A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2024.03.05 12:49

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

Online Bejelentkezés

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

A gyermekkori és a tinédzserkori elhízás szinte világjárvány

Az elhízás fiatal korban is komplex kezelést igényel.Az elhízás már eddig is közismert rizikófaktora volt számos szív-érrendszeri betegségnek, idegrendszeri, mozgásszervi kórképnek, és nyilvánvalóan a 2-es típusú cukorbetegségnek.  Az elhízás megállapításához azonban - különösen fiataloknál - nem pontos mérőszám a BMI (testtömeg-index), ugyanis a testtömegnél nem tesz különbséget a testzsír és az izomtömeg közt.
Éppen ezt a jelenséget vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport és eredményeiket a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban publikálva kiemelték, hogy a fiatal korosztálynál nagyon fontos felmérni a hasi zsír és az izomtömeg mennyiségét is, ha az inzulinrezisztencia és az annak talaján kialakuló cukorbetegség összefüggéseit kell elemezni.

Hogyan függ össze a testzsír az inzulinrezisztenciával?

Az inzulinérzékenység az a mutató, amely megmutatja, milyen érzékenyen reagálnak a sejtek az inzulinra. (Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, ami segít a testnek kontrollálni a vércukorszintet.) A magas érzékenység lehetővé teszi, hogy a sejtek hatékonyabban használják fel a glükózt, csökkentve a vércukorszintet. Az alacsony inzulinérzékenység pedig maga az inzulinrezisztencia, amikor a sejtek nem képesek megfelelő mértékben a glükózt lekötni, felhasználni, ezért a vércukor magasabb lesz. Ha nem kezelik ezt az állapotot, kialakulhat a 2.-es típusú cukorbetegség.
Ez a folyamat már fiatalkorban beindulhat, de eddig még nem vizsgálták ezzel összefüggésben a zsír/izom összetétel szerepét. Éppen ezért nagy jelentőségű az a hosszútávú vizsgálat, amelybe 3160 tinédzsert vontak be, akiket 15 éves koruktól 24 éves korukig követtek. Mindannyiuknál elvégeztek egy testzsírtömeg meghatározást, hasi zsír és izomtömeg mérést 15, 17 és 24 éves korukban. A meghatározás eszköze a kettős energiájú röntgenabszorpciós mérés (DEXA) volt. Ugyancsak ilyen időközönként éhgyomri vércukorszintet és inzulinszintet mértek és megállapították, jelen van-e az inzulinrezisztencia.
A vizsgálatokban tekintetbe vették a családi egészségi előzményeket, és megfelelő számítások során arra jutottak, hogy a tinédzserkor közepétől kezdve minden egyes kiló testzsírnövekedés 4%-kal növeli a magas vércukorszint kockázatát, 9%-kal az abnormálisan magas inzulinszint rizikóját, és 12%-kal az inzulinrezisztencia esélyét.
Még határozottabb összefüggés van a hasi zsírtömeg és a cukorháztartás közt. A hasi zsír minden 1 kilogrammos növekedése ugyanis 7%-kal emeli a magas vércukorszint, 13%-kal a magas inzulinszint és 21%-kal az inzulinrezisztencia kockázatát. Nagyon fontos viszont, hogy minden 1 kilónyi izomtömegnövekedés 2%-kal csökkenti mind a magas inzulinszint, mind az inzulinrezisztencia rizikóját.
A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy ez az első olyan hosszútávú vizsgálat, amely bizonyítja, hogy veszélyes a fiatalkori magas testzsírszázalék, és ezen belül is komoly kockázat a hasi zsírfelesleg. Ha pedig bizonyított, hogy inzulinrezisztencia-elhízás ördögi körének kialakulásáért 75%-ban a magas testzsír a felelős és ’csak” 25%-nyi a már kialakult inzulinrezisztencia szerepe, nyilvánvaló, hogy a legfontosabb teendő az elhízás megakadályozása, illetve a fogyás.

Ilyen életmód ajánlható már fiatal korban is

Az életmód orvoslás és az endokrinológiai kezelés is segíthet az elhízáson.A megfelelően kialakított életmódnak nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az edzésprogram lehet a része, hiszen számos olyan életmódelem van, amely kihathat a szervezet működésére, hozzájárulhat a fogyáshoz, fenntarthatja a testsúlyt. Érdemes lehet például megtanulni a stresszkezelést, rendezni az esetleges alvászavarokat és karbantartani az alapbetegségeket. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyermekkori és a tinédzserkori elhízásban szintén tényező lehet az ülve, fekve töltött magas képernyőidő.
- Szerencsére egyre több inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel diagnosztizált páciens ismeri fel a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Sportolással ugyanis kevesebb inzulin felhasználásával kerül a glükóz a sejtekbe, továbbá a szakszerűen felépített edzés hosszútávon növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét, javítja az anyagcsere-egyensúlyt, csökkenti a testzsír-százalékot, sőt a szövődmények elkerülésében is nagy szerepet játszik – ismerteti dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász. - A diabétesz elsődleges kezelése tehát az életmód terápia, amely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres fizikai aktivitást, ezen belül is kardioedzést és izomerő fejlesztést foglal magában.  Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve, ha az életmód változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres és/vagy inzulin terápiára is szükség van, kizárólag orvosi utasításra és az előírásokat betartva. Ha a cukorbeteg páciens már akár fiatal felnőttként orvoshoz fordul és betartja a szükséges kezelést, a mozgást, az orvos és dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nem csak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken az esetleges szövődmények rizikója is.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!

A kérdésem nagyon sok és összetett, megpróbálom a válaszhoz szükséges adatokat, vizsgálati eredményeket sorrendben leírni. Jelen pillanatban Thyreodidits subacuta, autoimmun betegség, acne vulgaris, alopeca areata digagnózis által kezelnek, Medrol 8 mg naponta, 1 kálium, és 25 mikrogramm letrox. A betegségem, ill. a problémák közel 2 éve kezdődtek, de a mai napig nem vagyok meggyőződve a pontos diagnózissal, és ezzel párhuzamosan a kezeléssel, és bizonytalanná váltam, úgy érzem talán én időben mentem orvoshoz, és talán időben NEM vették észre a problémámat. Vannak olyan vizsgálati eredmények, melyek ezen bizonytalanságomat alátámasztják, és összes kétségeimet okozzák. Lehetséges, hogy egy kezdődő betegséget nem vettek időben észre, nem kezeltek, és most sem a megfelelő kezelési módot kapom? Durva kérdések, de a kétségeim sajnos megvannak, és a továbblépés természetesen a mai világban hónapokat jelent, míg bejutunk egy-egy szakrendelésre. Kérem, amennyiben lehetséges, és az Önök etikus véleményét nem sértve konkrét választ, véleményt tudnak adni, tegyék meg.

Tömören, a konkrét vizsgálati eredményeket megpróbálom időrendben leírni, csak az eltéréseket írom, ami a laboreredményeket illeti, és sorrendben az időközben történt eseményeket. (megjegyzném zárójelben, hogy a vizsgálatok elején csak an anti TPO volt emelkedett, a tireoglobulin nem, az majd csak egy év mulva, 2010.04.hóban. jelenthet ez valamit?)

A TÜNETEK: Hajhullás, himlő szerű aknék. Az aknék miatt kezdtük a kivizsgálást, csak közben rájöttünk, hogy a hajhullás és az aknék között esetleg összefüggés van, utólag az is tudatosult, hogy miminális étkezés mellett is folyamatos de mérsékelt testsúlynövekedés, és talán ami amlítésre méltó, így utólag, a nem indokolt fáradtság, és bőrszáratság. A pattanások voltak durvák, azért mentünk bőrgyógyászatra, és a hajhullás miatt.

Vizsgálatok és az eltérő laboreredmények, valamint a történések:
Első laborvizsgálat:
2009.05.
Absz.lymphocyta szám: 4,4 ref.érték) 0,6-3,4)
Se nátrium megh. 135 ref.érték 136-146
Vérsüllyedés: 19 ref.érték 6-11
2009.06. bőrgyógyászat.:JAV. doxicylin acne vulgaris, teelogen effluvium
2009.07. nőgyógyászat
Se prolactin megh. 545,00 ref.érték 40,00-530,00
2009.07. endokrinológia
Se anti-TPO megh. 161,20 ref.érték 0,00-60,00
2009.09. nyaki UH: A pm. lebenyek átlagos méretüek, homenek. Az isthmus nem szélesebb, a nyelgyök és a submandibularis nyálmirigyek szerkezete szabályos, a mandibula szöglket alatt mko. láthtó néhány 20mm-es és kisebb, az SCM mentén több, 12-15 mm-es menignus jellegű ovális ny.cs.
Jav. gégészet, góckutatás
2009.10.gégészet jav. mandulamütét
2009.10.
Haematokrit 34,9% ref.érték 37,0-45,0
Absz.lymphocyta szám: 4,4 G/L ref.érték 0,6-3,4
Lymphocyta% 48,9% ref.érték: 19,0-48,0
Trombin idő: 11,8 sec ref.érték 14,0-21,0
Vérsüllyedés: 28 ref.érték 6-11
2009.11.
Haematokrit 35,5% ref.érték: 37,0-45,0
Absz.lymphocyta szám: 4,4 ref.érték: 0,6-3,4
Vérsüllyedés: 28 ref.érték: 6-11
2009.11.
Makacs arcüreggyulladás, antibiotikus.
Az aknek folyamatosan megszüntek, csak a menzesz idején jelentkeztek. A himlőszerűség elmult.
2009.11.gasztroendokrinológia
Haematokrit: 36,4 % ref.érték 37.0-45,0
CHr 32,5 pg ref.érték:? 25,0-30,0
Se klorid megh. 107 ref.érték: 98-106
Vérsüllyedés: 21 ref.érték: 6-11
Béta-2 globulinok: 6,70 ref.érték: 2,20-5,70
Se Cytomegaloviros: reaktiv
Se Epstein-barr virus IgG reaktiv
2009.12.
Absz.lymphocyta szám: 4,0 ref.érték: 0,6-3,4
Se transzferin: 3,76 ref.érték: 2,00-3,60
2010.01.
Haemoglobin: 119,0 ref.érték: 120,0-155,0
Haematokrit 34,1 ref.ért: 37,0-45,0
Vérsüllyedés: 35 ref.ért: 6-11
Se CRP 4,56 ref.ért: 0,00-3,00
Albumin: 59.70 ref.ért: 60,30-72,80
Alfa-1 globulin: 2,70 ref.ért: 1,00-2,60
Béta-2 globulinok 6,60 ref.ért:2,20-5,70 megjegyzés: akut, szubakut gyulladás?
Gamma globulinok 11,50 ref.ért: 6,20-15,40 megjegyzés: Emelkedett béta-2 globulin frakció, emelkedett C3 ?
Jav. lássa immunológia, gégészet
2009.12. gégészet
aspirciós citológia: 2 db haemacolorral festett kenetben a vér alakos elemin kivül nyirokcsomó változatos sejtpopulác iója látható. melyek kis lymphociták, nagy lymphocyták, immunoblastok, egy-két kistiocyter jellegű sejt is látható. A minta reaktiv nyxirokcsomót reprezentál. Jav: ammennyiben az elváltozás nő, vagy konzervativ kezelés hatására 3 hónapon belül nem húzüódik vissza, az aspirációs cytológiai vizsgálat ismételt elvégzése javasolt.
2010. gégészet.: Mandula és orrmandula műtét továbbküldés belgyógyászat
2010.02. gégészet jav. lássa immunológia
2010.02.
Vérsüllyedés: 19 ref.ért: 6-11
2010.04. Immunológia
VVt 4,07 ref.ért: 4,20-5.40
Nyaki uh: a pm. lebenye 11x15x45mm- a bal lebeny 16x10x38mm. Az alsó harmadban dorsalisan egy 3mm-es echoszehgény göb megfigyelhető. Az isthmus nem szélesebb. A jugulum és retrosternium szabad. A mirigszövet vascularisatioja mérs. fokozott. A bal lebeny kp. harmadában eg 14 mm-es isoechogén göb van, a jobb lebeny homogén. A nyaki nagyerek lefutása és átjárhatósága rendben. A nag nálmirigyek épek. Mk. állkapocs sdzöglet alatt reactiv jelleggel megnagyobodobb lgl-ek detectálhatók, a legnagyobb jobb oldalon 21x7 mm-es bal oldalon 20x8 mm-es.
2010.05. Immunoógia
Crp 6,3 ref.ért 0,0-5.0
PMA max: 2.00 ref.ért: 0,59-1.41
PMA össz: 2,4601,60 ref.érték. 424.86-1540.51
CD4: 35.90 ref.érték 32.00-62.00 megjegyzés csökkent CD4/CD8 arány
Anftit. Hep2 1.00
Tireogl. e. at. 259,9 ref.érték: 0,0-225.0
VVt: 4.07 ref. ért: 4.20-5.40
C13 kilégzési teszt neg.
Izotóp vizsg.: Szokványos nagyságú, szimmetrikus pajzsmirigy. Az alsó széle 2 cm-nél távolabb vN A JUGULUM vonalától. A lebenyek aktivitás eloszlása egyenletes, jobb oldalon magasabb, az isthmus rajzolata normális. göb nem mutatható ki.
Vél. Góckutatás
Szájsebészet bölcsesség fog kiműtése vagy-vagy alapon.
2010.06. Immunológia
Cytomegaloviris IgG oozitiv
Epstein-Barr vírus pozitiv
Mycoplazma pozitiv
Csökkent CD4/CD/8 arány
TPO 130.60 ref.ért: 0,0-35.0
Tireogl.e.at. 259,0 ref.ért: 0,0-225.0
Jav. Góckutatás, bőrgyógyászat.
2010. 06.
Bőrgyógyászat Jav. sampon, nincs teendő
2010.09. Immunológia
Jav. Medrol, kálim, letrox
diagnózis, thyreoditzis subacuta, autoimmun betegség, acne vulgaris, allpecia areata.

Mi lehet a gond?
Hova forduljunk?
Kell e ez a kezelés?
Ezen gyógyszerek segítenek?

Megköszönöm türelmüket, és hálás vagyok esetleges érdemi válaszukért.
Köszönettel:
Tilda

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Megtisztelt bizalmával.
Amit ön kér , azt levelézsben nem tudjuk megtenni.
Minden paciens kórtörténete egyedi, s annak lefolyása is , tehát annak kezelése, követése egy dinamikus , változó folyamat.
Amennyiben személyesen el tud jönni a rendelésünkre szívesen fogadjuk
Tisztelettel.
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tejesen meggyőzött!

"Alapos körültekintéssel választottam Őt, és a legtöbb Facebook-os csoportban kíváló referenciákat kaptam. A személyes találkozás tejesen meggyőzött! "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK