Magas prolaktinszint is lehet az oka a túlsúlynak

Magas prolaktinszint is lehet az oka a túlsúlynak

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2021.01.21

Új évkor sokan azt a célt tűzik ki, hogy leadják a súlyfeleslegüket. Amennyiben a legnagyobb erőfeszítés ellenére sem jön el a várt eredmény, akkor érdemes mögöttes problémára gyanakodni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyás elmaradásának hátterében magas prolaktinszint is állhat.  

Ha nem megy a fogyás 

Sokan panaszkodnak arra, hogy bármit is tesznek, képtelenek tartósan megszabadulni a plusz kilóktól. Amennyiben valóban megfelelően táplálkozott és rendszeresen mozgott, és még úgy sem mutat kevesebbet a mérleg nyelve akkor érdemes utánajárni, mi is akadályozza a fogyást. Leggyakrabban valamilyen hormonális problémát találni ilyenkor, hiszen a hormonális zavarok befolyásolhatják az anyagcserét, a testsúlyt.  

Magas prolaktinszint szoptatás és terhesség nélkül 

prolaktin panaszokA hipofízis által termelt prolaktin igen fontos hormon, mely a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Viszont igen lényeges, hogy szintje csakis ekkor emelkedik meg, más esetekben magas szintje sok kellemetlen probléma forrása lehet. A magas prolakszint ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat.  

A probléma hátterében nagyon gyakran a túlzott stressz áll (nem véletlen, hogy ekkor nehezebben lehet teherbe esni), hiszen az állandó idegeskedés következtében megnő a hormon mennyisége.  

Prolaktin és túlsúly 

Hogy mégis hogy függ össze a magas prolaktin szint a súlygyarapodással? 

A prolaktin csökkenti a zsírszövet képességét a cukor és a zsír tárolására, amelyek aztán felhalmozódhatnak a vérben és bizonyos szövetekben. (Ennek nagy veszélye, hogy megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát). A prolaktin továbbá befolyásolja a test zsíranyagcserére való képességét is. Amikor a zsírszövet jeleket kap a prolaktintól, az úgy reagál, hogy csökkenti az ún. adiponektin nevű hormon termelését, amely fontos a különféle tápanyagok metabolizmusához. 

Emellett a túl sok prolaktin egyéb hormonális zavarokat is okozhat, pl.ösztrogéndominanciát, ami szintén gyakran hízással jár. 

“A magas prolaktinszin miatt zavar keletkezhet a ciklusban, a tüszőrepedés nem történik meg, így elegendő progeszteron sem fog termelődni, ami ösztrogéndominanciához vezet “- magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. 

Stresszkezelés, megfelelő életmód, szükség esetén gyógyszer 

magas prolaktinszint tüneteiHogy csökkenteni lehessen a prolaktin szintjét, első körben tisztázni kell, mi is okozza a problémát. Ugyanis előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy daganata áll a hátterében- ekkor az esetek egy részében műtétre van szükség. Más esetekben igen hasznos a megfelelő stresszkezelés elsajátítása, relaxáció, melyet különböző gyógynövények is segíthetnek (pl.citromfű,levendula, orbáncfű), de a barátcserje pl.magát a prolaktin szintet és az ösztrogéndominanciát is képes csökkenteni, így érdemes azt is fogyasztani tea vagy kapszula formájában. Amennyiben az orvos úgy határoz, mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a válaszát.
Bromocriptinből reggel egy egészet,este pedig 2 egészet szedtem.THS-re is vettek vért amikor a Prolaktint nézték.Augusztus 25.-én voltam a vérvétel akkor az alábbi eredmények lettek: Prolaktin:217,8 TSH:2,12 FT3:5,15 FT4 13,93

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedttves Éva!
A tej fogyasztás pajzsmirigy betegségek esetén nem ajánlott.
Igy a reggeli tejes zabkása semmiféleképpen nem.
A feldolgozott fermentált tejtermékek mértékkel( kefír, joghurt, túró sajt) fogyasztható.
A glutamátos ízfokozók( E620-628) teljesen kiiktatni.
A cukor, sok édesség sem kedvező.
Speciálisabb kiegészítő tanácsokat a rendelésemen meglévő spesiális diagnosztikai vizsgálat alapján szoktam megtenni.
A Bio-szelén 50 mg reggel egy tabletta is segít még.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Biztonságot keltő

"A hagyományos medicinával ellentétben nem a félelemkeltésen alapult a konzultáció. Körültekintő és biztonságot keltő volt a doktornő véleménye."

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok