Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2023.11.28

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

A plusz kilók elsődleges oka igen egyszerű: több az energiabevitel, mint a felhasználás: vagyis túl nagy a kalóriabevitel, melyet a kevés mozgás már nem kompenzál.  Ez azonban egy igen leegyszerűsített megközelítés, hiszen számos tényező árnyalja a folyamatot, pl. a hormonális állapot.  A túlsúly fellépése tehát egy igen komplex probléma, amely mögött számos ok áll. Az olyan hormonzavarok, mint pl. a pajzsmirigy alulműködés, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, az ösztrogéndominancia vagy a mellékvese zavara igen könnyen vezethet ahhoz, hogy többet mutat a mérleg nyelve a kelleténél. Ám érdemes tudni, hogy ezek közül több is a helytelen életmód következménye, annak ellenére, hogy vannak köztük autoimmun eredetűek is (pl. a pajzsmirigy alulműködést okozó Hashimoto betegség).

A zsírszövet endokrin szerepe 

A zsírszövet nem csupán az energiatárolásért felel, hanem egy endokrin szerv is egyben, vagyis több hormont választ el és juttat a keringésbe- ezek az ún. adipocitokinek, melyeknek kutatások szerint nagy szerepük van az elhízás kialakulásában, mivel ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a glükóz, a koleszterin és a nemi hormonok metabolizmusának szabályozásában. Ilyenek anyag többek között a leptin és az adiponektin is. Ez utóbbi például javítja a szervezet inzulinérzékenységét (így segít megvédeni a 2-es típusú cukorbetegség ellen), a leptin pedig szabályozza az éhségérzetet azáltal, hogy biztosítja a jóllakottság érzését, így hozzájárul a megfelelő energiaegyensúlyhoz. Ha a BMI magas – vagyis az illető elhízott-, akkor túl sok leptin kerül a vérbe. Ez egy idő után a hormonnal szembeni érzékenység hiányát okozza (leptin rezisztencia).  Emiatt az illető többet eszik, mint amennyire szüksége lenne. 

Ördögi kör 

túlsúly és hormonokLátható tehát, hogy a túl sok zsírszövet már eleve kialakít egy nem optimális állapotot, melyet a tovább ront a zsírszövet által termelt hormonok zavara is. Vagyis ez egyfajta spirált hoz létre, melybe újabb és újabb endokrin problémák csatlakozhatnak. Hiszen a hormonrendszer tagjai egy egymással szoros kapcsolatban álló, mindenre reagáló rendszer, így, ha valahol zavar keletkezik, úgy dominószerűen borul sok egyéb más rész is. Probléma lép fel a szénhidrát- anyagcserében (IR, cukorbetegség), a nemi hormonok szintéziségben, a pajzsmirigy működésében stb.  

“Itt érdemes megemlíteni az ösztrogén és a zsírszövet kapcsolatát is. A zsírszövet ugyanis ösztrogént is termel és tárol, ami pedig hozzájárul a zsírraktárak növekedéséhez. Éppen ezért fordul elő gyakrabban ösztrogéndominancia azoknál, akiknek magasabb a BMI-jük, ami pedig még tovább ront az ösztrogéndominancián”- magyarázza Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.  

Mit lehet tenni? 

Ahogy látható, nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy a hormonzavar okozza a túlsúlyt vagy inkább fordítva, hiszen egymásra ható, igen komplex folyamatokról van szó. Éppen ezért a megoldás is összetett, nem elég csupán bevenni hormonzavarra napi egy tablettát és várni, hogy kússzanak le a kilók. Ilyenkor elengedhetetlen az életmódterápia is, hiszen ahogy csökken a zsírmennyiség, úgy javul a hormonális állapot is. Ezt természetesen gyógyszeresen meg lehet támogatni (sőt, bizonyos esetekben kell is), ám ha a kezelésnek csupán az egyik részét alkalmazzuk, úgy nem lehet elérni a kívánt hatást!  

Mi kell ahhoz, hogy kikerüljünk a túlsúly-hormonzavar ördögi köréből? 

  • Megfelelő életmód követése (diéta, mozgás) 

  • Gyógyszeres kezelés (indokolt esetben) 

  • Megfelelő D-vitamin ellátottság 

  • Kellő stresszkezelés elsajátítása 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató

Magas szaktudás, megnyugtató problémakezelés
Kedvesen fogadott a doktor úr. Minden kérdésemre teljeskörű, megnyugtató választ kaptam. Kontrollvizsgálatra biztosan hozzá jövök.

További vélemények

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok