Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2020.06.30 Módosítva: 2020.06.30

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A foltos hajhullás mellett a haj ritkulhat is

Ha a kefében marad néhány hajszál, attól még nem kell megijedni, hiszen napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz).

 • A hajhullás és a hajvesztés olyan tünet, ami endokrinológiai kivizsgálást igényel.Foltos hajhullás okai: szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (sokszor valamilyen gyulladás, például egy mandulagyulladás vagy egy gócnak tekinthető fogprobléma), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.
 • Diffúz hajhullás okai: mikor a haj az egész fejbőrön megritkul, az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség, vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, nem jól felépített vegetarianizmus esetén.

Bármilyen hajvesztésről van is szó, az vezethet marandó kopaszsághoz, ha elpusztulnak a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök.

A hajhullás a pajzsmirigy betegség tünete is lehet

A hajhullás is olyan tünet lehet, amelynek okát érdemes kivizsgálni, hiszen a pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a tünet mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általános problémákról lehet szó, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere is lelassulhat, lassabb lehet a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség. Ezeket a tüneteket könnyű összekeverni a depresszióval is. Azonban pajzsmirigy probléma esetén megjelennek olyan tünetek is, mint az aluszékonyság, a hízás, a szorulás, a fázékonyság, előfordulhat, hogy az arc felpuffad, csökken a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.
Az endokrinológiai kivizsgálás szükséges a hajhullás okának tisztázásához.- Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is. A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit, és autoimmun betegséget is kiválthatnak. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működést eredményezhet – mennek egyik tünete a hajhullás -, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. A jó hír, hogy ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással – ismerteti dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A kivizsgálás komplex kell, hogy legyen

A hajhullás, hajvesztés okának kiderítésekor az endokrinológiai vizsgálat lehet az első lépés. Ez a laborvizsgálatokon, fizikális vizsgálatokon túl nagyon alapos kikérdezésre is épül, hiszen a figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például: 

 • dohányzás,
 • túlzásba vitt fogyókúra,
 • a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
 • fehérje- és vashiánya, egyoldalú táplálkozás,
 • bizonyos gyógyszerek szedése (egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
 • gócok a szervezetben (például fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban),
 • bélflóra egyensúlyának felborulása,
 • a hajat károsító kozmetikumok.

Bérczy doktornő szerint mindenképpen a legfontosabb, hogy ne törődjünk bele a zavaró tünetekbe, induljunk el a kivizsgálás és szükség esetén az életmódváltás, a kezelés felé.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Bérczy Judit

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
  • centrális típusú elhízás,
  • meddőség, vetélés
  • mellékvese betegségek
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Telefonszám: +36 30 141 4242 
   

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Azt szeretném kérdezni, hogy van e olyan laboreredmény, amelynek eltérése egyértelműen alátámasztja az autoimmun betegséget, és a thyreoditis subacutat. Ugyanis az első laboreredményeknél még csak az anti TPO volt 160 ref.érték 0.00-40, a TSH, az fT4, fT3 rendben volt, a vérsüllyedés volt még magas folyamatosan. A thyreoglubulin is jó értéket mutatott. Nem is volt gyógyszeres kezelés, (kivizsgálások sorozata) csak egy mandula mműtét, mert a nyakon mko. nyirokcsomó van, biopszía reaktivat jelzett. A pm.UH rendben. Időközben, a vizsgálatok sorozata alatt ez a thyreoglobulin lett ref. értéken felül.
Most közel 1 év után lett az antiTPO szintén magas, ami már 1 évvel ezelőtt is meg volt, tehát társult hozzá a thyreoglobulin magas értéke, és a pm. UH ismételt vizsgálata már göböt is mutatott a pm-ben, de az izotóp negativ volt.
Kérdezném: Nem kellene egy ujab biopszia a nyaki nyirokcsomóból, vagy a pajzsmirigy piopsziája, mert UH-n van ugyan göb, de izotóp negativ. Vagy esetleg CT vagy MRI, pontosítani a betegséget, ha van egyáltalán. Most ezek után pajzsmirigybetegség van, vagy autoimmun betegség. És egyáltalán kell e gyógyszeresen kezelni? Jelenthet e ROSSZINDULATU DOLGOT a pm.-ben lévő UH látható göb, izotópon nem látszik, a nyaki nyelvgyök alatti reaktiv lgl-ek?
Mi legyen a további lépés? Egyébként már végigjártunk minden. Bizonytalan eredményekkel.
Ezért kérem útmutatását, mert érdemi választ sajnos, beteg-orvos kapcsolat nem megfelelő mivolta miatt nem kapunk.

Tisztelettel és köszönettel:Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Az ön esetében a személyes találkozás, a szakma szabálya szerinti kivizsgálás, pontos anamnézis, fizikális vizsgálat fontos.Személyesen szívesen segítek
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Konstruktív

"Tetszett, hogy a doktornő figyel rám, valódi párbeszéd bontakozott ki, amelyet konstruktívnak éreztem. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek
Vége a nyárnak-szükségem van D-vitamin pótlásra?

Vége a nyárnak-szükségem van D-vitamin pótlásra?

A D-vitamin köztudottan az egyik legfontosabb vitaminunk, mely a C-vitamin mellett az immunrendszerünk fő támogatója. Az őszi megfázásos időszakban bevitele különösen fontos, főleg azért is, mert ahogy csökken a napsütéses órák száma, úgy egyre kevesebb mennyiségben jutunk hozzá. Vajon szüksége-e már most elkezdeni pótolni?

További részletek
Képtelen lefogyni? Ezek állhatnak a hátterében

Képtelen lefogyni? Ezek állhatnak a hátterében

Számtalan nő és férfi állandó, illetve vissza-visszatérő problémája a súlya, ugyanis bárhogy is igyekeznek, képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Sokszor hiába a divatos diéták és a mozgás, az álomalak elérése lehetetlen célnak tűnik. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont obezitológia specialistája ennek okait vette sorra.

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat