Reverz T3- ezért lehetnek panaszai normál TSH mellett is

Reverz T3- ezért lehetnek panaszai normál TSH mellett is

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.08.13

Nagyon gyakori problémának számít, hogy valaki pajzsmirigy alulműködésre jellemző tüneteket tapasztal (menstruációs zavarok, hízás, székrekedés), ám a TSH, T3, T4 eredményei ezt nem igazolják. Ilyen esetekben célszerű ellenőriztetni az ún. reverz T3 (rT3) szintjét is. Hogy miért, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa magyarázza el.

Mi is az a T3?

A T3 a pajzsmirigyhormonok egyike, mely teljes nevén trijód-tironin, míg a T4 a tetrajód- tironin (tiroxin). Mivel a T4 egy inaktív hormon, ezért jód segítségével T3-má kell alakulnia. A T3-ból jóval kevesebb kering a vérben, ráadásul rövidebb élettartamú is a T4-hez képest, ám ez az aktív hormon.

reverz t3A TSH mellett (ami a pajzsmirigy-stimuláló hormon) vérvétel során ezeknek a hormonoknak a szintjét is szokás ellenőrizni a biztosabb és pontosabb diagnózis céljából. Mind a T3 és a T4 szerepe többek között az anyagcserefolyamatok szabályozása, a növekedés, a fehérjeszintézis, idegrendszer fejlődése és működtetése, a kalcium anyagcsere szabályozása, vagyis igen sok mindenre hatással vannak a szervezet működésében- így nem csoda, hogy a pajzsmirigy hormontermelési zavarai igen változatos tünetekben jelentkezhetnek.

FT3 3.1 - 6.8 pmol/l

FT4 12 – 22 pmol/l

 

Reverz T3 szindróma

A reverz T3 (rT3) ugyanúgy a T4-ből keletkezik, csak hibásan. Az rT3 lényegében egy inaktív hormon, ám képes a T3-hoz kötődni- viszont ekkor az aktív T3 nem képes beépülni a sejtekbe, mivel az rT3 elfoglalja a T3 kötődési helyeit.

rT3, Tsh, t3Alapesetben is termelődik belőle kis mennyiség, baj akkor van, ha szintje megugrik, ha több keletkezik belőle, mint amennyi T3 van. Mivel ekkor a sejtek nem kapják meg a számukra szükséges aktív hormont, hiány alakul ki és pajzsmirigy alulműködés tünetei lépnek fel- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy az emelkedett reverz T3 esetén fontos ellenőrizni a szervezet a szelén, D-vitamin ellátottságát, tájékozódni nincsen-e inzulinrezisztencia jelen, de akár máj-és vesebetegségben is előfordulhat a probléma.

Ezért fontos a vizsgálata

A rT3 szintjét sok helyen nem vizsgálják, pedig fontos lenne, mivel könnyen megeshet, hogy a TSH, T3, T4 szintje a normál tartományon belül mozog, így ezek alapján nem lehet kijelenteni, hogy az illető pajzsmirigybeteg. Pedig, ha fény derülne a reverz T3 magas mennyiségére, úgy rá lehetne jönni arra, hogy miért is tapasztal az illető alulműködésre jellemző tüneteket (mert az aktív T3 nem képes beépülni).

Szerencsére, ha kiderül a probléma, ugyanúgy gyógyszeres terápiával (T3 hormon pótlásával) könnyen orvosolható.

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • elhízás kezelése
  • meddőség
  • mellékvese betegségek
  • holisztikus szemléletű gyógyítás 

   

  Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

   

  Rendelés helye: Széna tér

  Telefonszám: +36 30 141 4242 

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Inzulinrezisztens vagyok, a dieta es a sport melle szeretnek vmi taplalekkiegesztitöt szedni, az interneten talaltam ra erre: WTN myo-inozitol komplex. Sokan dicserik, többek között azert is mert elösegitette h a kisbaba megfoganjon. En viszont nem szeretnek meg gyereket, fogamzasgatlot szedek. Az lenne a kerdesem h annak befolyasolja-e a hatasat, vagy lehet szedni vele együtt es nem kell felni a teherbeesestöl?
Köszönettel,
Eszter

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Eszter!

A WTN-es termék jó, de nem csökkenti a fogamzásgátló hatását, nyugodtan szedheti együüt vele.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvárásomnak tökéletesen megfelelt

"Számomra a legfontosabb a megnyugtatás volt és olyan kezelési mód , ami nemcsak gyógyszerbôl àll. Mindkét elvárásomnak tökéletesen megfelelt.Szívesen ajánlom ismerôseimnek!" 

További vélemények

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok