Cushing szindróma- amikor túl sok a kortizol

Cushing szindróma- amikor túl sok a kortizol

Dr. Iványi Tibor Létrehozva: 2021.02.18 Módosítva: 2021.02.22

A Cushing szindróma olyan betegség, mely a kortizol szintjének megemelkedésével jár, és gyakran az agyalapi mirigy zavara okozza. Viszonylag sok embert érint, és nagy veszélye, hogy kezeletlenül könnyen szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet. Dr. Iványi Tibortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudtuk, milyen tünetek esetén gyanakodjunk rá.

 

Megnövekedett kortizol szint

A kortizol a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormon, melynek szabályozásáért az agyalapi mirigy (ACTH nevű hormonja) felel. A kortizol szintje stresszes helyzetekben nő meg, ezért egyfajta stressz hormonként ismert. Komoly befolyást gyakorol a vérnyomásra, a szív-és érrendszerre, a szénhidrát anyagcserére, az immunrendszerre, továbbá szabályozza a só-és vízháztartást is. Szintje a nap folyamán változik, legnagyobb mennyiségben a reggeli órákban termelődik.

Magas kortizol szint és a Cushing szindróma

A kortizol magas szintje tartós stresszre utal, ám, ha folyamatosan magas tartományban van, úgy Cushing szindrómáról beszélünk. Oka több minden is lehet, például bizonyos gyógyszerek szedése, elsődleges mellékvese megbetegedés, daganatok, de legtöbbször az agyalapi mirigy -főként jóindulatú- tumora okozza a problémát- ilyen esetben Cushing kórról beszélünk.

cushing szindrómaAz állapot jellegzetes tünetei a centrális (hasi) elhízás, a bőrön megjelenő striák, zsíros, pattanásos bőr. Ezekhez társulhat még izomgyengeség, fejfájás, hangulatzavarok, nehezen gyógyuló sebek, zsírpúp, csontritkulás és fáradékonyság is. Továbbá gyakran a vércukorszint emelkedése is megfigyelhető. Ezen panaszok közül jelen lehet csupán egy, de akár az összes is. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, érdemes Cushing szindrómára is gyanakodni, ugyanis kezelés nélkül komoly szövődmények alakulhatnak ki.

Veszélyben a szív-és érrendszer

Mivel a magas kortizol szint komoly hatást gyakorol a vérnyomásra és az egész szív-és érrendszerre, ezért kezeletlenül könnyen kardiovaszkuláris problémákat okozhat. Ez többek között a kialakuló túlsúlynak köszönhető, valamint azért, mert ilyenkor megnő a vértérfogat, ráadásul a renin-angiotenzin rendszer is aktivizálódik, így a só-és vízháztartáson keresztül a vérnyomás is emelkedik- magyarázza dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Statisztikák szerint a Cushing szindrómás felnőttek 80 százalékénál megfigyelhető magas vérnyomás (gyerekeknél ez 47%). Jó hír azonban, hogy ha hormontermelő tumor okozza a problémát, úgy annak eltávolításával a vérnyomás is normalizálódhat (bár néhány esetben műtét után szükség lehet még vérnyomáscsökkentőre).

Műtét vagy gyógyszer?

Amennyiben a problémát valamilyen szteroid tartalmú készítmény okozza, úgy annak abbahagyása indokolt, ha lehetséges. Ám a hormontermelő daganat esetén a megoldást annak műtéti eltávolítása jelenti (erről CT/MRI vizsgálattal lehet megbizonyosodni). Amennyiben a műtét nem járható út, akkor gyógyszeres kezelés is elérhető. Fontos továbbá megjegyezni, hogy lényeges a betegség során a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitel, ugyanis az állapot következtében a csontok gyengülnek, csontritkulás lép fel.

 

Téma szakértője

 • Dr. Iványi Tibor

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • Agyalapi mirigy működési zavarok

  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  • Pajzsmirigy betegségek

  • Mellékpajzsmirigy betegségek

  • Mellékvese betegségek

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Iványi Tiborról itt olvashat >>> 

   

  Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

  Telefonszám: +36 70 431 9728

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (telefon, skype)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR teszttel

Orvos válaszol

Jó estèt màr napokota olyan èrzès mintha folytogatnának a palyzsmirigy okoz ilyet èrdeklödnèk hogy milyen vizsgàlatkel ahoz hogy kiderüljön miez?köszönöm

Dr. Iványi Tibor
Dr. Iványi Tibor belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Drexlerné Kemp Katalin!
Sajnos okozhat ilyen tüneteket a pajzsmirigy, első körben egy ultrahangos vizsgálatra és egy vérvételre lenne szükség ezeknek az eredményével érdemes lenne felkeresni egy szakorvost.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Páciensek mondták

Precíz

Mivel már sok orvosnál jártam sikertelenük, ezért félve mentem el a doktor úr rendelésére. Már látom, hogy jól döntöttem és végre megoldást találtam a problémámra. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek
Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Pajzsmirigyrák- a túlkezelést is el kell kerülni

Manapság egyre több pajzsmirigyrákot diagnosztizálnak, köszönhetően a több, korszerűbb szűrési módszereknek. Viszont több szakember is felhívja arra a figyelmet, hogy ezzel egyidejűleg megnőtt a túlkezelések száma is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigyrákról és annak megfelelő terápiás módjairól beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat