Reverz T3- ezért lehetnek panaszai normál TSH mellett is

Reverz T3- ezért lehetnek panaszai normál TSH mellett is

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.08.13

Nagyon gyakori problémának számít, hogy valaki pajzsmirigy alulműködésre jellemző tüneteket tapasztal (menstruációs zavarok, hízás, székrekedés), ám a TSH, T3, T4 eredményei ezt nem igazolják. Ilyen esetekben célszerű ellenőriztetni az ún. reverz T3 (rT3) szintjét is. Hogy miért, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa magyarázza el.

Mi is az a T3?

A T3 a pajzsmirigyhormonok egyike, mely teljes nevén trijód-tironin, míg a T4 a tetrajód- tironin (tiroxin). Mivel a T4 egy inaktív hormon, ezért jód segítségével T3-má kell alakulnia. A T3-ból jóval kevesebb kering a vérben, ráadásul rövidebb élettartamú is a T4-hez képest, ám ez az aktív hormon.

reverz t3A TSH mellett (ami a pajzsmirigy-stimuláló hormon) vérvétel során ezeknek a hormonoknak a szintjét is szokás ellenőrizni a biztosabb és pontosabb diagnózis céljából. Mind a T3 és a T4 szerepe többek között az anyagcserefolyamatok szabályozása, a növekedés, a fehérjeszintézis, idegrendszer fejlődése és működtetése, a kalcium anyagcsere szabályozása, vagyis igen sok mindenre hatással vannak a szervezet működésében- így nem csoda, hogy a pajzsmirigy hormontermelési zavarai igen változatos tünetekben jelentkezhetnek.

FT3 3.1 - 6.8 pmol/l

FT4 12 – 22 pmol/l

 

Reverz T3 szindróma

A reverz T3 (rT3) ugyanúgy a T4-ből keletkezik, csak hibásan. Az rT3 lényegében egy inaktív hormon, ám képes a T3-hoz kötődni- viszont ekkor az aktív T3 nem képes beépülni a sejtekbe, mivel az rT3 elfoglalja a T3 kötődési helyeit.

rT3, Tsh, t3Alapesetben is termelődik belőle kis mennyiség, baj akkor van, ha szintje megugrik, ha több keletkezik belőle, mint amennyi T3 van. Mivel ekkor a sejtek nem kapják meg a számukra szükséges aktív hormont, hiány alakul ki és pajzsmirigy alulműködés tünetei lépnek fel- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy az emelkedett reverz T3 esetén fontos ellenőrizni a szervezet a szelén, D-vitamin ellátottságát, tájékozódni nincsen-e inzulinrezisztencia jelen, de akár máj-és vesebetegségben is előfordulhat a probléma.

Ezért fontos a vizsgálata

A rT3 szintjét sok helyen nem vizsgálják, pedig fontos lenne, mivel könnyen megeshet, hogy a TSH, T3, T4 szintje a normál tartományon belül mozog, így ezek alapján nem lehet kijelenteni, hogy az illető pajzsmirigybeteg. Pedig, ha fény derülne a reverz T3 magas mennyiségére, úgy rá lehetne jönni arra, hogy miért is tapasztal az illető alulműködésre jellemző tüneteket (mert az aktív T3 nem képes beépülni).

Szerencsére, ha kiderül a probléma, ugyanúgy gyógyszeres terápiával (T3 hormon pótlásával) könnyen orvosolható.

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!

Lassan 1 hónapja diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy-túlműködést. A pontos számadatokat nem tudom, csak a TSH értékemet, ami 0,0007 volt..
A panaszaim amikkel orvoshoz fordultam a következők voltak: -rendkívül erősen vert a szívem, néha úgy éreztem félrever, és abban a pillanatban rosszul voltam, -több este sem aludtam, mert állandóan csak izegtem-mozogtam a gyors szívverés miatt, -idegesebb voltam. Fogyás egyáltalán nem volt tapasztalható nálam. Sokat ettem, napi 1-2-szer mentem el wc-re, de nem adtam le a súlyomból. Semmi más jellegzetes pajzsmirigy-problémám nem volt. Viszont jelenleg 25 napja Metothryrint szedek (2x1-et), kezdetben jobban éreztem magam tőle, viszont most napok óta megint jobban ver a szívem, és ismét múlt éjjel nem tudtam aludni, és egyszer \"félrevert\" ismét a szívem. A kérdésem az lenne, hogy vajon mitől lehet ez? Lehetséges, hogy még teljesen nem hat a Metothyrin? Egyáltalán mennyi idő alatt kezd el hatni, mert ezt sehol más fórumon nem olvastam sajnos... És végül, hogy a Metothyrin mellé nem kellett volna kapnom pulzuscsökkentőt, vagy szívnyugtatót, vagy remegés csökkentőt (azt elfelejtettem, hogy nem folyamatosan de sokszor remegek, amolyan belső remegés-féle, néha jobban, néha kevésbé, de múlt éjjel óta nagyon.). Hétfőn megyek izotópos vizsgálatra, utána vissza a háziorvoshoz, irassak fel Ön szerint valami gyógyszert a szívre?? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel!

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Fontos lenne tudni, hogy a Ft3, Ft4 hormonszintek milyenek voltak az alacsony TSH érték mellett.
A Methothyrinnek már hatni kellene ennyi idő alatt, vagy a dózisa nem megfelelő.
A szívritmus problémára kaphat gyóygszert a háziorvostól.
A pajzsmirigy túlműködés kezelését hatékonnyá teszi, a pontos oki diagnózis , ehhez személyes konzultáció szükséges.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Értékes tanácsok

"Bérczy Judit főorvosnő érthetően és alaposan kiértékelte a leleteimet. Minden kérdésemre nagyon kedvesen és kielégítően válaszolt. Értékes tanácsokat kaptam és biztos útmutatást."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK