Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.11.28 10:13

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

Online Bejelentkezés

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

A plusz kilók elsődleges oka igen egyszerű: több az energiabevitel, mint a felhasználás: vagyis túl nagy a kalóriabevitel, melyet a kevés mozgás már nem kompenzál.  Ez azonban egy igen leegyszerűsített megközelítés, hiszen számos tényező árnyalja a folyamatot, pl. a hormonális állapot.  A túlsúly fellépése tehát egy igen komplex probléma, amely mögött számos ok áll. Az olyan hormonzavarok, mint pl. a pajzsmirigy alulműködés, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, az ösztrogéndominancia vagy a mellékvese zavara igen könnyen vezethet ahhoz, hogy többet mutat a mérleg nyelve a kelleténél. Ám érdemes tudni, hogy ezek közül több is a helytelen életmód következménye, annak ellenére, hogy vannak köztük autoimmun eredetűek is (pl. a pajzsmirigy alulműködést okozó Hashimoto betegség).

A zsírszövet endokrin szerepe 

A zsírszövet nem csupán az energiatárolásért felel, hanem egy endokrin szerv is egyben, vagyis több hormont választ el és juttat a keringésbe- ezek az ún. adipocitokinek, melyeknek kutatások szerint nagy szerepük van az elhízás kialakulásában, mivel ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a glükóz, a koleszterin és a nemi hormonok metabolizmusának szabályozásában. Ilyenek anyag többek között a leptin és az adiponektin is. Ez utóbbi például javítja a szervezet inzulinérzékenységét (így segít megvédeni a 2-es típusú cukorbetegség ellen), a leptin pedig szabályozza az éhségérzetet azáltal, hogy biztosítja a jóllakottság érzését, így hozzájárul a megfelelő energiaegyensúlyhoz. Ha a BMI magas – vagyis az illető elhízott-, akkor túl sok leptin kerül a vérbe. Ez egy idő után a hormonnal szembeni érzékenység hiányát okozza (leptin rezisztencia).  Emiatt az illető többet eszik, mint amennyire szüksége lenne. 

Ördögi kör 

túlsúly és hormonokLátható tehát, hogy a túl sok zsírszövet már eleve kialakít egy nem optimális állapotot, melyet a tovább ront a zsírszövet által termelt hormonok zavara is. Vagyis ez egyfajta spirált hoz létre, melybe újabb és újabb endokrin problémák csatlakozhatnak. Hiszen a hormonrendszer tagjai egy egymással szoros kapcsolatban álló, mindenre reagáló rendszer, így, ha valahol zavar keletkezik, úgy dominószerűen borul sok egyéb más rész is. Probléma lép fel a szénhidrát- anyagcserében (IR, cukorbetegség), a nemi hormonok szintéziségben, a pajzsmirigy működésében stb.  

“Itt érdemes megemlíteni az ösztrogén és a zsírszövet kapcsolatát is. A zsírszövet ugyanis ösztrogént is termel és tárol, ami pedig hozzájárul a zsírraktárak növekedéséhez. Éppen ezért fordul elő gyakrabban ösztrogéndominancia azoknál, akiknek magasabb a BMI-jük, ami pedig még tovább ront az ösztrogéndominancián”- magyarázza Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.  

Mit lehet tenni? 

Ahogy látható, nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy a hormonzavar okozza a túlsúlyt vagy inkább fordítva, hiszen egymásra ható, igen komplex folyamatokról van szó. Éppen ezért a megoldás is összetett, nem elég csupán bevenni hormonzavarra napi egy tablettát és várni, hogy kússzanak le a kilók. Ilyenkor elengedhetetlen az életmódterápia is, hiszen ahogy csökken a zsírmennyiség, úgy javul a hormonális állapot is. Ezt természetesen gyógyszeresen meg lehet támogatni (sőt, bizonyos esetekben kell is), ám ha a kezelésnek csupán az egyik részét alkalmazzuk, úgy nem lehet elérni a kívánt hatást!  

Mi kell ahhoz, hogy kikerüljünk a túlsúly-hormonzavar ördögi köréből? 

  • Megfelelő életmód követése (diéta, mozgás) 

  • Gyógyszeres kezelés (indokolt esetben) 

  • Megfelelő D-vitamin ellátottság 

  • Kellő stresszkezelés elsajátítása 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

A Doktor úr végtelen türelemmel hallgatta végig a tüneteimet, végre pozitívan csalódtam egy endokrin orvosban. :) Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK