Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.12.03 11:57

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Amit tudni kell a pajzsmirigyről

A pajzsmirigy, ez a nyakban található apró szerv, rendkívül fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, serkenti a növekedést, támogatja az idegrendszer működését, a szellemi fejlődést. A pajzsmirigyhormonok elégtelen termelődése a szervezet lelassulását, túltermelődésük pedig felgyorsulást okoz.

Szinte nincs olyan szervünk, amelynek a funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3, T4).

Ennek alapján érthető, hogy ha a pajzsmirigy működése nem kielégítő, az általa termelt hormonok nem megfelelő mennyiségben termelődnek és áramlanak ki a szervezetbe, az számos szerv funkciójában okozhat problémát.

A pajzsmirigy szerepe a női szervezetben

A nők menstruációs ciklusát szabályozó hormonok közül három az agyban, kettő a petefészkekben termelődik. Ez utóbbi kettő az ösztrogén, illetve a progeszteron, amit nagyon találóan „anyahormonnak” is neveznek. Ha ennek a két hormonnak az egyensúlya megbillen, és jellemzően ez azt jelenti, hogy ösztrogéntúlsúly alakul ki a szervezetben, az a pajzsmirigyhormonok működésére is kihat, ami a pajzsmirigy alulműködéséhez hasonló tüneteket okoz. Ezért fontos nem csak a TSH szintjét vizsgálni, hanem az fT4 és az fT3 (szabadon lévő pajzsmirigyhormonok) szintjét is ellenőrizni – húzza alá dr. Skurdenka Beatrix.

a meddőség hátterében gyakran pajzsmirigyzavar áll

A valóban a pajzsmirigy funkcionális zavara miatt kialakult alulműködés ugyanakkor közvetlen hatással lehet két másik kulcsfontosságú reproduktív hormon előállítására és felszabadítására is. Az egyik a follikulus-stimuláló hormon (FSH), amely serkenti a petefészek tüszőinek növekedését, felkészítve őket a petesejt kibocsátására. A másik a luteinizáló hormon (LH) segít a menstruációs ciklus és az ovuláció szabályozásában. E hormonok egyensúlyhiánya befolyásolja az ovulációt, és a női termékenységi problémák egyik fő oka.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik egy év rendszeres nemi élet alatt sem fogannak meg, általában magasabb a TSH-szintjük, és gyakoribb a pajzsmirigy alulműködésük, mint azoknál, akiknél nehézség nélkül fogannak. 

Az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája hozzáteszi: a pajzsmirigy megfelelő működése nélkülözhetetlen a magzat normális növekedéséhez, fejlődéséhez is. A pajzsmirigyproblémák fejlődési és idegrendszeri problémákhoz, vetéléshez, koraszüléshez, vezethetnek.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

  • hízás
  • alacsony pulzusszám
  • álmosság, lehangoltság, fáradékonyság
  • idegesség, feszült hangulat, lobbanékonyság, depresszió
  • menstruációs zavarok

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

  • szapora szívverés
  • idegesség
  • álmatlanság
  • hasmenés
  • jelentős étkezés melletti fogyás
  • csökkent melegtűrés
  • fokozott izzadás
  • remegés
  • menstruációs zavarok

Dr. Skurdenka Beatrix arra is felhívja a figyelmet, hogy a pajzsmirigyműködés zavarai  kezdetben általában nem okoznak – speciális – tüneteket. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködésre sokaknál csak akkor derül fény, amikor babát szeretnének, de hosszú időn át mégsem sikerül teherbe esniük. Meddőség esetén, illetve, ha a menstruáció rendszertelen, minden esetben érdemes ezért számításba venni a pajzsmirigy zavarát is, mint lehetséges okot.

Van megoldás!

A pajzsmirigyproblémát már egy labor-, illetve ultrahangvizsgálattal is diagnosztizálni lehet. Ha az alul-, vagy a túlműködés igazolódik, az orvos dönt a kezelésről. A pajzsmirigy-hormonok szintjének normalizálása és a teherbeesés érdekében a legideálisabb az 1-2  mIU/l körüli TSH célérték beállítása. A TSH-hormon szintje a legfontosabb, mert ez stimulálja a pajzsmirigy hormonok képződését, de a laborvizsgálat során emellett a T4, a T3, az rT3 és az ATPO mennyiségét is indokolt vizsgálni. 

Ha a szakorvos jódpótlást ír elő a családtervezés idején, feltétlenül tájékoztatni kell őt arról, ha várandósvitamint szed a páciens, mert a legtöbb ilyen készítmény amúgy is tartalmaz jódot. Ha ez pont ellenjavallt, akkor pedig nagyon fontos olyan vitamint választani, amiben nincs jód. Fontos tudni, hogy nem jódhiány, hanem autoimmun betegség okozza a legtöbb pajzsmirigybetegséget, emiatt nem szabad jódot szedni, mert aktiválhatja az auto antitesteket – emeli ki az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigyre ható készítményeket a terhesség alatt is szedni kell, ez elengedhetetlen a baba normál fejlődéséhez. A pajzsmirigy-beteg kismamáknak havonta célszerű ellenőriztetniük a TSH, T3 és T4 értéküket, mert ez a várandósság alatt változhat, és ez esetben a gyógyszer dózisán is módosítani kell.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Azt szeretném megtudni,hogy a szokásosnál nagyobb has utalhat e pajzsmirigyre? Nőgyogyásznál voltam ott minden rendben

Kedves Zsuzsa!
Panasza okának felderítésére mindenképp szakorvosi konzultációt javaslok. Időpontot foglalni a https://www.endokrinkozpont.hu/ oldalon, vagy a +3670-231-40-00-as számon tud.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes magyarázat

Nagyon meg voltam elégedve a doktornő munkájával. Részletesen kielemezte az eredményeket, elmagyarázta a javasolt további vizsgálatokat és a felírt gyógyszer, vitaminok hatását. Köszönöm szépen!

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK