Magas prolaktinszint is lehet az oka a túlsúlynak

Magas prolaktinszint is lehet az oka a túlsúlynak

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2021.01.21 15:48

Új évkor sokan azt a célt tűzik ki, hogy leadják a súlyfeleslegüket. Amennyiben a legnagyobb erőfeszítés ellenére sem jön el a várt eredmény, akkor érdemes mögöttes problémára gyanakodni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyás elmaradásának hátterében magas prolaktinszint is állhat.  

Ha nem megy a fogyás 

Sokan panaszkodnak arra, hogy bármit is tesznek, képtelenek tartósan megszabadulni a plusz kilóktól. Amennyiben valóban megfelelően táplálkozott és rendszeresen mozgott, és még úgy sem mutat kevesebbet a mérleg nyelve akkor érdemes utánajárni, mi is akadályozza a fogyást. Leggyakrabban valamilyen hormonális problémát találni ilyenkor, hiszen a hormonális zavarok befolyásolhatják az anyagcserét, a testsúlyt.  

Magas prolaktinszint szoptatás és terhesség nélkül 

prolaktin panaszokA hipofízis által termelt prolaktin igen fontos hormon, mely a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Viszont igen lényeges, hogy szintje csakis ekkor emelkedik meg, más esetekben magas szintje sok kellemetlen probléma forrása lehet. A magas prolakszint ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat.  

A probléma hátterében nagyon gyakran a túlzott stressz áll (nem véletlen, hogy ekkor nehezebben lehet teherbe esni), hiszen az állandó idegeskedés következtében megnő a hormon mennyisége.  

Prolaktin és túlsúly 

Hogy mégis hogy függ össze a magas prolaktin szint a súlygyarapodással? 

A prolaktin csökkenti a zsírszövet képességét a cukor és a zsír tárolására, amelyek aztán felhalmozódhatnak a vérben és bizonyos szövetekben. (Ennek nagy veszélye, hogy megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát). A prolaktin továbbá befolyásolja a test zsíranyagcserére való képességét is. Amikor a zsírszövet jeleket kap a prolaktintól, az úgy reagál, hogy csökkenti az ún. adiponektin nevű hormon termelését, amely fontos a különféle tápanyagok metabolizmusához. 

Emellett a túl sok prolaktin egyéb hormonális zavarokat is okozhat, pl.ösztrogéndominanciát, ami szintén gyakran hízással jár. 

“A magas prolaktinszin miatt zavar keletkezhet a ciklusban, a tüszőrepedés nem történik meg, így elegendő progeszteron sem fog termelődni, ami ösztrogéndominanciához vezet “- magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. 

Stresszkezelés, megfelelő életmód, szükség esetén gyógyszer 

magas prolaktinszint tüneteiHogy csökkenteni lehessen a prolaktin szintjét, első körben tisztázni kell, mi is okozza a problémát. Ugyanis előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy daganata áll a hátterében- ekkor az esetek egy részében műtétre van szükség. Más esetekben igen hasznos a megfelelő stresszkezelés elsajátítása, relaxáció, melyet különböző gyógynövények is segíthetnek (pl.citromfű,levendula, orbáncfű), de a barátcserje pl.magát a prolaktin szintet és az ösztrogéndominanciát is képes csökkenteni, így érdemes azt is fogyasztani tea vagy kapszula formájában. Amennyiben az orvos úgy határoz, mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. 

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • elhízás kezelése
  • meddőség
  • mellékvese betegségek
  • holisztikus szemléletű gyógyítás 

   

  Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

   

  Rendelés helye: Széna tér

  Telefonszám: +36 30 141 4242 

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, az alábbi leleteredményekről:
Szabad T4 9,73 (7,90-14,40)Szabad T3 6,06(3,80-6,00), TSH 2,530 (0,400-4,000).
Follikuláris fázis (ciklus 3. napja):
LH 7,99 (2,12-10,89)
FSH 11,82(3,85-8,78)
Prolaktin 405,7 (7,8-566,5)
Ösztradiol 195,5(99,1-447,9)
Progeszteron 3,4(0,98-4,83)
Tesztoszteron 0,5 (0,4-2,6).
37 éves vagyok, szeretnénk babát vállalni, ezért kérdezem Önt.Az LH és FSH eredményeim kicsit magasak.Egy meddőségi portálon olvastam, hogy bár az LH referencián belül van, a jó fogamzáshoz a 6 alatti eredmény lenne jó.Az FSH hormon pedig tényleg magas.
Mi a Doktornő véleménye?
Segítségét előre is köszönöm:

L.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A leletek értékelésekor nem pusztán a számokat nézzük, hanem a vizsgált személyt egészében.
Tehát , így első látásra , nem kell túlozni az FSH-t illetően , egy kicsit magas.
Amennyiben személyesen tudunk találkozni, biztosan tudok segíteni a Baba ügyben.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy tudású, kedves

A recepciós hölgyek kedvesek, gyorsak, hatékonyan dolgoznak. A doktornő empatikus, kedves, mindenre kiterjed a figyelme. Nagy szaktudással rendelkezik.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK