Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2020.06.30

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A foltos hajhullás mellett a haj ritkulhat is

Ha a kefében marad néhány hajszál, attól még nem kell megijedni, hiszen napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz).

  • A hajhullás és a hajvesztés olyan tünet, ami endokrinológiai kivizsgálást igényel.Foltos hajhullás okai: szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (sokszor valamilyen gyulladás, például egy mandulagyulladás vagy egy gócnak tekinthető fogprobléma), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.
  • Diffúz hajhullás okai: mikor a haj az egész fejbőrön megritkul, az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség, vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, nem jól felépített vegetarianizmus esetén.

Bármilyen hajvesztésről van is szó, az vezethet marandó kopaszsághoz, ha elpusztulnak a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök.

A hajhullás a pajzsmirigy betegség tünete is lehet

A hajhullás is olyan tünet lehet, amelynek okát érdemes kivizsgálni, hiszen a pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a tünet mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általános problémákról lehet szó, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere is lelassulhat, lassabb lehet a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség. Ezeket a tüneteket könnyű összekeverni a depresszióval is. Azonban pajzsmirigy probléma esetén megjelennek olyan tünetek is, mint az aluszékonyság, a hízás, a szorulás, a fázékonyság, előfordulhat, hogy az arc felpuffad, csökken a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.
Az endokrinológiai kivizsgálás szükséges a hajhullás okának tisztázásához.- Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is. A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit, és autoimmun betegséget is kiválthatnak. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működést eredményezhet – mennek egyik tünete a hajhullás -, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. A jó hír, hogy ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással – ismerteti dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A kivizsgálás komplex kell, hogy legyen

A hajhullás, hajvesztés okának kiderítésekor az endokrinológiai vizsgálat lehet az első lépés. Ez a laborvizsgálatokon, fizikális vizsgálatokon túl nagyon alapos kikérdezésre is épül, hiszen a figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például: 

  • dohányzás,
  • túlzásba vitt fogyókúra,
  • a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
  • fehérje- és vashiánya, egyoldalú táplálkozás,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
  • gócok a szervezetben (például fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban),
  • bélflóra egyensúlyának felborulása,
  • a hajat károsító kozmetikumok.

Bérczy doktornő szerint mindenképpen a legfontosabb, hogy ne törődjünk bele a zavaró tünetekbe, induljunk el a kivizsgálás és szükség esetén az életmódváltás, a kezelés felé.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Inzulinrezisztens vagyok, a dieta es a sport melle szeretnek vmi taplalekkiegesztitöt szedni, az interneten talaltam ra erre: WTN myo-inozitol komplex. Sokan dicserik, többek között azert is mert elösegitette h a kisbaba megfoganjon. En viszont nem szeretnek meg gyereket, fogamzasgatlot szedek. Az lenne a kerdesem h annak befolyasolja-e a hatasat, vagy lehet szedni vele együtt es nem kell felni a teherbeesestöl?
Köszönettel,
Eszter

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Eszter!

A WTN-es termék jó, de nem csökkenti a fogamzásgátló hatását, nyugodtan szedheti együüt vele.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó szakember

"Bérczy Doktornő nagyon jo szakember, pontos, figyelmes, mindenben kompromisszum kész. Örül az ember sikereinek. Teljesen megbízok benne. Ilyen orvosra van szükségem. Szívböl ajanlom mindenkinek."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK