Mi a BDNF, és hogyan befolyásolja értékét a pajzsmirigy alulműködés?

Mi a BDNF, és hogyan befolyásolja értékét a pajzsmirigy alulműködés?

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2018.05.24 18:41

Nem csak a tavaszi fáradtság okozhatja, ha nehezen megy a tanulás, vagy gyakran vagyunk feledékenyek. A legújabb kísérleti adatok és megfigyelések azt támasztják alá, hogy ebben jelentős szerepe lehet a csökkent pajzsmirigyműködésnek is.

Az anya csökkent pajzsmirigyműködése is okozhatja

Mi a BDNF, és hogyan befolyásolja értékét a pajzsmirigy alulműködés?A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) egy agyi eredetű növekedési fehérje, amelyik fontos szerepet játszik van az idegrendszer megfelelő működésében, a memóriában. Kutatók először állatkísérleteket végeztek, ennek lényege a következő volt: az anyáknál pajzsmirigy alulműködést hoztak létre, az ivóvíz 6-propil-2-tiouracilt (PTU)-al történő kezelésével (100 mg /l) egészen a terhesség végéig. A szülés után meghatározták a patkány kölykök tanulási és memória képességeit. A Neuroscience folyóiratban közölt vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magzati időszakban és a korai szülés utáni periódusban bekövetkező pajzsmirigy alulműködés összefügg a térbeli tanulás és memória csökkenésével, valamint az agyi BDNF szint csökkenésével mindkét nemben.

BDNF és más betegségek

Emberben a csökkent pajzsmirigy működésű egyénekben szintén alacsony BDNF szintet mutattak ki. Általánosságban véve pedig a BDNF csökkent mennyisége olyan problémákkal kapcsolható össze, mint az Alzheimer-kór, a gyorsabb öregedés és a depresszió. Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológustól, a Budai Endokrinközpont orvosától azonban megtudtuk, hogy kutatók azt a meglepő felfedezést tették, hogy a pajzsmirigy-hormon elégtelenség által kiváltott viselkedésbeli és neurokémiai rendellenességek visszafordíthatók a pajzsmirigy hormon adagolásával és testmozgás fokozásával.

Mi növeli a BDNF-szintet?

1. Intenzív testmozgás

Több más pozitív fizikai és pszichológiai hatása mellett a rendszeres, intenzív testmozgás a BDNF-szintet is növeli. A megfelelő hatáshoz a maximum pulzusszámod 60-75%-át érdemes legalább 30 percig fenntartani. Egy-egy edzés ugyanakkor önmagában nem sokat jelent, a megfelelő hatáshoz rendszeres testmozgás szükséges.

2. Időszakos éhezés és kalóriamegvonás

Az időszakos éhezés (pl. heti egyszeri koplalás) és a kalóriamegvonás (azaz a mindennapos kalória bevitel csökkentése) nagy valószínűséggel megnöveli az emberek várható élettartamát és általános egészségét, valamint növeli a BDNF-szintet is. Ahogy a mozgásnál, itt is hosszabb távú elkötelezettség szükséges a megfelelő hatás eléréséhez. A túlsúlyos nők BDNF-szintje alacsonyabb, amiben szerepet játszhat az is, hogy ők jellemzően kevesebbet mozognak, és náluk a kalóriamegvonás pozitív hatásai sem érvényesülnek.

3. Ártalmas ételek elkerülése

A finomított cukor és a telített zsír fogyasztása csökkenti a BDNF-szintet, ezért érdemes minél inkább visszafogni ezek használatát. Az étrend megváltoztatása itt sem azonnal, hanem néhány hónap alatt éri el a hatását.

4. Speciális ételek és étrend kiegészítők fogyasztása

Több ételről és étrend kiegészítőről is kimutatták, hogy pozitív hatással van a BDNF-szintre. Ilyen például a kurkuma, a zöld tea, az omega-3 zsírsavak (DHA) és a rezveratrol .

5. Napozás

A BDNF-szint évszakos változást mutat, amit nagyban befolyásol a napos órák száma. Egy kísérletben a két és fél hónapon át szedett 2000 IU mennyiségű D-vitamin viszont nem befolyásolta a BDNF-szintet ezért valószínű, hogy a napfény nem a D-vitamin szintjének növelése útján fejti ki BDNF-növelő hatását.

6. Szociális élet

A fiatalkori aktív szociális környezet a BDNF-szint hosszan tartó megnövekedésével járhat. Valószínűsíthető, hogy az aktív társasági életnek később is pozitív hatása van.

7. Tanulás

A tanulás növeli a BDNF-szintet az agy érintett területein. Mindez arra utal, hogy érdemes minél több területen rendszeresen képezni magunkat.

8. Stressz és depresszió kerülése

A krónikus és az akut stressz is csökkenti a BDNF-szintet, és a depressziós betegekben is alacsonyabb szint mérhető, ez utóbbiakban azonban az antidepresszáns és pajzsmirigy gyógyszerek segíthetnek!

9. Dohányzás abbahagyása

A dohányzók BDNF-szintje alacsonyabb a nem dohányzó társaikhoz képest, a dohányzás abbahagyása azonban megnöveli a szintjüket.

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

leirnám az UH leletemet,és azt szeretném kérdezni hogy mennyire van god.Lelet:A pajzsmirigy mindkét lebenye megnagyobbodot,a jobb lebeny 22x29x50mm,a bal 22x27x50mm.A bal lebeny középső harmadában dorsaliasan egy 10mm átmérőjü,a PM-el csaknem azonos echoszerkezetü göb látszik.A nyaki nagyerek mentén mindkét oldalon több 5-8mm-es lgl.látható,jobb oldalon a bifurcatio felett 11x6mm,bal oldalon hasonló magasságban egy 12x6mm-eslgl.látszik.Válaszát elöre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Az UH egy lelet, ebből- miként egy fényképről – nem lehet diagnózist mondani, mert hasonló elváltozásokat egymástól eltérő okok válthatnak ki.

Tisztázni kellene az eltérés okait.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK