A magas prolaktinszint is állhat a teherbeesés útjában

A magas prolaktinszint is állhat a teherbeesés útjában

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.09.12 Módosítva: 2016.09.12
Egyre több nő küzd napjainkban teherbeesési nehézségekkel, melynek hátterében többek között a kitolódott gyermekvállalási szándék, a stressz, az egészségtelen életmód, valamint hormonális zavar is állhat. Ez utóbbi esetben igen gyakori probléma a megemelkedett prolaktinszint, ami bizony gátat szabhat a gyermekáldásnak. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS/inzulinrezisztencia specialistája szerint a probléma szerencsére kezelhető.

Mit befolyásol a prolaktin?

A terhességi hormonként is ismert prolaktin leginkább a várandósságot és a tejelválasztást hivatott támogatni, ezért szintje terhesség és szoptatás esetén a legmagasabb. Ám szerepe itt még nem ér véget, ugyanis más nemi hormonokkal együtt az anyagcsere és a növekedés folyamatában is részt vesz. Fontos tudni, hogy babavárás nélkül is termeli a hipofízis – ráadásul mindkét nem esetében-, ám lényegesen kevesebb mennyiségben. Mennyisége nem állandó, ugyanis napszaki ingadozást mutat, tehát nem ugyanazt az értéket kapjuk reggel és este- és ezt a vérvételek alkalmával is figyelembe kell venni!

Magas szintje hátráltatja a teherbeesést

Terhesség nélkül előfordulhat, hogy megemelkedik a prolaktin szintje- ezt okozhatják bizonyos gyógyszerek, betegségek (pl. IR, PCOS, pajzsmirigyzavar, agyalapi mirigy daganata), ám leggyakrabban a stressz tehető érte felelőssé. A normálisnál magasabb értéke nemcsak kellemetlen tüneteket okozhat, de a teherbeesést is megnehezíti, mivel gátolja a ciklushoz szükséges női nemi hormonok termelődését. Ennek megfelelően sem a tüszőérés, sem a beágyazódás nem következhet be. Ezért van az, hogy rendszeres, gyakori szoptatás során minimális a gyermeknemzés esélye, hiszen ekkor igen magas a prolaktinszint - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS/inzulinrezisztencia specialistája.

Mit lehet tenni?

Először is fontos, hogy próbálja meg minimálisra csökkenteni életében a stresszt, ami az egyik legnagyobb akadálya a teherbeesésnek, hiszen ekkor gyorsan megnő a prolaktinszint. Érdemes vérvétel útján hormonvizsgálatot végeztetni, hogy fény derülhessen az egyéb hormonális zavarokra is, hiszen a magasabb inzulinszint és a pajzsmirigy alulműködése is befolyásolhatják a prolaktin termelődését!

Dr. Koppány Viktória szerint gyógyszeres kezeléssel remekül kordában tartható a hormon mennyisége, ám ha a problémát az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza (prolaktinoma), akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség, ami után visszaáll az érték a referenciatartományba.

Magas prolaktinszint tünetei

  • teherbeesési nehézségek
  • libidócsökkenés
  • fáradékonyság
  • várandósság/szoptatás nélküli tejcsorgás (férfiaknál is)
  • férfiaknál az emlők megnagyobbodása
  • hízás, alvászavarok

 

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok