Gynecomastia

Gynecomastia

Módosítva: 2023.04.10 14:31

Mi az a gynecomastia

Mik a gynecomastia tünetei

Mik lehetnek a gynecomastia kialakulásának okai

Egészségügyi kórállapotok, melyek gynecomastiahoz vezethetnek

A gynecomastia diagnózisa

Milyen betegséget kell gynecomastia során kizárni

A gynecomastia terápiája, kezelése

 

Gynecomastiaval kapcsolatos szolgáltatásaink

 

 

Mi az a gynecomastia

A gynecomastia egy olyan orvosi állapot, amelynek során a férfiak emlőszövetük megnagyobbodását tapasztalják. Ennek oka általában egy hormonális egyensúlyhiány, amely az ösztrogén szintjének a tesztoszteron szintjéhez képesti növekedéséből ered. Bár nem súlyos egészségügyi probléma, bizonyos esetekben fizikai és érzelmi kényelmetlenséget, szégyenérzetet és pszichológiai stresszt okozhat. A gynecomastia kiváltó okai közé tartozik a pubertás, hormonális egyensúlyzavarok, bizonyos gyógyszerek és egyéb egészségügyi problémák. Ez a jelenség gyakrabban jelentkezik serdülőkorban, de előfordulhat idősebb férfiaknál is. A gynecomastia kezelésének módja a kiváltó októl függ. Ha például hormonális egyensúlyhiány áll a háttérben, akkor hormonterápiát alkalmazhatnak, míg más esetekben műtétre lehet szükség a megnagyobbodott emlőmirigy eltávolítása érdekében.

A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak még egyéb gyógyszerek, sebészeti beavatkozások vagy életmódbeli változások, attól függően, hogy mi okozza a problémát és milyen súlyos az állapot.

 

Mik a gynecomastia tünetei

A gynecomastia tünetei általában a mellkas és az emlőmirigyek megnagyobbodásával és érzékenységével járnak, amelyek általában mindkét oldalon jelen vannak.

A tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak, és a következők tartozhatnak közé:

 

 • A mell és a mellbimbó érzékenysége vagy fájdalma
 • A mellkasi fájdalom vagy kellemetlenség érzése
 • A mell bőrének feszülése vagy rugalmatlansága
 • Az emlőmirigyek tapintása kemény vagy gumiszerű lehet
 • A gynecomastia általában egy oldalon jelentkezik, de akár mindkét oldalon is előfordulhat
 • A mell megnagyobbodása vagy duzzanata: A mellkas megnagyobbodhat, és az emlőmirigyek megduzzadhatnak.
 • Fájdalom és érzékenység: a emlőmirigyek érzékenyek és fájdalmasak lehetnek a tapintás során.
 • Mellbimbó módosulása: a mellbimbó nagyobb és érzékenyebb lehet, vagy eltérő pozícióba kerülhet, körülötte duzzanat figyelhető meg
 • Pszichológiai hatások: A mellnagyobbodás okozta testi változások és az érzelmi érzékenység miatt a gynecomastia pszichológiai hatásokat is okozhat, például szégyenérzetet, szorongást, csökkent önbecsülést vagy depressziót.
 • Aszimmetrikus mellkas: A gynecomastia okozta emlőmirigy megnagyobbodása általában csak az egyik oldalon jelentkezik, ami aszimmetrikus megjelenést eredményezhet a mellkasban.

 

Fontos megjegyezni, hogy a gynecomastia általában nem okoz fájdalmat és nem jelent egészségügyi kockázatot. Azonban, ha bármilyen gyanús tünetet észlel, keresse fel orvosát, hogy megállapíthassa a pontos okokat és megfelelő kezelést kaphasson.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Mik lehetnek a gynecomastia kialakulásának okai

Ennek a jelenségnek számos oka lehet, és gyakran több tényező együttesen járulhat hozzá. Az alábbiakban lehet látni néhány olyan okot, amelyek a gynecomastia kialakulásához vezethetnek.

 

A gynecomastia leggyakoribb okai közé tartoznak:

 

 • Hormonális változások: A férfiak és a nők hormonális rendszere eltérően működik. A férfiakban a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon a domináns hormon, míg a nőkben az ösztrogén a domináns hormon. Az ösztrogén szintjének növekedése vagy a tesztoszteron szintjének csökkenése hormonális változásokat okoz, amelyek a mell és az emlőmirigyek megnagyobbodásához vezetnek. Az ösztrogén szintje azonban magasabb lehet bizonyos állapotokban, például a pubertás alatt, az öregedés során, vagy bizonyos gyógyszerek szedésekor, amelyek befolyásolhatják a hormonális egyensúlyt.
 • Pubertás: A pubertás idején a hormonszintek változásaihoz kapcsolódóan a fiúknak átmeneti gynecomastiájuk lehet, amely általában a pubertás végére elmúlik.
 • Gyógyszerek: Számos gyógyszer mellékhatásaként gynecomastia alakulhat ki, például bizonyos szív- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, hormonális terápiák, antidepresszánsok és egyes antibiotikumok.
 • Környezeti hatások:  környezeti hatások, például az endokrin zavarok, a gyógyszerek, a marihuána és az alkohol fogyasztása növelheti a gynecomastia kialakulásának kockázatát.
 • Szteroid használat: A tesztoszteron pótlása vagy a szteroidok használata növelheti az ösztrogénszintet a testben, ami a gynecomastia kialakulásához vezethet.
 • Anabolikus szteroidok alkalmazása
 • Egészségügyi problémák: számos egészségügyi probléma, például a májbetegségek, a pajzsmirigy betegségek és a mellékvese problémák is hozzájárulhatnak a gynecomastia kialakulásához.
 • Időskor: Az öregedéssel a tesztoszteronszint csökkenhet, ami a gynecomastia kialakulásának valószínűségét növelheti.
 • Túlsúly: A túlsúlyos férfiakban a zsírsejtek ösztrogént termelnek, ami emelkedett ösztrogénszintet eredményezhet.

 

Fontos kiemelni, hogy a gynecomastianak  egyéb, ritkább okai is lehetnek.

 

Egészségügyi kórállapotok, melyek gynecomastiahoz vezethetnek

Több egészségügyi állapot okozhat gynecomastiát a hormonok egyensúlyának megváltozása által. Ezek közé tartoznak:

 

 • Hipogonadizmus: a tesztoszteron-termelést csökkentő állapotok, mint például a Klinefelter-szindróma vagy a hipofízis elégtelensége, összefüggésbe hozhatók a gynecomastiával.
 • Az öregedés: az öregedéssel járó hormonváltozások különösen az elhízott férfiaknál okozhatnak gynecomastiát.
 • Daganatok: néhány daganat, például a herék, mellékvesék vagy a hipofízis bevonódásával járók, olyan hormonokat termelhetnek, amelyek megváltoztatják a férfi-női hormon egyensúlyt.
 • Túlműködő pajzsmirigy: ebben az állapotban a pajzsmirigy túl sok thyroxint termel.
 • Veseelégtelenség: a dialízis kezelés alatt álló emberek kb. felénél hormonális változások okozzák a gynecomastiát.
 • Májelégtelenség és chirrosis: a hormonszint változásai, amelyek a májproblémákkal és a cirrhosis gyógyszereivel kapcsolatosak, összefüggésbe hozhatók a gynecomastiával.
 • Rossz tápláltság és éhezés: amikor a test nem kap megfelelő tápanyagot, a tesztoszteron szintje csökken, míg az ösztrogén szintje nem változik, ami hormonális egyensúlyhiányt okoz. A gynecomastia előfordulhat akkor is, amikor a normál táplálkozás folytatódik.

 

A gynecomastia diagnózisa

A  gynecomastia diagnózisa általában az orvos által végzett fizikai vizsgálaton és anamnézisen alapul. Az orvos megvizsgálja a mellkast, az emlőmirigyeket, a bőrt, valamint ellenőrzi a gyógyszeres kezelést és a meglévő egészségügyi problémákat, amelyek esetlegesen a gynecomastia kialakulásához vezethettek.

 

Az orvos általában további vizsgálatokat is javasolhat a gynecomastia okainak meghatározásához, illetve hogy kizárja az esetleges szövődményeket. A következő vizsgálatok lehetnek ajánlottak:

 • Fizikális vizsgálat: az orvos megvizsgálja a mellkast és az emlőmirigyeket, és keresi azokat a jeleket, amelyek gynecomastiára utalhatnak, például a mell bőrének feszülése, az emlőmirigyek megnagyobbodása és a mellbimbó érzékenysége.
 • Kórtörténet és gyógyszerlista áttekintése: az orvos megkérdezi a beteget a tüneteiről és azok időtartamáról, valamint a beteg által szedett gyógyszerekről és az egészségügyi problémáiról.
 • Vér- és vizeletvizsgálat: az orvos vérvizsgálatot kérhet a tesztoszteron és az ösztrogén szintjének ellenőrzésére.
 • Képalkotó vizsgálatok: az orvos képalkotó vizsgálatokat is kérhet, például mammográfiát vagy ultrahangvizsgálatot, hogy kizárja az emlőrákot vagy más problémákat.
 • Mammográfia: egy mammográfia, amely röntgenfelvételt készít az emlőmirigyekről, segíthet kizárni az egyéb, kóros emlőszöveteket.
 • Ultrahang: az ultrahang lehetővé teszi az orvos számára, hogy pontosabban megvizsgálja az emlőmirigyek állapotát.
 • Biopszia: ha az orvos azt gyanítja, hogy a mellben található szövetek kórosak, akkor biopsziát végezhetnek, amely során mintát vesznek a szövetből, és azt laboratóriumi vizsgálatokra küldik.

 

Ha az orvos megerősíti a gynecomastia diagnózisát, további kezelést javasolhat. A diagnózis és a kezelési lehetőségek részletes megbeszéléséhez mindig javasolt orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Hogyan jutott el a Prima Medica Egészséghálózat a 2004-es megalapítás óta az 1,2 milliárd forintos nettó árbevételig és milyen szerepe van ebben az EndokinKözpontnak? Ezekre és még további kérdésekre válaszolt dr. Babai László, az EndokrinKözpontot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a portfolio.hu-nak.

 

Milyen betegséget kell gynecomastia során kizárni

Gynecomastia esetén a kezelőorvosnak ki kell zárnia bizonyos betegségeket és állapotokat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Ezek közé tartozhatnak:

 

 • Különböző típusú daganatok: Az emlőnövekedés hátterében állhat jóindulatú vagy rosszindulatú daganat, például mellrák. A mellrák ritkán, de előfordulhat férfiaknál is. Ilyenkor az  egyik mell megnagyobbodik vagy kemény csomó jelenik meg benne..Ennek kizárása érdekében szükség lehet különböző vizsgálatokra, például mammográfiára vagy emlőszövettani vizsgálatra.
 • Májbetegségek: A májbetegségek egy része, például cirrhosis, hepatitis és májelégtelenség, növelhetik az ösztrogén szintjét a szervezetben, ami gynecomastiát okozhat. Ezért fontos a máj állapotának ellenőrzése.
 • Zsíros mellszövet (pseudogynecomastia): néhány férfi és fiú, különösen az elhízottak esetén a zsírszövet felszaporodhat az emlő állományában, ami hasonlít a gynecomastiára, azonban ez nem azonos a gynecomastiával, és nem igényel további vizsgálatot.
 • Emlő tályog: ez a mellszövet fertőzése során kialakuló kórkép

 

A gynecomastia terápiája, kezelése

A kezelés módja attól függ, hogy mi okozza a gynecomastiát.

 

Ha a gynecomastia oka az alacsony tesztoszteronszint, akkor a kezelés magában foglalhatja a tesztoszteronpótlást. Ha az oka gyógyszer mellékhatása, akkor a gyógyszerek módosítása vagy azok elhagyása segíthet a tünetek enyhítésében.

 

Súlyosabb esetekben, amikor a mell nagyon nagy, a műtéti eltávolítás lehet a legjobb megoldás. Az eljárás során a sebész eltávolítja a mellbimbót és a felesleges szövetet, és újra alakítja a mellkas alakját.

 

Fontos megjegyezni, hogy a gynecomastia kezelése mindig a kiváltó okok kezelésével kezdődik, és csak akkor merül fel a sebészeti megoldás, ha a konzervatív kezelések nem hatékonyak. A legjobb, ha az első lépésben konzultál az orvossal, hogy segítsen meghatározni a gynecomastia okát és a megfelelő kezelési lehetőségeket.

 

Terápiás lehetőségek:

 • Konzervatív kezelések: Ha a gynecomastia enyhe vagy mérsékelt, az orvos általában először konzervatív kezeléseket javasol, például a kiváltó okok megszüntetését, gyógyszerek módosítását vagy abbahagyását, valamint a súlycsökkentést és az egészséges életmódot.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek hatására alakulhat ki a gynecomastia, mint például az anabolikus szteroidok, az antiandrogének vagy a női nemi hormonok. Ebben az esetben az orvos előírhat olyan gyógyszereket, amelyek csökkentik az ösztrogénszintet vagy növelik a tesztoszteronszintet a szervezetben.
 • Sebészeti kezelés: Ha a gynecomastia súlyosabb, a mell megnagyobbodott vagy túlzott mennyiségű zsírszövetet tartalmaz, a sebészeti kezelés lehet az egyetlen hatékony megoldás. A műtét során a sebész eltávolítja a felesleges zsírt, mirigyet és szövetet a mellbimbó körül, hogy a mell kisebb és természetesebb legyen. A műtét általában helyi érzéstelenítéssel történik, és a gyógyulási időszak 1-2 hétig tart.
 • Liposzkópia: Ha a gynecomastia nagyrészt zsírszövetből áll, a sebész liposzkópiát végezhet, ami egy minimálisan invazív eljárás, amely során az orvos egy kis metszést készít a mellkasban, majd egy vékony, hosszú eszközt helyez be, amely eltávolítja a felesleges zsírszövetet. A liposzkópia után általában rövid gyógyulási időszak szükséges.

 

A gynecomastia kezelésének megválasztása attól függ, hogy mennyire súlyosak a tünetek és mi okozza a problémát. Az orvos általában először konzervatív kezeléseket javasol, és csak akkor javasolja a sebészeti beavatkozást, ha a konzervatív kezelések nem hatékonyak. Az eljárások hatékonyak lehetnek a tünetek enyhítésében és a emlő normál méretének visszaállításában.

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok