Magas prolaktinszint is lehet az oka a túlsúlynak

Magas prolaktinszint is lehet az oka a túlsúlynak

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2021.01.20 Módosítva: 2021.01.21

Új évkor sokan azt a célt tűzik ki, hogy leadják a súlyfeleslegüket. Amennyiben a legnagyobb erőfeszítés ellenére sem jön el a várt eredmény, akkor érdemes mögöttes problémára gyanakodni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyás elmaradásának hátterében magas prolaktinszint is állhat.  

Ha nem megy a fogyás 

Sokan panaszkodnak arra, hogy bármit is tesznek, képtelenek tartósan megszabadulni a plusz kilóktól. Amennyiben valóban megfelelően táplálkozott és rendszeresen mozgott, és még úgy sem mutat kevesebbet a mérleg nyelve akkor érdemes utánajárni, mi is akadályozza a fogyást. Leggyakrabban valamilyen hormonális problémát találni ilyenkor, hiszen a hormonális zavarok befolyásolhatják az anyagcserét, a testsúlyt.  

Magas prolaktinszint szoptatás és terhesség nélkül 

prolaktin panaszokA hipofízis által termelt prolaktin igen fontos hormon, mely a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Viszont igen lényeges, hogy szintje csakis ekkor emelkedik meg, más esetekben magas szintje sok kellemetlen probléma forrása lehet. A magas prolakszint ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat.  

A probléma hátterében nagyon gyakran a túlzott stressz áll (nem véletlen, hogy ekkor nehezebben lehet teherbe esni), hiszen az állandó idegeskedés következtében megnő a hormon mennyisége.  

Prolaktin és túlsúly 

Hogy mégis hogy függ össze a magas prolaktin szint a súlygyarapodással? 

A prolaktin csökkenti a zsírszövet képességét a cukor és a zsír tárolására, amelyek aztán felhalmozódhatnak a vérben és bizonyos szövetekben. (Ennek nagy veszélye, hogy megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát). A prolaktin továbbá befolyásolja a test zsíranyagcserére való képességét is. Amikor a zsírszövet jeleket kap a prolaktintól, az úgy reagál, hogy csökkenti az ún. adiponektin nevű hormon termelését, amely fontos a különféle tápanyagok metabolizmusához. 

Emellett a túl sok prolaktin egyéb hormonális zavarokat is okozhat, pl.ösztrogéndominanciát, ami szintén gyakran hízással jár. 

“A magas prolaktinszin miatt zavar keletkezhet a ciklusban, a tüszőrepedés nem történik meg, így elegendő progeszteron sem fog termelődni, ami ösztrogéndominanciához vezet “- magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. 

Stresszkezelés, megfelelő életmód, szükség esetén gyógyszer 

magas prolaktinszint tüneteiHogy csökkenteni lehessen a prolaktin szintjét, első körben tisztázni kell, mi is okozza a problémát. Ugyanis előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy daganata áll a hátterében- ekkor az esetek egy részében műtétre van szükség. Más esetekben igen hasznos a megfelelő stresszkezelés elsajátítása, relaxáció, melyet különböző gyógynövények is segíthetnek (pl.citromfű,levendula, orbáncfű), de a barátcserje pl.magát a prolaktin szintet és az ösztrogéndominanciát is képes csökkenteni, így érdemes azt is fogyasztani tea vagy kapszula formájában. Amennyiben az orvos úgy határoz, mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. 

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • centrális típusú elhízás,
  • meddőség, vetélés
  • mellékvese betegségek
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Telefonszám: +36 30 141 4242 
   

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr !
Szíves véleményét kérem.
Anamnesis: Struma nodosa miatt 10 éve állok gondozás alatt. Hypothyreosis miatt napi 75 ug L-Thyroxint szedek. A jobb lebeny alsó pólusán lévő progressiót mutató göb asp. cyt. vizsgálata megtörtént fél éve, dg. adására alkalmatlan volt.
Pajzsmirigy UH eredményem (2011.06.01.): A pajzsmirigy jobb lebenye 24x25,5x55 mm, alsó pólusában 8,5 mm-es echoszegény szegéllyel körülvett, fokozott keringésű, kissé szabálytalan conturu göb látható. Az alsó harmadban egy 5 mm körüli, echoszegény szegéllyel körülvett isoechogen göb van. A jobb lebeny és az isthmus határán egy 7,5 mm-es isoechogen göb látható. Az isthmus 7 mm széles, benne egy 11,5 mm-es, a mirigyállománynál kissé echoszegényebb szerkezetű göb van. A bal lebeny 18x17,5x55 mm, állományában dorsalisan a kp. harmadban egy 10,5 mm-es, echoszegényen inhomogen szerkezetű képlet látható. A kp. harmadban dorsalisan egy 14 mm-es echoszegényen inhomogen szerkezetű képlet látható. Az alsó pólusban egy 12 mm-es, isoechogen göb van. Jobb oldalon a nyaki nagyerek mentén néhány 9x3,5 mm-es és kisebb, echoszegény nyirokcsomó látható. A jobb parotis alsó pólusánál egy 7x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó látható. A fültő előtt a parotis állományán belül egy 8x2,5 mm-es, echoszegény nyirokcsomó ábrázolódik. Bal oldalon a nyaki nagyerek mentén is megfigyelhető egy-két 2,5x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó. A bal parotis alsó pólusában egy 10x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó ábrázolódik. A nagy nyálmirigyek echoképe szabályos.
Az orvos véleménye: Hormonleletek normál tartományban vannak. Egyelőre az eddigi substitutio folytatása javasolt. Tekintettel arra, hogy a kontroll UH során további kisfokú progressio látható, a jobb lebeny alsó pólusán elhelyezkedő göb fokozott keringésű, szabálytalan kontúrú és a korábbi cyt. vizsgálat diagnózis adására alkalmatlan volt, ezért kétoldali subtotalis resectio elvégzését javasoljuk.
Tisztelt Doktor Nő/Úr !
Szeretném megkérdezni, hogy valóban indokolt-e a műtét elvégzése.
Szíves válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Piroska

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Piroska!
A leírtak alapján hosszú ideje fennálló folyamat, csak személyes konzultáció alapján tudok pontos választ adni.
A rendelésemen az oki diagnózis alapján történő gyógyításra törekszem, mely alapján ön esetében is tudok segíteni a műtét elkerülésében.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Páciensek mondták

A doktornő kedves, türelmes, segítőkész

"A doktornő kedves, türelmes, segítőkész. A recepciós hölgy is nagyon kedves és segítőkész volt. Kisgyerekkel mentem a vizsgálatra, mindent elkövettek, hogy a gyerek jól érezze magát." 

További vélemények

Hírek

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek
Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Manapság egyre több pajzsmirigyrákot diagnosztizálnak, köszönhetően a több, korszerűbb szűrési módszereknek. Viszont több szakember is felhívja arra a figyelmet, hogy ezzel egyidejűleg megnőtt a túlkezelések száma is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigyrákról és annak megfelelő terápiás módjairól beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat