Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.29

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

ATPO és a TSH- mi micsoda? 

A TSH (thyroid stimulating hormone) az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely a pajzsmirigy hormonjainak szintjét befolyásolja- ezért is nevezik pajzsmirigy szabályozó hormonnak. Amennyiben alacsony a pajzsmirigy hormonok szintje, akkor a mennyisége megemelkedik, míg, ha túl sok a T4/T3, akkor csökken. Éppen ezért a TSH értékéből igen jól lehet következtetni arra, hogy fennáll-e pajzsmirigy alul-vagy túlműködés

magas ATPOAz ATPO (Anti-TPO) egy antitest, ami a TPO nevű enzim ellen termelődik.  A TPO kulcsfontosságú anyag a pajzsmirigy hormonok előállításában, szintézisében. Az ATPO gátolja a TPO működését, valamint az antitestek megakadályozzák a TPO jód felhasználását is. Így a magas ATPO mennyiség könnyen pajzsmirigy alulműködéshez vezet, mert ekkor nem tud elegendő pajzsmirigy hormon termelődni.  Leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy zavarok (Hashimoto, Graves-Basedow kór), terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás és (bár ritkábban) pajzsmirigyrák esetén emelkedik meg a szintje, ezért pajzsmirigyzavarok esetén érdemes ellenőriztetni az értékét! 

Kutatások szerint az  anti-TPO antitestek a Hashimoto-kórban szenvedők többségénél nagy mennyiségben megtalálhatók (kb. 90%-ban), míg a Graves-Basedow kór esetén a betegek 75%-ánál. Pajzsmirigyrák esetén ez csupán 10-20%.  

Lehet magas ATPO úgy is, ha jó a TSH? 

A magas ATPO szint mellett igen gyakran fedezhető fel egyéb pajzsmirigyzavar is, ám ez nem minden esetben van így. Előfordulhat, hogy bár nagy számban vannak jelen ezek az antitestek, ám a TSH normál tartományon belül mozog, vagyis nem áll fenn sem pajzsmirigy túlműködés, sem pedig alulműködés. Ilyenkor semmi tennivaló nincs, ám rendszeres kontroll szükséges, hiszen ez megnöveli annak esélyét, hogy az illető a későbbiekben valamilyen pajzsmirigybeteggé váljon.  

“Időbe telhet, amíg az antitestek megváltoztatják a TSH szintjét. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor hónapokig, sőt, akár évekig magas az ATPO mennyisége, mielőtt pl. pajzsmirigy alulműködést diagnosztizálnának. Sőt, vannak olyanok is, akiknek bár magas az ATPO szintjük, soha nem alakul ki náluk pajzsmirigy alulműködés”- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Mi a teendő, ha magas az ATPO szintje? 

Ez attól függ, hogy van-e mellette hormontermelési zavar vagy egyéb pajzsmirigy betegség. Ha igen, azt mindenképp kezelni kell (legtöbbször gyógyszeresen). Ám ha csupán az ATPO szint magas, a TSH normál tartományon belül mozog és nincs egyéb probléma, akkor elegendő a megfigyelés, a rendszeres kontroll. Bár gyógyszeresen kifejezetten az ATPO emelkedett szintje nem kezelhető, ám egyes vélemények szerint a D-vitamin, szelén szedése, illetve a gluténmentes diéta csökkentheti a mennyiségét. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Az lenne a kérdésem, hogy szedhetek-e Barátcserjét ? Pajzsmirigy alul működésre 75mg-os Letroxot szedek ,ami szépen be is állította, valamint magas az Anti-TPO: 208. Lombik programban vagyok, és olvastam, hogy a barátcserje jót tehet ilyen esetben.

Köszönöm

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Nóra!

A barátcserje valóban jó hatású lehet, ellenjavallata nincs,nyugodtan szedheti.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok