Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.12.03 11:57

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

Online Bejelentkezés

Dr. Skurdenka Beatrix

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Amit tudni kell a pajzsmirigyről

A pajzsmirigy, ez a nyakban található apró szerv, rendkívül fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, serkenti a növekedést, támogatja az idegrendszer működését, a szellemi fejlődést. A pajzsmirigyhormonok elégtelen termelődése a szervezet lelassulását, túltermelődésük pedig felgyorsulást okoz.

Szinte nincs olyan szervünk, amelynek a funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3, T4).

Ennek alapján érthető, hogy ha a pajzsmirigy működése nem kielégítő, az általa termelt hormonok nem megfelelő mennyiségben termelődnek és áramlanak ki a szervezetbe, az számos szerv funkciójában okozhat problémát.

A pajzsmirigy szerepe a női szervezetben

A nők menstruációs ciklusát szabályozó hormonok közül három az agyban, kettő a petefészkekben termelődik. Ez utóbbi kettő az ösztrogén, illetve a progeszteron, amit nagyon találóan „anyahormonnak” is neveznek. Ha ennek a két hormonnak az egyensúlya megbillen, és jellemzően ez azt jelenti, hogy ösztrogéntúlsúly alakul ki a szervezetben, az a pajzsmirigyhormonok működésére is kihat, ami a pajzsmirigy alulműködéséhez hasonló tüneteket okoz. Ezért fontos nem csak a TSH szintjét vizsgálni, hanem az fT4 és az fT3 (szabadon lévő pajzsmirigyhormonok) szintjét is ellenőrizni – húzza alá dr. Skurdenka Beatrix.

a meddőség hátterében gyakran pajzsmirigyzavar áll

A valóban a pajzsmirigy funkcionális zavara miatt kialakult alulműködés ugyanakkor közvetlen hatással lehet két másik kulcsfontosságú reproduktív hormon előállítására és felszabadítására is. Az egyik a follikulus-stimuláló hormon (FSH), amely serkenti a petefészek tüszőinek növekedését, felkészítve őket a petesejt kibocsátására. A másik a luteinizáló hormon (LH) segít a menstruációs ciklus és az ovuláció szabályozásában. E hormonok egyensúlyhiánya befolyásolja az ovulációt, és a női termékenységi problémák egyik fő oka.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik egy év rendszeres nemi élet alatt sem fogannak meg, általában magasabb a TSH-szintjük, és gyakoribb a pajzsmirigy alulműködésük, mint azoknál, akiknél nehézség nélkül fogannak. 

Az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája hozzáteszi: a pajzsmirigy megfelelő működése nélkülözhetetlen a magzat normális növekedéséhez, fejlődéséhez is. A pajzsmirigyproblémák fejlődési és idegrendszeri problémákhoz, vetéléshez, koraszüléshez, vezethetnek.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

 • hízás
 • alacsony pulzusszám
 • álmosság, lehangoltság, fáradékonyság
 • idegesség, feszült hangulat, lobbanékonyság, depresszió
 • menstruációs zavarok

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

 • szapora szívverés
 • idegesség
 • álmatlanság
 • hasmenés
 • jelentős étkezés melletti fogyás
 • csökkent melegtűrés
 • fokozott izzadás
 • remegés
 • menstruációs zavarok

Dr. Skurdenka Beatrix arra is felhívja a figyelmet, hogy a pajzsmirigyműködés zavarai  kezdetben általában nem okoznak – speciális – tüneteket. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködésre sokaknál csak akkor derül fény, amikor babát szeretnének, de hosszú időn át mégsem sikerül teherbe esniük. Meddőség esetén, illetve, ha a menstruáció rendszertelen, minden esetben érdemes ezért számításba venni a pajzsmirigy zavarát is, mint lehetséges okot.

Van megoldás!

A pajzsmirigyproblémát már egy labor-, illetve ultrahangvizsgálattal is diagnosztizálni lehet. Ha az alul-, vagy a túlműködés igazolódik, az orvos dönt a kezelésről. A pajzsmirigy-hormonok szintjének normalizálása és a teherbeesés érdekében a legideálisabb az 1-2  mIU/l körüli TSH célérték beállítása. A TSH-hormon szintje a legfontosabb, mert ez stimulálja a pajzsmirigy hormonok képződését, de a laborvizsgálat során emellett a T4, a T3, az rT3 és az ATPO mennyiségét is indokolt vizsgálni. 

Ha a szakorvos jódpótlást ír elő a családtervezés idején, feltétlenül tájékoztatni kell őt arról, ha várandósvitamint szed a páciens, mert a legtöbb ilyen készítmény amúgy is tartalmaz jódot. Ha ez pont ellenjavallt, akkor pedig nagyon fontos olyan vitamint választani, amiben nincs jód. Fontos tudni, hogy nem jódhiány, hanem autoimmun betegség okozza a legtöbb pajzsmirigybetegséget, emiatt nem szabad jódot szedni, mert aktiválhatja az auto antitesteket – emeli ki az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigyre ható készítményeket a terhesség alatt is szedni kell, ez elengedhetetlen a baba normál fejlődéséhez. A pajzsmirigy-beteg kismamáknak havonta célszerű ellenőriztetniük a TSH, T3 és T4 értéküket, mert ez a várandósság alatt változhat, és ez esetben a gyógyszer dózisán is módosítani kell.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Nehéz teherbeesés miatt voltam hormonális vérvételen, amelynél a TSH-t is vizsgálták.
Az értékem:5,799.
Ez mennyire rossz? Panaszom nincs.
Közben a terhességi tesztem pozitív lett, így a vérvételkor már valószínűleg várandós voltam.
Kezelésre van szükségem ezen értékkel? Amennyiben várandós vagyok is lehetséges kezelés?

Kedves Bernadett!

A TSH értéke a graviditás mellett is lehet emelkedett. További immuno-endokrin vizsgálatot javaslok és oki kezelést.

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésre körültekintően, érthetően választ kaptam

A szolgáltatással nagyon elégedett vagyok. A szakember kedvessége, hozzáállása kiemelkedő. Minden kérdésre körültekintően, érthetően és türelemmel válaszolt. A továbbiakban is szívesen veszem szolgáltatásait, ajánlom ismerőseimnek, barátaimnak is. 

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK