Cushing szindrómát is jelezhetnek a striák

Cushing szindrómát is jelezhetnek a striák

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2018.01.29 Módosítva: 2018.10.09

A striák veszélytelen bőrelváltozások, melyek rendszerint olyan események során keletkeznek, amikor a bőr viszonylag rövid időn belül megnyúlik, és az ütemet nem képes követni. Éppen ezért a legtöbbször pubertás korban, gyorsabb hízás és várandósság során szoktak megjelenni a vöröses színű csíkok. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a livid striák egy hormonális betegségre, a Cushing szindrómára is felhívják a figyelmet. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük a témában.

Zavaró csíkok a bőrön

A striák főleg a hason, a csípőn, a combon, illetve a fenéken megjelenő, kezdetben vöröses, majd fehér, gyöngyházfényű csíkok. Keletkezésük oka, hogy a feszességet adó kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat és elszakadnak. Hogy kinél jelentkezik, az elsősorban egyéni hajlam kérdése, és rossz hír, hogy hiába a drogériákban kapható csodakrémek, ha egyszer már megjelentek, akkor teljesen eltűntetni őket már nem lehet. Igen gyakori elváltozás pubertáskorban, amikor a gyermek hirtelen növekedésnek indul, de ugyanúgy sújthatja azokat, akik nagyobb súlyfelesleget szedtek fel magukra (vagy szabadultak meg tőle), illetve a várandósság során is feltűnhetnek a zavaró csíkok.

Van, hogy Cushing szindrómára utal

Bár a striák megjelenése legtöbbször ártalmatlan jelenség, maximum esztétikailag zavaró, ám előfordulhat, hogy egy hormonális betegségre, a Cushing szindrómára hívja fel a figyelmet.

cushing szindróma okozta stria„A Cushing szindróma a mellékvesekéregben lévő kortizol nevű hormon túltermelődésével jár. Leginkább fiatal felnőtteknél kerül diagnosztizálásra, ám lényegében bármely életkorban előfordulhat. Hátterében a mellékvesekéregben levő sejtek túlzott működése állhat, de az is előfordulhat, hogy más készteti fokozott munkára a mellékvesekérget, pl. agyalapi mirigy daganata. Ha ez okozza a problémát, úgy Cushing kórról beszélünk”- magyarázza dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa.

A mellékvesekéreg hormon fokozza a kötőszöveti sejtek aktivitását, ami a fehérjék fokozott lebontását eredményezi. Így a kollagén és az elasztikus rostok megváltoznak és kialakulnak a livid striák.

A Cushing szindróma (vagy kór) jelenlétére sokszor igen nehéz rájönni, mert gyakran tünetszegény, vagy a panaszokat másnak tudja be a beteg (vagy az orvos).

A Cushing szindróma tünetei

  • alacsony testmagasság
  • túlsúly
  • livid striák
  • holdvilágos arc
  • zsírpúp
  • felnőtteknél a libidó hiánya
  • inzulinrezisztencia/diabetes
  • fáradékonyság, depresszió
  • ödéma
  • magas vérnyomás
  • vékony, sérülékeny bőr
  • fokozott szőrnövekedés
  • menstruációs panaszok

Kezelése

A betegség kezeléséhez el kell dönteni vajon mi is eredményezi a mellékvesekéreg túlműködését. Amennyiben szteroid kúra, úgy annak abbahagyásával orvosolható a panasz, ám gyakoribb, amikor jó - vagy ritkább esetben- rosszindulatú daganat okozza a problémát. Erről CT/MRI vizsgálattal lehet megbizonyosodni, és ha beigazolódik, úgy műtétre van szükség. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy gyógyszeres terápia indokolt.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus

Orvos válaszol

Mind a két alkarom foltos, felső része világosabb alsó része sötétebb közte meg foltok vannak. Mitől lehet? Pajzsmirigy alul működésem van, be van állítva gyógyszeresen.

Tisztelt Bozsonyik Julianna!
Személyes konzultáció nélkül nehéz megmondani, hiszen akár bőrgyógyászati de hematológiai probléma is állhat a háttérben.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK