Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2021.08.27 Módosítva: 2021.08.27

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

Jódhiány esetén gyakoribb 

A pajzsmirigy göbök a szerven megjelenő csomók. Statisztikák szerint, ha a nemeket nézzük nőknél gyakoribb; földrajzi elhelyezkedést tekintve a jódhiányos területek lakói (Magyarország nagy része ilyen területnek számít) erősebben érintettek. A göbök méretüket és számukat tekintve igen változatos képet mutatnak: léteznek egészen aprók, pár milliméteres nagyságúak, de egészen nagyok is, melyek nyomhatják akár a hangszalagokat is (főleg göbös strúma esetén). Természetüket és funkciójukat tekintve sem egységesek. Vannak, melyek kezelést sem igényelnek, ártalmatlanok, léteznek olyanok, melyek hormontermelési zavart idéznek elő, valamint olyanok is, amik sajnos rosszindulatúak. Éppen ezért fontos a göbök alapos vizsgálata és kontrollja, valamint a megfelelő terápia megválasztása. 

Ultrahang vizsgálat 

pajzsmirigy göbökA pajzsmirigy vizsgálata során a laborvizsgálatokat követően az elsődleges képalkotó eljárás az ultrahang vizsgálat. Ezen vizsgálat során pontos képet kaphatunk a pajzsmirigy méreteiről, szerkezetéről az esetleges göbök számáról, méretéről, morfológiájáról. Az 1 cm-nél nagyobb, a rosszindulatúság gyanúját felvető göbök esetén javasolt a vékonytű biopszia elvégzése. Ez egy kis fájdalommal járó mintavétel. 

Hideg és meleg göbök 

A pajzsmirigy göbök két fő típusa a hideg és a meleg göb. Ezen elnevezések az izotópos vizsgálat során kapott képre utalnak. A meleg-, esetleg forró göbök hormon termelő göbök, melyek az izotópot dúsítják. Ezek csak nagyon- nagyon ritkán alakulnak át rosszindulatú daganattá. A meleg göbök jellemzően pajzsmirigy túlműködéshez társulnak így tünetek tekintetében az alábbi esetekben kell gondolni rá: normál étvágy melletti fogyás, hasmenés, szapora pulzus, fokozott verejtékezés. A göbök túlnyomó többsége hideg göb, azaz az izotópot nem dúsítják, hormont nem termelnek. Ezek jelentőségét az adja, hogy kb. 2-8 %-uk a későbbiekben rosszindulatúvá válhat - mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje. 

Mi a teendő? 

Amennyiben kis méretű a göb, úgy elég lehet a megfigyelés. Ha hormontermelési zavart okoz, úgy gyógyszeres kezelés indokolt. Amennyiben ez nem elég, akkor izotópos kezelésre, esetleg műtétre lehet szükség. A terápia mindig a beteg állapota, valamint a tünetek függvénye. Nyelési nehezítettséget okozó elváltozás, ill. rosszindulatú daganat esetén indokolt lehet a műtéti megoldás. 

  

Téma szakértője

 • Dr. Borus Hajnal

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosjelölt
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • inzulinrezisztencia
  • prediabétesz (IFG, IGT)
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Borus Hajnalról itt olvashat>>>

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám:  +36 70 621 2443

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 1 db negatív antigén teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális minőség

Rövid időn belül időponthoz jutottam. Az ellátás során az ember maximálisan azt a minőséget kapja amire számít. A szakorvossal is tökéletesen meg voltam elégedve, ajánlottam is már az ismeretségi körömben hasonló problémával küzdőknek.

További vélemények

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat