Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az eddig kapott eltérő vélemények miatt szeretnék segítséget kérni. Az lenne a kérdésem, hogy az eredményeim alapján inzulinrezisztenciám van-e, és ha igen, akkor elegendő diéta és sport vagy szükséges gyógyszeres kezelés? Köszönettel: Ildikó

0'glükóz: 4,8 mmol/l
60'glükóz: 6,2 mmol/L
120'glükóz: 5,8 mmol/L
0'inzulin: 6,2 mIU/L
60'inzulin: 60,5 mIU/L
120'inzulin: 59,7 mIU/L
HOMA index: 1,32

Válasz

Kedves Ildikó!
Igen van kisfokú inzulin rezisztencia.
Diéta (jól összeállítva, rendesen betartva) és sport ( heti 3x 20 perc aerobic vagy futás vagy spinning) elegendő.
Üdvözlettel
Koppány dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Szeretnék egy kis segítséget kapni a vércukor terheléses leletem kiértékelésében.

Adatok:

Vércukor éhomi 4,1 mmol/l
90'vércukor 5,5 mmol/l
Hemoglobin A1C 32 mmol/mü
Terápiás céltartomány:<53 mmol/mol
Hemoglobin A1C%: 5,1%
Átlagos vércukor konc: 5,5 mmol/l
TSH:0,79 uIU/ml

Az lenne a kérdésem, hogy ez alapján kimutatható e hogy vagy e inzulin rezisztenciám, vagy ahhoz már egy speciálisabb labor vizsgálat szükséges, és ha igen akkor az miben különbözik a nálam elvégzett vizsgálatnál?

Válaszát előre is köszönöm!
Végh Henrietta

Válasz

Az inzulinrezisztencia vizsgálat:
Vércukorterhelés ( 75 gramm cukrot meg kell inni) elôtte közvetlenül (0. perc), majd utána 60. és 120. percben is, vagyis összesen 3 alkalommal vércukor és ugyanazon mintából inzulin szint mérése szükséges.
Az Ön leletei alapján a terheléses vizsgálat elvégezhetô. A pajzsmirigy mûködése normális.
Üdvözlettel
Koppány dr

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

A betegségem kb. 8 éve kezdődött és azóta is fenn áll.
Hónaljban dió nagyságú gyulladásom keletkezett. Az általános sebészeten ezt 8 éve felvágták és a benne lévő váladékot eltávolították.
A betegség azóta sem szűnt meg, időnként újabb gyulladások alakultak ki, tetőzve, hogy a testem több részén is megjelentek (hónalj, nyak, ágyék, fenék felett) egyre gyakrabban.
A 8 éve sebészeten történt vágás helye nem gyógyult be, nem forrt össze az is váladékozott, 2014 nyarán mindkét hónaljamnál műtétet végeztek, kivágták a nyirok csomókat.
Sajnos a hónaljam még nem gyógyult be teljesen, de a csomó újra előjött,néhány hete az ágyék és fenék felett is újra megjelentek.

Szeretném megtudni mi okozza a gyulladást, milyen orvost lenne célszerű felkeresnem?

Válaszukat várva:
Tisztelettel: Gábor

Válasz

Tisztelt Gábor!

Mindenképpen keresse fel ambulanciánkat.
Számos endokrin betegség is okozhatja a panaszait/tüneteit.
Mindezek kizárása után tudunk csak definitív diagnózist adni.

Tisztelettel:
Prof.Dr. Németh Attila

Best wishes,

Attila

ph: 36 30 58 28 895
Skype:anemeth19650202

Kérdés

Baj van a jobb oldali pajzsmirigyemel azt szeretnem meg kerdezni hogy ha a TSH 0.02 FT4 19.6 a gob meretei 46×27×49 mm tokos ecogazdad cysticus gob azt szeretnem meg tudni hogy mit kell vele teni es mit jelent ez varom valaszukat tisztelettel suha katalin

Válasz

Kedves Katalin!

Mindenképpen keressen fel személyes konzultációra.
Részletesen át tudunk beszélni mindent, ill. lehetőség van egy csúcs-technológiájú ultrahang elvégzésére is előjegyzés alapján.

Tisztelettel:
Prof. Dr. Németh Attila

Best wishes,

Attila

ph: 36 30 58 28 895
Skype:anemeth19650202

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
19 éves vagyok és már több, mint 6 éve pajzsmirigy-túlműködésem van, amire Letrox 50mg-os tablettát szedek, napi 1,5-et.Emellett fogamzásgátlót is szedek. A kézremegés, fokozott izzadás, fáradékonyság és kisebb mértékű hangulatingadozásaim a betegség kezdete óta általánosak. Viszont amióta a fogamzásgátlót is elkezdtem szedni ( kicsivel több, mint 1 éve) a tünetek felerősödtek, főképpen a hangulatingadozás, ezentúl kimondottan ingerlékeny vagyok és érzelmileg instabil. Mindezek mellett pedig megjelent egy hüvelyi fertőzés, amire azt mondta a nőgyógyászom, hogy nem súlyos, de már hónapok óta kezelnek és nem múlik el, most fogják alaposabban kivizsgálni. Mindez a gyógyszerek miatt van? Valamelyik gyógyszert le kellene váltani?

Válasz

Kedves Korina!

Mindenképpen keressen fel személyes konzultációra.
Részletesen át tudunk beszélni mindent, ill. lehetőség van egy csúcs-technológiájú ultrahang elvégzésére is előjegyzés alapján.

Tisztelettel:
Prof.Dr. Németh Attila

Best wishes,

Attila

ph: 36 30 58 28 895
Skype:anemeth19650202

Kérdés

Kedves Dr Úr/Nő!

Nem sikerül teherbe esnem ezért felmerült az inzulirezisztancia, mint ok. Kiváncsi lennék a véleményére lehet e ez az oka ennek. Az eredményem:

glükóz evés előtt: 7,0mmol/l
glükóz 60 perc 11,8mmol/l
glükóz 120 perc 6,5 mmol/l
inzulin 0 perc 5,8 mlU/L ref 1.9-23
inzulin 60perc 28,3 mlU/L
inzulin 120 perc 41,9 mlU/L
HOMA-IR 1,8

Válaszát előre is Köszönöm!!

Válasz

Gyógyszeres kezelést javasolok. Szívesen fogadom.

Üdvözlettel:Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tiszetlt Doktor úr/Doktor nő! 2 éve volt egy missed ab.-om. Azóta nem sikerúlt teherbe esnem. Végeztettem egy hormonsor vizsgálatot.35 éves vagyok. 3. napi E2 45,76 pmol/l FSH 5,24 mIU/l LH 6,08 mIU/l TSH 1,78 mIU/l Prolaktin 315,9 uIU/ml 21. napi Prolaktin 287,2 uIU/ml Progeszteron 71,22 nmol/l Kérdésem az lenne, hogy a prolaktin szint megfelelő-e? 3.napi eredményemnél a doktor úr azt mondta kicsit magas. Mennyi az ideális érték a teherbeeséshez? Köszönöm Míra

Válasz

Kedves Míra! Egyelőre a közölt leletek alapján nem lehet megállapítani az okot. A vizsgálatok- főleg a progeszteron- megismétlését javasolom ugyanazon ciklus 7. és 21. napján.
Ez a progeszteron és prolaktin szint normális, peteérése volt

Üdvözlettel:Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Kedves Dr nő/Dr úr!
40 éves vagyok, több, mint egy éve operáltak. A pajzsmirigy bal lebenyét távolították el egy göb miatt. Előtte hónapokig állandó, enyhe fájdalmat éreztem a gégémtől kiindulva egészen a füleimig.Gyulladásra a leleteimben semmi nem utalt, viszont a zárójelentésből mégis az derült ki, a p.mirigy gyulladt volt. Most ismét hasonló a helyzet. A fájdalmaim visszatértek, a leleteim (fül-orr-gége, labor, UH) negatívak. (laboreredményeim, hormonszintem, stb. teljesen rendben vannak)
Tanácsot kérnék: mi okozhatja mégis ezt a kellemetlen állandó fájdalmat, milyen orvost lenne célszerű felkeresnem?

Válaszát előre is köszönöm: tisztelettel: B. Judit

Válasz

Kedves B. Judit!

A leírt fájdalom oka lehet gyomorsav túltengés, próbaképp naponta 2x javaslom gyomorsavcsökkentő kúra ( pl. Quamatel vagy Pantoloc Control 2x1 tbl szedését) elkezdését min. két hétig!

Tisztelettel,
Koppány dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor nő/úr,

érdeklődni szeretnék, hogy terhesség alatt meddig kell szedni a Letroxot? Milyen értéknél és hányadik héten nincs már szükség a szedésére?

Üdv: Hanna

Válasz

Kedves Hanna!

Nagyon fontos, hogy terhesség alatt a Letrox-ot csak akkor szabad
abbahagyni, ha endokrinológus szakorvos előírja. Ha egy nő terhesség előtt
Letrox-ot kapott, általában egész végig szedni kell.
Terhesség alatt általában 2,5 alatti TSH-értéket tanácsos beállítani, de
mindenképpen konzultáljon szakorvossal.

Üdvözlettel

dr. Molnár Jeannette

Kérdés

Tisztelt Doktor nő/Doktor Úr!

A problémám amihez segítséget szeretnék kérni,hogy a 10 éves kisfiam túlsúlyos,56 kg.Rendszeresen járunk úszni 2 éve,és nem hogy megállna a fogyása ,de még jobban hízik.Ritkán vásárolok gyümölcs levet,üdítőket ,nasit itthonra / ha veszek akkor az 100%-os narancslé,nasiból túrórudi vagy müzli /,a hízása miatt . Voltunk ez miatt már vizsgálatokon is / már nem emlékszem a pontos nevére ,de talán cukor vizsgálatnak hívták/, és ott azt mondták ,hogy szervezete mindent elraktároz és zsírrá alakítja és genetikailag örökölte. Apai és anyai ágon nem volt a családban hasonló probléma,legalábbis nem tudunk róla.
Nagyon elkeserít így látni fiamat .Próbáljuk betartani a "18 óra " után nem ehet szénhidrátot stb.,inkább alma vagy 1-2 banán ,müzli.
Süteményeket abszolút nem szereti ,tésztákat,rizst sem. Aminek a rabja a rántott dolgok / hús,cukkini,hal /,szinte minden csak rántva legyen és hasáb burgonya. Sütőben ,sütőpapíron készítem ,hogy kevesebb zsírt tartalmazzon,/ igaz ezt nemrég kezdtem el így készíteni/.
Nem tudom melyik az-az út amin el kéne indulnom gyermekem érdekében !
Köszönöm válaszát és a segítségét !
M.Etelka

Válasz

Kedves M. Etelka!
Azt gondolom, hogy a felsoroltak közül a rántott ételeket mindenképp el kellene hagyni és sajnos az úszás helyett is más edzési formát kell találniuk, mert ezek szerint inkább az étvágyat fokozza. mennyiben hormonális eltérés is felmerül a túlsúly hátterében, akkor gyerek endokrinológus felkeresése is szükséges.
Tisztelettel,
Koppány dr.

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!