Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD
Létrehozva: 2018.11.20 05:25 Módosítva: 2019.04.25 10:04
2019-04-25 10:04:25.445392 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Gyakran felmerül a kérdés a betegekben, hogy életük végéig szedniük kell-e pajzsmirigy gyógyszerüket, amennyiben alulműködésük van, vagy egy idő után elhagyhatják? A sokunkat érintő kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

 

A leggyakoribb pajzsmirigy hormontermelési zavar, a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetében jellemző probléma az álmosság, depresszió, a fázósság, felléphet menstruációs zavar, székrekedés, illetve súlygyarapodás. Beszámoltak a betegek száraz, hideg bőrről, valamint töredező hajról, akár hajhullásról is.

Pajzsmirigy: amikor alulműködik

Pajzsmirigy-alulműködésnél elengedhetetlen a gyógyszeres terápia! Leggyakoribb kiváltó oka a Hashimoto betegség, amely a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása: az immunsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így folyamatosan károsítják a szervet, gyulladást okozva. Hogy kiderüljön, hogy valóban a Hashimoto-thyroiditis (HT) okozza a pajzsmirigy-alulműködést, a TSH, T3, T4-szint ellenőrzésén kívül az anti-TPO mennyiségének meghatározása, illetve ultrahang is ajánlott. A betegség kezelésénél hormonpótlás szükséges.

Meddig kell szedni a pajzsmirigy gyógyszert?

pajzsmirigy, pajzsmirigy-alulműködés, pajzsmirigy gyógyszer, dr. békési gábor, endokrinközpontAz, hogy kinek, mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyénileg dől el a szakorvosi kontroll alkalmával, ám pajzsmirigy-alulműködés esetén a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul – mondja dr. Békési Gábor PhD. Természetesen vannak kivételek: a szülés utáni pajzsmirigyzavar (postpartum thyreoiditis) alulműködésben és túlműködésben is megnyilvánulhat. A kezdeti szakaszban az átmeneti magas hormonszint tüneteit kell kezelni, majd a pajzsmirigyhormon pótlása következik. A probléma általában 1-1,5 év múlva rendeződik, spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Akár elhagyható a pajzsmirigy készítmény, akár élete végéig szükséges alkalmazni azt, minden esetben fontos a rendszeres laborvizsgálat (könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző labor paramétereket alkalmaznak). Egyebek mellett a TSH szint követése nyújt információt a kezelőorvosnak a terápia eredményességéről.

Minden esetben az adott kezelés és kontroll eredménye befolyásolja a gyógyszeres terápia módosítását, esetleges elhagyását – teszi hozzá a Budai Endokrinközpont orvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Márton Vivien

pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr/Nő !

A kérdésem az lenne ,hogy pajzsmirigy alulmüködésre letrox 50 mg szedése mellett sem normalizálódik. Nincs semmilyen betegségem nem szedek gyógyszereket ,így nincs ami befolyásolná a hatást . Mi okozhatja ezt ,hogy 5 éve szedem a letroxot és mindig a mormalértéktől jóval nagyobb az eltérés .
Kedves Betegünk!

Amennyiben a napi 50 mikrogramm Letrox mellett a leletek nem megfelelőek, akkor a gyógyszer adagján kell változtatni. Ezt beszélje meg endokrinológusával!Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Türelmes

"Türelmesen elmagyarázta a betegségem lényegét, hogy én is értsem. Ami nagyon fontos a számomra, hogy megnyugtatott és minden kérdésemre válaszolt. (A recepción a hölgyek mosolygósak és barátságosak.)"

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!