Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.03.07

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

ATPO és a TSH- mi micsoda? 

A TSH (thyroid stimulating hormone) az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely a pajzsmirigy hormonjainak szintjét befolyásolja- ezért is nevezik pajzsmirigy szabályozó hormonnak. Amennyiben alacsony a pajzsmirigy hormonok szintje, akkor a mennyisége megemelkedik, míg, ha túl sok a T4/T3, akkor csökken. Éppen ezért a TSH értékéből igen jól lehet következtetni arra, hogy fennáll-e pajzsmirigy alul-vagy túlműködés. 

magas ATPOAz ATPO (Anti-TPO) egy antitest, ami a TPO nevű enzim ellen termelődik.  A TPO kulcsfontosságú anyag a pajzsmirigy hormonok előállításában, szintézisében. Az ATPO gátolja a TPO működését, valamint az antitestek megakadályozzák a TPO jód felhasználását is. Így a magas ATPO mennyiség könnyen pajzsmirigy alulműködéshez vezet, mert ekkor nem tud elegendő pajzsmirigy hormon termelődni.  Leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy zavarok (Hashimoto, Graves-Basedow kór), terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás és (bár ritkábban) pajzsmirigyrák esetén emelkedik meg a szintje, ezért pajzsmirigyzavarok esetén érdemes ellenőriztetni az értékét! 

Kutatások szerint az  anti-TPO antitestek a Hashimoto-kórban szenvedők többségénél nagy mennyiségben megtalálhatók (kb. 90%-ban), míg a Graves-Basedow kór esetén a betegek 75%-ánál. Pajzsmirigyrák esetén ez csupán 10-20%.  

Lehet magas ATPO úgy is, ha jó a TSH? 

A magas ATPO szint mellett igen gyakran fedezhető fel egyéb pajzsmirigyzavar is, ám ez nem minden esetben van így. Előfordulhat, hogy bár nagy számban vannak jelen ezek az antitestek, ám a TSH normál tartományon belül mozog, vagyis nem áll fenn sem pajzsmirigy túlműködés, sem pedig alulműködés. Ilyenkor semmi tennivaló nincs, ám rendszeres kontroll szükséges, hiszen ez megnöveli annak esélyét, hogy az illető a későbbiekben valamilyen pajzsmirigybeteggé váljon.  

“Időbe telhet, amíg az antitestek megváltoztatják a TSH szintjét. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor hónapokig, sőt, akár évekig magas az ATPO mennyisége, mielőtt pl. pajzsmirigy alulműködést diagnosztizálnának. Sőt, vannak olyanok is, akiknek bár magas az ATPO szintjük, soha nem alakul ki náluk pajzsmirigy alulműködés”- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Mi a teendő, ha magas az ATPO szintje? 

Ez attól függ, hogy van-e mellette hormontermelési zavar vagy egyéb pajzsmirigy betegség. Ha igen, azt mindenképp kezelni kell (legtöbbször gyógyszeresen). Ám ha csupán az ATPO szint magas, a TSH normál tartományon belül mozog és nincs egyéb probléma, akkor elegendő a megfigyelés, a rendszeres kontroll. Bár gyógyszeresen kifejezetten az ATPO emelkedett szintje nem kezelhető, ám egyes vélemények szerint a D-vitamin, szelén szedése, illetve a gluténmentes diéta csökkentheti a mennyiségét. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Ths 3,495
Nem terhes:0,38-5,33 mIU/l
Terhes I. trimeszter:0,05-3,7 mIU/l
Terhes II. trimeszter:0,31-4,35 mIU/l
Terhes III. trimeszter:0,41-5,18 mIU/l
Kérdésem hogy nekem jó ez az értek a pajzsmirigyet kapcsolatban

Kedves Mária!

A TSH eredménye határértéken belül van.

Üdvözlettel: Plósz Jennifer

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok