Elhízás és pajzsmirigybetegség - így lehet megszakítani az ördögi kört

Elhízás és pajzsmirigybetegség - így lehet megszakítani az ördögi kört

Dr. Mutnéfalvy Zoltán Módosítva: 2024.01.17

Folyamatos vizsgálatok tárgya, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek kialakulásának rizikóját. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista összefoglalja a tudnivalókat és ismerteti a testsúlycsökkentés lehetőségeit pajzsmirigy alulműködés esetén.

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Az elhízás a pajzsmirigybetegségek egyik rizikófaktora

Közismert tény, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktorának, sőt, ma már önálló betegségnek számít, így semmiképpen nem lehet pusztán az emberi külsőt érintő, esztétikai kihívásként kezelni. Kutatások, vizsgálatok tárgyát képezi, hogy pajzsmirigy betegségek esetén az elhízás „csupán” tünet, vagy a kiváltó okok közé sorolható.
A pajzsmirigy betegek fogyásában segíthet az endokrinológus.- A testsúlyunkat a táplálékkal bevitt és szervezetünk által felhasznált energia különbsége határozza meg. Ez utóbbi a nyugalmi anyagcserénkből, valamint a fizikai aktivitásunkból adódik össze. A nyugalmi energiafelhasználás magasabb pajzsmirigy túlműködés, és alacsonyabb pajzsmirigy alulműködés esetén. Pajzsmirigy túlműködésben a betegek testsúlyunkból átlagosan 15%-ot veszítenek el, míg alulműködés esetén 15-30%-ot híznak.
Nagyon érdekes, hogy a normál tartományba eső pajzsmirigy laboratóriumi értékek sem feltétlenül jelentik az egyéni normális pajzsmirigyműködést. Az „egyéni normál tartomány” ugyanis lényegesen szűkebb a laboratóriumi referencia-tartománynál – ismerteti dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista.

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek?

A kivizsgálás során elengedhetetlen a páciens tüneteinek részletes kikérdezése, fizikális vizsgálata, és a vér elemzése. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreoidea stimuláló hormon” (TSH), illetve a pajzsmirigy hormonok (FT3 és FT4) szintjeinek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése endokrinológus feladata.
A pontos diagnózist segíti a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amely kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy szerkezeti eltéréseit kimutassa. Az ultrahanggal felfedezett gyanús eltérések esetén célzott tűszúrásos mintavétel, biopszia javasolt.

Mit jelez a TSH, az ATPO, a TgAb?

Több vizsgálatban igazolták, hogy elhízás esetén a szérum TSH-szint emelkedett, a testsúly csökkenés után a TSH-szint újból normalizálódik. Így elmondhatjuk, hogy az emelkedett TSH-szint inkább a következménye, mintsem oka lenne az elhízásnak.
Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint az elhízás kapcsolatba hozható a pajzsmirigy alulműködés megnövekedett kockázatával és összefüggést mutatott a Hashimoto thyreoiditis nevű betegséggel (magyarul: krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladással).
A vérből kimutatható antitestek jelenlétét vizsgálva megállapítható volt, hogy elhízott betegek esetén gyakrabban emelkedett a tireoidea-peroxidáz elleni antitest (anti-TPO vagy ATPO) szintje, de nem volt összefüggés az elhízás és a thyreoglobulin elleni antitest (TgAb) szintje között. Ezek a vérből könnyen meghatározható antitestek az endokrinológiai kivizsgálás fontos részét képezik.
A megállapítások tanulsága az lehet, hogy az elhízás és a pajzsmirigy alulműködés között kétirányú összefüggés állhat fenn, és egészen biztos, hogy az elhízás erős rizikófaktora a pajzsmirigy betegségeknek. Elhízás során ugyanis a szervezetben egy krónikus, alacsony intenzitású gyulladásos folyamat zajlik. A gyulladás pedig a pajzsmirigysejtek jódfelvételét és a pajzsmirigy hormonok előállításáért felelős enzimeket is érinti. Elhízott emberekben az említett autoimmun Hashimoto pajzsmirigy-gyulladáson túl gyakrabban alakulnak ki más, autoimmun eredetű kórképek is, mint például az 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, sokízületi gyulladás és a pikkelysömört kísérő ízületi gyulladás.

Testsúlycsökkentő tippek pajzsmirigybetegek számára az endokrinológustól

  • Az endokrinológus és az életmód orvos is segíthet a fogyásban.Mielőbbi diagnózis

Kezeletlen vagy elégtelenül kezelt pajzsmirigy alulműködés esetén az endokrinológus szakorvos által beállított megfelelő gyógyszeres kezeléssel az addig sikertelen diéta és testmozgás segítségével fogyást érhetünk el.

  • Személyre szabott diéta

Noha nincs univerzális pajzsmirigy betegség diéta, az egyénre szabott energiaszükségletet, ételérzékenységet is figyelembe véve célszerű a kalóriabevitel csökkentése, a rostfogyasztás fokozása, egyszerű cukrok, finomított szénhidrátok kerülése, gyulladást/ autoimmunitást csökkentő étrend felépítése - dietetikus segítségével.

  • Tiszta víz fogyasztása

A víz étvágycsökkentő hatásán túl segíti a folyadék-kiválasztást és az emésztést.

  • Rendszeres mozgás

Fogyási céllal jelentősen több testmozgásra van szükség, mint amennyit általában gondolunk. Heti minimum 150-300 perc mérsékelt -, vagy 75-150 perc magas intenzitású testmozgás javasolt – akár mozgásterapeuta irányításával.

  • Elegendő és jó minőségű alvás

Az alvásmegvonás jelentős testsúlynövekedéshez, szív és érrendszeri betegségekhez és cukorbetegséghez vezet. Minimum 7 óra jó minőségű alvás szükséges az egészség és fogyás érdekében. Ennek elérésében segíthet a szomnológus.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

A Doktor úr végtelen türelemmel hallgatta végig a tüneteimet, végre pozitívan csalódtam egy endokrin orvosban. :) Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok