Reverz T3- ezért lehetnek panaszai normál TSH mellett is

Reverz T3- ezért lehetnek panaszai normál TSH mellett is

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2019.08.13 Módosítva: 2019.08.13

Nagyon gyakori problémának számít, hogy valaki pajzsmirigy alulműködésre jellemző tüneteket tapasztal (menstruációs zavarok, hízás, székrekedés), ám a TSH, T3, T4 eredményei ezt nem igazolják. Ilyen esetekben célszerű ellenőriztetni az ún. reverz T3 (rT3) szintjét is. Hogy miért, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa magyarázza el.

Mi is az a T3?

A T3 a pajzsmirigyhormonok egyike, mely teljes nevén trijód-tironin, míg a T4 a tetrajód- tironin (tiroxin). Mivel a T4 egy inaktív hormon, ezért jód segítségével T3-má kell alakulnia. A T3-ból jóval kevesebb kering a vérben, ráadásul rövidebb élettartamú is a T4-hez képest, ám ez az aktív hormon.

reverz t3A TSH mellett (ami a pajzsmirigy-stimuláló hormon) vérvétel során ezeknek a hormonoknak a szintjét is szokás ellenőrizni a biztosabb és pontosabb diagnózis céljából. Mind a T3 és a T4 szerepe többek között az anyagcserefolyamatok szabályozása, a növekedés, a fehérjeszintézis, idegrendszer fejlődése és működtetése, a kalcium anyagcsere szabályozása, vagyis igen sok mindenre hatással vannak a szervezet működésében- így nem csoda, hogy a pajzsmirigy hormontermelési zavarai igen változatos tünetekben jelentkezhetnek.

FT3 3.1 - 6.8 pmol/l

FT4 12 – 22 pmol/l

 

Reverz T3 szindróma

A reverz T3 (rT3) ugyanúgy a T4-ből keletkezik, csak hibásan. Az rT3 lényegében egy inaktív hormon, ám képes a T3-hoz kötődni- viszont ekkor az aktív T3 nem képes beépülni a sejtekbe, mivel az rT3 elfoglalja a T3 kötődési helyeit.

rT3, Tsh, t3Alapesetben is termelődik belőle kis mennyiség, baj akkor van, ha szintje megugrik, ha több keletkezik belőle, mint amennyi T3 van. Mivel ekkor a sejtek nem kapják meg a számukra szükséges aktív hormont, hiány alakul ki és pajzsmirigy alulműködés tünetei lépnek fel- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy az emelkedett reverz T3 esetén fontos ellenőrizni a szervezet a szelén, D-vitamin ellátottságát, tájékozódni nincsen-e inzulinrezisztencia jelen, de akár máj-és vesebetegségben is előfordulhat a probléma.

Ezért fontos a vizsgálata

A rT3 szintjét sok helyen nem vizsgálják, pedig fontos lenne, mivel könnyen megeshet, hogy a TSH, T3, T4 szintje a normál tartományon belül mozog, így ezek alapján nem lehet kijelenteni, hogy az illető pajzsmirigybeteg. Pedig, ha fény derülne a reverz T3 magas mennyiségére, úgy rá lehetne jönni arra, hogy miért is tapasztal az illető alulműködésre jellemző tüneteket (mert az aktív T3 nem képes beépülni).

Szerencsére, ha kiderül a probléma, ugyanúgy gyógyszeres terápiával (T3 hormon pótlásával) könnyen orvosolható.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Megemelkedett PTH szint (187,9 pg/mL), emelkedett kálcium (2,83 mmmol/l), valamint emelkedett alkalikus fosztatáz 145 (U/l), / D-vitamin: 104,9 mmmo/L/ értékeke miatt kerestem meg Önt. Béta-crosslaps és oszteokalcin valamint a TSH érték a ref.értékeken belül van,
Szeretnék minél előbb segítséget kapni, mert súlyos csontritkulásom van, amit lehet, hogy az emelkedett PTH szint okoz vagy hozzájárul.

Várom mielőbbi válaszát
Tisztelettel
Fridrich Andrea

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Fridrich Andrea!

A mellékpajzsmirigy teljeskörű kivizsgálása: pajzsmirigy -mellékpajzsmirigy Uh, szükség lehet speciális mellékpajzsmirigy scintigraphiára, azaz részletes, célzott endokrinológiai kivizsgálásra, mert ez alapján lehet oki terápiát adni, mely segítheti, hogy a csontritkulás lassuljon.
üdvözlettel Bérczy drnő

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden szavamat meghallgatja

"A doktornő minden szavamat meghallgatja, alaposan foglalkozik a helyzetemmel, tüneteimmel, nem érzem úgy, hogy futószalagon ülnék. Nyitott a gyógyszeres kezelés mellet az alternatív kiegészítésekben, életmód változtatásban is, amit nagyon fontosnak tartok."

További vélemények

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA