Akromegália- amikor túl sok a növekedési hormon

Akromegália- amikor túl sok a növekedési hormon

Prof. Dr. Góth Miklós PhD Módosítva: 2023.03.31

Az akromegália igen ritka, ám súlyos endokrin megbetegedés, melynek során a benne szenvedő a túlzott növekedési hormon (GH: growth hormone) termelés miatt rendellenese növekedést tapasztal. Az állapotról, veszélyeiről és kezeléséről Prof. Dr. Góth Miklóst, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük. 

Online Bejelentkezés

Mammut II 2. - 1024 BUdapest, Lövőház utca 1-5

Fokozott növekedési hormon termelés 

Szervezetünk működését többek között hormonok irányítják. Minden hormonnak megvan a maga szerepe, funkciója, így fontos, hogy megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésünkre, máskülönben hiányállapotok lépnek fel. Természetesen ennek fordítottja is igaz, hiszen ugyanolyan nagy problémákat okozhat az, ha valamiből túl sokat termel a szervezet. Így van ez a növekedési hormonnal is, hiszen ugyanúgy gondokat okoz nagy mennyisége, mint ha túl kevés van belőle.  

Az akromegália ritka, ám súlyos egészségi állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet túl sok növekedési hormont (GH) termel. 1 millió emberből körülbelül 125-öt érint. Az akromegália bármely nemnél és életkorban előfordulhat, de gyakran középkorúaknál kerül diagnosztizálásra (gyermekeknél ez gigantizmus) Az extra mennyiségű GH túlzott növekedést okoz a csontokban és a test lágyszöveteiben. Az állapot leginkább a karokat, lábakat és az arcot érinti, a csontok deformálódnak. 

Ha a kórkép a serdülés előtt alakul ki, óriásnövést gigantizmust okoz, ha a serdülés után, akkor a csontvégek (és belső szervek) válnak vaskosabbá és nagyobbodnak meg- magyarázza a professzor. 

Hátterében majdnem mindig az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (adenoma) áll, amely a túl sok GH hormon termelését generálja. Az agyalapi mirigy más hormonokat is termel, így az adenoma több zavart is kiválthat. 

Az akromegália gyakori tünetei a következők: 

  • megnagyobbodott/deformálódott csontok az arcban, a lábakban és a kezekben 

  • hordó alakú mellkas 

  • túlzott szőrnövekedés nőknél 

  • megnagyobbodott nyelv 

  • kiemelkedő szemöldökcsont 

  • duzzadt és fájdalmas ízületek, csontok 

  • mély hang 

  • alvási apnoe 

  • erős izzadás 

  • megvastagodott bőr 

  • nőknél rendszertelen havi vérzés 

Az akromegália tünetei lassan kezdődnek, így először nehéz észrevenni őket. Vannak, akiknek csupán az tűnik fel, hogy a gyűrűjüket túl szorosnak érzik. 

Diagnózishoz fontos a vérvétel és a képalkotó vizsgálatok 

Vérvizsgálattal meg lehet állapítani, ha túl sok a GH, ám ez nem mindig ad pontos információt, mivel a hormon szintje a nap folyamán ingadozik. Éppen ezért mellette glükóz tolerancia tesztet rendelhet el az orvos. Ehhez a teszthez 75 gramm glükózt kell inni, majd ellenőrizni kell a vér GH-szintjét. Ha szervezete normális szintű GH-t választ ki, az emelkedett vércukor szint hatására szervezete elnyomja a GH koncentrációt. Azonban az akromegáliában szenvedők továbbra is magas GH-szintet mutatnak. Az orvosok emellett az ún.  inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) nevű fehérjét is tesztelhetik. Az IGF-I szint az integrált GH elválasztást jelzi, ma a biokémiai kórismézés során ennek meghatározása az alapvizsgálat. 

Az agyalapi mirigyben (hipofízisben) levő daganat méretét MRI vizsgálat révén állapítjuk meg. 

Műtétre és gyógyszerre is szükség lehet 

Akromegália kivizsgálása az EndokrinközpontbanA terápia során kulcsfontosságú az adenoma sebészeti eltávolítása. Általában gyors és hatékony megoldás a GH-szint csökkentésében, ami javíthatja a tüneteket- mondja prof. Góth Miklós, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Ha a műtét nem megfelelően hatékony vagy kontraindikált, a következő kezelési lehetőség a gyógyszeres terápia. Ilyen gyógyszerek: 

  • szomatosztatin analógok 

  • GH receptor antagonisták 

  • dopamin agonisták 

Az akromegália lehetséges szövődményei 

Ha nem kezelik, az akromegália súlyos egészségügyi problémákat okozhat.  

  • látásvesztés 

  • méhmióma  

  • carpalis alagút szindróma 

  • alvási apnoe 

  • vastagbél polipok 

  • golyva (pajzsmirigy megnagyobbodás) 

  • 2-es típusú diabétesz 

  • ízületi gyulladás 

  • szívbetegség, különösen a szív megnagyobbodása 

  • magas vérnyomás

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő /Dr Úr!

Tudom hogy kizártnak tartott dolog, de másodszor történik meg velem, lehet hogy én vagyok az ezerből az egy. 62 éves nő vagyok, 2017 óta van diagnosztizált Hashimoto szindróma melletti pajzsmirigy alulműködésem, a jobb lebenyen pedig egy kisebb göb. Eleinte Letroxot szedtem, fokozatosan felemelve 75 mikrogramra. Nem megfelelő felszívódás, és némi mellékhatások miatt került lecserélésre, azonos hatóanyag mennyiséget tartalmazó Syntroxine-ra. Tíz napon belül elkezdtek feszülni a melleim, fájt a hasam, véreztem. Egészségügyi kaparásom is volt, de ezt követően sem múltak a panaszok, így fokozatosan elhagytam a pajzsmirigy gyógyszer szedését. Hamarosan el is múltak a panaszaim. Kilenc hónap gyógyszermentesség után, a továbbra is fennálló pajzsmirigy elégtelenség miatt most Euthyroxból kaptam napi 37,5 mikrogramot. Nyolc-kilenc nap múlva megismétlődtek a fenti panaszok, így megint le kellett tennem a gyógyszert. Szeretnék segítséget kérni, hogy mi a lehetséges megoldás számomra, illetve mik a kilátásaim? Sajnos mindig is érzékeny voltam a hormonokra, szteroidokra. Pollenallergiám van kb negyven éve, az Aeriust szedem hosszú évek óta szezonálisan. A vércukorszintem 5,5 és 6,5 között mozog éhgyomorra. Válaszukat előre is nagy tisztelettel köszönöm. Üdvözlettel
Ágnes

Prof. Dr. Góth Miklós PhD
Prof. Dr. Góth Miklós PhD endokrinológus
Tisztelt Haman Ágnes!
Sajnos ezt csak a vizsgálatot végző szakorvos tudja megválaszolni Önnek, kérjük jelentkezzen be egy konzultációra és hozza magával az eddigi leleteit.
Üdv. Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Nagyon tetszett az Orvos türelme, segítőkészsége, szakmai hozzáértése (amennyire laikusként ezt meg lehet ítélni), profizmusa, a tanácsai, a javaslatok. Az adminisztrátorok es a nővérkék is nagyon segítőkészek kedvesek es türelmesek. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK