Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.10.24

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Prolaktin, ami mindent felborít 

A termékenységi zavarok hátterében több probléma is állhat, ám igen gyakran az agyalapi mirigy által termelt prolaktin a fő bűnös, melynek túltermelődése igen szorosan összefügg a stresszes életmóddal. Szintjének mérése sajnos sok esetben kimarad a meddőségi vizsgálatok során, pedig nem ritkán ez okozza a sikertelen hónapokat, a kudarcokkal végződő lombik kísérleteket.  

Hogy pontosan mi is a prolaktin?

Terhességi, anyasági hormonnak is nevezik, mivel alap esetben csupán minimális mennyiségben termelődik, ám ha a nő váradós, illetve szoptat, akkor a szintje megemelkedik, mivel támogatja mind a terhességet, mind a tejelválasztást. Viszont emellett számos más hormonra is hat, így, ha megváltozik a mennyisége, akkor dominószerűen döntheti a több másik hormonszintünket is.  

prolaktin és meddőségA prolaktinszint megemelkedésének fő oka a stressz. A rohanó, stresszel teli életünkben nagyon fontos szabályozó feladata van, hiszen gyakorlatilag ez a hormon vezérli le a mindenkori kihívásokat, napirendünket. Viszont, mivel felgyorsult az életmódunk, le vagyunk terhelve, a stressz a mindennapi életünk része, az agyalapi mirigy feszített üzemmódban dolgozik, nagy mennyiségben termeli a prolaktint, és gyakorlatilag beáll egy fokozott hormontermelésbe.  Ezzel azonban az a baj, ha magas a prolaktin szint, az olyan változásokat generál (többek között csökkenti a nemi hormonok szintjét), melyek megakadályozzák a teherbeesést (ezért ritka az, ha valaki úgy esik teherbe, hogy még javában szoptat, mivel akkor még magas a mennyisége). 

A pajzsmirigy segítségével állítja be a szervezetet egy ritmusra, a szükséges tápanyagot pedig a cukor-inzulin anyagcsere biztosítja (vagy biztosítaná). A prolaktin egy sorrendiséget állít fel a szervek között, hogy mi élvez elsőbbséget, mi kevésbé. Mivel mindig a "gazdaszervezet" túlélése, a stressz leküzdése a prioritás, és háttérbe kerül a termékenység, hiszen nem szolgálja a túlélést- magyarázza dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

A magas prolaktinszint mellett ezek az endokrin zavarok fordulnak elő gyakran:

  • Pajzsmirigy alulműködés (a TRH a TSH növelése mellett a prolaktinszint emelkedését is okozza) 

  • Inzulinrezisztencia 

  • 2-es típusú cukorbetegség 

  • Mellékvese zavarok 

Megfelelő stresszkezelés, gyógyszer segíthet 

A magas prolaktinszint hátterében bár állhat az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, ám gyakoribb, amikor a túlhajszoltság okozza a problémát. Éppen ezért a fontos a prolaktin csökkentéséhez a megfelelő stresszkezelés elsajátítása (akár pszichológus segítségével), valamint orvosi javallatra gyógyszeres kezelés is lehetséges. Daganat esetén annak méretétől, elhelyezkedésétől, a hagyományos terápia hatékonyságától függően akár műtéti megoldás is indokolt lehet. 

Fontos tudni, hogy az említett hormonzavarok mindegyike okozhat teherbeesési nehézségeket/meddőséget! 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Nagyon régota szeretnék babát már lassan 5 éve kiprobálttam mindent de semmi mitt tegyek???

Kedves Szandra!

Kevés információt adott meg azzal kapcsolatosan eddig milyen irányú kivizsgálásokat végeztek el a panaszával kapcsolatban. Járt már Nőgyógyásznál kivizsgáláson, nincs valamilyen szervi elváltozás a háttérben? Amennyiben a nőgyógyász nem talált semmilyen szervi vagy egyéb okot a háttérben, érdemes felkeresnie egy endokrinológus szakorvost is a további vizsgálatokkal kapcsolatosan.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésre körültekintően, érthetően választ kaptam

A szolgáltatással nagyon elégedett vagyok. A szakember kedvessége, hozzáállása kiemelkedő. Minden kérdésre körültekintően, érthetően és türelemmel válaszolt. A továbbiakban is szívesen veszem szolgáltatásait, ajánlom ismerőseimnek, barátaimnak is. 

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok