Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD
Létrehozva: 2018.11.20 05:25 Módosítva: 2018.11.26 08:16
2018-11-26 08:16:38.3229 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Elhagyhatom a pajzsmirigy gyógyszeremet?

Gyakran felmerül a kérdés a betegekben, hogy életük végéig szedniük kell-e pajzsmirigy gyógyszerüket, amennyiben alulműködésük van, vagy egy idő után elhagyhatják? A sokunkat érintő kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

 

A leggyakoribb pajzsmirigy hormontermelési zavar, a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetében jellemző probléma az álmosság, depresszió, a fázósság, felléphet menstruációs zavar, székrekedés, illetve súlygyarapodás. Beszámoltak a betegek száraz, hideg bőrről, valamint töredező hajról, akár hajhullásról is.

Pajzsmirigy: amikor alulműködik

Pajzsmirigy-alulműködésnél elengedhetetlen a gyógyszeres terápia! Leggyakoribb kiváltó oka a Hashimoto betegség, amely a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása: az immunsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így folyamatosan károsítják a szervet, gyulladást okozva. Hogy kiderüljön, hogy valóban a Hashimoto-thyroiditis (HT) okozza a pajzsmirigy-alulműködést, a TSH, T3, T4-szint ellenőrzésén kívül az anti-TPO mennyiségének meghatározása, illetve ultrahang is ajánlott. A betegség kezelésénél hormonpótlás szükséges.

Meddig kell szedni a pajzsmirigy gyógyszert?

pajzsmirigy, pajzsmirigy-alulműködés, pajzsmirigy gyógyszer, dr. békési gábor, endokrinközpontAz, hogy kinek, mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyénileg dől el a szakorvosi kontroll alkalmával, ám pajzsmirigy-alulműködés esetén a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul – mondja dr. Békési Gábor PhD. Természetesen vannak kivételek: a szülés utáni pajzsmirigyzavar (postpartum thyreoiditis) alulműködésben és túlműködésben is megnyilvánulhat. A kezdeti szakaszban az átmeneti magas hormonszint tüneteit kell kezelni, majd a pajzsmirigyhormon pótlása következik. A probléma általában 1-1,5 év múlva rendeződik, spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Akár elhagyható a pajzsmirigy készítmény, akár élete végéig szükséges alkalmazni azt, minden esetben fontos a rendszeres laborvizsgálat (könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző labor paramétereket alkalmaznak). Egyebek mellett a TSH szint követése nyújt információt a kezelőorvosnak a terápia eredményességéről.

Minden esetben az adott kezelés és kontroll eredménye befolyásolja a gyógyszeres terápia módosítását, esetleges elhagyását – teszi hozzá a Budai Endokrinközpont orvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Orsolya

prolactin

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Ne haragudjon, de első körben így kérdeznék Öntől, hogy jogos-e az aggódásom.
Túl vagyok 2 sikertelen lombikprogramon, ez 3 éve történt. Valójában minden hónapban van tüszőérésem, sajnos nem tudok várandós lenni természetes úton. (úgy tűnik).
Közben kiderült, hogy a vérem heterozigóta (Leiden mutáció). Múlt héten a laboreredményem kimutatta, hogy Thyreo.-perox elleni AT: 285,2 IU/ml magas, a Thyreoglobulin AAT: 7,79 IU/ml, a prolaktin hormonom 832. (erre 15 évig szedtem gyógyszert, kb. 7 évig nem kellett) A mai nap folyamán az orvosom egy meddőségi klinikán már ebben a hónapban javasolta a 3. lombikprogram kezdését.
A kérdésem: Nem ad okot aggodalomra a Thyreo-perox AT magas adat? Nem kellene kivizsgálni? 3 hét alatt lemegy alacsony értékre a prolaktin hormonszintem és van esély egy sikeres beültetésre?
Ezek az adatok teljesen friss eredmények, viszont úgy érzem, hogy ezeknek érdemes lenne utána járnom. (A TSH, FT3, FT4, TSH receptor elleni AT teljesen normális. Ezeknek én jártam utána.)
Véleménye szerint ki kell ezt vizsgálnom mielőtt elkezdem 3 hét múlva a lombikprogramot?
Várom szíves válaszát, köszönettel!
Orsolya
Kedves Betegünk!

A Thyreo-peroxidase antitest magasabb volta önmagában nem jelent problémát, ha a TSH, T3, T4 normálisak. A prolactin magas szintje mióta ismert? Készült MR vizsgálat az agyalapi mirigyről? Ha nem, akkor először ezt kell tisztázni, mielőtt a lombik program megkezdődik. A magas prolactin szint miatt adott gyógyszert a terhesség létrejötte után el kell hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Érthető, megnyugtató

"Az előzmények türelmes meghallgatása, és a hozott labor eredményeknek számomra is érthető értékelése. Megnyugtató tájékoztatás és megfelelő információ a további vizsgálatok kérése mellett."  

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Nem biztos, hogy hiperaktív a gyereke, ha állandóan pörög

Nem biztos, hogy hiperaktív a gyereke, ha állandóan pörög

Ma már igen sok gyerekre ragasztják rá a hiperaktív jelzőt, ám még mielőtt bizonyosságot nyerne az állapot, érdemes vérvétellel ellenőriztetni a gyerek TSH szintjét, ugyanis az állandó pörgést, figyelemzavart és nyugtalanságot pajzsmirigy túlműködés is okozhatja. Dr. Tar Attilának, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusának véleménye a témában.

további részletek »
A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

A pajzsmirigy alulműködés lelki tünetei

Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki teljes lelki nyugalommal, stresszmentesen élné az életét. Természetesen kisebb-nagyobb mélypontok bárkinél előfordulhatnak, ám ha bizonyos panaszok állandósulni látszanak, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gondolni, hiszen a probléma több lelki tünetben is megnyilvánulhat. Hogy pontosan melyekben, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!