Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2020.06.30 Módosítva: 2020.06.30

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A foltos hajhullás mellett a haj ritkulhat is

Ha a kefében marad néhány hajszál, attól még nem kell megijedni, hiszen napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz).

  • A hajhullás és a hajvesztés olyan tünet, ami endokrinológiai kivizsgálást igényel.Foltos hajhullás okai: szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (sokszor valamilyen gyulladás, például egy mandulagyulladás vagy egy gócnak tekinthető fogprobléma), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.
  • Diffúz hajhullás okai: mikor a haj az egész fejbőrön megritkul, az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség, vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, nem jól felépített vegetarianizmus esetén.

Bármilyen hajvesztésről van is szó, az vezethet marandó kopaszsághoz, ha elpusztulnak a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök.

A hajhullás a pajzsmirigy betegség tünete is lehet

A hajhullás is olyan tünet lehet, amelynek okát érdemes kivizsgálni, hiszen a pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a tünet mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általános problémákról lehet szó, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere is lelassulhat, lassabb lehet a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség. Ezeket a tüneteket könnyű összekeverni a depresszióval is. Azonban pajzsmirigy probléma esetén megjelennek olyan tünetek is, mint az aluszékonyság, a hízás, a szorulás, a fázékonyság, előfordulhat, hogy az arc felpuffad, csökken a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.
Az endokrinológiai kivizsgálás szükséges a hajhullás okának tisztázásához.- Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is. A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit, és autoimmun betegséget is kiválthatnak. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működést eredményezhet – mennek egyik tünete a hajhullás -, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. A jó hír, hogy ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással – ismerteti dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

A kivizsgálás komplex kell, hogy legyen

A hajhullás, hajvesztés okának kiderítésekor az endokrinológiai vizsgálat lehet az első lépés. Ez a laborvizsgálatokon, fizikális vizsgálatokon túl nagyon alapos kikérdezésre is épül, hiszen a figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például: 

  • dohányzás,
  • túlzásba vitt fogyókúra,
  • a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
  • fehérje- és vashiánya, egyoldalú táplálkozás,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
  • gócok a szervezetben (például fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban),
  • bélflóra egyensúlyának felborulása,
  • a hajat károsító kozmetikumok.

Bérczy doktornő szerint mindenképpen a legfontosabb, hogy ne törődjünk bele a zavaró tünetekbe, induljunk el a kivizsgálás és szükség esetén az életmódváltás, a kezelés felé.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Van egy 16 éves lányom, akinél az alábbi tüneteket tapasztaljuk:
kevés súlytöbblet a hasi tájékon
szőrszálak megjelenése a hason
vékonyszálú haj
pattanások
száraz bőr
fájdalmas menstruáció (rendszertelen)

Candidára gyanakodtam, ezért nem eszik pár hónapja édességet, nem iszik semmi cukrosat,de felmerült bennem estleges hormonműködési probléma.

Ön tudná fogadni a lányomat?

Jelenleg semmilyen leletünk nincs.

Köszönöm a segítségét.

Flóra


Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Flóra!
Szívesen fogadom a kislányával a rendelésemen.
Van jó megoldás a gyógyulás útján.
A rendelésemre kérjenek időpontot .
Üdvözlettel
Dr. Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és segítőkész

Mindenki nagyon kedves, figyelmes. Bérczy Doktornő rendkívül alapos és segítőkész. Köszönjük a tanácsait, segítségével remek eredményeink születtek. Hálásak vagyunk! Gratulálunk a remek csapathoz! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Mi lehet a foltos hajhullás és a hajritkulás oka?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a foltos hajhullás és/vagy a hajritkulás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden cukorbeteg figyelmét.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA