Szerotonin

Szerotonin

Módosítva: 2023.03.31 11:11

A szerotonin egy fontos neurotranszmitter, amelynek szerepe kiterjed az érzelmek szabályozásától a szervezet anyagcseréjének regulálásáig. A megfelelő szintű szerotonin kiemelkedően fontos a mentális és fizikai egészség szempontjából, így a szerotonin hiánya vagy túltermelése különböző egészségügyi problémákat okozhat.

Szerotonin - Tartalom

Mi az a szerotonin?

Milyen hatása van a szerotoninnak?

Mit okozhat a szerotonin hiánya?

Mi állhat a szerotonin hiány hátterében?

Szerotonin hiány kivizsgálása

Hogyan kezelhető a szerotonin hiánya?

Mit okozhat a túl sok szerotonin?

Mi az a szerotonin?

A szerotonin egy olyan neurotranszmitter, amely természetesen előfordul az emberi testben, és fontos szerepet játszik a hangulat, az étvágy, az alvás, a memória és más testi funkciók szabályozásában.

Milyen hatása van a szerotoninnak?

A szerotonin számos hatással bír a testre és az agyra, és számos folyamat szabályozásában részt vesz.

Hangulat: A szerotonin szintjének változása hatással van a hangulatra. A magas szerotonin szint boldogságérzetet és elégedettség érzését váltja ki, míg a szerotonin alacsony szintje szomorúságot és depressziót okozhat.

Alvás: A szerotonin elősegíti az alvás és elemi szerepet játszik az alvás minőségének javításában.

Emésztés: A szerotonin szabályozza az emésztőrendszer működését és segít az étvágy szabályozásában, az emésztési folyamatokban és a tápanyagfelvételben.

Memória és tanulás: A szerotonin szerepet játszik a memória és a tanulás folyamatában.

Fájdalomcsillapítás: A szerotonin szintjének emelése fájdalomcsillapító hatással bír.

Szexuális funkció: A szerotonin hatással van a szexuális vágyra és teljesítményre.

Testhőmérséklet: A szerotonin szintje befolyással bír a testhőmérsékletre és a szerotonin magasabb szintje hűtő hatást fejthet ki.

Mit okozhat a szerotonin hiánya?

A szerotonin hiánya vagy csökkent szintje az agyban számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve:

 • Depresszió: A szerotonin hiánya összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával. A depressziós tünetek közé tartozik a szomorúság, a reménytelenség, az érdeklődés elvesztése az élet dolgai iránt, az alvászavarok, az étvágy változásai, az energiahiány és az öngyilkossági gondolatok.
 • Szorongás: A szerotonin hiánya kapcsolatba hozható a szorongással, beleértve a pánikrohamokat, a szorongásos zavarokat, a szociális szorongást és a fóbiákat.
 • Alvászavarok: A szerotonin hiánya befolyással bír az alvás minőségére és mennyiségére és hozzájárulhat az álmatlansághoz illetve az alvási apnoéhoz.
 • Emésztőrendszeri problémák: A szerotonin hiánya szerepet játszhat az emésztőrendszeri problémák (pl.irritábilis bél szindróma) kialakulásában.
 • Fejfájás: A szerotonin hiánya kapcsolatba hozható a migrén kialakulásával.
 • Szexuális problémák: A szerotonin hiánya kihat a szexuális vágyra és teljesítményre, illetve kapcsolatba hozható a szexuális funkció csökkenésével, az erektilis diszfunkció kialakulásával.

A szerotonin hiánya tehát számos egészségügyi következménnyel bír, amelyek közül néhány súlyos kihatással lehet az életminőségre. Ha Ön is úgy érzi, hogy szerotonin hiánya bújik meg az egészségügyi problémái mögött, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

Mi állhat a szerotonin hiány hátterében?

A szerotonin hiány számos okból adódhat. 

 • Alacsony triptofánbevitel: A triptofán egy aminosav,a szerotonin előanyaga. Ha a táplálékunkban nem jut a szervezetünk elegendő triptofánhoz, az befolyásolja a szerotonin szintjét az agyban.
 • Enzimhiány: Az agyban található enzimek felelősek a szerotonin előállításáért. Ha valamilyen okból a szervezet nem termel elegendő mennyiségű enzimet, akkor a szerotonin szintje alacsonyabb lesz.
 • Stressz: A krónikus stressz és szorongás is csökkentheti a szerotonin szintjét, mivel a szervezet fokozottabb kortizol termelést indít be, ami csökkentheti az agy szerotonin szintjét.
 • Hormonális változások: A hormonok, például az ösztrogén, szintén befolyásolhatják a szerotonin szintjét az agyban. Így a különböző fiziológiás hormonális változások (pl. menstruáció,menopauza) is kihatással vannak a szerotonin szintre.
 • Genetikai tényezők: Genetikai okokból is kialakulhat szerotonin hiány. 

Fontos megjegyezni, hogy a szerotonin hiány okai rendkívül összetettek és egy adott esetben több tényező is egyidejűleg járulhat hozzá a problémához. Ha Ön úgy gondolja, hogy szerotonin hiány állhat egészségügyi problémái hátterében, érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és személyre szabott terápia kialakításának érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

Szerotonin hiány diagnózisa

A szerotonin hiány diagnózisa nehéz feladat, mivel nincsenek olyan egyszerű laboratóriumi tesztek, amelyek közvetlenül mérnék a szerotonin szintjét az agyban. A szerotonin hiány diagnózisát általában a tünetek és a beteg általános állapotának alapos értékelésével állapítják meg.

Az orvos gyakran először pszichológiai értékelést végezhet, hogy megértse a beteg hangulatát és viselkedését. Emellett számos laboratóriumi tesztet is elvégezhetnek a beteg általános egészségi állapotának felmérésére. A szerotonin hiány egyik jele az általános rossz közérzet, levertség és a depresszió. Azonban csak akkor diagnosztizálnak depressziót, ha a beteg legalább két héten át tapasztalja a tüneteket. A szerotonin hiány diagnózisa általában a megfigyelésen, alapos anamnézisen alapul.

Ha az orvos szerotonin hiányra gyanakszik, akkor további vizsgálatokat végezhet, például vérvizsgálatot, hogy megnézze a triptofán és más vegyületek szintjét a vérben, vagy agyi képalkotó vizsgálatokat, például CT vagy MRI vizsgálatot, hogy pontosabb képet nyerjen az agy szerotonin aktivitásáról. Azonban ezek a vizsgálatok csak az esetek egy részében segítenek a diagnózis felállításában.

Fontos megjegyezni, hogy a szerotonin hiánya sokszor más egészségügyi problémákhoz kapcsolódik, és a szakemberek általában ezeket a problémákat is figyelembe veszik a diagnózis felállításakor. 

Hogyan kezelhető a szerotonin hiánya?

A szerotonin hiány kezelése általában a szervezet szerotonin szintjének növelésére irányul, ugyanis így a tünetek is el fognak múlni.

Gyógyszerek: A szerotonin hiánya által okozott depressziót és szorongást gyakran antidepresszánsokkal, szorongásoldókkal és hangulatstabilizálókkal kezelik, amelyek farmakológialig hatékonyan növelik a szerotonin szintjét az agyban.

Étrendkiegészítők: A szerotonin előanyagai, például a triptofán és az 5-hidroxitriptofán (5-HTP) étrendkiegészítők formájában is elérhetők. Ezek a táplálékkiegészítők serkentik a szerotonin termelését az agyban.

Étrend: A megfelelő táplálkozás és az egészséges életmód szintén segíthet a szerotonin szintjének növelésében. A triptofánban gazdag táplálkozás, egészséges életód segíthet a szerotonin termelésében. Az egészséges életmódhoz tartozik az alvás, a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és a szorongás kezelése.

Fototerápia: A napfénytől kapott természetes fény segíthet a szerotonin szintjének növelésében. Az általános ajánlások szerint napi 30 perc napfényben való tartózkodás jótékony hatással bír a szervezet szerotonin szintjének növelésében.

Stresszkezelés: A stressz és a szorongás csökkentése is segít a szerotonin szintjének növelésében. Az olyan módszerek, mint a meditáció, a jóga, a légzéstechnikák, a masszázs és a relaxáció, elősegítik a stressz és a szorongás csökkentését.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szerotonin hiány kezelése attól függ, hogy mi okozza pontosan a szerotonin hiányt. Ha Ön úgy érzi, hogy szerotonin hiánya állhat az egészségügyi problémái mögött, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és személyre szabott kezelés kialakítása érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit okozhat a túl sok szerotonin?

A túl sok szerotonin, amit általában szindróma nélküli szerotonin túltermelési állapotnak neveznek, súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A túl sok szerotonin befolyásolja a központi idegrendszer működését, kihatással bír az érzelmekre, a viselkedésre és az anyagcserére is.

A túl magas szerotonin szintet általában azok a gyógyszerek okozzák, amelyek befolyásolják a szerotonin termelését vagy újrafelvételét az agyban, például az SSRI típusú antidepresszánsok, a triptánok,  migrén elleni gyógyszerek vagy a kokain. A gyógyszer túladagolása, az euforizáló hatású drogok, például az MDMA vagy ecstasy fogyasztása, illetve bizonyos élelmiszerek és táplálékkiegészítők, például a triptofánban gazdag élelmiszerek vagy a 5-HTP, szintén okozhatnak túl magas szerotonin szintet.

A túl magas szerotonin szint tünetei közé tartozik az agitáció, a szorongás, az ingerlékenység, az alvászavarok, az étvágycsökkenés, a hányinger, a hasmenés és az izomrángások. Súlyos esetekben, amikor a szerotonin szint rendkívül magas, akár életveszélyes tünetek is előfordulhatnak, például a magas vérnyomás, a szívdobogás, a láz, a görcsök és a tudatzavarok.

Ha úgy gondolja, hogy túl magas a szerotonin szintje, sürgősen forduljon orvoshoz, mivel ez egy súlyos kockázatokkal bíró állapot, amely azonnali orvosi kezelést igényelhet. A kezelés magában foglalhatja az érintett gyógyszerek vagy anyagok elhagyását, a tüneti kezelést vagy súlyos esetben az azonnali kórházi ellátást.

Téma szakértői

Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK