Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.11.14 14:54

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

Online Bejelentkezés

Dr. Békési Gábor PhD

Mammut II 2. - 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5

Egy szerv, sok szerep

A pajzsmirigy a nyakban található apró szerv, ami fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi és a szexuális működésben. Alig van olyan szervünk, amelynek a funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigyhormonok (T3, T4). Ha tehát a pajzsmirigy nem működik megfelelően, az általa termelt hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és áramlanak ki a szervezetbe, az sok szervünk funkciójában okozhat problémát.

A pajzsmirigyproblémák sokféle tünetet okozhatnak, amelyek akár egészen más betegségekre utalhatnak.

A legjellemzőbb tünetek, amelyek pajzsmirigyproblémára utalhatnak:

  • fáradtság vagy álmatlanság
  • hízás vagy fogyás
  • hangulati ingadozások, koncentrációs zavar
  • magas koleszterinszint
  • menstruációs és termékenységi problémák
  • bélpanaszok
  • haj- és bőrproblémák
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • szívdobogásérzés
  • gombócérzet a torokban

A panaszok okának tisztázására, a pajzsmirigy működési zavarának kizárására vagy megerősítésére többféle vizsgálat is szóba jöhet, ezekről minden esetben a kezelőorvos és/vagy az endokrinológus dönt. Amilyen sokrétűek lehetnek ugyanis a pajzsmirigyproblémák, olyan összetett feladat a kivizsgálásuk – mondja dr. Békési Gábor, PHD.

Vérvizsgálatok

A pajzsmirigybetegségek kivizsgálásának legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszere a vérvizsgálat. A vérből könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző laborparamétereket alkalmaznak.

pajzsmirigybetegségek kivizsgálása az Endokrinközpontban

A laborvizsgálatok során a következő paramétereket ellenőrzik: TSH, T3, T4 (ritkábban TRH és AntiTPO). A TSH (thyreoidea stimuláló hormon, tehát pajzsmirigyserkentő hormon) az agyalapi mirigyben termelődik. A TSH emelkedett szintje pajzsmirigy alulműködésre, míg csökkent szintje túlműködésre utal. A  normál TSH-érték 0,4-4,2 mIU/l között mozog.

A TSH a pajzsmirigyet T3 és a T4 hormonok termelésére serkenti. A termelődő T3 és T4 hormonok pedig visszahatnak az agy TSH termelésére. Ezzel a serkentő-gátló szabályozási körrel biztosítja a szervezet a stabil, egyenletes hormonszintet. 

A TRH (tyreoidea releasing hormon, a TSH felszabadulását szabályozó hormon) vizsgálata ritkább diagnosztikus eljárás, ami a pajzsmirigy önjáró működéséről ad tájékoztatást.

AntiTPO (ATPO) a tireoperoxidáz ellenes ellenanyag. A tireoperoxidáz a pajzsmirigy működéséhez szükséges fehérje, amely a pajzsmirigyhormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonokat, pajzsmirigy alulműködést okozva.

Ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával ellenőrzik a mirigyállomány nagyságát, felépítését, az esetleges elváltozásokat (ciszták, szöveti szaporulatok) és gyulladásokat. Az eljárással vizsgálható a pajzsmirigyet ellátó artériák áramlása, falának rugalmassága is.

Ultrahangvezérelt aspirációs citológia

Az eljárás során vékony tűvel mintát vesznek a pajzsmirigyből, miközben ultrahanggal ellenőrzi a műveletet. Erre akkor van szükség, ha az alap ultrahangvizsgálat során göböt vagy egyéb elváltozást észlelt az orvos, amelyet szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb és a leginkább betegkímélő módszer a pajzsmirigygöbök vizsgálatára. Az ultrahangvezérelt vékonytűs mintavétel (aspirációs citológia) segíthet eldönteni, szükség van-e műtétre.  

Izotópos vizsgálat (Szcintigráfia)

Jellemzően a pajzsmirigygöbök típusának meghatározására alkalmazott vizsgálati módszer. Az eljárás során intravénásan radioaktív izotópot adnak be a páciensnek, majd egy speciális kamerán keresztül figyelik, hogy a pajzsmirigyben ez hol, milyen színű képet mutat. A pajzsmirigy ugyanis az aktivitásával arányos mértékben veszi fel az izotópot. A fokozott működésűek élénk színűek (meleg göbök), az alulműködők világos göbök is (hideg göbök).

Röntgen, CT, MR

Ezeknek a képalkotó eljárásoknak a használata inkább az egyéb betegségek kizárására, esetleg a pajzsmirigy-megnagyobbodás kiterjedtségének megítélése és a szövődmények felderítése esetén lehet indokolt.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

A vérvizsgálatok eredményéből Hashimoto betegségre gyanakszom a magas ATPO érték miatt. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e kezelni az alábbi eredmények mellett.
Tsh supersens.: 2.342 mU/L
T4: 13,31 pmol/L
T3: 5,16 pmol/L
ATPO: 159,27 U/mL
Thyreoglobulin AAT: 34,0 UI/mL
Thyreoglobulin: 0,607 ng/mL
TSH receptor AT : 0.800 IU/L

Válaszát előre is köszönöm!Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Tenczelné Bernát Judit!

Labor eredmények kiértékelésére csak konzultáció keretén belül van lehetőség, sajnos ezen a felületen nem tudunk ebben segíteni.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK