A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2024.02.12 09:43

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

Kínos tünetek a PCOS miatt

A PCOS tünete lehet a szabálytalan menzesz és a túlsúly is.A policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében. PCOS-ben gyakran megfigyelhető az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulását, a petefészkekben pedig elsősorban a kéreg alatt számos apró ciszta jelenik meg. Ez az összetett kórkép számos tünetet okozhat, a legjellegzetesebbek az alábbiak:

  • szabálytalan vagy elmaradó menstruáció,
  • a teherbe esés nehézsége (a szabálytalan vagy elmaradó peteérés miatt),
  • erőteljes szőrnövekedés, főként az arcon, a mellkason, a háton és a tomporon (hirzutizmus),
  • elvékonyodó haj, hajhullás,
  • súlygyarapodás, hízás,
  • zsíros, aknés bőr.

- Nyilvánvaló, hogy ez a tünetegyüttes rendkívül megviselheti az érintett nőket, éppen ezért fontos, hogy a pontos diagnózisra épülő kezelés ne csupán a gyógyszeres megoldásokra támaszkodjanak, de az életmódjukban is próbálják megvalósítani a szükséges változtatásokat. Ebben szerencsére számos szakértő tud segíteni – hangsúlyozza dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus

Ezek a legfontosabb életmód ajánlások

Csökkentett cukor- és szénhidrátfogyasztás

Sok PCOS-sel küzdő nőnek inzulinrezisztenciája is van, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormont. Inzulinrezisztencia (IR) esetén az izom-, zsír- és májsejtek nem jól reagálnak az inzulinra, és nem tudják könnyen felvenni a glükózt a vérből. Következésképpen a hasnyálmirigy még több inzulint termel, hogy segítse a glükózt beépülni a sejtekbe. Egy idő után azonban az inzulintermelésért felelős béta sejtek elkezdenek kifáradni, és a hasnyálmirigy már nem tudja ideális tartományban tartani a vércukorszintet.
A folyamat megfékezését célozza meg az IR étrend, aminek alapja a hozzáadott cukor kerülése, a fehér lisztes termékek fogyasztásának minimalizálása. Javasolt életritmustól függően napi 4-6 étkezés beiktatása, melyek mindegyike tartalmaz meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátot. Az általánosan elterjedt 160 gramm szénhidrátot tartalmazó diéta általános iránymutatásnak megfelelő, de ez nem mindenki számára lesz elegendő, ezért ezt minden esetben személyre szabottan kell meghatározni endokrinológus segítségével. Az étrend felépítésében pedig a dietetikus tud konkrét iránymutatást adni.

Túlsúly, elhízás esetén fogyás

A PCOS kezelésében az endokrinológiai kezelés és az életmód is fontos.A PCOS nagyobb részben érinti a túlsúllyal küzdő nőket, akiknek nem csak a hormonális betegség kezelésében, de a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és további egészségi problémák elkerülésének érdekében is ajánlott leadni a plusz kilókat. A PCOS-s pácienseknek azonban nem könnyű a fogyás, hiszen többek közt az éhséget szabályozó hormonjaik sincsenek egyensúlyban. Azonban nem szabad elindulniuk a gyors sikerrel kecsegtető csodadiéták, sem a koplalás, a megvonásos diéták irányába, ugyanis ezek után szinte mindig visszakúsznak a leadott kilók. A megoldás nem a szélsőségekben rejlik: egy kiegyensúlyozott, alacsony glikémiás indexű ételekre épülő diéta stabilan tartja a vércukorszintet, a kalóriabevitel csökkenése pedig lassan, biztonságosan beindítja a fogyást. Jó irány a mediterrán diéta és a gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása (például avokádó, diófélék, halak, olívaolaj, zöld tea), de a legjobb e téren is a dietetikus személyre szabott étrendjére építeni.

Rendszeres mozgás

A rendszeres és kitartó sport jól hat az inzulinrezisztencia ellen, ami igen gyakran jár együtt a PCOS-sel, és ezért érdemes mindkét állapot együttesen kezelni. A kutatások szerint a közepes-intenzív mozgás (egyszerre legalább 30 perc, egy héten legalább 150 perc) az ideális az inzulinrezisztencia csökkentésére és a súlycsökkenés beindítására, azonban ma már nagyon hangsúlyosnak tartják az ún. rezisztencia-edzést, vagyis az izomépítést is. Ha ugyanis az általános vázizomzat mérete növekszik, a nagyobb izomtömeg jó hatással van a glükóz anyagcseréjére. Nem kell azonban megijedni, szó sincs maratonfutásról vagy testépítésről, a mozgásterapeuta olyan edzésterv összeállításával segíthet, amely megvalósítható, hatékony és még élvezhető is.  

A kombinált kezelés a leghatékonyabb

- Az életmód szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni a PCOS-ben és számos más betegség kezelésében, azonban a hormonális eltérések esetén legtöbbször gyógyszerek is szükségesek – ismerteti Koppány doktornő. – Az egyes tüneteket sokszor különböző gyógyszerekkel lehet rendezni. Szabálytalan vagy elmaradó menstruációnál segíthet például a fogamzásgátló tabletta, a kombinált készítmények pedig sokszor beválnak a túlzott szőrnövekedés ellen. A termékenység fokozása érdekében többféle gyógyszeres kezeléssel is lehet próbálkozni, ám ezek sikertelensége esetén is van még remény, akár mesterséges megtermékenyítés útján, akár bizonyos műtéti eljárásokkal. A kezelés tehát mindig összetett, kitartást és a páciens valódi együttműködését igényli, de ezek megléte esetén jelentősen visszaszoríthatóak a tünetek, javulhat az állapot.  

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett vagyok.

Mindenki nagyon kedves, akivel találkoztam, az orvosi konzultáció gyors és hatékony, Koppány doktornő szinte olvasott a gondolataimban, a vérvétel szintén pillanatok alatt, fájdalom nélkül történt, a leletet 24 óra alatt megkaptam. Maximálisan elégedett vagyok. Az asszisztens hölgyek igazi tündérek! :)

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK