Nem mindegy, hogy hideg vagy meleg a pajzsmirigy göb!

Nem mindegy, hogy hideg vagy meleg a pajzsmirigy göb!

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2018.10.25

A pajzsmirigy betegségek diagnózisa összetett feladat, így előfordulhat, hogy a pajzsmirigy funkciót vizsgáló vérvételen túl egyéb módszerek is szükségesek, hogy kiderüljön: hideg vagy meleg göb okoz problémát. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont orvosát kérdeztük.

 

A jód hiányában gyakran alakulnak ki kisebb-nagyobb göbök a pajzsmirigyben, erre nyelési nehézségek, rekedt hang, a torokban lévő gombócérzés utalhat. Nem minden göböt lehet azonban fizikális vizsgálattal kitapintani, ezért más megoldásra is szükség van a pajzsmirigy göbös megbetegedés típusának, méretének, számának meghatározásához.

Tudta? A göb képződés annál gyakoribb, minél idősebb valaki, valamint a lakóhely jódellátottsága is befolyásolja a folyamatot!

Meleg vagy hideg göb?

Az úgynevezett meleg göbök általában jóindulatúak, pajzsmirigy túlműködésére utalhatnak, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek veszélyt, egy részük sajnos rosszindulatú. Ezért hideg göb esetében szükséges a citológiai vizsgálat elvégzése (a pajzsmirigy daganat kezelése műtéti úton lehetséges, valamint kiegészítő radiojód és gyógyszeres terápia is javasolható). 

Pajzsmirigy hormonpanel

A pontos diagnózis felállításához a beteg részletes kikérdezését követően a nyaki terület fizikális vizsgálata következik, majd a pajzsmirigy ultrahang elvégzése is indokolt, ezek mellett izotópos vizsgálat is szóba jöhet.

A túlműködés diagnosztikájában a vérből történő teljes pajzsmirigy hormonpanel magas biztonságot nyújt – mondja a Budai Endokrinközpont főorvosa. A pontos diagnózis a személyre szabott terápia meghatározása érdekében is fontos.

Forrás: Budai Endokrinközpont
 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kedves Doktor Ur/No!

Segitseget szeretnem kerni. Veteles miatt voltam cukorterehelesen, ahol az inzulint is mertek, inzulinrezisztencia miatt.

Az eredmenyeim:

A glukozterheles. 0 perces: 4,8 nmol/l, 60 perces: 3,1 nmol/l és a 120 perces 3,3 nmol/l volt.

Az inzulin: 0 perces: kevesebb mint 2, 60 perces: 8,4 mIU/l, 120 perces: 7,5 mIU/l.

Sajnos nem volt feltuntetve referencia tartomany, igy nem tud, hogy jo e az eredmeny.

Koszonom szepen a valaszat!

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A küldött eredményei alapján felmerül, hogy a szervezetének hormonegyensúlya megváltozott, az inzulinelválasztása inkább alacsonyabb tartományban van. A pontos háttér, ok tisztázása a vetélések miatt is szükséges.
Konzultációra szívesen fogadoma Budai Allergiaközpontban.
Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Végig figyelt rám

"A doktornő hozzáállásával. Végig figyelt rám, ötleteltünk, láttam rajta, hogy érdekli, hogy segíteni tudjon! :)"

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok