Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.12.03

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Amit tudni kell a pajzsmirigyről

A pajzsmirigy, ez a nyakban található apró szerv, rendkívül fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, serkenti a növekedést, támogatja az idegrendszer működését, a szellemi fejlődést. A pajzsmirigyhormonok elégtelen termelődése a szervezet lelassulását, túltermelődésük pedig felgyorsulást okoz.

Szinte nincs olyan szervünk, amelynek a funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3, T4).

Ennek alapján érthető, hogy ha a pajzsmirigy működése nem kielégítő, az általa termelt hormonok nem megfelelő mennyiségben termelődnek és áramlanak ki a szervezetbe, az számos szerv funkciójában okozhat problémát.

A pajzsmirigy szerepe a női szervezetben

A nők menstruációs ciklusát szabályozó hormonok közül három az agyban, kettő a petefészkekben termelődik. Ez utóbbi kettő az ösztrogén, illetve a progeszteron, amit nagyon találóan „anyahormonnak” is neveznek. Ha ennek a két hormonnak az egyensúlya megbillen, és jellemzően ez azt jelenti, hogy ösztrogéntúlsúly alakul ki a szervezetben, az a pajzsmirigyhormonok működésére is kihat, ami a pajzsmirigy alulműködéséhez hasonló tüneteket okoz. Ezért fontos nem csak a TSH szintjét vizsgálni, hanem az fT4 és az fT3 (szabadon lévő pajzsmirigyhormonok) szintjét is ellenőrizni – húzza alá dr. Skurdenka Beatrix.

a meddőség hátterében gyakran pajzsmirigyzavar áll

A valóban a pajzsmirigy funkcionális zavara miatt kialakult alulműködés ugyanakkor közvetlen hatással lehet két másik kulcsfontosságú reproduktív hormon előállítására és felszabadítására is. Az egyik a follikulus-stimuláló hormon (FSH), amely serkenti a petefészek tüszőinek növekedését, felkészítve őket a petesejt kibocsátására. A másik a luteinizáló hormon (LH) segít a menstruációs ciklus és az ovuláció szabályozásában. E hormonok egyensúlyhiánya befolyásolja az ovulációt, és a női termékenységi problémák egyik fő oka.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik egy év rendszeres nemi élet alatt sem fogannak meg, általában magasabb a TSH-szintjük, és gyakoribb a pajzsmirigy alulműködésük, mint azoknál, akiknél nehézség nélkül fogannak. 

Az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája hozzáteszi: a pajzsmirigy megfelelő működése nélkülözhetetlen a magzat normális növekedéséhez, fejlődéséhez is. A pajzsmirigyproblémák fejlődési és idegrendszeri problémákhoz, vetéléshez, koraszüléshez, vezethetnek.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

 • hízás
 • alacsony pulzusszám
 • álmosság, lehangoltság, fáradékonyság
 • idegesség, feszült hangulat, lobbanékonyság, depresszió
 • menstruációs zavarok

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

 • szapora szívverés
 • idegesség
 • álmatlanság
 • hasmenés
 • jelentős étkezés melletti fogyás
 • csökkent melegtűrés
 • fokozott izzadás
 • remegés
 • menstruációs zavarok

Dr. Skurdenka Beatrix arra is felhívja a figyelmet, hogy a pajzsmirigyműködés zavarai  kezdetben általában nem okoznak – speciális – tüneteket. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködésre sokaknál csak akkor derül fény, amikor babát szeretnének, de hosszú időn át mégsem sikerül teherbe esniük. Meddőség esetén, illetve, ha a menstruáció rendszertelen, minden esetben érdemes ezért számításba venni a pajzsmirigy zavarát is, mint lehetséges okot.

Van megoldás!

A pajzsmirigyproblémát már egy labor-, illetve ultrahangvizsgálattal is diagnosztizálni lehet. Ha az alul-, vagy a túlműködés igazolódik, az orvos dönt a kezelésről. A pajzsmirigy-hormonok szintjének normalizálása és a teherbeesés érdekében a legideálisabb az 1-2  mIU/l körüli TSH célérték beállítása. A TSH-hormon szintje a legfontosabb, mert ez stimulálja a pajzsmirigy hormonok képződését, de a laborvizsgálat során emellett a T4, a T3, az rT3 és az ATPO mennyiségét is indokolt vizsgálni. 

Ha a szakorvos jódpótlást ír elő a családtervezés idején, feltétlenül tájékoztatni kell őt arról, ha várandósvitamint szed a páciens, mert a legtöbb ilyen készítmény amúgy is tartalmaz jódot. Ha ez pont ellenjavallt, akkor pedig nagyon fontos olyan vitamint választani, amiben nincs jód. Fontos tudni, hogy nem jódhiány, hanem autoimmun betegség okozza a legtöbb pajzsmirigybetegséget, emiatt nem szabad jódot szedni, mert aktiválhatja az auto antitesteket – emeli ki az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigyre ható készítményeket a terhesség alatt is szedni kell, ez elengedhetetlen a baba normál fejlődéséhez. A pajzsmirigy-beteg kismamáknak havonta célszerű ellenőriztetniük a TSH, T3 és T4 értéküket, mert ez a várandósság alatt változhat, és ez esetben a gyógyszer dózisán is módosítani kell.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Nehéz teherbeesés miatt voltam hormonális vérvételen, amelynél a TSH-t is vizsgálták.
Az értékem:5,799.
Ez mennyire rossz? Panaszom nincs.
Közben a terhességi tesztem pozitív lett, így a vérvételkor már valószínűleg várandós voltam.
Kezelésre van szükségem ezen értékkel? Amennyiben várandós vagyok is lehetséges kezelés?

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Kedves Bernadett!

A TSH értéke a graviditás mellett is lehet emelkedett. További immuno-endokrin vizsgálatot javaslok és oki kezelést.

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Professzionális és empatikus

A doktornő professzionális és empatikus hozzáállása nagyon tetszett. Minden kérdésemre türelmesen válaszolt. Szívből ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok