Mit mutat meg a pajzsmirigy ellenes antitest?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ellenes antitest?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2018.12.20

Pajzsmirigy alul-és túlműködés, Hashimoto-betegség, Grawes-Basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás. Csak néhány rendellenesség, amelyeknek közük van az antithyreoidea antitestekhez. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát kérdeztük.

 

Pajzsmirigy tünetek jelentkezésekor legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a vérvétel, amelyből megállapítható a vérben lévő pajzsmirigy hormonok mennyisége, illetve a TSH-szint.

  • TSH (agyalapi mirigy hormon)
  • pajzsmirigyhormonok: trijódthyronin (T3), tiroxin (T4)

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont főorvosa elmondta: megnagyobbodott pajzsmirigy vagy pajzsmirigy működési zavarra utaló gyanú esetén további diagnosztikát vethet be a szakorvos, valamint szükség esetén ultrahanggal is megvizsgálja a pajzsmirigyet a szerv megnagyobbodása, esetleg sorvadása, illetve göbök, gyulladás jelenléte után kutatva.

A pajzsmirigy ellenes antitestek (anti-TPO, TgAb, TRAb)

pajzsmirigy, antithyreoidea antitestek, hashimoto-betegség, grawes-basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás, diagnosztika, dr. bérczy judit, endokrinközpontA pajzsmirigy egyes molekulái ellen termelt antitestek (antithyreoidea antitestek) jelenlétét és azok mennyiségét mutatják ki a speciális vizsgálattal. Amennyiben a TSH értéke a referenciatartományon kívül esik, és felmerül a pajzsmirigy alul-vagy túlműködés gyanúja, az oki diagnózis felállítása miatt kérik ezt a vizsgálatot, ezen kívül az autoimmun eredetű pajzsmirigy betegség diagnózisához is alapvető segítséget nyújt. Javasolt a megnagyobbodott pajzsmirigy, azaz a strúma hátterében álló okok (Basedow-kór, daganat, pajzsmirigy-gyulladás) kiderítésére is.

Vizsgált antitestek:

  1. Thyreoidea peroxidase antitest (anti-TPO vagy ATPO)
  2. Thyreoglobulin antitest (TgAb)
  3. Thyreoidea stimuláló hormon receptor antitest (TRAb)

Terhesség idején nagyon fontos!

Különösen fontos ezeknek az antitesteknek a meghatározása várandósság idején, amennyiben a kismama ismert autoimmun pajzsmirigy betegségben (pl. Hashimoto thyreoditis, Basedow-kór) szenved, vagy gyanú merül fel pajzsmirigy érintettségre, akkor javasolt az antitest vizsgálat a terhesség korai és késői szakaszában.

Pajzsmirigy alul-vagy túlműködés kezelése rendszerint gyógyszeresen történik, szükség lehet jódizotópos terápiára, valamint akár műtétre is az állapottól függően. Dr. Bérczy Judit főorvosnő holisztikus szemlélettel kezeli a pácienseit, ami azt jelenti, hogy az egész embert nézi, nem csupán a tünetekre koncentrál, hanem a kiváltó okokat kutatja. A pontosabb diagnózis, a hatékonyabb terápia érdekében fontos ezek a komplex vizsgálatok.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Van egy 16 éves lányom, akinél az alábbi tüneteket tapasztaljuk:
kevés súlytöbblet a hasi tájékon
szőrszálak megjelenése a hason
vékonyszálú haj
pattanások
száraz bőr
fájdalmas menstruáció (rendszertelen)

Candidára gyanakodtam, ezért nem eszik pár hónapja édességet, nem iszik semmi cukrosat,de felmerült bennem estleges hormonműködési probléma.

Ön tudná fogadni a lányomat?

Jelenleg semmilyen leletünk nincs.

Köszönöm a segítségét.

Flóra


Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Flóra!
Szívesen fogadom a kislányával a rendelésemen.
Van jó megoldás a gyógyulás útján.
A rendelésemre kérjenek időpontot .
Üdvözlettel
Dr. Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Biztonságot keltő

"A hagyományos medicinával ellentétben nem a félelemkeltésen alapult a konzultáció. Körültekintő és biztonságot keltő volt a doktornő véleménye."

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok