Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2019.05.03 Módosítva: 2019.05.07

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

Puffadás, fokozott gázképződés leggyakoribb oka

A puffadás igen gyakori panasznak számít, melyet legtöbbször a hüvelyesek és a K-betűs ételek fogyasztása után lehet tapasztalni. Ilyen esetben nem áll semmilyen kóros egészségügyi állapot a háttérben, csupán arról van szó, hogy ezen ételek lebontása során a bélben lévő baktériumok gázokat termelnek, illetve melléktermékként jelenhetnek meg.

Sokan tapasztalhatják tejtermékek fogyasztása után is, ám ekkor már laktózintolerancia esélye áll fenn, mivel ekkor hiányoznak a tejcukor lebontásához szükséges enzimek, ami puffadást okozhat.

Mind felnőtteknél, mind csecsemőknél okozhatja a problémát továbbá levegőnyelés is, melyet főleg a túlzott habzsolás vált ki.

Egészségügyi okok a fokozott gázképződés mögött

  • bélgázosság hormonzavar miattLaktózintolerancia , fruktózintolerancia
  • IBS
  • Szívbetegség
  • Hormonzavar
  • Felszívódási zavarok
  • Stressz
  • Gyógyszerek (pl.antibioikum)

 

Hormonzavar is okozhatja

Amennyiben gyakran kínozzák önt a szelek, azért a hormonjait is okolhatja, hiszen azok játéka is generálhatja a problémát.

Menstruáció: menstruáció előtt, a PMS tünetei közt sokan tapasztalnak haspuffadást, fokozott gázképződést. A nők nagy része tapasztalja a panaszt, melyért az emelkedő ösztrogén és a csökkenő progeszteronszint a felelős.

IR: az inzulinrezisztencia miatt egy sor kellemetlen tünet jelentkezhet: ilyen pl. a fokozott bélgázképződés is, melyet csak tovább ront, ha az érintett “bűnözik”.

Ösztrogéndominancia: a túl magas ösztrogénszint lassítja az emésztést, ami puffadáshoz, bélgörcsökhöz vezet. Ösztrogéndominancia kialakulhat, ha a kelleténél több az ösztrogén, de úgy is, ha a progeszteron mennyisége csökken le valamilyen oknál fogva (pl. perimenopauza).

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy alulműködés során az anyagcsere lényegesen lelassul, aminek következtében az ételek tovább tartózkodnak a belekben, székrekedés alakul ki, és az érintett ezért sokat szenved a szelek miatt- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Vessen véget a kellemetlenségnek

bélgázosság hormonok miattAmennyiben az embert gyakran kínozzák a szelek, sokszor nincs is kedve kimozdulnia otthonról és társaságba járnia, hiszen a probléma igen kellemetlen. Pedig az esetek többségében az állapot igenis kezelhető, csak utána kell járni, vajon mi is húzódik mögötte. Ehhez több dologra kell odafigyelni: az étkezésre, mozgásra (hiszen a mozgáshiány is kiválthatja), valamint érdemes szakembert is felkeresni, hiszen, ha valamilyen betegség okozza, úgy a probléma csakis a terápia hatására fog megszűnni.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Emésztési gondjaim vannak az édesítőszerektől- ez normális?

Együtt járhat a lisztérzékenység és a pajzsmirigy alulműködés

Jelek, melyek hormonzavarra utalhatnak

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Megemelkedett PTH szint (187,9 pg/mL), emelkedett kálcium (2,83 mmmol/l), valamint emelkedett alkalikus fosztatáz 145 (U/l), / D-vitamin: 104,9 mmmo/L/ értékeke miatt kerestem meg Önt. Béta-crosslaps és oszteokalcin valamint a TSH érték a ref.értékeken belül van,
Szeretnék minél előbb segítséget kapni, mert súlyos csontritkulásom van, amit lehet, hogy az emelkedett PTH szint okoz vagy hozzájárul.

Várom mielőbbi válaszát
Tisztelettel
Fridrich Andrea

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Fridrich Andrea!

A mellékpajzsmirigy teljeskörű kivizsgálása: pajzsmirigy -mellékpajzsmirigy Uh, szükség lehet speciális mellékpajzsmirigy scintigraphiára, azaz részletes, célzott endokrinológiai kivizsgálásra, mert ez alapján lehet oki terápiát adni, mely segítheti, hogy a csontritkulás lassuljon.
üdvözlettel Bérczy drnő

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon pontos

"Nagyon pontos, érhető válaszokat kapok a Doktornőtől, sokat javult az állapotom."

További vélemények

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA