Gyerekeknél is fennállhat pajzsmirigyprobléma

Gyerekeknél is fennállhat pajzsmirigyprobléma

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.09.11 Módosítva: 2019.01.10

A gyermekek indokolatlan, fogyása/hízása, hajhullása, rossz közérzete, a koncentrálás hiánya, van, hogy pajzsmirigy problémára utal. Bár legtöbbször felnőtteknél diagnosztizálják, nem ritka, amikor a gyermek veleszületett pajzsmirigyzavara okozza a kellemetlen tüneteket. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusától megtudhatja, milyen tünetek esetén érdemes elmenni a szerv ultrahangos vizsgálatára.

Pajzsmirigy és a növekedés

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére komoly befolyást gyakorol. Éppen ezért kisgyermek korban a növekedésre is hatással van, így a problémája megakadályozhatja a kicsiket a normál ütemű fejlődésben.  Pajzsmirigy hormon hiányában ugyanis mind a növekedési hormon, mind az IGF-1 (máj által termelt, növekedésért felelős hormon) szintje alacsony lehet. Éppen ezért amennyiben úgy gondolja, gyermeke a korához képest túlságosan is alacsony, érdemes erre a problémára is gyanakodni és gyermek endokrinológushoz fordulni!

Gyermekkorban gyakoribb a pajzsmirigy alulműködése

gyermek pajzsmirigy betegségA pajzsmirigy működésének zavara gyermekkorban általában autoimmun eredetű, és ekkor a keletkező antitestek meggátolják a pajzsmirigyhormon normál termelődését, így hypothyreosis alakul ki. Fő tünetei a fáradékonyság, koncentrációzavar, hízás, hajhullás, bőrszárazság, csecsemőknél foltos bőr és étvágytalanság székrekedés. Akárcsak a felnőtteknél, olykor a gyermekeknél is felléphet pajzsmirigy megnagyobbodás, azaz golyva (strúma), amelynek hátterében leggyakrabban jódhiány áll.

A fiatal kori pajzsmirigyzavar általában alulműködésben nyilvánul meg, túlműködése ritkább. Az esetek többségében iskoláskorú lányoknál diagnosztizálják a problémát, mely előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés nélkül rendeződhet, de az is lehet, hogy élete végéig gyógyszeres terápiában kell részesülnie - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

  • heves szívdobogás
  • fokozott izzadás
  • Laza, gyakori széklet
  • kidülledő szemek
  • magas vérnyomás

Fizikális vizsgálattal, vérvétellel és ultrahanggal diagnosztizálható

A pajzsmirigyzavar fennállásának megállapításához a fizikális vizsgálatra, vérvételre és a szerv ultrahangos vizsgálatára van szükség. Ez előbbi esetben a TSH és a pajzsmirigyhormonok (T3, T4) szintje mellett a pajzsmirigy elleni antitestek meglétére is választ keresnek. Ultrahangos vizsgálatra a labor mellett azért van szükség, mivel így megállapítható a mirigy esetleges megnagyobbodása, illetve göbökre, gyulladásara utaló jelek megléte.

Kapcsolódó cikke, melyeket mindenképpen olvasson el!

Bejelentkezés gyermek endokrinológiai kivizsgálásra:

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Nagy Abonyi András

Nagy Abonyi András

gyógytornász
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

radiológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy
A lányom 11 éves 45 kg és eléggé szőrös a kiskeze lába. A nyáron már menstruált is aggódom . Sokat nem eszik és sokat mozog mégis baj van a súlyával. Köszönöm válaszát.

Kedves Hajnalka!

Javaslom a leírt panaszokkal keressenek fel egy gyermek endokrinológus szakorvost, a tünetek alapos kivizsgálása miatt. A túlsúlynak genetikai okai is lehetnek, minden esetben fontos tudni a gyermek életkorát, magasságát, testsúlyát , életvitelét.

Üdvözlettel:
Plósz Jennfier

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK