A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2022.11.25

A szerotonin, vagyis az „örömhormon” hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa az összefüggésekről beszélt. 

A menopauza és több műszak is csökkenti a szerotonin szintjét

A menstruációs problémák és a menopauza is okozhat szerotonin hiányt. Számos kutatás született már e témában, amelyek meglehetősen szerteágazóak. Kiderült például, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ráadásul „kívánóssá” is tesz, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Vagyis a menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze. Egy argentin kutatásból az is kiderül, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak is alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik hagyományosan, nappal dolgoznak. Ez pedig jelentősen növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét.
A szerotonin csökkenésének jele lehet a túlzott evés, a nassolás is, hiszen a szénhidrátbevitel csak rövid ideig képes emelni a szerotonin szintjét. Vagyis akár az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, lehangoltság is okozhatnak plusz kilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

Így növelhető a szerotonin szintje

Tünetek esetén első lépés az endokrinológiai vizsgálat.E téren is bebizonyosodott, milyen óriási jelentősége van a fizikai aktivitásnak. Ugyanis az edzés is egyfajta stressz a test számára, amelyhez azonban – megfelelő és rendszeres gyakorlás mellett – a szervezet alkalmazkodni kezd és növeli a stresszválaszban résztvevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is. Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, amelyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést okoznak. A napfény is kifejezetten javítja a hangulatot, hiszen optimális szintre hozza a szerotoninszintet. Így a déli órák kivételével érdemes minél több időt a szabadban tölteni.
- Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5 és a B6-vitamin. A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, és egyes kutatások szerint a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotonin szintézishez. Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya közt is. Ezért fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek, például az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő, mivel gátolják a folsav felszívódását – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa. - A kockázatos öndiagnózis helyett azonban minden szokatlan tünet – így ok nélküli lehangoltság, szorongás, testsúlyváltozás, koncentrációs zavarok, kimerültség - esetén ajánlatos endokrinológushoz fordulni, csak így derülhet fény a problémáink pontos okára, és kezdődhet el a hatékony kezelés! 

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Endokrinközpont!

2011. január 9-én ambuláns műtéttel 2 naevust távolítottak el rólam. Leletem negatív lett.
Három nappal később allergiaszerű tünetek jelentkeztek bőrömön testszerte. (nagy, viszkető foltok mindig máshol, viszkető fejbőr, napi szinten, minden nap változó napszakokban) Lidocainnal érzéstelenítettek. Mivel nem a műtét helyén, és nem azonnal jelentkeztek a tünetek, valószínüleg nem az érzéstelenítő okozta. Mivel a tünetek mai napig fennállnak napi rendszerességgel (kisebb, ritkább foltok megjelenése, ezzel párhuzamosan kellemetlen rosszúllétek - főleg fejbőrviszketés, fejzsongás, mellkasban és a gégében szorító érzés, néhány napja elkezdtem köhécselni és az orromat is a megszokotthoz képest kissé sűrűbben fújni), elmentem jónéhány vizsgálatra góckutatás céljából. Eddig bőrgyógyászat, nőgyógyászat, fogászat, gégészet, pajzsmirigy ultrahang: negatív eredmények. Hátravan még: hasi ultrahang, parazita vizsgálat (székletből), Helicobacter kilégzési-teszt, LTT - Lidocain-adrenalinra, Ibuprofénre és Paracetamolra.
Az allergológiai laboreredményem 2 hét múlva lesz meg. (eddig semmire nem voltam allergiás)
A teljes vérkép és vizelet laboreredményeim a következők: WBC (Fehérvérsejt): 11,04 (4,3-10,8), Koleszterin: 5,95 (2-5), T3 (szabad): 8,63 (2,5-6,3). A többi érték mind normál tartományban volt.
Még 1 fontos dolog: anyajegy műtétem után néhány nappal megjelent nálunk egy idegen, kissé betegnek tűnő macska. (csipás, orrfolyós) Finoman kitessékeltem a kezemmel, hisz nem állt szándékomban őt bántani.
Kérdésem a fent leírtakkal kapcsolatban a következő: elképzelhető-e, hogy valamilyen féregbetegséget kaptam el a cicától?
Hiszen eddig minden leletem negatív, mégsem érzem jól magam, ami egyébként nem jellemző rám. Egészséges életmódot élek, nincsenek káros szenvedélyeim, csak a szmog és stressz tudnak befolyásolni.
Várom válaszukat.

Köszönettel: Kata

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Igen a cicától lehet kapni betegséget. A vizsgálatok helyes irénybanzajlanak. meg lesz az eredmény
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Messzemenően kimagasló

"Bérczy Doktornő hozzáállása, szakértelme kedvessége,messzemenően kimagasló. Valamint a kedves fogadtatás,segitőkészség. További sikeres munkát!"

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok