Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Szeretném a rövid véleményét kérni a cukorterhelélses vizsgálatom eredményeivel kapcsolatban!
Segítségét előre is köszönöm!
Éva
---------------------------------------------------------------------------------------------
Glükóz 5,4 mmol/L
Glükóz terhelés 60' 7,8 mmol/L
Glükóz terhelés 120' 3,1 mmol/L
Inzulin 0,6 mIU/L *
Inzulin terhelés 60' 71,7 mIU/L
Inzulin terhelés 120' 11,0 mIU/L
HOMA-IR 0,1
--------------------------------------------------------------------------------------------

Válasz

Kedves Éva!
A vércukorterhelés eredménye cukorbetegséget egyértelműen kizárt szerencsére. Azonban az inzulin szintek magasak, sok inzulint használ fel a szervezet, hogy a vércukorszintet normál tartományban tartsa. Ezért első körben diétát javasolok és rendszeres sportot pl. heti 3x 20 perc kocogást vagy kerékpárt A diéta összeállításához érdemes dietetikus tanácsát igénybe venni, Központunkban készséggel állnak rendelkezésére.
Tisztelettel,
Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Dr Balázs Csaba professzor úr!Egy hete kiderült hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Sajnos a háziorvosom nem küldött el panaszaim ellenére a megfelelő vizsgálatra így gyakorlatilag 3 évig a testem éhezett.Nagyon rosszul érzem magam,általános gyengeség állandó ízületi fájdalmak szívverés rendszertelen vérnyomásom ingadozik, állandóan éhes vagyok, és sajnos híztam több mint 10 kg-ot.Járás vagy egyszerű mozdulat közben gyakran elvesztem az egyensúlyomat és rosszul koordinálom a testemet. Kiesnek tárgyak a kezemből stb.Elolvastam mindent az Ön tanulmányaiból, cikkeiből ami interneten elérhető. Szeretném ha segítene a gyógyulásban illetve a tüneteim enyhítésében, a megfelelő terápiával és a megfelelő gyógyszerrel. Egész életemben egészségesen éltem, kiskorú gyermekemet és sérült gyermekemet egyedül nevelem, szükségem van az erőmre, szeretném visszakapni a testemet a fájdalomtól.A felírt gyógyszer L-thiroxin H 50.,és jódtabletta.bizonytalan voltam hogy elkezdjem e szedni de végül is egy hete elkezdtem.Úgy érzem nem lettem jobban tőle..sőt mintha a végtag tónusvesztés erősebbb lenne , és szívdobogás is. Az előírt napi fél tablettát negyedeltem hogy két részletben vegyem be.. egyenlőre nem vagyok jobban, tudom idő kell, de szeretnék alaposabb kivizsgálást, ahogy Ön mondja személyre szóló terápiát.Tanácstalan vagyok hogy a további vizsgálatokig felfüggesszem e a gyógyszer szedését. Tisztelettel kérem adjon egy időpontot hogy elmehessek Önhöz vizsgálatra.Tóth Éva

Válasz

Köszönöm megtisztelő bizalmát. Ön nagyon sok információt leírt, és arra komoly szakvéleményt kért. A kérdései világosak és érthetőek, de a választ etikai és szakmai okokból attól kaphatja meg, aki a korábbi vizsgálatokat végezte és a gyógyszeres szedés indikálta, ill. a felvilágosítást adta. Nehéz szívvel mondom és írom, de nemcsak az etikai, de a jogi korlátok is kötnek! Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható. Szakmai véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk. A gyorsabb átfutási idő miatt, kérem, hívjon a következő telefonszámon: 0630/631-9309, vagy amennyiben megad egy telefonszámot, felhívjuk időpont-egyeztetés végett. Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!

Kérdés

Tisztelt Doktor Ur/No!

Nemregen kaptam meg a meddosegi kivizsgalashoz tartozo vereredmenyeimet.
Ebben a kovetkezo lett a pajzsmirigyre vonatkozo eredmeny:
Anti-thyreoglobulin 277,0 IU/ml - 0,0 - 115,0
Ez az ertek tobb mint 2x-e a normal max erteknek.

4 honappal ezelott ugyan ez az eleme lett vizsgalva a pajzsmirigynek ami akkor 30 IU/ml volt. Ha a mostanival osszehasonlitom akkor ez annak tobb mint 10x-e.

Az lenne a kerdesem mi okozhatott 4 honap allat ekkora valtozast?
Milyen tovabbi kivizsgalast javasol?

Koszonettel
Togyer Timea

Válasz

Kedves Tímea!
Az anti-thyreoglobulin egy, a szervezet által a saját pajzsmirigye ellen termelt anyag, mely a pajzsmirigy sejteket elpusztítja, s így a működés csökkentését eredményezi. Javasolom rendszeres TSH kontrollt (vérvétel) ls pajzsmirigy ultrahang végzése is ajánlott. A kezelési elvek szerint amíg a TSH normális, nem avatkozunk közbe ( szteroid, gyulladáscsökkentő tilos). Az anyag szintja változhat az immunrendszer élénkségének megfelelően, stressztől, évszakváltástól, leterheltségtől is függhet a szintje.
Tisztelettel,
Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

7 éve kezelnek autoimmun hypothyreózissal.
150 mq Letrox-ot szedek és a 2014. augusztusi TSH eredményem 22, 3 lett!
Fél év a várakozási idő a szakrendelésen. Kivárhatom ezzel az eredménnyel a fél évet, vagy intézkedjek az ügyben hogy hamarabb lássa az eredményt szakember.
Az elmúlt évben 6 kg fogytam, az egyébként sem sok 58 kg-ból és menstruációs zavaraim is vannak, ami a 41 életévemet tekintve már más ok miatt is lehet.
Köszönettel, Beáta

Válasz

Kedves Beáta!
A TSH érték alapján úgy tűnik, sajnos nem elegendő a 150 mq Letrox, emelni kellene az adagon. A megváltozott hormonigény mögött állhat induló menopausa, sok stressz, esetleg egyéb, még nem kivizsgált betegség.
Amennyiben gondolja, szívesen segítünk az Endokrinközpontban.
Tisztelettel,
Dr. Koppány Viktória

Kérdés

36 éves nő vagyok. A panaszaim kb. 4 éve kezdődtek. kb. 3 havonta hirtelen rosszullét tört rám, remegés, gyengeség,verejtékezés, és ájulás közeli élmény formájában. Ha nem ülök le azonnal valószínű összeesem. Nem veszítettem el az eszméletemet egy alkalommal sem, de a világ elsötétedett ilyenkor. Aztán az utóbbi évben lassabban kialakuló rosszullétek is megjelentek. Nyár végén volt egy 2 hetes periódus mikor heti több alkalommal is. Ilyenkor szintén gyengeség, remegés, zavartság, rossz közérzet jelentkezett. Étkezésre javult az állapotom. A rosszulléteim soha nem éhgyomorra, mindig étkezés után 3-4 órával jelentkeztek. Egy alkalommal mód volt vérnyomás és vércukor szín mérésre. A cukor 3,8 volt, a vérnyomásom 85/ nem tudom mennyi. De mindig nagyon alacsony. A normális értéket soha nem éri el.
Időnként mg is szédülök, vagy elviselhetetlen fáradtság tör rám, alig bírok felkelni. Kardiológián jártam, ott nem találtak semmi eltérést ami a rosszulléteimet okozhatná. 168cm/60 kg vagyok. Alkoholt, édességeket nagyon ritkán fogyasztok és nem kapcsolódtak a rosszulléteimhez. Háziorvosom laborvizsgálatokra küldött. Minden eredményem tökéletes lett,egy kis vérszegénységet leszámítva. Az éhgyomri vércukrom az elmúlt években és idén is megfelelő.legutóbb 5,8 volt. Cukorterheléses vizsgálat eredményei: éhgyomri: 5,3 120 perc: 3,7. (érdekes, hogy ezúttal nem voltam rosszul, míg a korábbi 3,8-as otthon mért eredménynél igen)Majd endokrinológus szakorvos utalt laborvizsgálatokra. Pajzsmirigy eredményeim tökéletesek lettek. Kortizol érték:30,60ug/dL 844,3 nmol/l Cukor értékek: 0p 4,8 60p 6,2 120p 5,0 inzulin: 0p 6,62 60p 91,22 120p 51,58
Az orvos 72 órás éheztetéses vizsgálatot javasolt az inzulinóma kizárására vagy megerősítésére.
Hasi ultrahang vizsgálaton januárban voltam utoljára, mindent rendben találtak. Enyhe reflux betegségem van. Évekig refluxont szedtem, de egy éve gyógyszermentes vagyok. Rendszeresen szedett gyógyszer: fogamzásgátló
Az volna a kérdésem mivel lehetne kiváltani ezt a vizsgálatot, mert pánik beteg vagyok és fóbiásan félek a kórházaktól, elképzelni sem tudom hogy ott töltsek 2 éjszakát, továbbá a rengeteg vérvételtől is tartok nagyon rosszul viselem, és a vénáim is picik rendszeresen végzem hetekig tartó fájdalommal és kék zöld foltokkal a karomon. Ha mégis beigazolódna az inzulinóma diagnózisa, mi történik ha nem vetem alá magam a műtétnek? Mi a következménye? Szóba jöhet e más ok is ami a tüneteimet magyarázza? Okozhatja e pszichés ok a magas inzulin szinteket? Előre is köszönöm a választ.

Válasz

Kedves Viktor Mária!
Az inzulinóma ritka betegség. Nem vagyok meggyőződve, hogy a fenti inzulin szintek alapján inzulinóma állna a háttérben. Sajnos azonban a gyakori rosszullétek, amiket leírt, indokolják a részletes kivizsgálást.
Mivel azonban a tüneteket Ön evés után kb.3-4 óra múlva tapasztalja, ha jól értem, akkor első körben mindenképp át kellen szervezni az étrendjét, dietetikus segítségével, naponta öt alkalommal étkezni.
Tisztelettel,
Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Kedves Doktor Úr,

Egy hete egy vállspecialista vállműtétem után közölte, hogy még protézist sem tud a csontjaimba ütni, mert olyan mértékű a csontkopás, hogy csontbetegségre gyanakszik.25 éve vannak fájdalmaim a csípőkön, vállakon..minden izületben, senki nem állapít meg diagnózist, reumatológián, ortopédián kezelnek. 37 éves vagyok, 1,5 éve szültem ikreket.
A TSH értékem 0,895. A ref érték állítólag 0,4-tól 3,6-ig jó. DR Balázsi kezeli a nővérem, pajzsmirizs gonddal, ő állítása szerint a 0,895 érték nem jó! Kérem véleményezze, hogy érdemes-e endokrinológushoz fordulni, vagy csontanyagcsere betegségekkel foglalkozó orvoshoz. Nem tudjuk, hogy ki foglakozik csontbetegségekkel. A műtő orvos szerint ez egy nagyon ritka csontbetegség, nagyon agresszív.
Korábban a TSH értékem 0,6 volt. Ez jó érték??
Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Anikó!
Az Ön pajzsmirigy működése teljesen normális. Csontanyagcserével alaposan a Semmelweis Egyetem I-es számú Belklinikán foglalkoznak, javasolom az endokrin rendelésük felkeresését.
Tisztelettel,
Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Tisztelt Doktor Nö/úr.

Érdeklődni szeretnék.Nekem évekkel ezelőtt volt egy pajzsmirigy műtétem,kb. 70% eltávolították.Most el mentem laborba és ott azt állapították meg,hogy megint valami gond lehet.El küldtek ultrahangra amire két hónapot kell várnom.Állítólag nem termel a szervezetem elég jódot.De tudni kell,hogy jód érzékeny vagyok.A háziorvosom annyit mondott a megadott mennyiség 5 lehet és az enyém pedig 10.Ez milyen veszélyes nem kell aggódnom,vagy lehet valami komolyabb baj is. Várom válaszát egy aggódó nagymama.

Válasz

Tisztelt Varga Sándorné!

A háziorvos kolléga valószínűleg arra utalt, hogy az Ön szervezete (pajzsmirigye) nem termel elég pajzsmirigyhormont. Az Ön által említett mennyiség, mely „5 lehet”, valószínűleg a TSH, melyet az agyalapi mirigy termel. Ha Önnek 10 mIU/l a TSH-értéke, nagy valószínűséggel bizonyos tünetek is jelentkeznek, mint pl. fázékonyság, székrekedés, hajhullás, száraz bőr, kedvetlenség, esetleg lassú szívverés, depresszió. Ha valóban ez a helyzet és 10 mIU/l körüli az Ön TSH-értéke, meg kell határozni a szabad T4 (thyroxin) hormon mennyiségét is és el kell kezdeni Önt kezelni gyógyszerrel, mert ha nem, abból valóban lehet komolyabb baj. A pajzsmirigy ultrahangra is szükség van, de a kezelést nélküle is el kellene kezdeni.

Üdvözlettel

Dr. Molnár Jeannette

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Tisztelt Doktornő!

Korábban endometriózis műtéten estem át, mindkét petefészekről eltávolították sikeresen.
Az utóbbi időben ismételten rendszertelen a menstruációm 20 és 32 nap között ugrál, mitöbb mindig van a ciklus közepén barnázás(kisebb alhasi fájdalommal), és most már a menstruációt megelőző napokban is.
A menstruáció második napján kisebb diónyi kocsonyás darabok is távoznak belőlem.
1 hónapja menstruáció előtt fájdalmas csomó is volt az egyik mellemben az szerencsére már elmúlt.

Nőgyógyászhoz rendszeresen járok (főleg mivel gyakran kaptam el gombás fertőzést is), ő csak fogamzásgátlót írna fel.

Még csak alig múltam 20 éves, nagyon szeretném megoldani ezt a problémát, főleg mivel később szeretnénk babát is.

Mit tehetek? Kihez fordulhatok? Milyen vizsgálatokkal lehet fényt deríteni a problémára és mik a kilátások?

Köszönettel:

Nagy Beáta

Válasz

Kedves Nagy Beáta!
A rendszertelen menstruáció felveti PCOS lehetőségét.
Ennek kivizsgálására hormonvizsgálatok javasoltak:
A ciklus 2-4 napja között FSH, LH, ösztradiol, tesztoszteron vérvétel,
ugyanazon ciklus 21. napján progeszteron, prolaktin vérvétel szükséges.
Amennyiben a hormonleletek elkészülstk, azok eredményétől függően lehet dönteni a kezelésről.
A fogamzásgátló nem rossz megoldás, melyet a nőgyógyásza is javasolt.
Tisztelettel,


Koppány dr.
--

Kérdés

hogyan lehet műtét nélkül kigyógyulni a strummából? :)

Válasz

Tisztelt Dózsa Réka!
Először pontosan kellene tudni, mekkora a struma (golyva) mértéke. Ha a pajzsmirigy térfogata meghaladja a 18 ml-t egy nő esetében, már strumáról beszélünk, de ebben az esetben még nem kell mindenképpen műteni. A műtét nyelési és/vagy légzési panaszokat okozó golyvánál válik egyértelműen szükségessé. Akkor is szükség van műtétre, ha egy akár csak enyhén megnagyobbodott pajzsmirigyben rosszindulatú daganat gyanúját felvető göb található. Ha van göb, annak nagysága és működése fontos szempont egy esetleges műtét mérlegelésénél.
Javasolom, hogy keressen fel endokrinológust vagy a pajzsmirigy-betegségekben jártas belgyógyászt az Ön kérdésének alapos megbeszélése céljából.
Üdvözlettel
Dr. Molnár Jeannette

Kérdés

Tisztelt Cím!

Két hónapja szedtem el szedni a Symicia nevű fogamzásgátlótt, jelenleg a második levél közepénél tartok. Az első tablettamentes hetet követően megjelentek belső, gyulladt pattanások az áll területén. Korábban is volt már hasonló problémám, úgyhogy nem tudom egyértelműen állítani, hogy összefüggésben áll a gyógyszerrel, de jelenleg szerintem ennek a hatása. Szeretném abbahagyni a tabletta szedését, ezt a mostani , második levél beszedését követően ajánlott, vagy abbahagyhatom egyik napról a másikra, ugyanis zavar ez a probléma?
Köszönettel

Válasz

Tisztelt Kérdező!
A fogamzásgátló tabletta szedése egyik naptól a másikra abbahagyható. Amennyiben mellékhatást okoz egy készítmény, javasolt másik gyógyszerrre váltani, melynek kiválasztásában nőgyógyász vagy endokrinológus segíthet.
, Központunkban készséggel állnak rendelkezésére.
Tisztelettel,
Dr. Koppány Viktória

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!


további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!