Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor nő/Doktor Úr!



A problémám amihez segítséget szeretnék kérni,hogy a 10 éves kisfiam túlsúlyos,56 kg.Rendszeresen járunk úszni 2 éve,és nem hogy megállna a fogyása ,de még jobban hízik.Ritkán vásárolok gyümölcs levet,üdítőket ,nasit itthonra / ha veszek akkor az 100%-os narancslé,nasiból túrórudi vagy müzli /,a hízása miatt . Voltunk ez miatt már vizsgálatokon is / már nem emlékszem a pontos nevére ,de talán cukor vizsgálatnak hívták/, és ott azt mondták ,hogy szervezete mindent elraktároz és zsírrá alakítja és genetikailag örökölte. Apai és anyai ágon nem volt a családban hasonló probléma,legalábbis nem tudunk róla.

Nagyon elkeserít így látni fiamat .Próbáljuk betartani a "18 óra " után nem ehet szénhidrátot stb.,inkább alma vagy 1-2 banán ,müzli.

Süteményeket abszolút nem szereti ,tésztákat,rizst sem. Aminek a rabja a rántott dolgok / hús,cukkini,hal /,szinte minden csak rántva legyen és hasáb burgonya. Sütőben ,sütőpapíron készítem ,hogy kevesebb zsírt tartalmazzon,/ igaz ezt nemrég kezdtem el így készíteni/.

Nem tudom melyik az-az út amin el kéne indulnom gyermekem érdekében !

Köszönöm válaszát és a segítségét !

M.Etelka
Kedves M. Etelka!

Azt gondolom, hogy a felsoroltak közül a rántott ételeket mindenképp el kellene hagyni és sajnos az úszás helyett is más edzési formát kell találniuk, mert ezek szerint inkább az étvágyat fokozza. mennyiben hormonális eltérés is felmerül a túlsúly hátterében, akkor gyerek endokrinológus felkeresése is szükséges.

Tisztelettel,

Koppány dr.
Kedves Doktornő/Doktor Úr!



Pajzsmirigy alulműködésre 75mg-os Euthyrox tablettát szedek.Szedhetek-e én szójalecitint, amit más egészségügyi problémáim miatt jó lenne fogyasztanom?



Köszönöm válaszát!

Kedves Hfg!



Szójalectinint nem javasolom, mert a gyógyszer felszívódását, s így a hatását megváltoztatja. Ha mégis szükséges, akkor reggel éhgyomorra vegye be az euthyroxot és ebéd utána szójalecitint- vagyis időben jelentősen elkülönítve.

Tisztelettel,

Koppány dr.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Pajzsmirigy alulműködésre 75mg-os Euthyrox tablettát szedek,amelyre azt mondta a kezelő orvosom, hogy fényérzékenységet okoz, ezért nekem nem ajánlatos a napra kifeküdni napozni. A visszeremet kemény lézer használatával műtötték meg, és a bemeneti helyek elszineződtek, megbarnultak.Most arra szeretnék választ kapni Öntől, hogy a lágy lézert én használhatom-e az otthonomban saját gyógyításomra,vagy számomra az is kerülendő?

Várom megtisztelő válaszát.



Üdvözlettel:

hfg
Kedves Hfg!



Lágy lézert használhatja és - mértékkel- napozhat is.



Tisztelettel,

Koppány dr.
Kedves Dr/Dr Úr!

Hormonális problémára gyanakszom.

Kihez fordulhatok az ügyben, hogy utána nézzenek azoknak a hormonoknak ami a szexuális életemet befolyásolhatják.

Olvastam hogy a mellékvesében/vese található hormon zavarok milyen problémákhoz vezetnek és tapasztaltam némelyiket.

Melyik orvoshoz fordulhatok aki ért ehhez?

Kihez kérhetnék időpontot ?



Köszönöm előre válaszát.

Üdv.

Sz

Kedves Szilvia!



Dr.Németh Almásy Attilát tudnám javasolni.Minden hétfő és csütörtök este rendel a mammut központban.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Kedves Doktor nő/Doktor úr.



Még fiatalabb koromban PCOS-t diagnosztizáltak nálam, melyre közel 10 évig fogamzásgátlót szedtem (Triregol 21+7, 3 éve Nuvaring gyűrű), illetve közel 3 éve Bromochriptin tablettát is. Ezek szedését 6 hónapja függesztettem fel, gyermekvállalásra készülök.

A jelentkező bőrpanaszokra Isotretinoin-Teva lágy kapszulát írt fel a bőrgyógyász szakorvos, melyet még 1,5 hónapig szükséges szednem.

Kérdésem a következő lenne:

Mennyi ideig szükséges várnom ahhoz, hogy a fenti 3 gyógyszer kiürüljön a szervezetemből, ne jelentsen kockázatot a gyermekvállalásban?



Köszönöm válaszát.
Két hónap ajánlott.



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Professzor Úr!

2006 óta járok endokrinológiai szakrendelésre, több évi gyógyszerszedés után elhagyatták velem a Methotyrin szedését, kb. 2 évig. Tavaly a laboreredményem nagyon rossz lett, az FT4 és FT3 értékem sem volt jó, a TSH-m pedig 0,007 mU/L értéket mutatott. A diagnózis: Thyreotoxicosis diffúz golyvával. A kezelőlőorvosom azt mondta, hogy ha beállítódnak az értékeim, műtétet vagy radiojod kezelést javasol.A nyaki UH eredménye: A jobb lebenyem 6x2,6x2 cm, diffusan foltosan echoszegényebb, mérs. hypervascularisalt, benne főként a pólusoknál számos nagyon apró exhoszegény góc van, a kp. alsó harmad határán laterialisan egy 11x8 mm-es, közvetlenül felette szorosan hozzáfekve egy 8 mm-es cystosus göb látszik. A bal lebeny kb. 6x2,5x2,3 cm, alapszerkezete hasonló, a kp. harmadban dorso-lat. 9 mm-es echodús, med. 7 mm-es, elszórtan néhzány 2-3 mm-es vegyes szerkezetű göb és számos apró góc van. Az isthmus 9 mm vastag. A nyármirigyek képe nem kóros.

Jelenleg a TSH: 0,466, az FT4: 14.20 és az FT3: 4.48.

Én a radiojod kezelés mellett döntöttem. A tanácsát szeretném kérni, hogy mi erről a véleménye? Ön mit javasolna?
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megtisztelő bizalmát. Ön nagyon sok információt leírt, és arra komoly szakvéleményt kért. A kérdései világosak és érthetőek, de a választ etikai és szakmai okokból attól kaphatja meg, aki a korábbi vizsgálatokat végezte és a gyógyszeres szedés indikálta, ill. a felvilágosítást adta. Nehéz szívvel mondom és írom, de nemcsak az etikai, de a jogi korlátok is kötnek! Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható. Szakmai véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk. A gyorsabb átfutási idő miatt, kérem, hívjon a következő telefonszámon: 0630/631-9309, vagy amennyiben megad egy telefonszámot, felhívjuk időpont-egyeztetés végett. Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!



Jó egészséget kívánok:Prof. Dr. Balázs Csaba
Tisztelt Doktor úr /Hölgy



Eddig nem gondoltam pajzsmirigy betegségre de viszonylag sok tünetem van fáradékonyság, elfelejtek dolgokat, hajhullás, száraz bőr, menstruáció felborulás, 1 éve szültem előtte és a terhesség alatt nem volt soha pajzsmirigy problémám, csináltattam egy részletes labor az eredmények indokolják hogy felkeressem Önöket?

TSH 3,030 mlU /L

Szabad T4 9,67

Szabad T3 4,37

Anti thyreoglobulin 7,6

Anti TPO 235,1
A küldött leletek alapján a pajzsmirigy mûködése normális. A magas anti TPO szint önmagában nem indokolja sajnos a tüneteket.

A felborult menstruáció azonban befolyásolja a bőrt, a hajat és a memóriát is.



Dr.Koppány Viktória
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



A kérdésem az inzulin-rezisztenciával kapcsolatos lenne. A szokásos, éves nőgyógyászati vizsgálat alkalmával említettem az orvosomnak, hogy bár a menstruációm rendszeres, de 30-32 napra jön meg (soha nem maradt ki). Azt mondta, hogy ez nem olyan nagy gond, mert még a normál tartományba tartozik, de a biztonság kedvéért javasolta, hogy végeztessünk el egy vércukor-terheléses vizsgálatot. A kapott értékek alapján az eltérés jelentősnek bizonyult, így a CH szegény étrend betartása mellett, Mercformin tablettát kell szednem. A mért inzulin értékek; 2,4 mIU/L-95,74 mIU/L- 60 mIU/L. A vércukorszint, hormonok, egyéb értékek teljesen normálisak. A leleteim alapján egy diabetológus azt mondta, hogy ezek nem vészes eredmények, nem különösebben igényel kezelést. Én pedig itt állok, hogy most akkor kinek van igaza. Arról értesültem, hogy az ir.-rel kapcsolatban más-más véleményem vannak a nőgyógyászok, a diabetológusok és az endokrinológusok is. Egyelőre a nőgyógyászom kezelési javaslatát követem (bízom benne). Ettől függetlenül érdekelne egy endokrinológus véleménye is.

Figyelmüket és segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Anna

Kedves Anna!

A diéta tartása egyelőre elegendő és fontos is.



Dr.Koppány Viktória
Szép napot! Tavaly ilyenkor voltam a Budai Endokrin Kp-ba egyik kedves kollégájuknál! Diagn:szubklinikus hipotierozis,autoimmun thieroiditis IR,mitralis prolapsus syndroma!ferriman-gallway index:4 ami szerintem azert lett csak ennyi mert.frissen gyantazott voltam! Csinaltak Dhea-s mérést eltér +2,7-tel! Ez azert erdekelne,hogy okozhat-e ennyi eltérés mellékvese eredetű szőrösödést? Tesztoszteron szintem normális,erre gondoltam!.nagyon zavar hogy fiatal vagyok 25 éves ès takargatnom kell magam! Nagyon szép lánynak tartanak,de ha meglátnának fényben meztelenúl elborzadnának! Kihat ez a mindennapjaimra,nem.merek,nem.tudok párkapcsolatot ez végett kialakítani,akkora a gátlás bennem! Mindenhol hosszú centis szőke szőröm van,ahol levorotváltam ott nagyon erős és sötét! Tehát okozhat ekkora mertekű eltérès ilyen jellegű problémát? Köszönettel
Kedves Gigi!



A hirzutizmus oka a férfi nemi hormonok fokozott hatása a szőrtüszőkre, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a vérben a hormon szinte magas!



Ennek két fő oka lehet:

· A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben

· A hormonok iránti érzékenység fokozódása!



A férfi hormonok nőkben, a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin”) juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képezi, amely elsődlegesen bűnös a hirzutizmusért. Az USA-ban a fogamzókorú nők 10%-át érinti. A genetikai okok fontosságát jelzi, hogy egyes családokban, bizonyos népcsoportokban (mediterrán régiókban élőknél) lényegesen gyakoribb. A betegség diagnosztizálásához a „Ferriman-Gallway” által leírt módszert használjuk. Ennek lényege az, hogy a test 9 különböző részén határozzuk meg a szőrnövekedés mértékét és azt számokban („score”) fejezzük ki. Az érték (index) kiszámolása endokrinológus feladata. Annyit azonban célszerű tudni, hogy a 8. érték alatt a hirzutizmus enyhe, a 44. érték felett súlyos mértékű.



Milyen betegségek állhatnak a hirzutizmus hátterében?



· PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)

· Menstruációs hormonális zavarok

· Mellékvesék túlműködése és daganatai

· Kóros elhízás, fokozott inzulin szint

· Petefészek egyes daganatai

· Pajzsmirigy betegségei

· Egyes gyógyszerek (hidantoin készítmények, egyes hormonális fogamzásgátlók stb.)

Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet!

Az endokrinológus feladata a fenti tünetek megtalálása és kezelése.

Miből állnak a vizsgálatok?

· A személyes találkozás során a tünetek kialakulási idejének, a kórelőzménynek a tisztázása, a korábbi gyyógyszerek, családi adatok felvétele.

· A beteg vizsgálata, a Ferriman-Gallway index kiszámítása.

· Bizonyos hormonális vizsgálatok

· Képalkotó eljárások (CT, MRI szükség estén)



A gyógyulás több tényezőtől függ:

· A beteg korától

· Az alapbetegség természetétől

· A tünetek fennállásának idejétől (az előzetes epilálás rontja a gyógyulás esélyeit!)



Az alábbi típusú gyógyszereket alkalmazhatunk (a betegség természetétől függően):

· Csökkentik a férfihormonok termelődését és vérszintjét

· Növelik a női hormonok mennyiségét és vérben, ill. a bőrben a szintjét

· Gátolják az 5-alfa-reduktáz enzim működését a bőrben

· Befolyásolják a kisiklott pajzsmirigyműködést



Összegezve: a hirzutizmus ma már

gyógyítható, de célszerű az okok megkeresése. Az egyes epilálási módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el!

Jó egészséget kívánok:Prof. Dr. Balázs Csaba

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az alábbi pajzsmirigy ultrahang lelettel rendelkezem,szeretnék érdeklődni,hogy a júliusra kapott időpontom a pajzsmirigy rendelésre kivárható-e az alábbi lelettel,vagy magán úton kezdjem meg a vizsgálatot?





"A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú.homogén szerkezetű.a

bal lebeny caudalis harmadában 12x11x12 mm-es ,a környező

parenchymanal kissé echodúsabb,echomentes haloval övezett struma göb

látható.A göb centrumában apró cystosus terület is látszik.A lebeny

kp. harmadában dorsalisan 2 mm-es cysta ábrázolódik. Az isthmus nem

szélesebb,a vascularisatio átlagos,pathológiás nyirokcsomó nem

mutatható ki.

Vélemény: Soliter göb,illetve apró cysta a bal lebenyben."



Ui.: TSH rendben,semmilyen tünetem nincs,véletlenül találtak rá a nyaki ultrahang alkalmával fülzúgás okán.

Köszönöm szépen!!



Judit

Kedves Judit!



Az US követelményeknek megfelelő, korszerű UH géppel végzett vizsgálatra van szüksége, alapos szakmai konzultáció mellett.

Mielőbb keresse fel rendelésünket, ott el tudjuk dönteni milyen egyéb kivizsgálásra van még szüksége.



Tisztelettel:

Prof. Dr. Németh Attila PhD MBA FACE

Hírek

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet

A cirkadián ritmus felborulása IR-hez is vezethet


További részletek
Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?

Panaszt okoz a metformin! Mit tegyek?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA