Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.08.10 10:25

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

Pigmentfoltok, melasma

A hiperpigmentációnak több típusa is létezik: ilyen például a hormonális melasma, májfoltok (főleg idősebb korban), a napfoltok és a gyulladásos bőrbetegségek okozta túlzott pigmentáció.

A hormonális pigmentáció -vagy a melasma- igen gyakori bőrprobléma, mely főleg a nőknél jelentkezik. Elsősorban a homlokon, az arcon, a felső ajkon, az állon és az orron alakulnak ki ezek a szabálytalan formájú barna foltok. Bár nem veszélyesek, de esztétikailag zavaróak, ráadásul endokrin problémára is felhívhatják a figyelmet, így érdemes utánajárni, mi is okozza.

A melasma-t a melanin fokozott termelése okozza, mely gyakran örökletes. A melasma általában a terhességgel, orális fogamzásgátlókkal vagy hormonpótló terápiával kapcsolatos hormonális ingadozások idején fordul elő. Egyesek számára az állapot elhalványul a szülés és a hormonterápia leállása után, ám vannak, akiket életük végéig végigkísér.

A fokozott pigmentáció oka

A melasma akkor alakul ki, amikor a bőrben lévő pigmenttermelő sejtek (melanociták) túl sok pigmentet (melanint) termelnek a melanocita stimuláló hormon (MSH) túlzott működése miatt. Amikor a bőrt ezután a nap UV-fényének teszik ki, az MSH termelése fokozódik, így a pigmentáció is.

Az UV mellett a hormonok a fő bűnösök

A pigmentfoltokat leggyakrabban ösztrogén megemelkedett szintje okozza (bár a progeszteroné is kiválthatja) Ez az oka annak, hogy a probléma gyakran a terhesség alatt jelentkezik, valamint azoknál a nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót használnak- ekkor ugyanis a női nemi hormonok szintje megemelkedik, és ez stimulálja a melanocitákat.

pigemntfolt hormonzavar miattEbből kiindulva felléphet a melasma ösztrogéndominancia esetén, de egyéb endokrin zavarok is előidézhetik. Előfordulhat pajzsmirigyzavarok esetén (főleg pajzsmirigy túlműködés esetén), de gyakoribb, amikor az Addison-kór fennállását jelzi. Ez utóbbi a mellékvesekéreg zavara, így csökken annak hormontermelése. Kezelés nélkül az anyagcsere összeomlását eredményezheti.

A kór esetén az agyalapi mirigy által termelt ACTH, azaz a mellékvesekéreg hormontermelődését befolyásoló hormon és az ún. keratinociták melanokortin-1-receptorai közti keresztreaktivitás az oka a fokozott pigmentációnak. Ennek hatására az ACTH szintje megemelkedik, ami fokozott melanin-termelést generál.

Bőrgyógyász/kozmetikus és endokrinológus összehangolt munkája szükséges

Amennyiben hormonális oka van a pigmentfoltoknak, úgy nem elég csupán kozmetikushoz/bőrgyógyászhoz fordulni, ugyanis a terápia nem lesz sikeres, ha közben a hormonzavar jelen van. Éppen ezért fontos első körben tisztázni, van-e valamilyen hormonzavara az illetőnek, és ha igen, akkor azt kezelni szükséges.

“A pigmentfoltokat gyakran okozó Addison-kór diagnózisához vérvétel és szükség esetén képalkotó vizsgálatok szükségesek (hiszen olykor daganat okozza). A kezelés célja a hiányzó hormonok pótlása, melyet a betegnek élete végéig alkalmaznia kell”- magyarázza dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK