Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.25

Gyakran felmerül a kérdés a betegekben, hogy életük végéig szedniük kell-e pajzsmirigy gyógyszerüket, amennyiben alulműködésük van, vagy egy idő után elhagyhatják? A sokunkat érintő kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

 

A leggyakoribb pajzsmirigy hormontermelési zavar, a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetében jellemző probléma az álmosság, depresszió, a fázósság, felléphet menstruációs zavar, székrekedés, illetve súlygyarapodás. Beszámoltak a betegek száraz, hideg bőrről, valamint töredező hajról, akár hajhullásról is.

Pajzsmirigy: amikor alulműködik

Pajzsmirigy-alulműködésnél elengedhetetlen a gyógyszeres terápia! Leggyakoribb kiváltó oka a Hashimoto betegség, amely a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása: az immunsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így folyamatosan károsítják a szervet, gyulladást okozva. Hogy kiderüljön, hogy valóban a Hashimoto-thyroiditis (HT) okozza a pajzsmirigy-alulműködést, a TSH, T3, T4-szint ellenőrzésén kívül az anti-TPO mennyiségének meghatározása, illetve ultrahang is ajánlott. A betegség kezelésénél hormonpótlás szükséges.

Meddig kell szedni a pajzsmirigy gyógyszert?

pajzsmirigy, pajzsmirigy-alulműködés, pajzsmirigy gyógyszer, dr. békési gábor, endokrinközpontAz, hogy kinek, mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyénileg dől el a szakorvosi kontroll alkalmával, ám pajzsmirigy-alulműködés esetén a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul – mondja dr. Békési Gábor PhD. Természetesen vannak kivételek: a szülés utáni pajzsmirigyzavar (postpartum thyreoiditis) alulműködésben és túlműködésben is megnyilvánulhat. A kezdeti szakaszban az átmeneti magas hormonszint tüneteit kell kezelni, majd a pajzsmirigyhormon pótlása következik. A probléma általában 1-1,5 év múlva rendeződik, spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Akár elhagyható a pajzsmirigy készítmény, akár élete végéig szükséges alkalmazni azt, minden esetben fontos a rendszeres laborvizsgálat (könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző labor paramétereket alkalmaznak). Egyebek mellett a TSH szint követése nyújt információt a kezelőorvosnak a terápia eredményességéről.

Minden esetben az adott kezelés és kontroll eredménye befolyásolja a gyógyszeres terápia módosítását, esetleges elhagyását – teszi hozzá a Budai Endokrinközpont orvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Üdvözletem a férjemet hazaengedték jódizotop kezelés után a korházból Kérdésem veszéjes-e rám a továbbiakban a közelsége ? és milyen tünetekre lehet számitani. Köszönettel Üdv.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Benkő Ferencné!

Pár napig a kezelést követően érdemes külön szobában aludniuk, de különösebb veszélyt nem jelent a férje, se Önre sem a macskára.

Üdvözlettel:

Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

hozzáállás 5*

A beteghez való hozzáállással nagyon megvoltam elégedve, mind a recepciós hölgyek, mind pedig a doktor úr részéről. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok