Mit mutat meg a pajzsmirigy ellenes antitest?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ellenes antitest?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2018.12.20

Pajzsmirigy alul-és túlműködés, Hashimoto-betegség, Grawes-Basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás. Csak néhány rendellenesség, amelyeknek közük van az antithyreoidea antitestekhez. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát kérdeztük.

 

Pajzsmirigy tünetek jelentkezésekor legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a vérvétel, amelyből megállapítható a vérben lévő pajzsmirigy hormonok mennyisége, illetve a TSH-szint.

  • TSH (agyalapi mirigy hormon)
  • pajzsmirigyhormonok: trijódthyronin (T3), tiroxin (T4)

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont főorvosa elmondta: megnagyobbodott pajzsmirigy vagy pajzsmirigy működési zavarra utaló gyanú esetén további diagnosztikát vethet be a szakorvos, valamint szükség esetén ultrahanggal is megvizsgálja a pajzsmirigyet a szerv megnagyobbodása, esetleg sorvadása, illetve göbök, gyulladás jelenléte után kutatva.

A pajzsmirigy ellenes antitestek (anti-TPO, TgAb, TRAb)

pajzsmirigy, antithyreoidea antitestek, hashimoto-betegség, grawes-basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás, diagnosztika, dr. bérczy judit, endokrinközpontA pajzsmirigy egyes molekulái ellen termelt antitestek (antithyreoidea antitestek) jelenlétét és azok mennyiségét mutatják ki a speciális vizsgálattal. Amennyiben a TSH értéke a referenciatartományon kívül esik, és felmerül a pajzsmirigy alul-vagy túlműködés gyanúja, az oki diagnózis felállítása miatt kérik ezt a vizsgálatot, ezen kívül az autoimmun eredetű pajzsmirigy betegség diagnózisához is alapvető segítséget nyújt. Javasolt a megnagyobbodott pajzsmirigy, azaz a strúma hátterében álló okok (Basedow-kór, daganat, pajzsmirigy-gyulladás) kiderítésére is.

Vizsgált antitestek:

  1. Thyreoidea peroxidase antitest (anti-TPO vagy ATPO)
  2. Thyreoglobulin antitest (TgAb)
  3. Thyreoidea stimuláló hormon receptor antitest (TRAb)

Terhesség idején nagyon fontos!

Különösen fontos ezeknek az antitesteknek a meghatározása várandósság idején, amennyiben a kismama ismert autoimmun pajzsmirigy betegségben (pl. Hashimoto thyreoditis, Basedow-kór) szenved, vagy gyanú merül fel pajzsmirigy érintettségre, akkor javasolt az antitest vizsgálat a terhesség korai és késői szakaszában.

Pajzsmirigy alul-vagy túlműködés kezelése rendszerint gyógyszeresen történik, szükség lehet jódizotópos terápiára, valamint akár műtétre is az állapottól függően. Dr. Bérczy Judit főorvosnő holisztikus szemlélettel kezeli a pácienseit, ami azt jelenti, hogy az egész embert nézi, nem csupán a tünetekre koncentrál, hanem a kiváltó okokat kutatja. A pontosabb diagnózis, a hatékonyabb terápia érdekében fontos ezek a komplex vizsgálatok.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

39 éves vagyok, két éve szültem. Egy éve autoimmun pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg nálam. A családban ismeretlen ez a betegség. (rutin vérvizsgálat értékei:TSH:0,02, T3:5,76, T4:1,79). Az ultrahang egyáltalán nem mutatott ki pajzsmirigy nagyobbodást. Május óta kezelnek, jelenleg napi fél szem metothyrint szedek. Nagyon szeretném elkerülni mind a műtétet, mind pedig a rádioaktív jód használatát.
Úgy tudom erre 50-50% esélyem van. Azt szeretném megtudni, hogy szedhetek-e zöld alga készítményt (wellstar),nagyon jó méregtelenítő, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, de jódot is! Mivel autoimmun betegségről van szó, nem a túlzott jód bevitel okozza a pajzsmirigy betegséget, így a betegségemet nem befolyásolja a jód mennyisége. Én legalábbis így gondolom. Ráadásul nem sok jódot tartalmaz, úgy tudom kevesebb mennyiség fogyasztható az előírtnál. Nem gyógyszerként alkalmaznám, természetesen a metothyrin szedését nem hagynám abba! Válaszát előre is köszönöm: Bányai Krisztina

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!

Megtisztelt a bizalmával.
Köszönöm a kérdéseit,mely mutatja mennyire szeretné támogatni a szervezetének a gyógyulását.
Ehhez kéri a segítséget tőlem, még egyszer köszönöm. Szakemberként , az ars poeticam: oki diagnózis..oki terápia.
Mit is jelent ez az Ön szemszögéből?
Az elmondottak alapján , azaz a leírtak szerint én nem támogatom , az oki diagnózis néllül aWellstar alkalmazását.
A WEllSTAR készítmény , amit szeretne alkalmazni kétélű fegyver lenne.
Engem kérdezett, Őszintén javaslom az oki diagnosztika alapján felállított terápiát. jelentkezzen be a rendelésemre.
Szívesen segítek.
Üdvözletel!
Szép estét!
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A Doktornő türelmesen végighallgatott

"Az első fontos észrevétel, hogy nem kellett várnom, ami azért értékelendő, mert sokat dolgozom és szoros az időbeosztásom. A doktornő türelmesen végighallgatott, pedig gondolom nap, mint nap ezt teszi és ez feletébb fárasztó lehet. Nem feltétlen a gyógyszeres kezelésben látja a megoldást, hanem a természetesebb gyógymódokban és a jelenlegi életmód változtatásában."

További vélemények

Hírek

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Szinte mindenki számára ismerős, hogy egy bőséges lakmározás után álmosság, fáradtság lesz rajta úrrá, és fellép az ún. “kajakóma”. Ez egyszer-egyszer előfordulhat, ám ha gyakran jelentkezik, akkor dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, ugyanis nagyon gyakran IR (inzulinrezisztencia) áll a hátterében. 

További részletek
Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

A mellékvese egy igen fontos endokrin szervünk, melynek zavarai több problémát is okozhatnak. Az egyik ilyen az ún. Addison-kór, mely alacsony vérnyomást, depressziót és fokozott pigmentációt eredményezhet. Hogy miket érdemes tudni a betegségről, azt dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

További részletek
Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok