Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2019.05.03 Módosítva: 2019.05.07

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

Puffadás, fokozott gázképződés leggyakoribb oka

A puffadás igen gyakori panasznak számít, melyet legtöbbször a hüvelyesek és a K-betűs ételek fogyasztása után lehet tapasztalni. Ilyen esetben nem áll semmilyen kóros egészségügyi állapot a háttérben, csupán arról van szó, hogy ezen ételek lebontása során a bélben lévő baktériumok gázokat termelnek, illetve melléktermékként jelenhetnek meg.

Sokan tapasztalhatják tejtermékek fogyasztása után is, ám ekkor már laktózintolerancia esélye áll fenn, mivel ekkor hiányoznak a tejcukor lebontásához szükséges enzimek, ami puffadást okozhat.

Mind felnőtteknél, mind csecsemőknél okozhatja a problémát továbbá levegőnyelés is, melyet főleg a túlzott habzsolás vált ki.

Egészségügyi okok a fokozott gázképződés mögött

  • bélgázosság hormonzavar miattLaktózintolerancia , fruktózintolerancia
  • IBS
  • Szívbetegség
  • Hormonzavar
  • Felszívódási zavarok
  • Stressz
  • Gyógyszerek (pl.antibioikum)

 

Hormonzavar is okozhatja

Amennyiben gyakran kínozzák önt a szelek, azért a hormonjait is okolhatja, hiszen azok játéka is generálhatja a problémát.

Menstruáció: menstruáció előtt, a PMS tünetei közt sokan tapasztalnak haspuffadást, fokozott gázképződést. A nők nagy része tapasztalja a panaszt, melyért az emelkedő ösztrogén és a csökkenő progeszteronszint a felelős.

IR: az inzulinrezisztencia miatt egy sor kellemetlen tünet jelentkezhet: ilyen pl. a fokozott bélgázképződés is, melyet csak tovább ront, ha az érintett “bűnözik”.

Ösztrogéndominancia: a túl magas ösztrogénszint lassítja az emésztést, ami puffadáshoz, bélgörcsökhöz vezet. Ösztrogéndominancia kialakulhat, ha a kelleténél több az ösztrogén, de úgy is, ha a progeszteron mennyisége csökken le valamilyen oknál fogva (pl. perimenopauza).

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy alulműködés során az anyagcsere lényegesen lelassul, aminek következtében az ételek tovább tartózkodnak a belekben, székrekedés alakul ki, és az érintett ezért sokat szenved a szelek miatt- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Vessen véget a kellemetlenségnek

bélgázosság hormonok miattAmennyiben az embert gyakran kínozzák a szelek, sokszor nincs is kedve kimozdulnia otthonról és társaságba járnia, hiszen a probléma igen kellemetlen. Pedig az esetek többségében az állapot igenis kezelhető, csak utána kell járni, vajon mi is húzódik mögötte. Ehhez több dologra kell odafigyelni: az étkezésre, mozgásra (hiszen a mozgáshiány is kiválthatja), valamint érdemes szakembert is felkeresni, hiszen, ha valamilyen betegség okozza, úgy a probléma csakis a terápia hatására fog megszűnni.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Emésztési gondjaim vannak az édesítőszerektől- ez normális?

Együtt járhat a lisztérzékenység és a pajzsmirigy alulműködés

Jelek, melyek hormonzavarra utalhatnak

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/ Úr!

Milyen táplálékkiegészítőket javasolna PCOS esetén? (Fő tünet a szőrösödés, pattanások, menstruáció előtti barnázás).

Most metformint szedek, és D3 vitamint. Ezen kívül diétázom, és mozgok.

(TSH-m 3 volt, erre 25 mikrogramm tiroxint kaptam. Anti-TPO, T4, T3 normális volt.)
Sovány vagyok.

Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A kiegészítő terápia beállítása épp úgy igényli a személyes konzultációt, mint a gyógyszerek megállapítása.
Ennek lényege, hogy csakis az ön alkatának, mely pontosítása csak személyesen történhet , szükség van az étrendkiegészítők esetén is.
Megfelelő oki terápiát az étrendkiegészítőkkel is így tesszük.
remélem el tud jönni a rendelésemre.
Van optimális megoldás
Üdvözlettel:
dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett

"Ismételten maximálisan elégedett vagyok az intézet és a doktornő munkájával. Bérczy doktornő mindent elmagyaráz, a kérdéseimre érthető, pontos válaszokat kapok."  

További vélemények

Hírek

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA