Cushing szindróma- amikor túl sok a kortizol

Cushing szindróma- amikor túl sok a kortizol

Dr. Iványi Tibor Létrehozva: 2021.02.18 Módosítva: 2021.02.22

A Cushing szindróma olyan betegség, mely a kortizol szintjének megemelkedésével jár, és gyakran az agyalapi mirigy zavara okozza. Viszonylag sok embert érint, és nagy veszélye, hogy kezeletlenül könnyen szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet. Dr. Iványi Tibortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudtuk, milyen tünetek esetén gyanakodjunk rá.

 

Megnövekedett kortizol szint

A kortizol a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormon, melynek szabályozásáért az agyalapi mirigy (ACTH nevű hormonja) felel. A kortizol szintje stresszes helyzetekben nő meg, ezért egyfajta stressz hormonként ismert. Komoly befolyást gyakorol a vérnyomásra, a szív-és érrendszerre, a szénhidrát anyagcserére, az immunrendszerre, továbbá szabályozza a só-és vízháztartást is. Szintje a nap folyamán változik, legnagyobb mennyiségben a reggeli órákban termelődik.

Magas kortizol szint és a Cushing szindróma

A kortizol magas szintje tartós stresszre utal, ám, ha folyamatosan magas tartományban van, úgy Cushing szindrómáról beszélünk. Oka több minden is lehet, például bizonyos gyógyszerek szedése, elsődleges mellékvese megbetegedés, daganatok, de legtöbbször az agyalapi mirigy -főként jóindulatú- tumora okozza a problémát- ilyen esetben Cushing kórról beszélünk.

cushing szindrómaAz állapot jellegzetes tünetei a centrális (hasi) elhízás, a bőrön megjelenő striák, zsíros, pattanásos bőr. Ezekhez társulhat még izomgyengeség, fejfájás, hangulatzavarok, nehezen gyógyuló sebek, zsírpúp, csontritkulás és fáradékonyság is. Továbbá gyakran a vércukorszint emelkedése is megfigyelhető. Ezen panaszok közül jelen lehet csupán egy, de akár az összes is. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, érdemes Cushing szindrómára is gyanakodni, ugyanis kezelés nélkül komoly szövődmények alakulhatnak ki.

Veszélyben a szív-és érrendszer

Mivel a magas kortizol szint komoly hatást gyakorol a vérnyomásra és az egész szív-és érrendszerre, ezért kezeletlenül könnyen kardiovaszkuláris problémákat okozhat. Ez többek között a kialakuló túlsúlynak köszönhető, valamint azért, mert ilyenkor megnő a vértérfogat, ráadásul a renin-angiotenzin rendszer is aktivizálódik, így a só-és vízháztartáson keresztül a vérnyomás is emelkedik- magyarázza dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Statisztikák szerint a Cushing szindrómás felnőttek 80 százalékénál megfigyelhető magas vérnyomás (gyerekeknél ez 47%). Jó hír azonban, hogy ha hormontermelő tumor okozza a problémát, úgy annak eltávolításával a vérnyomás is normalizálódhat (bár néhány esetben műtét után szükség lehet még vérnyomáscsökkentőre).

Műtét vagy gyógyszer?

Amennyiben a problémát valamilyen szteroid tartalmú készítmény okozza, úgy annak abbahagyása indokolt, ha lehetséges. Ám a hormontermelő daganat esetén a megoldást annak műtéti eltávolítása jelenti (erről CT/MRI vizsgálattal lehet megbizonyosodni). Amennyiben a műtét nem járható út, akkor gyógyszeres kezelés is elérhető. Fontos továbbá megjegyezni, hogy lényeges a betegség során a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitel, ugyanis az állapot következtében a csontok gyengülnek, csontritkulás lép fel.

 

Téma szakértői

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus

Orvos válaszol

Mind a két alkarom foltos, felső része világosabb alsó része sötétebb közte meg foltok vannak. Mitől lehet? Pajzsmirigy alul működésem van, be van állítva gyógyszeresen.

Tisztelt Bozsonyik Julianna!
Személyes konzultáció nélkül nehéz megmondani, hiszen akár bőrgyógyászati de hematológiai probléma is állhat a háttérben.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Hírek

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

További részletek
Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok