Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2024.03.05 12:48

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mi okozhatja a prolaktin túltermelődést?

A meddőség oka a prolaktin túltermelés is lehet.A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődő hormon, amely egészséges esetben csak a kismamáknál magas, ugyanis ez „utasít” a tejtermelésre. (Ez azonban csak egy részét képezi annak a nagyon bonyolult, összetett feladat láncolatnak, melynek részeként hangolja az egész szervezetet, a szellemi, fizikai kihívások, tevékenységek kiszolgálására.)
Ha a szoptatós időszakon kívül jelentkezik a túltermelődés, az kórosnak tekinthető. A prolaktin túltermelés (hyperprolactinaemia) nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat, főként 50 éves kor fölött, bár manapság egyre fiatalabb korban.
Az okok egész széles skálán mozognak, hiszen prolaktin túltermelést okozhat például az agyalapi mirigy gyulladása, fertőzése, jóindulatú daganata, bizonyos szervi problémák, a kábítószer, az alkohol, egyes gyógyszerek és fogamzásgátlók is.
- Jelen, nagyon felgyorsult világunkban, ahol időhatárok közé vagyunk szorítva, nagyon sok az információ, a megfelelési kényszer, ad hoc kell reagálni a gyors változásokra, kihívásokra, a stressz okozza a prolaktin emelkedést. Hiszen ez a hormon valójában a fő menedzserünk, akitől „kérünk”, „akihez szólunk”, amire azt mondjuk, hogy „agyban dőlnek el a dolgok” – magyarázza érzékletesen Skurdenka főorvosnő.
A stressz okozta a prolaktinszint emelkedés az egyik legsúlyosabb következmény, a meddőség tekintetében szinte ördögi körként működik: minél stresszesebb valaki a be nem következő terhesség miatt, annál nagyobb az esélye a prolaktin túltermelődés kialakulásának, vagy a sok stressz, annak nem megfelelő kezelése, az eleve emelkedett szint gátolja a fogamzást. A túl sok hormon ugyanis gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A túltermelés miatt ráadásul csökken a libidó, rendszertelen lehet a menstruáció is – tehát újabb akadályok nehezítik a teherbe esést.

Ez lehet az oka a hízásnak és egyes hormonális zavaroknak is

- A nagyobb stressz több energiát igényel, ami miatt raktározásra áll be a szervezet.  A stresszhormon vércukor és inzulin emelő hatású. Ezért sem meglepő, hogy a magas prolaktinszintre sokszor azért derül fény, mert a páciens a hízásának, fogyási képtelenségének okát szeretné kivizsgáltatni. Ebből a szempontból a prolaktin túltermelés azért problémás, mert csökkenti a zsírszövet képességét a cukor és a zsír tárolására, amelyek aztán felhalmozódhatnak a vérben és bizonyos szövetekben. Ennek következményes veszélye, hogy megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász. - A prolaktin továbbá befolyásolja a test zsíranyagcserére való képességét is. Amikor a zsírszövet jeleket kap a prolaktintól, az úgy reagál, hogy csökkenti az ún. adiponektin nevű hormon termelését, amely szerepet játszik a különféle tápanyagok anyagcseréjében. Emellett a túl sok prolaktin egyéb hormonális zavarokat is okozhat, így például ösztrogéndominanciát, ami szintén gyakran jár hízással. A magas prolaktinszin miatt ugyanis zavar keletkezhet a ciklusban, a tüszőrepedés nem történik meg, így elegendő progeszteron sem fog termelődni, ami ösztrogéndominanciához vezet.

A kivizsgálás eredményétől függ a kezelés

A prolaktin túltermelődés diagnózisához szükséges a laborvizsgálat.- Amikor nem terhesség miatt megnagyobbodott emlőket vagy éppen tejcsorgást tapasztalunk, mindenképpen gyanakodnunk kell prolaktin túltermelődésre. Ezen kívül a felsorolt tünetek szintén kivizsgálást indokolnak. Számos vizsgálat elvégzése szóba jöhet, hiszen nem csak a hormonszintek vérből történő meghatározása fontos, de annak kiderítése is, mi okozza az prolaktinszint emelkedést. Ha az agyalapi mirigy problémájára gyanakszunk, szükség lehet például CT-re vagy MRI-re, de mivel veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség és májzsugor is okozhat magas prolaktinszintet, így ezeket is vizsgálni kell. A kikérdezésnél esetleg kiderülhet az is, hogy antidepresszáns vagy fogamzásgátló szedése eredményezi ezt a jelenséget, így ennek is fontos utánajárni és szükség esetén változtatni a gyógyszerelésen – ismerteti Skurdenka doktornő.
Amennyiben szervi okra derül fény, természetesen annak kezelése szükséges. Ez igen sokszor gyógyszeres kezelés, de például azokban a ritkább esetekben, amikor jóindulatú daganat miatt az agyalapi mirigy mérete jelentősen megnő, idegsebészeti műtétre kerülhet sor. Az esetek döntő többségében nagyon jó hatású - akár kiegészítő kezelésként is - a stresszoldás, amelyben pszichológus, mentálhigiénés szakember segítségét is érdemes igénybe venni. 

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

átfogoó segítség

Átfogó szakmai tényfeltárás és segítség nyúltással voltam a legjobban megelégedve.

További vélemények

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK