Cushing szindróma- amikor túl sok a kortizol

Cushing szindróma- amikor túl sok a kortizol

Dr. Iványi Tibor Módosítva: 2021.02.22

A Cushing szindróma olyan betegség, mely a kortizol szintjének megemelkedésével jár, és gyakran az agyalapi mirigy zavara okozza. Viszonylag sok embert érint, és nagy veszélye, hogy kezeletlenül könnyen szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet. Dr. Iványi Tibortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudtuk, milyen tünetek esetén gyanakodjunk rá.

 

Megnövekedett kortizol szint

A kortizol a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormon, melynek szabályozásáért az agyalapi mirigy (ACTH nevű hormonja) felel. A kortizol szintje stresszes helyzetekben nő meg, ezért egyfajta stressz hormonként ismert. Komoly befolyást gyakorol a vérnyomásra, a szív-és érrendszerre, a szénhidrát anyagcserére, az immunrendszerre, továbbá szabályozza a só-és vízháztartást is. Szintje a nap folyamán változik, legnagyobb mennyiségben a reggeli órákban termelődik.

Magas kortizol szint és a Cushing szindróma

A kortizol magas szintje tartós stresszre utal, ám, ha folyamatosan magas tartományban van, úgy Cushing szindrómáról beszélünk. Oka több minden is lehet, például bizonyos gyógyszerek szedése, elsődleges mellékvese megbetegedés, daganatok, de legtöbbször az agyalapi mirigy -főként jóindulatú- tumora okozza a problémát- ilyen esetben Cushing kórról beszélünk.

cushing szindrómaAz állapot jellegzetes tünetei a centrális (hasi) elhízás, a bőrön megjelenő striák, zsíros, pattanásos bőr. Ezekhez társulhat még izomgyengeség, fejfájás, hangulatzavarok, nehezen gyógyuló sebek, zsírpúp, csontritkulás és fáradékonyság is. Továbbá gyakran a vércukorszint emelkedése is megfigyelhető. Ezen panaszok közül jelen lehet csupán egy, de akár az összes is. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, érdemes Cushing szindrómára is gyanakodni, ugyanis kezelés nélkül komoly szövődmények alakulhatnak ki.

Veszélyben a szív-és érrendszer

Mivel a magas kortizol szint komoly hatást gyakorol a vérnyomásra és az egész szív-és érrendszerre, ezért kezeletlenül könnyen kardiovaszkuláris problémákat okozhat. Ez többek között a kialakuló túlsúlynak köszönhető, valamint azért, mert ilyenkor megnő a vértérfogat, ráadásul a renin-angiotenzin rendszer is aktivizálódik, így a só-és vízháztartáson keresztül a vérnyomás is emelkedik- magyarázza dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Statisztikák szerint a Cushing szindrómás felnőttek 80 százalékénál megfigyelhető magas vérnyomás (gyerekeknél ez 47%). Jó hír azonban, hogy ha hormontermelő tumor okozza a problémát, úgy annak eltávolításával a vérnyomás is normalizálódhat (bár néhány esetben műtét után szükség lehet még vérnyomáscsökkentőre).

Műtét vagy gyógyszer?

Amennyiben a problémát valamilyen szteroid tartalmú készítmény okozza, úgy annak abbahagyása indokolt, ha lehetséges. Ám a hormontermelő daganat esetén a megoldást annak műtéti eltávolítása jelenti (erről CT/MRI vizsgálattal lehet megbizonyosodni). Amennyiben a műtét nem járható út, akkor gyógyszeres kezelés is elérhető. Fontos továbbá megjegyezni, hogy lényeges a betegség során a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitel, ugyanis az állapot következtében a csontok gyengülnek, csontritkulás lép fel.

 

Téma szakértői

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus

Orvos válaszol

Mind a két alkarom foltos, felső része világosabb alsó része sötétebb közte meg foltok vannak. Mitől lehet? Pajzsmirigy alul működésem van, be van állítva gyógyszeresen.

Tisztelt Bozsonyik Julianna!
Személyes konzultáció nélkül nehéz megmondani, hiszen akár bőrgyógyászati de hematológiai probléma is állhat a háttérben.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK