Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2020.06.30 Módosítva: 2020.06.30

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A foltos hajhullás mellett a haj ritkulhat is

Ha a kefében marad néhány hajszál, attól még nem kell megijedni, hiszen napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz).

  • A hajhullás és a hajvesztés olyan tünet, ami endokrinológiai kivizsgálást igényel.Foltos hajhullás okai: szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (sokszor valamilyen gyulladás, például egy mandulagyulladás vagy egy gócnak tekinthető fogprobléma), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.
  • Diffúz hajhullás okai: mikor a haj az egész fejbőrön megritkul, az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség, vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, nem jól felépített vegetarianizmus esetén.

Bármilyen hajvesztésről van is szó, az vezethet marandó kopaszsághoz, ha elpusztulnak a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök.

A hajhullás a pajzsmirigy betegség tünete is lehet

A hajhullás is olyan tünet lehet, amelynek okát érdemes kivizsgálni, hiszen a pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a tünet mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általános problémákról lehet szó, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere is lelassulhat, lassabb lehet a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség. Ezeket a tüneteket könnyű összekeverni a depresszióval is. Azonban pajzsmirigy probléma esetén megjelennek olyan tünetek is, mint az aluszékonyság, a hízás, a szorulás, a fázékonyság, előfordulhat, hogy az arc felpuffad, csökken a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.
Az endokrinológiai kivizsgálás szükséges a hajhullás okának tisztázásához.- Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is. A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit, és autoimmun betegséget is kiválthatnak. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működést eredményezhet – mennek egyik tünete a hajhullás -, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. A jó hír, hogy ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással – ismerteti dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A kivizsgálás komplex kell, hogy legyen

A hajhullás, hajvesztés okának kiderítésekor az endokrinológiai vizsgálat lehet az első lépés. Ez a laborvizsgálatokon, fizikális vizsgálatokon túl nagyon alapos kikérdezésre is épül, hiszen a figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például: 

  • dohányzás,
  • túlzásba vitt fogyókúra,
  • a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
  • fehérje- és vashiánya, egyoldalú táplálkozás,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
  • gócok a szervezetben (például fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban),
  • bélflóra egyensúlyának felborulása,
  • a hajat károsító kozmetikumok.

Bérczy doktornő szerint mindenképpen a legfontosabb, hogy ne törődjünk bele a zavaró tünetekbe, induljunk el a kivizsgálás és szükség esetén az életmódváltás, a kezelés felé.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • belgyógyász, endokrinológus
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • centrális típusú elhízás,
    • meddőség, vetélés
    • mellékvese betegségek
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Véleményeket dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

    Telefonszám: +36 30 141 4242 
     

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (skype)

    Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

    • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Jó Napot,

Érdeklődni szeretnék, hogy a következő tünetekkel és laboreredménnyel milyen problémára gyanakodhatunk? Szeretném, ha a tünetek megszűnnének.
Tünet: 1)hízás(heti 3 mozgás, 2,5l víz, vegetáriánus étkezés főleg-néha eszem hust-)Szóval mindezek mellett folyamatos hízás évi 1-2 kilo figyelhető meg, amit nem tudok leadni. (most 74kg a sulyom) 2)Száraz bőr, nagyon száraz és ez különösen zavar, naponta 1szer kenem magam krémmel. 3)töredezett bőr 4)rövid menstruácio 5) fáradság 6)szemem alul szemhéj alatt kicsit sárgás vagy szürkés, de kicsit véreres is.30 éves vagyok.
A lelet alapján a TSH értékem 0.49 , ami 0 0.5-5-ös tartományhoz képest. Az FT4 13.9 , ami normál, de erősen alulrol közelíti a ref-tartományt 12-22.FT3 normál 4.7 ref-tartomány 3.1-6.8. Emellett a vérképem nem mutatott eltéréseket. süllyedés volt magas 18 (2-15 mellett) és az összfehérje volt alacsony 57 a ref tartomány itt 60-80. Bilirubin rendben volt.
Szeretném, ha már valami változás lenne különösen a száraz bőr és sulyprobléma gyanánk. Ugyanakkor az alacsony TH szerint lehet tulműkődésem van??Kérem segítsen, milyen írányba keresgéljek, mert bármit megtennék, hogy javuljon a helyzet.

Köszönöm

ZSanett

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Zsanett!
Megtisztelt a bizalmával.
A leírt probléma , s a leletekkel egybevetve, csak személyes konzultációval tudok segíteni.
Oki diagnózis, oki terápia!
Várom a rendelésemre.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tejesen meggyőzött!

"Alapos körültekintéssel választottam Őt, és a legtöbb Facebook-os csoportban kíváló referenciákat kaptam. A személyes találkozás tejesen meggyőzött! "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek
Pajzsmirigy alulműködés a “beach body” útjában

Pajzsmirigy alulműködés a “beach body” útjában

Ahogy közeledik a nyár, egyre többen vágnak bele diétákba és kezdenek el rendszeresebben mozogni, hogy minél jobb formába hozzák magukat. Sajnos előfordulhat, hogy minden erőfeszítés ellenére sem mennek le a plusz kilók. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje felhívja a figyelmet arra, hogy a problémát pajzsmirigy alulműködés is okozhatja.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat