Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/úr!

PCOS-t diagnosztizált nálam az orvosom. Mivel még nem tervezek gyermeket, így fogamzásgátló tablettát írt ( Belara) fel. Azt mondta szedjem ezt, kardiózzak hetente 3-szor 1 órát, diéta ( szénhidrát -cukor csökkentés), és napi 3000 mg. D-vitamin. Metformint viszont nem írt fel, azt mondta nem ajánla. Viszont az egyik kolléganőmnek is PCOS-e van, és neki felírták a metformint. Igazából nem tudom, hogy ez gond-e, vagy hogy fel kellene -e keresnem egy endokrinológust is? Önnek mi a véleménye erről?

Válaszát előre is köszönöm: Anna

Kedves Anna!

A Belara jó.

Egyelôre elég a diéta és a sport, rendszeresen vègezve.



Üdvözlettel:Dr. Koppány Viktória
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Az eddig kapott eltérő vélemények miatt szeretnék segítséget kérni. Az lenne a kérdésem, hogy az eredményeim alapján inzulinrezisztenciám van-e, és ha igen, akkor elegendő diéta és sport vagy szükséges gyógyszeres kezelés? Köszönettel: Ildikó



0'glükóz: 4,8 mmol/l

60'glükóz: 6,2 mmol/L

120'glükóz: 5,8 mmol/L

0'inzulin: 6,2 mIU/L

60'inzulin: 60,5 mIU/L

120'inzulin: 59,7 mIU/L

HOMA index: 1,32

Kedves Ildikó!

Igen van kisfokú inzulin rezisztencia.

Diéta (jól összeállítva, rendesen betartva) és sport ( heti 3x 20 perc aerobic vagy futás vagy spinning) elegendő.

Üdvözlettel

Koppány dr.
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



Szeretnék egy kis segítséget kapni a vércukor terheléses leletem kiértékelésében.



Adatok:



Vércukor éhomi 4,1 mmol/l

90'vércukor 5,5 mmol/l

Hemoglobin A1C 32 mmol/mü

Terápiás céltartomány:<53 mmol/mol

Hemoglobin A1C%: 5,1%

Átlagos vércukor konc: 5,5 mmol/l

TSH:0,79 uIU/ml



Az lenne a kérdésem, hogy ez alapján kimutatható e hogy vagy e inzulin rezisztenciám, vagy ahhoz már egy speciálisabb labor vizsgálat szükséges, és ha igen akkor az miben különbözik a nálam elvégzett vizsgálatnál?



Válaszát előre is köszönöm!

Végh Henrietta
Az inzulinrezisztencia vizsgálat:

Vércukorterhelés ( 75 gramm cukrot meg kell inni) elôtte közvetlenül (0. perc), majd utána 60. és 120. percben is, vagyis összesen 3 alkalommal vércukor és ugyanazon mintából inzulin szint mérése szükséges.

Az Ön leletei alapján a terheléses vizsgálat elvégezhetô. A pajzsmirigy mûködése normális.

Üdvözlettel

Koppány dr
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!



A betegségem kb. 8 éve kezdődött és azóta is fenn áll.

Hónaljban dió nagyságú gyulladásom keletkezett. Az általános sebészeten ezt 8 éve felvágták és a benne lévő váladékot eltávolították.

A betegség azóta sem szűnt meg, időnként újabb gyulladások alakultak ki, tetőzve, hogy a testem több részén is megjelentek (hónalj, nyak, ágyék, fenék felett) egyre gyakrabban.

A 8 éve sebészeten történt vágás helye nem gyógyult be, nem forrt össze az is váladékozott, 2014 nyarán mindkét hónaljamnál műtétet végeztek, kivágták a nyirok csomókat.

Sajnos a hónaljam még nem gyógyult be teljesen, de a csomó újra előjött,néhány hete az ágyék és fenék felett is újra megjelentek.



Szeretném megtudni mi okozza a gyulladást, milyen orvost lenne célszerű felkeresnem?



Válaszukat várva:

Tisztelettel: Gábor
Tisztelt Gábor!



Mindenképpen keresse fel ambulanciánkat.

Számos endokrin betegség is okozhatja a panaszait/tüneteit.

Mindezek kizárása után tudunk csak definitív diagnózist adni.



Tisztelettel:

Prof.Dr. Németh Attila



Best wishes,



Attila



ph: 36 30 58 28 895

Skype:anemeth19650202
Baj van a jobb oldali pajzsmirigyemel azt szeretnem meg kerdezni hogy ha a TSH 0.02 FT4 19.6 a gob meretei 46×27×49 mm tokos ecogazdad cysticus gob azt szeretnem meg tudni hogy mit kell vele teni es mit jelent ez varom valaszukat tisztelettel suha katalin
Kedves Katalin!



Mindenképpen keressen fel személyes konzultációra.

Részletesen át tudunk beszélni mindent, ill. lehetőség van egy csúcs-technológiájú ultrahang elvégzésére is előjegyzés alapján.



Tisztelettel:

Prof. Dr. Németh Attila



Best wishes,



Attila



ph: 36 30 58 28 895

Skype:anemeth19650202
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

19 éves vagyok és már több, mint 6 éve pajzsmirigy-túlműködésem van, amire Letrox 50mg-os tablettát szedek, napi 1,5-et.Emellett fogamzásgátlót is szedek. A kézremegés, fokozott izzadás, fáradékonyság és kisebb mértékű hangulatingadozásaim a betegség kezdete óta általánosak. Viszont amióta a fogamzásgátlót is elkezdtem szedni ( kicsivel több, mint 1 éve) a tünetek felerősödtek, főképpen a hangulatingadozás, ezentúl kimondottan ingerlékeny vagyok és érzelmileg instabil. Mindezek mellett pedig megjelent egy hüvelyi fertőzés, amire azt mondta a nőgyógyászom, hogy nem súlyos, de már hónapok óta kezelnek és nem múlik el, most fogják alaposabban kivizsgálni. Mindez a gyógyszerek miatt van? Valamelyik gyógyszert le kellene váltani?
Kedves Korina!



Mindenképpen keressen fel személyes konzultációra.

Részletesen át tudunk beszélni mindent, ill. lehetőség van egy csúcs-technológiájú ultrahang elvégzésére is előjegyzés alapján.



Tisztelettel:

Prof.Dr. Németh Attila



Best wishes,



Attila



ph: 36 30 58 28 895

Skype:anemeth19650202

Kedves Dr Úr/Nő!



Nem sikerül teherbe esnem ezért felmerült az inzulirezisztancia, mint ok. Kiváncsi lennék a véleményére lehet e ez az oka ennek. Az eredményem:



glükóz evés előtt: 7,0mmol/l

glükóz 60 perc 11,8mmol/l

glükóz 120 perc 6,5 mmol/l

inzulin 0 perc 5,8 mlU/L ref 1.9-23

inzulin 60perc 28,3 mlU/L

inzulin 120 perc 41,9 mlU/L

HOMA-IR 1,8



Válaszát előre is Köszönöm!!
Gyógyszeres kezelést javasolok. Szívesen fogadom.



Üdvözlettel:Dr.Koppány Viktória
Tiszetlt Doktor úr/Doktor nő! 2 éve volt egy missed ab.-om. Azóta nem sikerúlt teherbe esnem. Végeztettem egy hormonsor vizsgálatot.35 éves vagyok. 3. napi E2 45,76 pmol/l FSH 5,24 mIU/l LH 6,08 mIU/l TSH 1,78 mIU/l Prolaktin 315,9 uIU/ml 21. napi Prolaktin 287,2 uIU/ml Progeszteron 71,22 nmol/l Kérdésem az lenne, hogy a prolaktin szint megfelelő-e? 3.napi eredményemnél a doktor úr azt mondta kicsit magas. Mennyi az ideális érték a teherbeeséshez? Köszönöm Míra
Kedves Míra! Egyelőre a közölt leletek alapján nem lehet megállapítani az okot. A vizsgálatok- főleg a progeszteron- megismétlését javasolom ugyanazon ciklus 7. és 21. napján.

Ez a progeszteron és prolaktin szint normális, peteérése volt



Üdvözlettel:Dr.Koppány Viktória
Kedves Dr nő/Dr úr!

40 éves vagyok, több, mint egy éve operáltak. A pajzsmirigy bal lebenyét távolították el egy göb miatt. Előtte hónapokig állandó, enyhe fájdalmat éreztem a gégémtől kiindulva egészen a füleimig.Gyulladásra a leleteimben semmi nem utalt, viszont a zárójelentésből mégis az derült ki, a p.mirigy gyulladt volt. Most ismét hasonló a helyzet. A fájdalmaim visszatértek, a leleteim (fül-orr-gége, labor, UH) negatívak. (laboreredményeim, hormonszintem, stb. teljesen rendben vannak)

Tanácsot kérnék: mi okozhatja mégis ezt a kellemetlen állandó fájdalmat, milyen orvost lenne célszerű felkeresnem?



Válaszát előre is köszönöm: tisztelettel: B. Judit
Kedves B. Judit!



A leírt fájdalom oka lehet gyomorsav túltengés, próbaképp naponta 2x javaslom gyomorsavcsökkentő kúra ( pl. Quamatel vagy Pantoloc Control 2x1 tbl szedését) elkezdését min. két hétig!



Tisztelettel,

Koppány dr.
Tisztelt Doktor nő/úr,



érdeklődni szeretnék, hogy terhesség alatt meddig kell szedni a Letroxot? Milyen értéknél és hányadik héten nincs már szükség a szedésére?



Üdv: Hanna
Kedves Hanna!



Nagyon fontos, hogy terhesség alatt a Letrox-ot csak akkor szabad

abbahagyni, ha endokrinológus szakorvos előírja. Ha egy nő terhesség előtt

Letrox-ot kapott, általában egész végig szedni kell.

Terhesség alatt általában 2,5 alatti TSH-értéket tanácsos beállítani, de

mindenképpen konzultáljon szakorvossal.



Üdvözlettel



dr. Molnár Jeannette

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA