Pajzsmirigy göbök - mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök - mit kell tudni róluk?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.05.15 09:08

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borus Hajnalt, az Endokrinközpont endokrinológusát, diabetológusát a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

Jódhiány esetén gyakoribb 

pajzsmirigy göbök a szerven megjelenő csomók. Statisztikák szerint, ha a nemeket nézzük nőknél gyakoribb; földrajzi elhelyezkedést tekintve a jódhiányos területek lakói (Magyarország nagy része ilyen területnek számít) erősebben érintettek. A göbök méretüket és számukat tekintve igen változatos képet mutatnak: léteznek egészen aprók, pár milliméteres nagyságúak, de egészen nagyok is, melyek nyomhatják akár a hangszalagokat is (főleg göbös strúma esetén). Természetüket és funkciójukat tekintve sem egységesek. Vannak, melyek kezelést sem igényelnek, ártalmatlanok, léteznek olyanok, melyek hormontermelési zavart idéznek elő, valamint olyanok is, amik sajnos rosszindulatúak. Éppen ezért fontos a göbök alapos vizsgálata és kontrollja, valamint a megfelelő terápia megválasztása. 

Ultrahangvizsgálat 

pajzsmirigy göbökA pajzsmirigy vizsgálata során a laborvizsgálatokat követően az elsődleges képalkotó eljárás az ultrahang vizsgálat. Ezen vizsgálat során pontos képet kaphatunk a pajzsmirigy méreteiről, szerkezetéről az esetleges göbök számáról, méretéről, morfológiájáról. Az 1 cm-nél nagyobb, a rosszindulatúság gyanúját felvető göbök esetén javasolt a vékonytű biopszia, ultrahang vezérelt aspirációs citológia elvégzése.

Hideg és meleg göbök 

A pajzsmirigy göbök két fő típusa a hideg és a meleg göb. Ezen elnevezések az izotópos vizsgálat során kapott képre utalnak. A meleg-, esetleg forró göbök hormon termelő göbök, melyek az izotópot dúsítják. Ezek csak nagyon- nagyon ritkán alakulnak át rosszindulatú daganattá. A meleg göbök jellemzően pajzsmirigy túlműködéshez társulnak így tünetek tekintetében az alábbi esetekben kell gondolni rá: normál étvágy melletti fogyás, hasmenés, szapora pulzus, fokozott verejtékezés. A göbök túlnyomó többsége hideg göb, azaz az izotópot nem dúsítják, hormont nem termelnek. Ezek jelentőségét az adja, hogy kb. 2-8 %-uk a későbbiekben rosszindulatúvá válhat - mondja dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológusa. 

Mi a teendő? 

Amennyiben kis méretű a göb, úgy elég lehet a megfigyelés. Ha hormontermelési zavart okoz, úgy gyógyszeres kezelés indokolt. Amennyiben ez nem elég, akkor izotópos kezelésre, esetleg műtétre lehet szükség. A terápia mindig a beteg állapota, valamint a tünetek függvénye. Nyelési nehezítettséget okozó elváltozás, ill. rosszindulatú daganat esetén indokolt lehet a műtéti megoldás. 

  

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
 • Specialitások:
  • holisztikus szemléletű gyógyítás
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz 
  • gesztációs diabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség

   

  Véleményeket Dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em.

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Online bejelentkezés

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Törődő

A doktornő kizárólag velem foglakozott, megfelelő párbeszéd volt kettőnk között.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK