Pajzsmirigy göbök - mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök - mit kell tudni róluk?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.05.15

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borus Hajnalt, az Endokrinközpont endokrinológusát, diabetológusát a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

Jódhiány esetén gyakoribb 

pajzsmirigy göbök a szerven megjelenő csomók. Statisztikák szerint, ha a nemeket nézzük nőknél gyakoribb; földrajzi elhelyezkedést tekintve a jódhiányos területek lakói (Magyarország nagy része ilyen területnek számít) erősebben érintettek. A göbök méretüket és számukat tekintve igen változatos képet mutatnak: léteznek egészen aprók, pár milliméteres nagyságúak, de egészen nagyok is, melyek nyomhatják akár a hangszalagokat is (főleg göbös strúma esetén). Természetüket és funkciójukat tekintve sem egységesek. Vannak, melyek kezelést sem igényelnek, ártalmatlanok, léteznek olyanok, melyek hormontermelési zavart idéznek elő, valamint olyanok is, amik sajnos rosszindulatúak. Éppen ezért fontos a göbök alapos vizsgálata és kontrollja, valamint a megfelelő terápia megválasztása. 

Ultrahangvizsgálat 

pajzsmirigy göbökA pajzsmirigy vizsgálata során a laborvizsgálatokat követően az elsődleges képalkotó eljárás az ultrahang vizsgálat. Ezen vizsgálat során pontos képet kaphatunk a pajzsmirigy méreteiről, szerkezetéről az esetleges göbök számáról, méretéről, morfológiájáról. Az 1 cm-nél nagyobb, a rosszindulatúság gyanúját felvető göbök esetén javasolt a vékonytű biopszia, ultrahang vezérelt aspirációs citológia elvégzése.

Hideg és meleg göbök 

A pajzsmirigy göbök két fő típusa a hideg és a meleg göb. Ezen elnevezések az izotópos vizsgálat során kapott képre utalnak. A meleg-, esetleg forró göbök hormon termelő göbök, melyek az izotópot dúsítják. Ezek csak nagyon- nagyon ritkán alakulnak át rosszindulatú daganattá. A meleg göbök jellemzően pajzsmirigy túlműködéshez társulnak így tünetek tekintetében az alábbi esetekben kell gondolni rá: normál étvágy melletti fogyás, hasmenés, szapora pulzus, fokozott verejtékezés. A göbök túlnyomó többsége hideg göb, azaz az izotópot nem dúsítják, hormont nem termelnek. Ezek jelentőségét az adja, hogy kb. 2-8 %-uk a későbbiekben rosszindulatúvá válhat - mondja dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológusa. 

Mi a teendő? 

Amennyiben kis méretű a göb, úgy elég lehet a megfigyelés. Ha hormontermelési zavart okoz, úgy gyógyszeres kezelés indokolt. Amennyiben ez nem elég, akkor izotópos kezelésre, esetleg műtétre lehet szükség. A terápia mindig a beteg állapota, valamint a tünetek függvénye. Nyelési nehezítettséget okozó elváltozás, ill. rosszindulatú daganat esetén indokolt lehet a műtéti megoldás. 

  

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Az lenne a kérdésem, hogy szedhetek-e Barátcserjét ? Pajzsmirigy alul működésre 75mg-os Letroxot szedek ,ami szépen be is állította, valamint magas az Anti-TPO: 208. Lombik programban vagyok, és olvastam, hogy a barátcserje jót tehet ilyen esetben.

Köszönöm

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Nóra!

A barátcserje valóban jó hatású lehet, ellenjavallata nincs,nyugodtan szedheti.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Törődő

A doktornő kizárólag velem foglakozott, megfelelő párbeszéd volt kettőnk között.

További vélemények

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok