Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.11.14

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

Egy szerv, sok szerep

A pajzsmirigy a nyakban található apró szerv, ami fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi és a szexuális működésben. Alig van olyan szervünk, amelynek a funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigyhormonok (T3, T4). Ha tehát a pajzsmirigy nem működik megfelelően, az általa termelt hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és áramlanak ki a szervezetbe, az sok szervünk funkciójában okozhat problémát.

A pajzsmirigyproblémák sokféle tünetet okozhatnak, amelyek akár egészen más betegségekre utalhatnak.

A legjellemzőbb tünetek, amelyek pajzsmirigyproblémára utalhatnak:

  • fáradtság vagy álmatlanság
  • hízás vagy fogyás
  • hangulati ingadozások, koncentrációs zavar
  • magas koleszterinszint
  • menstruációs és termékenységi problémák
  • bélpanaszok
  • haj- és bőrproblémák
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • szívdobogásérzés
  • gombócérzet a torokban

A panaszok okának tisztázására, a pajzsmirigy működési zavarának kizárására vagy megerősítésére többféle vizsgálat is szóba jöhet, ezekről minden esetben a kezelőorvos és/vagy az endokrinológus dönt. Amilyen sokrétűek lehetnek ugyanis a pajzsmirigyproblémák, olyan összetett feladat a kivizsgálásuk – mondja dr. Békési Gábor, PHD.

Vérvizsgálatok

A pajzsmirigybetegségek kivizsgálásának legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszere a vérvizsgálat. A vérből könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző laborparamétereket alkalmaznak.

pajzsmirigybetegségek kivizsgálása az Endokrinközpontban

A laborvizsgálatok során a következő paramétereket ellenőrzik: TSH, T3, T4 (ritkábban TRH és AntiTPO). A TSH (thyreoidea stimuláló hormon, tehát pajzsmirigyserkentő hormon) az agyalapi mirigyben termelődik. A TSH emelkedett szintje pajzsmirigy alulműködésre, míg csökkent szintje túlműködésre utal. A  normál TSH-érték 0,4-4,2 mIU/l között mozog.

A TSH a pajzsmirigyet T3 és a T4 hormonok termelésére serkenti. A termelődő T3 és T4 hormonok pedig visszahatnak az agy TSH termelésére. Ezzel a serkentő-gátló szabályozási körrel biztosítja a szervezet a stabil, egyenletes hormonszintet. 

A TRH (tyreoidea releasing hormon, a TSH felszabadulását szabályozó hormon) vizsgálata ritkább diagnosztikus eljárás, ami a pajzsmirigy önjáró működéséről ad tájékoztatást.

AntiTPO (ATPO) a tireoperoxidáz ellenes ellenanyag. A tireoperoxidáz a pajzsmirigy működéséhez szükséges fehérje, amely a pajzsmirigyhormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonokat, pajzsmirigy alulműködést okozva.

Ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával ellenőrzik a mirigyállomány nagyságát, felépítését, az esetleges elváltozásokat (ciszták, szöveti szaporulatok) és gyulladásokat. Az eljárással vizsgálható a pajzsmirigyet ellátó artériák áramlása, falának rugalmassága is.

Ultrahangvezérelt aspirációs citológia

Az eljárás során vékony tűvel mintát vesznek a pajzsmirigyből, miközben ultrahanggal ellenőrzi a műveletet. Erre akkor van szükség, ha az alap ultrahangvizsgálat során göböt vagy egyéb elváltozást észlelt az orvos, amelyet szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb és a leginkább betegkímélő módszer a pajzsmirigygöbök vizsgálatára. Az ultrahangvezérelt vékonytűs mintavétel (aspirációs citológia) segíthet eldönteni, szükség van-e műtétre.  

Izotópos vizsgálat (Szcintigráfia)

Jellemzően a pajzsmirigygöbök típusának meghatározására alkalmazott vizsgálati módszer. Az eljárás során intravénásan radioaktív izotópot adnak be a páciensnek, majd egy speciális kamerán keresztül figyelik, hogy a pajzsmirigyben ez hol, milyen színű képet mutat. A pajzsmirigy ugyanis az aktivitásával arányos mértékben veszi fel az izotópot. A fokozott működésűek élénk színűek (meleg göbök), az alulműködők világos göbök is (hideg göbök).

Röntgen, CT, MR

Ezeknek a képalkotó eljárásoknak a használata inkább az egyéb betegségek kizárására, esetleg a pajzsmirigy-megnagyobbodás kiterjedtségének megítélése és a szövődmények felderítése esetén lehet indokolt.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

A vérvizsgálatok eredményéből Hashimoto betegségre gyanakszom a magas ATPO érték miatt. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e kezelni az alábbi eredmények mellett.
Tsh supersens.: 2.342 mU/L
T4: 13,31 pmol/L
T3: 5,16 pmol/L
ATPO: 159,27 U/mL
Thyreoglobulin AAT: 34,0 UI/mL
Thyreoglobulin: 0,607 ng/mL
TSH receptor AT : 0.800 IU/L

Válaszát előre is köszönöm!



Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Tenczelné Bernát Judit!

Labor eredmények kiértékelésére csak konzultáció keretén belül van lehetőség, sajnos ezen a felületen nem tudunk ebben segíteni.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK