Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt szakértő!
Évek óta kezelnek autoimmun thyreoiditsszel. A gyógyszer adagom be van állítva normálisan, rendszeresen szedem be, ahogy az útmutató előírja. Nincs inzulrezisztenciám. Szinte mindig diétázok, alig eszek 1200 kalóriát. Igyekszem mozogni is.
Mi az oka, hogy nem fogyok, és ha csak egy nagyon kicsivel is többet eszek, akkor képes vagyok egy hét alatt akár két kilót is hízni.
Van ebből gyógyulás? Lefogyhatok még a normál súlyomra?

Válasz

Kedves Bea!
A nehéz fogyókúra oka sokféle lehet. Nem írta, hogy mennyi a súlyfeleslege.
Lehet, hogy a diétán kellene pucit szigorítani átmenetileg vagy esetleg újratesztelni az inzulinrezisztenciát. Ha a TSH normális értéken van kezelés mellett, akkor az nem akadálya a sikeres fogyásnak.

Üdvözlettel:Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Kedves Szakértö,

Nem tudom pontosan, hogy kihez kellene fordulnom a problémámmal. Mióta fogamzásgátlót szedek naracsbörös lettem a comb-fenék résznél, pedig helyesen étkezek, sportolok és a testsúlyom is normális(BMI: 18.29), és volt egy idöszak mikor lefogytam 44kg-ra, de az se segitett igazán a narancsbör ellen, és nem igazán tudom mi lehet a baj. Emellett nagyon fáradékony is vagyok.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Klára

Válasz

Kedves Klára!

Kérem adja meg elérhetőségét,hogy feltudjuk Önnel venni a kapcsolatot időpont egyeztetés miatt.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt szakértő, ismételt kérdésem lenne Önhöz(2015-02-11 12:15:24-án érdeklődtem pajzsmirigy panaszaim kapcsán,és választ is kaptam,amit utólag is köszönök),viszont lenne még egy kérdésem,a felírt 25mg.-os L-Thyroxint naponta szedem,emellett refluxomra Salvus vizet fogyasztok 2x1,5 dl-rt naponta,hogy elkerülhessem a Nolpaza szedését,(illetve, a meglévő gerincsérvem miatt a felírt gyulladáscsökkentők:Aflamin,Mydeton szedése kapcsán gyomorpanaszaim mérséklésére).Szerencsére fájdalomcsillapítókat-gyulladáscsökkentőket nem kell mindíg szednem,igyekszem kímélni magam és inkább krémet használni,viszont a Nolpazát sem kellett azóta bevennem amióta a Salvus vizet iszom,kb. egy hónapja.Kérdezném:a Salvus víz összeegyeztethető rövid és hosszú távon az L-Thyroxinnal,a pajzsmirigy alúlműködésemmel? Szabad innom,ha esetleg igen,akkor mennyit-meddig?Mert nem szívesen szoknék vissza a gyógyszerekre. Illetve,meglehet,hogy az L-thyroxin okozója 1-1napomon a fejfájásomnak és az esetleges mellkasi diszkomfortérzésemnek?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel : Bereczki-Mertz Zsolt

Válasz

Kedves Zsolt!

Az L-thyroxin szedését nem befolyásolja a salvus víz fogyasztása.Nagyon egészséges,esetleg hogy jobb íze legyen és ne legyen annyira tömény,hígitva fogyassza.
Fejfájást,illetve mellkasi panaszokat nem okoz,így véleményem szerint szükséges lenne további kivizsgálás.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktor/Doktornő!

2013. októberében habituális vetélés miatt terheléses cukorvizsgálatot csináltattam. Az akkori eredményeim:
Éhgyomri glucose 4,8 mmol/l
120 perces glucose 6,6 mmol/L
Inzulin 8,5 mIU/L
Inzulin 120 perc 43,3 MIU/L
Homa index: 1,81
Ekkor az orvosom már mondta, hogy ez már nagyon a határon van az inzulinrezisztenciához. Azóta sajnos volt ismételten két missed ab.-om, így megkerestünk egy habituális vetélőkkel foglalkozó orvost. Ő ismételten kért terheléses cukorvizsgálatot. Az eredmények:
éhgyomri glucose 5,1 mmol/l
60 perces glucose 4,0 mmol/L
120 perces glucose 4,8 mmol/L
Inzulin 26,6 mIU/L
Inzulin 60 perces 26,2 mIU/L
Inzulin 120 perces 26,7 mIU/L
homa index 6,03
Nagyon elkeseredtem, hogy most sokkal rosszabbak az eredményeim, márcsak azért is mert 2013. októbere óta 9 kg-mal vagyok kevesebb és azt gondoltam, hogy a súlycsökkenés csak kedvezhetett az eredményemnek.
Kérdésem az lenne, hogy ez inzulinrezisztencia-e, és hogy lehet-e ez az oka a vetéléseimnek.
Köszönettel: Zbk

Válasz

Nem hiszem.
Thrombophylia ( trombózista való fogékonyság) irányú részletes kivizsgálást javasolok.
A fogyáshoz gratulálok, csak így tovább!

Üdvözlettel:Dr.Koppány Viktória

Kérdés

Tiszelt Doktor úr/nő!

TSH-val kapcsolatban érdeklődnék. Mint kiderült, nekem Sjögren szindrómám van és gluténérzéken vagyok. Ez előbbi a terhesség 4. hetében, utóbbi másfél éve derült ki szűrővizsgáltaok kapcsán. Panaszom egyik irányban sem volt. Az eves kontroll cöliákia miatt egy bővített vérképet néztek augusztus 29-én, többek között a TSH (szuperszenzitív meghat.)-t is, ami nálam. 4,17 volt, amire mindenki azt mondta jó, mert tartományon belüli, tehát 4,2 alatti. Szeptember 28-án volt az utolsó menstruációm, október 12-én teherbe estem. Majd készítettek egy rutin labort 7 hetesen (11.21-én) és ott a TSH 2,94 volt. Erre az immunológus, akihez jártam, azt mondta rendben van. December 1-jén (9 hetesen, 7 hete volt a fogantatás) más okból egy másik immunologust is felkerestem, aki a labort végignézve, egyből jelezte, hogy szedjek L-Thyroxint napi 25 mikrogrammot. Azóta szedem. A laborban legközelebb 16 hetesen (01.26.) voltam, ahol TSH 1,03 volt. Most voltam újra laborban, ahol teljes pajzsmirigyet néztek, minden rendben volt, TSH 2,6. DE, közben hallottam olyat is, hogy a pajzsmirigy alulműködés miatt szellemileg lehet visszamaradott a babánk. Ez igaz? Illetve ekkora értékeknél is vagy ennél jóval magasabb értékekről van szó. Sajnos a fogantatás pillanatában nem tudom a TSH értékét, mert augusztus és november között nem voltam laborban.
Köszönöm válaszát:
Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

A második immunológusnak volt igaza.
Terhesség alatt a TSH-értékeket illetően a labor által megadott
referenciatartomány nem érvényes.
Ezért minden várandós asszonynál, akinél (szubklinikus) hypothyreosist
(pajzsmirigy-alulműködést) állapítanak meg, részletes, endokrinológus
szakorvos által irányított kivizsgálást és gondozásba vételt javasolunk,
legalábbis a terhesség idején.
Az Ön esetében különösen indokolt lenne endokrinológiai konzílium, mert úgy
tűnik, hogy Önnél felmerül az autoimmun polyendokrin syndroma 3-as formája
(Sjögren-kór, coeliakia, pajzsmirigybetegség társulása).
Ennek ellenére megnyugodhat, mert az Ön által megadott TSH-értékek mellett
szinte kizárt, hogy baj legyen a babával a pajzsmirigy-működési zavara
következtében.

Üdvözlettel

dr. Molnár Jeannette

Kérdés

Tisztelt Doktor/nő!

Egy januári vérvizsgálat során derült ki hogy a TSH 13.84. Háziorvs javaslatár csináltattam egy pajzsmirigy ultrahangot amiböl annyiderült ki hogy mindkét leben kisseb,homogén szerkezetü(17x18x38/17x15x36)Kóros képlet egyik oldalon sem mutatható ki.A trachea nem dislocalt.Megnagyobbodott mellékpajzsmirigy nem ábrázolódik.A nyálmirigyek szabályosak.Károsan megnagyobbodotnyirokmirigycsomó nem mutatható ki.A nyaki ütőerek átlagos tágasságuakés szabályos lefutásuak.Akiegészítő vérvizsgálat a T4:9.48, aT3:4.37, az Anti TPO at:>1000.00
Izotópos vizsgálat nem volt.
Javasolt kezelésként 1 hétig napi 1/2 tabletta majd 1 tabletta Letrox 50
Kontrol három hónap mulva.
A kérdésem az lenne ez így elégséges vagy keressek meg komolyab szakrendelőt egy teljes kivizsgálásra.Agódnom kel a mags TPO miat vagy ez a gyógyszeres kezelés maj megoldja ezt?

Válasz

Kedves Zsolt!
Megfelelő és részletes volt a kivizsgálás, a kezelés is megfelelő! Egyetértek.

Üdvözlettel:Dr. Koppány Viktória

Kérdés

Kedves Szakértő !

Négy évvel ezelőtt eltávolították a bal oldali pajzsmirigyem . (Egy nagy méretű hideg göb miatt ) .Azóta ,évenet járok ellenőrzésre ,de januárban sajnos a röntgen egy még apró ,de kicsi göböt mutatott ki a jobb oldaliban is .

Olvastam ,hogy az Önök klinikáján végeznek egy szklerotizáció nevű kezelést ,amivel elkerülhető a műtéti beavatkozás .
A kérdésem az lenne ,hogy az én esetemben ,alkalmazható-e az eljárás ? Pontosabban olvastam hogy jóindulatú göbök esetében alkalmazzák. És ha az a göb ,hideg göb ,és ha még nem rosszindulatú ,ez esetben is elkerülhető a műtét ?

Válaszukat előre is köszönöm !

Üdvözlettel : Petrovics Mariann

Válasz


Kedves Mariann!

Jöjjön el hozzánk, a PEI részletes kivizsgálást, ill. a mi speciális UH gépünkön felmérést, esetleges ism. biopsziát igényel, a teljes kórtörténet áttekintésével egybekötve.

Tisztelettel:
Prof. Dr. Németh Attila

Best wishes,

Attila

ph: 36 30 58 28 895
Skype:anemeth19650202

Kérdés

Tisztelt Doktornő!
A laboreredményemmel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni hogy jók-e az értékek. Emésztési problémáim vannak, valahogy lassan müködik minden.Több orvosnál jártam és ott vagyok a problémámmal ahol voltam. Megnézettem a RT3-at is mert olvastam hogy minél több a Rt3 annál jobban lelassul az anyagcsere.
TSH 2,60 pmol/l, FT4 20,61pmol/L, FT3 3,92 pmol/L, rT3 0,41 ng/ml, GGT 43 U/L, GPT 26 U/L, GOT 27 U/L
Köszönettel várom válaszát
Anna

Válasz

Kedves Anna!
Ezek teljesen jó pajzsmirigy leletek, nem okoznak emèsztès lassulàst!
Üdvözlettel
Koppàny dr.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!


Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudnak-e olyan esetben segíteni, ha a pajzsmirigy működésem a kinevezett "normál érték", alsóbb tartományába esik, de jelentkeznek nálam pajzsmirigy alul működéses tünetek?

Eddig 2 mérés volt, 0,7; 0,8 TSH szintet mértek, ez a 0,4 - 4 közötti értéken belül van.

Viszont egyszerre jelentkeznek nálam az alábbi tünetek:

Elhízás (20 kg), koncentráció/ memória zavar, már a napi teendőimet se tudom megfelelően ellátni, egy hosszabb levelet se tudok egyszerre legépelni, felsőfokú szakképzésben vettem részt, de abba kellett hagynom, haj/bőr problémák, levertség, fáradékonyság, erős, fájdalmas, sokáig tartó menstruáció, erősen csökkent libidó.

Volt epe és hasnyálmirigy gyulladásom, kórházban is kezeltek.

A legutóbbi vizsgálati eredmény azt mutatta, hogy nincs cukorbetegségem. Voltam EKG vizsgálaton, nőgyógyászaton ott se találtak semmit.

Voltam pszichiáternél, aki felveti, hogy szorongásos depresszióm van, de a pajzsmirigy állapotát szükséges tisztázni. Ezért csak alkalmanként szedhető gyógyszert írt fel, más kezelésbe nem fogott. A bőrgyógyász is csak külsőleg használatos szert írt fel, míg nincs tisztázva mi okozza nálam a tünet együttest.

Volt a családban pajzsmirigy beteg, édesanyámat 1 éven át kezelték pajzsmirigy túlműködéssel. Aminek mások a tünetei, ezért sokáig ilyesmire nem is gondoltam.

Úgy tudom, hogy ez a kinevezett "normál érték" sem mindig mérvadó, hanem a tünetek összességét kell nézni.

Arra nincs adat, hogy mennyi volt a TSH szintem, amikor jól éreztem magam.

Egyéb: hormonális fogamzásgátlókat soha nem bírtam szedni, bár többfélét próbáltam. Annyira rosszul voltam tőlük, hogy abba kellett hagynom. Ezért is gondolok arra, hogy nekem a hormon értékeim talán nem átlagosak.

Úgy tudom stressz kiválhatja a pajzsmirigy betegséget, és ez az összes tünetet lefedi.

Én most kifejezetten rosszul érzem magam, csak nem tudom hova menjek a problémámmal. Ezért kérek tájékoztatást, a megadott e-mail címemre.

Tisztelettel:

Molnár Viktória
Bp, 2015.02.08.

Válasz

Kedves Viktória!

Dr.Molnár Jeannette doktornőt tudnám javasolni.
Kérem adja meg elérhetőségét,hogy feltudjuk Önnel venni a kapcsoaltot.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Kérdés

Tisztelt Doktornő/úr!
PCOS-t diagnosztizált nálam az orvosom. Mivel még nem tervezek gyermeket, így fogamzásgátló tablettát írt ( Belara) fel. Azt mondta szedjem ezt, kardiózzak hetente 3-szor 1 órát, diéta ( szénhidrát -cukor csökkentés), és napi 3000 mg. D-vitamin. Metformint viszont nem írt fel, azt mondta nem ajánla. Viszont az egyik kolléganőmnek is PCOS-e van, és neki felírták a metformint. Igazából nem tudom, hogy ez gond-e, vagy hogy fel kellene -e keresnem egy endokrinológust is? Önnek mi a véleménye erről?
Válaszát előre is köszönöm: Anna

Válasz

Kedves Anna!
A Belara jó.
Egyelôre elég a diéta és a sport, rendszeresen vègezve.

Üdvözlettel:Dr. Koppány Viktória

Munkatársaink
Hírek
Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Minden szülő aggódva figyeli gyermekét, ha az valamilyen furcsa, szokatlan tünetet produkál, főleg, ha az nem a megszokott orrfolyás, torokfájás. Akárcsak a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is előfordulhatnak hormonzavarok, és nem ritka, amikor a panaszok mögött endokrinológiai probléma húzódik. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa ismerteti azokat a tüneteket, melyek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni.

további részletek »
Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!