miatt növekedett meg a TSH értékem? Ebben az esetben jódpótlás segítség lehet-e.



TSH 3,41 mIU/



FT4 12,12 pmol/l



FT3 4,26 pmol/L



Thyreoglobulin 8,8 ng/ml



Anti-TPO 5,0 IU/mL



Anti-thyreoglobulin < 10 IU/ml



Köszönöm:Szilvi
Kedves Szilvi!

A TSH emelkedése a terhesség következménye. Értéke normális, beavatkozás nem indokolt.

, Központunkban készséggel állnak rendelkezésére.

Tisztelettel,

Dr. Koppány Viktória

46 éves nő vagyok, hat hónapos, jelentős fogyással járó epehólyaggyulladást követően májusban 3 centis ciszta jelent meg a jobb petefészkemben és 4 centis mióma a méhem hátsó falában. Mindezeknek nyoma nem volt a novemberi CT-n. A nőgyógyász teljes kipakolást javasolt. Ehhez képest a cisztám eltűnt, viszont a mióma nőtt fél centit. Hormonpanelt csináltattam, ösztrogéndominanciám van, felkerestem egy endokrinológiai szakrendelést, ahol szintén műtétet javasoltak. Az ösztrogénszintre legyintettek. Én úgy érzem, a műtét csak tüneti megoldás lenne, időközben pánikbeteg lettem, súlyos hangulatingadozásokkal küzdök.

Anyámnak epeműtétet követően szintén teljes kipakolása volt miómák miatt, amit beállíthatatlan diabétesz követett. Négyóránként lövi magát inzulinnal, és így is huszas cukrai vannak.

Én emiatt összefüggést vélek felfedezni ezek között a dolgok között, meglehet feleslegesen.

Kérdésem az, hogy mi módon lehetne helyreállítani a hormonháztartásomat és hogyan lehetne megelőzni a diabéteszt.

Továbbá, hogy az ösztrogéndominancia okozhat-e rákot.

A választ előre is köszöni:

Csili
Kedves Hölgyem!



Lássa endokrinológus „orvos” + ne engedje a műtétet!

Keressen fel .

Tisztelettel : Dr. Németh Almási Attila

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!


További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA