Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.25 10:04

Gyakran felmerül a kérdés a betegekben, hogy életük végéig szedniük kell-e pajzsmirigy gyógyszerüket, amennyiben alulműködésük van, vagy egy idő után elhagyhatják? A sokunkat érintő kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

 

A leggyakoribb pajzsmirigy hormontermelési zavar, a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetében jellemző probléma az álmosság, depresszió, a fázósság, felléphet menstruációs zavar, székrekedés, illetve súlygyarapodás. Beszámoltak a betegek száraz, hideg bőrről, valamint töredező hajról, akár hajhullásról is.

Pajzsmirigy: amikor alulműködik

Pajzsmirigy-alulműködésnél elengedhetetlen a gyógyszeres terápia! Leggyakoribb kiváltó oka a Hashimoto betegség, amely a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása: az immunsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így folyamatosan károsítják a szervet, gyulladást okozva. Hogy kiderüljön, hogy valóban a Hashimoto-thyroiditis (HT) okozza a pajzsmirigy-alulműködést, a TSH, T3, T4-szint ellenőrzésén kívül az anti-TPO mennyiségének meghatározása, illetve ultrahang is ajánlott. A betegség kezelésénél hormonpótlás szükséges.

Meddig kell szedni a pajzsmirigy gyógyszert?

pajzsmirigy, pajzsmirigy-alulműködés, pajzsmirigy gyógyszer, dr. békési gábor, endokrinközpontAz, hogy kinek, mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyénileg dől el a szakorvosi kontroll alkalmával, ám pajzsmirigy-alulműködés esetén a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul – mondja dr. Békési Gábor PhD. Természetesen vannak kivételek: a szülés utáni pajzsmirigyzavar (postpartum thyreoiditis) alulműködésben és túlműködésben is megnyilvánulhat. A kezdeti szakaszban az átmeneti magas hormonszint tüneteit kell kezelni, majd a pajzsmirigyhormon pótlása következik. A probléma általában 1-1,5 év múlva rendeződik, spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Akár elhagyható a pajzsmirigy készítmény, akár élete végéig szükséges alkalmazni azt, minden esetben fontos a rendszeres laborvizsgálat (könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző labor paramétereket alkalmaznak). Egyebek mellett a TSH szint követése nyújt információt a kezelőorvosnak a terápia eredményességéről.

Minden esetben az adott kezelés és kontroll eredménye befolyásolja a gyógyszeres terápia módosítását, esetleges elhagyását – teszi hozzá a Budai Endokrinközpont orvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr!
Pár éve autoimmun pajzsmirigy alul működést állapítottak meg egy véletlen vérvétel során. . A TSH akkor 13 körül volt, ma már 4 körül van.
Elmondaná, hogy ez mit jelent? Hiába kérdeztem a doktornőt nem igazán tudta megértetni velem, hogy mi is az az autoimmun betegség. Semmi többet nem mondott. A szó jelentését ismerem, talán- a szervezet működése saját maga ellen fordul. Azt hiszem. De ez mit jelent? Mire számíthatok? Idővel lesz valami komolyabb betegségem, mint pl SM? Mi lett volna, ha akkor a nőgyógyász nem kér TSH-t? Sosem derül ki?
Köszönettel Radványi Judit

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy alulműködés legtöbbször autoimmun eredetű. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagot termel a saját pajzsmirigye ellen. Ez gátlólag hat a pajzsmirigyre, és csökken a szerv hormon termelése. Ilyenkor az agyalapi mirigy által termelt TSH szint megemelkedik, hogy stimulálja a pajzsmirigyet jobb működésre. Ha a hormont pótoljuk, a TSH úgy "értékeli", hogy van a szervezetben megfelelő hormon ellátottság, nem szükséges tovább stimulálni a pajzsmirigyet, és a szintje a normál értékre vissza csökken. Ekkor van jól beállítva a gyógyszerelés. Bár az autoimmun betegségek alkalmanként többesével is előfordulhatnak, attól nem kell tartania, hogy valami komolyabb kísérő betegsége lesz. Ha most nem történt volna vérvétel, előbb-utóbb olyan panaszok jelentkeztek volna, amiből pajzsmirigy alulműködésre lehetett volna következtetni.
Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minőségi távkonzultáció

Meg vagyok elégedve, mert messze lakom, így távkonzultációban el tudtam intézni a kontrollt, és még szabadságot sem kellett kivennem. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK