Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2022.10.17

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

Prolaktin, ami mindent felborít 

A termékenységi zavarok hátterében több probléma is állhat, ám igen gyakran az agyalapi mirigy által termelt prolaktin a fő bűnös, melynek túltermelődése igen szorosan összefügg a stresszes életmóddal. Szintjének mérése sajnos sok esetben kimarad a meddőségi vizsgálatok során, pedig nem ritkán ez okozza a sikertelen hónapokat, a kudarcokkal végződő lombik kísérleteket.  

Hogy pontosan mi is a prolaktin? Terhességi, anyasági hormonnak is nevezik, mivel alap esetben csupán minimális mennyiségben termelődik, ám ha a nő váradós, illetve szoptat, akkor a szintje megemelkedik, mivel támogatja mind a terhességet, mind a tejelválasztást. Viszont emellett számos más hormonra is hat, így, ha megváltozik a mennyisége, akkor dominószerűen döntheti a több másik hormonszintünket is.  

prolaktin és meddőségA prolaktinszint megemelkedésének fő oka a stressz. A rohanó, stresszel teli életünkben nagyon fontos szabályozó feladata van, hiszen gyakorlatilag ez a hormon vezérli le a mindenkori kihívásokat, napirendünket. Viszont, mivel felgyorsult az életmódunk, le vagyunk terhelve, a stressz a mindennapi életünk része, az agyalapi mirigy feszített üzemmódban dolgozik, nagy mennyiségben termeli a prolaktint, és gyakorlatilag beáll egy fokozott hormontermelésbe.  Ezzel azonban az a baj, ha magas a prolaktin szint, az olyan változásokat generál (többek között csökkenti a nemi hormonok szintjét), melyek megakadályozzák a teherbeesést (ezért ritka az, ha valaki úgy esik teherbe, hogy még javában szoptat, mivel akkor még magas a mennyisége). 

A pajzsmirigy segítségével állítja be a szervezetet egy ritmusra, a szükséges tápanyagot pedig a cukor-inzulin anyagcsere biztosítja (vagy biztosítaná). A prolaktin egy sorrendiséget állít fel a szervek között, hogy mi élvez elsőbbséget, mi kevésbé. Mivel mindig a "gazdaszervezet" túlélése, a stressz leküzdése a prioritás, és háttérbe kerül a termékenység, hiszen nem szolgálja a túlélést- magyarázza dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

A magas prolaktinszint mellett ezek az endokrin zavarok fordulnak elő gyakran: 

  • Pajzsmirigy alulműködés (a TRH a TSH növelése mellett a prolaktinszint emelkedését is okozza) 

  • Inzulinrezisztencia 

  • 2-es típusú cukorbetegség 

  • Mellékvese zavarok 

Megfelelő stresszkezelés, gyógyszer segíthet 

A magas prolaktinszint hátterében bár állhat az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, ám gyakoribb, amikor a túlhajszoltság okozza a problémát. Éppen ezért a fontos a prolaktin csökkentéséhez a megfelelő stresszkezelés elsajátítása (akár pszichológus segítségével), valamint orvosi javallatra gyógyszeres kezelés is lehetséges. Daganat esetén annak méretétől, elhelyezkedésétől, a hagyományos terápia hatékonyságától függően akár műtéti megoldás is indokolt lehet. 

Fontos tudni, hogy az említett hormonzavarok mindegyike okozhat teherbeesési nehézségeket/meddőséget! 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Mit tegyek, tegyünk? Nem jön a baba állítólag nincs semmi baj.

Kedves Kérdező!

Sajnos kevés információt adott meg azzal kapcsolatban milyen vizsgálatok készültek. Először egy nőgyógyászati kivizsgálásra lenne szükség, amennyiben ott nincs eltérés érdemes endokrinológus szakorvost felkeresnie.

Üdvözlettel:
Plósz Jennifer

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő kikérdezés

Pontos időben bejutottam a vizsgálatra. Ügyfélbarát asszisztencia. Körültekintő orvosi kérdések, nincs sürgetés.

További vélemények

Hírek

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek hatása a spermaképre

A pajzsmirigy betegségek igen negatív hatással vannak a családalapításra, hiszen mindkét nem esetén olyan folyamatokat generálnak, melyek nagyban rontják a fogamzókészséget. Hogy miként befolyásolja a férfiak spermaképét a pajzsmirigy alul-és túlműködés, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.                                                                                                                

További részletek
Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Lipidológia- mit takar az elnevezés?

Az egészségügyben, orvoslásban olykor találkozni olyan elnevezésekkel, illetve szakterületekkel, melyeket sokan nem ismernek, nem tudják, vajon mit is takarnak. Ilyen például a lipidológia is. Hogy pontosan mit is jelent, mivel foglalkozik a lipidológus, azt Prof. Dr. Somogyi Anikótól, az Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológusától, lipidológusától kérdeztük meg.

További részletek
Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok

A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok