Elhízás és pajzsmirigybetegség - így lehet megszakítani az ördögi kört

Elhízás és pajzsmirigybetegség - így lehet megszakítani az ördögi kört

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2024.01.17 15:10

Folyamatos vizsgálatok tárgya, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek kialakulásának rizikóját. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista összefoglalja a tudnivalókat és ismerteti a testsúlycsökkentés lehetőségeit pajzsmirigy alulműködés esetén.

Online Bejelentkezés

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Az elhízás a pajzsmirigybetegségek egyik rizikófaktora

Közismert tény, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktorának, sőt, ma már önálló betegségnek számít, így semmiképpen nem lehet pusztán az emberi külsőt érintő, esztétikai kihívásként kezelni. Kutatások, vizsgálatok tárgyát képezi, hogy pajzsmirigy betegségek esetén az elhízás „csupán” tünet, vagy a kiváltó okok közé sorolható.
A pajzsmirigy betegek fogyásában segíthet az endokrinológus.- A testsúlyunkat a táplálékkal bevitt és szervezetünk által felhasznált energia különbsége határozza meg. Ez utóbbi a nyugalmi anyagcserénkből, valamint a fizikai aktivitásunkból adódik össze. A nyugalmi energiafelhasználás magasabb pajzsmirigy túlműködés, és alacsonyabb pajzsmirigy alulműködés esetén. Pajzsmirigy túlműködésben a betegek testsúlyunkból átlagosan 15%-ot veszítenek el, míg alulműködés esetén 15-30%-ot híznak.
Nagyon érdekes, hogy a normál tartományba eső pajzsmirigy laboratóriumi értékek sem feltétlenül jelentik az egyéni normális pajzsmirigyműködést. Az „egyéni normál tartomány” ugyanis lényegesen szűkebb a laboratóriumi referencia-tartománynál – ismerteti dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista.

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek?

A kivizsgálás során elengedhetetlen a páciens tüneteinek részletes kikérdezése, fizikális vizsgálata, és a vér elemzése. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreoidea stimuláló hormon” (TSH), illetve a pajzsmirigy hormonok (FT3 és FT4) szintjeinek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése endokrinológus feladata.
A pontos diagnózist segíti a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amely kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy szerkezeti eltéréseit kimutassa. Az ultrahanggal felfedezett gyanús eltérések esetén célzott tűszúrásos mintavétel, biopszia javasolt.

Mit jelez a TSH, az ATPO, a TgAb?

Több vizsgálatban igazolták, hogy elhízás esetén a szérum TSH-szint emelkedett, a testsúly csökkenés után a TSH-szint újból normalizálódik. Így elmondhatjuk, hogy az emelkedett TSH-szint inkább a következménye, mintsem oka lenne az elhízásnak.
Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint az elhízás kapcsolatba hozható a pajzsmirigy alulműködés megnövekedett kockázatával és összefüggést mutatott a Hashimoto thyreoiditis nevű betegséggel (magyarul: krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladással).
A vérből kimutatható antitestek jelenlétét vizsgálva megállapítható volt, hogy elhízott betegek esetén gyakrabban emelkedett a tireoidea-peroxidáz elleni antitest (anti-TPO vagy ATPO) szintje, de nem volt összefüggés az elhízás és a thyreoglobulin elleni antitest (TgAb) szintje között. Ezek a vérből könnyen meghatározható antitestek az endokrinológiai kivizsgálás fontos részét képezik.
A megállapítások tanulsága az lehet, hogy az elhízás és a pajzsmirigy alulműködés között kétirányú összefüggés állhat fenn, és egészen biztos, hogy az elhízás erős rizikófaktora a pajzsmirigy betegségeknek. Elhízás során ugyanis a szervezetben egy krónikus, alacsony intenzitású gyulladásos folyamat zajlik. A gyulladás pedig a pajzsmirigysejtek jódfelvételét és a pajzsmirigy hormonok előállításáért felelős enzimeket is érinti. Elhízott emberekben az említett autoimmun Hashimoto pajzsmirigy-gyulladáson túl gyakrabban alakulnak ki más, autoimmun eredetű kórképek is, mint például az 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, sokízületi gyulladás és a pikkelysömört kísérő ízületi gyulladás.

Testsúlycsökkentő tippek pajzsmirigybetegek számára az endokrinológustól

  • Az endokrinológus és az életmód orvos is segíthet a fogyásban.Mielőbbi diagnózis

Kezeletlen vagy elégtelenül kezelt pajzsmirigy alulműködés esetén az endokrinológus szakorvos által beállított megfelelő gyógyszeres kezeléssel az addig sikertelen diéta és testmozgás segítségével fogyást érhetünk el.

  • Személyre szabott diéta

Noha nincs univerzális pajzsmirigy betegség diéta, az egyénre szabott energiaszükségletet, ételérzékenységet is figyelembe véve célszerű a kalóriabevitel csökkentése, a rostfogyasztás fokozása, egyszerű cukrok, finomított szénhidrátok kerülése, gyulladást/ autoimmunitást csökkentő étrend felépítése - dietetikus segítségével.

  • Tiszta víz fogyasztása

A víz étvágycsökkentő hatásán túl segíti a folyadék-kiválasztást és az emésztést.

  • Rendszeres mozgás

Fogyási céllal jelentősen több testmozgásra van szükség, mint amennyit általában gondolunk. Heti minimum 150-300 perc mérsékelt -, vagy 75-150 perc magas intenzitású testmozgás javasolt – akár mozgásterapeuta irányításával.

  • Elegendő és jó minőségű alvás

Az alvásmegvonás jelentős testsúlynövekedéshez, szív és érrendszeri betegségekhez és cukorbetegséghez vezet. Minimum 7 óra jó minőségű alvás szükséges az egészség és fogyás érdekében. Ennek elérésében segíthet a szomnológus.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, milyen formában lehetne hashimotó fogyókúrás étrendhez jutni.
Előre is köszönöm: Csider Éva

Tisztelt Csider Éva!
Dietetikusaink szívesen segítenek Önnek, kérjük hívja a Központi számunkat időpont egyeztetésre.
06704319728
Üdvözlettel,
Boda Erika
asszisztens.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató

Magas szaktudás, megnyugtató problémakezelés
Kedvesen fogadott a doktor úr. Minden kérdésemre teljeskörű, megnyugtató választ kaptam. Kontrollvizsgálatra biztosan hozzá jövök.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK