A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2020.07.21 Módosítva: 2020.07.29

A szerotonin, vagyis az „örömhormon” hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont szakorvosa az összefüggésekről beszélt. 

A menopauza és több műszak is csökkenti a szerotonin szintjét

A menstruációs problémák és a menopauza is okozhat szerotonin hiányt. Számos kutatás született már e témában, amelyek meglehetősen szerteágazóak. Kiderült például, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ráadásul „kívánóssá” is tesz, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Vagyis a menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze. Egy argentin kutatásból az is kiderül, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak is alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik hagyományosan, nappal dolgoznak. Ez pedig jelentősen növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét.
A szerotonin csökkenésének jele lehet a túlzott evés, a nassolás is, hiszen a szénhidrátbevitel csak rövid ideig képes emelni a szerotonin szintjét. Vagyis akár az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, lehangoltság is okozhatnak plusz kilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

Így növelhető a szerotonin szintje

Tünetek esetén első lépés az endokrinológiai vizsgálat.E téren is bebizonyosodott, milyen óriási jelentősége van a fizikai aktivitásnak. Ugyanis az edzés is egyfajta stressz a test számára, amelyhez azonban – megfelelő és rendszeres gyakorlás mellett – a szervezet alkalmazkodni kezd és növeli a stresszválaszban résztvevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is. Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, amelyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést okoznak. A napfény is kifejezetten javítja a hangulatot, hiszen optimális szintre hozza a szerotoninszintet. Így a déli órák kivételével érdemes minél több időt a szabadban tölteni.
- Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5 és a B6-vitamin. A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, és egyes kutatások szerint a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotonin szintézishez. Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya közt is. Ezért fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek, például az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő, mivel gátolják a folsav felszívódását – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. - A kockázatos öndiagnózis helyett azonban minden szokatlan tünet – így ok nélküli lehangoltság, szorongás, testsúlyváltozás, koncentrációs zavarok, kimerültség - esetén ajánlatos endokrinológushoz fordulni, csak így derülhet fény a problémáink pontos okára, és kezdődhet el a hatékony kezelés! 

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr!

Nem tudom, hogy foglalkozik e Ön e panaszok kapcsán a felmerülő kérdésekkel?
Ha nem akkor előre is elnézést, de már nem tudom, hogy hova, vagy kinek írjak a kérdéseimet a panaszaim kapcsán.

Nagy kérdőjelek vannak előttem.
A panaszaim a menstruációmmal kapcsolatosak, 2006-ban volt az első alkalom, ekkor még minden rendben folyt.
Viszont 2010-ben elkezdődött egy olyan fura esemény sorozat, amit most ki kell vizsgáltatni, ugyanis 3 havonta nem jött meg a ciklus, kimaradt.. Nem egymást követő hónapokról van szó, hanem pl: február/május/szeptember.
S ez a folyamat folytatódott a mai napig, viszont a 2017-ben feb./ápr./jún./szep.-ben nem jött meg, sőt október 16 óta nincs menstruációm, és már 2018. 02. 05 - e van.

Ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni, így a háziorvosom elküldött az 1-es belklinikára endokrinológushoz.

24 éves vagyok, s azt is tudni kell, hogy még nem volt nemi kapcsolatom.

Az a kérdésem, hogy biztos, hogy hormonális bajom lehet?

Előre is köszönöm válaszát, és elnézését kérem ha nem ide illő a problémám.

Tisztelettel: Dancs Ágnes.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Dancs Ágnes!

Megtisztelt kérdésével.
A leirtak felvetik, hogy a menstráció hormonális szabályozásának egyensúlya felborult.
Jó, hogy endokrinológiai kivizsgálása ez irányban elindul, és megfelelő segítséget megkapja.
üdvözlettel Bérczy drnő

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Problémáimra sikeres terápiát állított föl

"Visszajáró betegként bizalommal fordulhatok a Doktornőhöz. Problémáimra sikeres terápiát állított föl. Stílusa, hangneme velem megfelelő. Elégedett vagyok vele."

További vélemények

Hírek

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa arról beszélt, milyen állapotok okozhatják ezt a tünetet és mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

További részletek
Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA