Nem mindegy, milyen dózisban kapja a pajzsmirigy gyógyszereit!

Nem mindegy, milyen dózisban kapja a pajzsmirigy gyógyszereit!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.29

Előfordulhat, hogy túlműködésbe megy át a pajzsmirigy alulműködés, vagy éppen fordítva, ezért rendszeres kontroll vizsgálat indokolt, változtatva a felírt gyógyszer dózisán. Megkérdeztük dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját.

 

Szinte nincs olyan szerv, amelynek funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon: szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben.

A létfontosságú pajzsmirigy működést az agyalapi mirigy szabályozza, amely a hipothalamus irányítása alatt áll. Előfordulhatnak pajzsmirigy zavarok, egyebek mellett alulműködés és túlműködés, ez utóbbi életveszélyes állapotot, akár halált is eredményezhet.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei szerteágazóak, és hamarabb mutatkoznak, mint alulműködésnél, túlműködésénél előfordulhat szapora szívverés, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, nehezebb légzés, csökkent meleg tűrés, fokozott izzadás, meleg és nedves bőr, illetve nőknél menstruációs zavarok. Alulműködésnél is megfigyelhető fáradtság, menstruációs zavar, illetve olyan tünetek alakulhatnak ki, mint hízás, hideg intolerancia vagy depresszió.

Változhat a gyógyszerek dózisa

A pajzsmirigy betegségben szenvedők többsége gyógyszeres terápiára szorul, ennek hatását, a dózis adagját rendszeresen ellenőrizni kell. Dr. Békési Gábor PhD azt mondja, éppen ezért félévente szükséges elmennie a páciensnek szakorvosához!

Előfordulhat, hogy túlműködésből pajzsmirigy alulműködésbe, és fordítva, alulműködésből pajzsmirigy túlműködésbe megy át a betegség, ennek hátterében az alkalmazott készítmény dózisa áll, szerencsére átmeneti változásról van szó.

Mit okozhat a melegebb idő?

Ilyenkor felerősödhetnek a tünetek, főként a túlműködésben szenvedőknél, hiszen náluk gyakran jelentkezik fokozott verejtékezés, álmatlanság, így nehezen vészelik át a meleget. Ebben az esetben gyakrabban kell felkeresni orvosát, hogy beállítsák a szedett készítmény adagját.
A pajzsmirigy betegség kezelésénél az egyik legfontosabb teendő az életmódbeli és a dietetikai tanácsadás a szükséges gyógyszeres kezelés mellett, ezt nem győzzük hangsúlyozni.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Ur!/Drno!

Autoimmun pajzsmirigy alulmukodesem van, 30 eves vagyok, hormont nem szedek, az antiTpo is lement 40 re.
Egy honapja megis nehezen nyelek, a fura az , hogy delutantol gomboc erzesem van a torkomban ami estere erosodik....igy megy minden nap. Neha az etel is megakad. Mivel a gyulladas nagyon enyhe, azt is kizarom, hogy idegi alapon lenne, akkor megis mi befolyasolja, talan nem megfelelo a hormonszint es ez befolyasolja a simaizmokat?
Az ertekeim: fT3 : 5,74 pmol/L
fT4: 14,29 pmol/L
TSH: valtozo, legutobb 4,1230 mUI/L

Ezek mind referencia erteken beluliek. Okozhat e ilyen jellegu problemat ez az ertek? Kezelni kellene?
Koszonettel, K.Cs.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Ha nem szed pajzsmirigy hormont, akkor az említett értékek alapján nincs pajzsmirigy alulműködése. A gombócérzés és a nyelési nehezítettség hátterében esetleg megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) állhat. Pajzsmirigy ultrahang és izotóp vizsgálat (pajzsmirigy szcintigráfia) szükséges a kérdés eldöntéséhez.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető, megnyugtató

"Az előzmények türelmes meghallgatása, és a hozott labor eredményeknek számomra is érthető értékelése. Megnyugtató tájékoztatás és megfelelő információ a további vizsgálatok kérése mellett."  

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK