Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.05.07

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

Puffadás, fokozott gázképződés leggyakoribb oka

A puffadás igen gyakori panasznak számít, melyet legtöbbször a hüvelyesek és a K-betűs ételek fogyasztása után lehet tapasztalni. Ilyen esetben nem áll semmilyen kóros egészségügyi állapot a háttérben, csupán arról van szó, hogy ezen ételek lebontása során a bélben lévő baktériumok gázokat termelnek, illetve melléktermékként jelenhetnek meg.

Sokan tapasztalhatják tejtermékek fogyasztása után is, ám ekkor már laktózintolerancia esélye áll fenn, mivel ekkor hiányoznak a tejcukor lebontásához szükséges enzimek, ami puffadást okozhat.

Mind felnőtteknél, mind csecsemőknél okozhatja a problémát továbbá levegőnyelés is, melyet főleg a túlzott habzsolás vált ki.

Egészségügyi okok a fokozott gázképződés mögött

  • bélgázosság hormonzavar miattLaktózintolerancia , fruktózintolerancia
  • IBS
  • Szívbetegség
  • Hormonzavar
  • Felszívódási zavarok
  • Stressz
  • Gyógyszerek (pl.antibioikum)

 

Hormonzavar is okozhatja

Amennyiben gyakran kínozzák önt a szelek, azért a hormonjait is okolhatja, hiszen azok játéka is generálhatja a problémát.

Menstruáció: menstruáció előtt, a PMS tünetei közt sokan tapasztalnak haspuffadást, fokozott gázképződést. A nők nagy része tapasztalja a panaszt, melyért az emelkedő ösztrogén és a csökkenő progeszteronszint a felelős.

IR: az inzulinrezisztencia miatt egy sor kellemetlen tünet jelentkezhet: ilyen pl. a fokozott bélgázképződés is, melyet csak tovább ront, ha az érintett “bűnözik”.

Ösztrogéndominancia: a túl magas ösztrogénszint lassítja az emésztést, ami puffadáshoz, bélgörcsökhöz vezet. Ösztrogéndominancia kialakulhat, ha a kelleténél több az ösztrogén, de úgy is, ha a progeszteron mennyisége csökken le valamilyen oknál fogva (pl. perimenopauza).

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy alulműködés során az anyagcsere lényegesen lelassul, aminek következtében az ételek tovább tartózkodnak a belekben, székrekedés alakul ki, és az érintett ezért sokat szenved a szelek miatt- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Vessen véget a kellemetlenségnek

bélgázosság hormonok miattAmennyiben az embert gyakran kínozzák a szelek, sokszor nincs is kedve kimozdulnia otthonról és társaságba járnia, hiszen a probléma igen kellemetlen. Pedig az esetek többségében az állapot igenis kezelhető, csak utána kell járni, vajon mi is húzódik mögötte. Ehhez több dologra kell odafigyelni: az étkezésre, mozgásra (hiszen a mozgáshiány is kiválthatja), valamint érdemes szakembert is felkeresni, hiszen, ha valamilyen betegség okozza, úgy a probléma csakis a terápia hatására fog megszűnni.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Emésztési gondjaim vannak az édesítőszerektől- ez normális?

Együtt járhat a lisztérzékenység és a pajzsmirigy alulműködés

Jelek, melyek hormonzavarra utalhatnak

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt szakértő!Munkatárasimmal szedjük a Hoodia caps-t!Szeretnénk megkérdezni,tényleg igaz-e,hogy a pajzsmirigyet tönkre teszi?És hogy miért nem lehet gyógyszertárban kapni a capsulát ha ártalmatlan?Válaszát előre is köszönjük!

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Mielőtt pontos választ adok, pár kérdésem van:
Melyik Hoodia capszulát szedik?
Mekkkora testsúly, a haskörfogat, szed-e más étrendkiegészítőt, vagy gyógyszert?
Hölgyek szedik vagy férfiak is?
üdvözlettel
Bérczy doktornő

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Alapos, szerteágazó vizsgálatokkal sikerült problémáim okát kideríteni." 

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok