A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2024.03.05

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

A gyermekkori és a tinédzserkori elhízás szinte világjárvány

Az elhízás fiatal korban is komplex kezelést igényel.Az elhízás már eddig is közismert rizikófaktora volt számos szív-érrendszeri betegségnek, idegrendszeri, mozgásszervi kórképnek, és nyilvánvalóan a 2-es típusú cukorbetegségnek.  Az elhízás megállapításához azonban - különösen fiataloknál - nem pontos mérőszám a BMI (testtömeg-index), ugyanis a testtömegnél nem tesz különbséget a testzsír és az izomtömeg közt.
Éppen ezt a jelenséget vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport és eredményeiket a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban publikálva kiemelték, hogy a fiatal korosztálynál nagyon fontos felmérni a hasi zsír és az izomtömeg mennyiségét is, ha az inzulinrezisztencia és az annak talaján kialakuló cukorbetegség összefüggéseit kell elemezni.

Hogyan függ össze a testzsír az inzulinrezisztenciával?

Az inzulinérzékenység az a mutató, amely megmutatja, milyen érzékenyen reagálnak a sejtek az inzulinra. (Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, ami segít a testnek kontrollálni a vércukorszintet.) A magas érzékenység lehetővé teszi, hogy a sejtek hatékonyabban használják fel a glükózt, csökkentve a vércukorszintet. Az alacsony inzulinérzékenység pedig maga az inzulinrezisztencia, amikor a sejtek nem képesek megfelelő mértékben a glükózt lekötni, felhasználni, ezért a vércukor magasabb lesz. Ha nem kezelik ezt az állapotot, kialakulhat a 2.-es típusú cukorbetegség.
Ez a folyamat már fiatalkorban beindulhat, de eddig még nem vizsgálták ezzel összefüggésben a zsír/izom összetétel szerepét. Éppen ezért nagy jelentőségű az a hosszútávú vizsgálat, amelybe 3160 tinédzsert vontak be, akiket 15 éves koruktól 24 éves korukig követtek. Mindannyiuknál elvégeztek egy testzsírtömeg meghatározást, hasi zsír és izomtömeg mérést 15, 17 és 24 éves korukban. A meghatározás eszköze a kettős energiájú röntgenabszorpciós mérés (DEXA) volt. Ugyancsak ilyen időközönként éhgyomri vércukorszintet és inzulinszintet mértek és megállapították, jelen van-e az inzulinrezisztencia.
A vizsgálatokban tekintetbe vették a családi egészségi előzményeket, és megfelelő számítások során arra jutottak, hogy a tinédzserkor közepétől kezdve minden egyes kiló testzsírnövekedés 4%-kal növeli a magas vércukorszint kockázatát, 9%-kal az abnormálisan magas inzulinszint rizikóját, és 12%-kal az inzulinrezisztencia esélyét.
Még határozottabb összefüggés van a hasi zsírtömeg és a cukorháztartás közt. A hasi zsír minden 1 kilogrammos növekedése ugyanis 7%-kal emeli a magas vércukorszint, 13%-kal a magas inzulinszint és 21%-kal az inzulinrezisztencia kockázatát. Nagyon fontos viszont, hogy minden 1 kilónyi izomtömegnövekedés 2%-kal csökkenti mind a magas inzulinszint, mind az inzulinrezisztencia rizikóját.
A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy ez az első olyan hosszútávú vizsgálat, amely bizonyítja, hogy veszélyes a fiatalkori magas testzsírszázalék, és ezen belül is komoly kockázat a hasi zsírfelesleg. Ha pedig bizonyított, hogy inzulinrezisztencia-elhízás ördögi körének kialakulásáért 75%-ban a magas testzsír a felelős és ’csak” 25%-nyi a már kialakult inzulinrezisztencia szerepe, nyilvánvaló, hogy a legfontosabb teendő az elhízás megakadályozása, illetve a fogyás.

Ilyen életmód ajánlható már fiatal korban is

Az életmód orvoslás és az endokrinológiai kezelés is segíthet az elhízáson.A megfelelően kialakított életmódnak nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az edzésprogram lehet a része, hiszen számos olyan életmódelem van, amely kihathat a szervezet működésére, hozzájárulhat a fogyáshoz, fenntarthatja a testsúlyt. Érdemes lehet például megtanulni a stresszkezelést, rendezni az esetleges alvászavarokat és karbantartani az alapbetegségeket. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyermekkori és a tinédzserkori elhízásban szintén tényező lehet az ülve, fekve töltött magas képernyőidő.
- Szerencsére egyre több inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel diagnosztizált páciens ismeri fel a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Sportolással ugyanis kevesebb inzulin felhasználásával kerül a glükóz a sejtekbe, továbbá a szakszerűen felépített edzés hosszútávon növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét, javítja az anyagcsere-egyensúlyt, csökkenti a testzsír-százalékot, sőt a szövődmények elkerülésében is nagy szerepet játszik – ismerteti dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász. - A diabétesz elsődleges kezelése tehát az életmód terápia, amely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres fizikai aktivitást, ezen belül is kardioedzést és izomerő fejlesztést foglal magában.  Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve, ha az életmód változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres és/vagy inzulin terápiára is szükség van, kizárólag orvosi utasításra és az előírásokat betartva. Ha a cukorbeteg páciens már akár fiatal felnőttként orvoshoz fordul és betartja a szükséges kezelést, a mozgást, az orvos és dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nem csak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken az esetleges szövődmények rizikója is.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr!

Nem tudom, hogy foglalkozik e Ön e panaszok kapcsán a felmerülő kérdésekkel?
Ha nem akkor előre is elnézést, de már nem tudom, hogy hova, vagy kinek írjak a kérdéseimet a panaszaim kapcsán.

Nagy kérdőjelek vannak előttem.
A panaszaim a menstruációmmal kapcsolatosak, 2006-ban volt az első alkalom, ekkor még minden rendben folyt.
Viszont 2010-ben elkezdődött egy olyan fura esemény sorozat, amit most ki kell vizsgáltatni, ugyanis 3 havonta nem jött meg a ciklus, kimaradt.. Nem egymást követő hónapokról van szó, hanem pl: február/május/szeptember.
S ez a folyamat folytatódott a mai napig, viszont a 2017-ben feb./ápr./jún./szep.-ben nem jött meg, sőt október 16 óta nincs menstruációm, és már 2018. 02. 05 - e van.

Ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni, így a háziorvosom elküldött az 1-es belklinikára endokrinológushoz.

24 éves vagyok, s azt is tudni kell, hogy még nem volt nemi kapcsolatom.

Az a kérdésem, hogy biztos, hogy hormonális bajom lehet?

Előre is köszönöm válaszát, és elnézését kérem ha nem ide illő a problémám.

Tisztelettel: Dancs Ágnes.

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Dancs Ágnes!

Megtisztelt kérdésével.
A leirtak felvetik, hogy a menstráció hormonális szabályozásának egyensúlya felborult.
Jó, hogy endokrinológiai kivizsgálása ez irányban elindul, és megfelelő segítséget megkapja.
üdvözlettel Bérczy drnő

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes konzultáció

A Recepción kedvesek és segítőkészek. A konzultáció részletes, mindenre kiterjedő, alapos. A Főorvosnő türelmes, kedves. A célirányos vizsgálatok a meglévő betegségek javítását szolgálják.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK