Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.11.14

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

Egy szerv, sok szerep

A pajzsmirigy a nyakban található apró szerv, ami fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi és a szexuális működésben. Alig van olyan szervünk, amelynek a funkcióját ne befolyásolnák a pajzsmirigyhormonok (T3, T4). Ha tehát a pajzsmirigy nem működik megfelelően, az általa termelt hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és áramlanak ki a szervezetbe, az sok szervünk funkciójában okozhat problémát.

A pajzsmirigyproblémák sokféle tünetet okozhatnak, amelyek akár egészen más betegségekre utalhatnak.

A legjellemzőbb tünetek, amelyek pajzsmirigyproblémára utalhatnak:

  • fáradtság vagy álmatlanság
  • hízás vagy fogyás
  • hangulati ingadozások, koncentrációs zavar
  • magas koleszterinszint
  • menstruációs és termékenységi problémák
  • bélpanaszok
  • haj- és bőrproblémák
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • szívdobogásérzés
  • gombócérzet a torokban

A panaszok okának tisztázására, a pajzsmirigy működési zavarának kizárására vagy megerősítésére többféle vizsgálat is szóba jöhet, ezekről minden esetben a kezelőorvos és/vagy az endokrinológus dönt. Amilyen sokrétűek lehetnek ugyanis a pajzsmirigyproblémák, olyan összetett feladat a kivizsgálásuk – mondja dr. Békési Gábor, PHD.

Vérvizsgálatok

A pajzsmirigybetegségek kivizsgálásának legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszere a vérvizsgálat. A vérből könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző laborparamétereket alkalmaznak.

pajzsmirigybetegségek kivizsgálása az Endokrinközpontban

A laborvizsgálatok során a következő paramétereket ellenőrzik: TSH, T3, T4 (ritkábban TRH és AntiTPO). A TSH (thyreoidea stimuláló hormon, tehát pajzsmirigyserkentő hormon) az agyalapi mirigyben termelődik. A TSH emelkedett szintje pajzsmirigy alulműködésre, míg csökkent szintje túlműködésre utal. A  normál TSH-érték 0,4-4,2 mIU/l között mozog.

A TSH a pajzsmirigyet T3 és a T4 hormonok termelésére serkenti. A termelődő T3 és T4 hormonok pedig visszahatnak az agy TSH termelésére. Ezzel a serkentő-gátló szabályozási körrel biztosítja a szervezet a stabil, egyenletes hormonszintet. 

A TRH (tyreoidea releasing hormon, a TSH felszabadulását szabályozó hormon) vizsgálata ritkább diagnosztikus eljárás, ami a pajzsmirigy önjáró működéséről ad tájékoztatást.

AntiTPO (ATPO) a tireoperoxidáz ellenes ellenanyag. A tireoperoxidáz a pajzsmirigy működéséhez szükséges fehérje, amely a pajzsmirigyhormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonokat, pajzsmirigy alulműködést okozva.

Ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával ellenőrzik a mirigyállomány nagyságát, felépítését, az esetleges elváltozásokat (ciszták, szöveti szaporulatok) és gyulladásokat. Az eljárással vizsgálható a pajzsmirigyet ellátó artériák áramlása, falának rugalmassága is.

Ultrahangvezérelt aspirációs citológia

Az eljárás során vékony tűvel mintát vesznek a pajzsmirigyből, miközben ultrahanggal ellenőrzi a műveletet. Erre akkor van szükség, ha az alap ultrahangvizsgálat során göböt vagy egyéb elváltozást észlelt az orvos, amelyet szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb és a leginkább betegkímélő módszer a pajzsmirigygöbök vizsgálatára. Az ultrahangvezérelt vékonytűs mintavétel (aspirációs citológia) segíthet eldönteni, szükség van-e műtétre.  

Izotópos vizsgálat (Szcintigráfia)

Jellemzően a pajzsmirigygöbök típusának meghatározására alkalmazott vizsgálati módszer. Az eljárás során intravénásan radioaktív izotópot adnak be a páciensnek, majd egy speciális kamerán keresztül figyelik, hogy a pajzsmirigyben ez hol, milyen színű képet mutat. A pajzsmirigy ugyanis az aktivitásával arányos mértékben veszi fel az izotópot. A fokozott működésűek élénk színűek (meleg göbök), az alulműködők világos göbök is (hideg göbök).

Röntgen, CT, MR

Ezeknek a képalkotó eljárásoknak a használata inkább az egyéb betegségek kizárására, esetleg a pajzsmirigy-megnagyobbodás kiterjedtségének megítélése és a szövődmények felderítése esetén lehet indokolt.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
A DHEA-S értékem a ciklus 4.napján 8,2umol/l, és 7,2-ig jó a lelet szerint. A tesztoszteron 1,92nmol/l az SHBG 33,4nmol/l a prolaktin pedig 28 és 26ig jó. Ez rosszat jelent, hogy a DHEA-S magas?
Köszönöm a válaszát!

Kedves Eszter!

Sajnos online felületen nincs lehetőség labor értékek elemzésére, ez a kórelőzményével együttesen értékelhető. Kérem ezzel az eredménnyel jelentkezzen be egy endokrinológus szakorvoshoz, ő tud majd Önnek ebben segíteni.
Ha esetleg a segítségére lehetünk, kérem hívja központunkat az alábbi telefonszámon: +36/70-431-9728

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok